Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

A világ egyik legjobb épületének választották a ligetben épülő Magyar Zene Házát

Újabb rangos elismerést kapott egy Liget projektben készülő új épület, mégpedig a japán tervek alapján készülő Magyar Zene Háza. A tényleg egészen különleges formájú/tetejű intézmény a londoni International Property Awardson jutalmazták „a legjobb nemzetközi középület” díjjal. Ez azt jelenti, hogy a Ligetben két olyan épület is épül (ugye a Néprajzi tavaly kapott díjat), amiket a világ legjobbjaiként tart számon a szakma. Bármilyen korán is jött idén a Karácsony, erre az egész ország büszke lehet.

Furcsa kettősség lengi körbe a Liget projektet, hiszen amíg a világ már nem először csodálkozik rá, ájul el tőle és jutalmazza díjakkal a Városliget felújítását - amire egyébként világ minden normális városvezetője büszke lenne -, addig a hazai ellenzék aszott testéből kinőtt újdonsült budapesti vezetés foggal-körömmel próbálja leállítani azt.

Karácsony mindent megtesz, hogy a rendkívül trendi, az index és RTL klub által előszeretettel fújt zöld hullámra felülve a Liget projektet valami szörnyű zöldterület rombolásnak hazudja, s ezzel a kormányt támadja, miközben jól tudja, hogy egy talpalatnyival se lesz kevesebb zöld a ligetben (sőt!), favágásról meg aztán végképp nincs szó. Például érdemes megnézni az alábbi videót, hogy a Zene Háza az eddig elzárt és üresen álló rozsdatemető épületek helyére épül úgy, hogy ezzel rengeteg zöldfelületet lesz újra látogatható.

Szerencsére nem mindenki politikai meggyőződésből, a zöld lobbi kicsinyes túszaként nyilatkozik a projektről, itt van például Stuart Shield, a díjat odaítélő International Property Awards elnöke, hiteles, nemzetközi szakértő:

„A Liget Budapest Projekt óriási lehetőség a magyar főváros számára, hiszen a világon nagyon ritka, hogy egy ország ma ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik. Ezzel Budapest kulturális kínálata gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet. Különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a most díjazott, Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza és SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria irányíthatja az országra a reflektorfényt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a Liget Budapest Projekt az idén ismét eredményesen szerepelt az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.”

A neves szakmai díjat nyolcvan nemzetközi szakemberből álló grémium ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A zsűri minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. 

Ez is visszaigazolja, hogy projekt nem csak a Ligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd. Ez Karácsonyon kívül mindenkinek jó.

Ha te is egyetértesz vele, írd alá a Liget projekt megmentéséért indított petíciót!

“Vidéki bunkók ne ugassanak bele a Liget projektbe”

Átlétpte a 33.000 aláírót a Liget projekt megmentéséért indított petíció, és ez már akkora tömeg, hogy be is jelzett a Népszava főhadiszállásán a vörös riasztás. Ez bizony nem gyakorlat, sűrű bakancsdobogás közepette kezdték el kiosztani a fegyvereket az aranytollú szerkesztőknek, sőt, az első lövést már le is adta N. Kósa Judit szakaszvezető-asszony.

A körúti liberális értelmiség tehát gyorsan turbófokozatra kapcsolta a véleményterrort: na nehogy már Nagykanizsáról ugassanak bele, hogy milyen múzeumok épüljenek nemzeti közgyűjteményeknek Budapesten – röviden így lehetne összefoglalni írás esszenciáját, kijátszva „bunkó vidéki” kártyát.

„…hiszen pontosan tudom, hogy Szabó úr (szerk: a petíció indítója) Nagykanizsán épp annyira mélyedt el a Liget Projekt terveiben, mint én a Kanizsa Mozi filmkínálatában.”

Mondja magas lováról lefelé nézve az Aczél-korszak húrjait pengető Judit, kizárva annak a lehetőségét, hogy esetleg valakinek lehet az övétől eltérő véleménye a Liget projektről, pláne nem vidékről. Jobban teszi a nyugdíjas bácsi, ha marad a kanizsai mozi kínálatának tanulmányozásánál.

Rasztáék nyugodtan szóljanak bele a Liget projektbe

A meglehetősen rosszindulatú-izzadtságszagú írás minden második mondatában hangsúlyoznia kell a szerzőnek az ő kulturális fölényét, magasabban szellemi síkon történő exisztálását - majd a saját megdicsőülését követően jön a katarzis és a konklúzió. Szó sincs itt kérem arról, hogy valakihez vidéken is eljutott Európa legnagyobb kulturális fejlesztésének híre, amit történetesen Budapesten, azaz a nemzet fővárosában hajtanak végre. Nem. Itt erről a hátulról jövő aljasságról van szó:

„Szabó úr egyszerűen egy jó fideszes, akit megüt a guta, hogy Budapesten vesztett a pártja.”

Szóval mindenki gyorsan szégyellje el magát, főleg az a 33000 ember (nekik egyébként a fele budapesti, csak a fele bunkó, kultúrbarbár vidéki), aki sunyi módon petíció mögé bújva siratja a Fidesz fővárosi vereségét.

Ha még sincs kedved ehhez, írd alá Te is a petíciót!

Üzenjünk ezzel is az elefántcsonttoronyban hunyorgó, kígyóvállú értelmiségnek, hogy hiába isszák eltartott kisujjal az Earl Grey-t, pontosan ugyanannyit ér a szavuk, mint Szabó úrnak Nagykanizsán, vagy Bözsi néninek Szirmabesenyőn!

Utóbbiaknak meg legalább jelent is valamit a nemzeti identitás.

Megint a csodájára járt a világ a Liget projektnek

A napokban Budapesten rendezték meg az idei International Museum Construction Congress rendezvényét, ahol az USA-tól Oroszországig a világ 20 országából több mint 100 elismert, a saját területén legjobb múzeumi szakember gyűlt össze, hogy tanácskozzanak, megnézzék egymás projektjeit. Például olyan intézményektől jöttek mint a Van Gogh Museum, a British Museum, a Smithsonian Intézet vagy a manhattani Amerikai Természetrajzi Múzeum. Elsőre talán nem tűnik túl izgalmasnak a dolog, de a magyar szív mindjárt nagyobbat dobban, ha azt mondjuk, hogy azért jöttek Budapestre, mert a tavalyi konferencián bemutatták a Liget projektet, ami akkora sikert aratott, hogy a szervezők egyből úgy döntöttek ide kell jönni, közelről is "megtapogatni" a projektet, mert a kulturális világban egy ekkora gurítás olyan ritka, mint Niedermüller Péter fogsora.

Szóval ezek a nagy koponyák megnézték a Liget projekt már elkészült dolgait (Román csarnok-Szépmű, Millennium Háza, Országos Múzeumi Restaurálási Központ) és folyamatban lévő, ostromolt beruházásait és koppant az álluk.

Csak néhány példa:

David Greenbaum, az IMCC egyik vezetője, a New Yorki-i Smithgroup tervezőiroda alelnöke, és az USA egyik elismert építésze szerint:

Liget Budapest Projekt óriási lehetőség a magyar főváros számára, hiszen a világon nagyon ritka, hogy az állam ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik. Ezzel Budapest kulturális kínálata nagy mértékben gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet, különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria, és a Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza keltheti fel az utazók figyelmét.

A találkozót a Liget projektben restaurált Román csarnokban tartották

Patrick Gallagher, az IMCC vezető testületének tagja, az amerikai Gallagher & Associates tervezőiroda alapítója szerint:

Ami jelenleg Budapesten történik múzeumfejlesztési szempontból, lenyűgözőbb, mint szinte bármi más, ami manapság Európában zajlik. A kormány elkötelezettsége a nagyszámú új múzeum megépítése mellett fontos helyszínné teszi Budapestet Európa kulturális térképén.

Az van tehát, hogy egyik oldalon a pár száz múzeumot már látott, sőt, fel is épített nemzetközi szakma - immáron nem először - az állát próbálja összeszedni, hogy milyen nagyszabású dolgok zajlanak itt Budapesten, míg a másik oldalon Karácsonyok, Niedermüllerek, Gy. Némethek rázzák az öklüket komplett szocialista panoptikummal együtt, olyan szaktekintélyekkel megtoldva mint Bardóczi Sándor, meg Garay Klára, akiknek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a...öö... mi is? Mindegy, elég ha határozottan mondják, amit a bázis hallani akar.

Az IMCC vezetői a Liget projekt makettjénél

Ha tényleg elkaszálják ezeket az épületeket - amik a ballib kánonnal szemben nem vesznek el a ligeti zöldből -, nagyon szomorú képet festünk majd magunkról a világ felé.

Forrás: MTI

Karácsony hitet tett a rombolás mellett – stadion igen, múzeum nem

Az újdonsült főpolgármester ahogy ígérte, már a közgyűlés alakuló ülésén megszavaztatta, hogy a testület új épületet már nem kér a Ligetbe. A folyamatban lévő építkezéseket ugyan nem állítaná le, de megnézné, mit lehetne róluk menet közben lenyesni. Mindezt abban a fővárosban, ahol 100 éve nem épült múzeum.

Szóval ott tartunk, hogy Karácsony azzal a rövid szinopszissal akar helyet bérelni magának a politikai szemétdombon, hogy baloldali, liberális, értelmiségi vezetőként múzeumok és kulturális intézmények építését gátolja meg. Nem baj, ha Magyarország egyik legnagyobb és legfontosabb közgyűjteménye, a néprajzi otthon nélkül marad, de az se baj, ha nem lesz galéria, tisztességes ember klímavészhelyzet idején úgysem kulturálódik, irány inkább szemetet halászni a Dunából.

Fodor: Geri, neked melyik a kedvenc kiállításod? - Karácsony: Én múzeumban?  Jó fej vagy Gabi! :DDDD

Ezzel éppen azt szellemi fölényét előszeretettel hangoztató, a kultúrát merőkanállal fogyasztó baloldali értelmiségi szavazótáborát rúgja tökön, akik most ugyan pajzsra emelik a jó Karácsonyt, de amikor majd elmúlik az eufória, azért otthon a négy fal között, alaposan körülnézve, hogy senki nem hallja őket bizonyosan elmormolnak majd egy „basszameg, biztos jó ez így?!”-et.

Igen megmosolyogtató/szánni való – megfelelő aláhúzandó -, ahogy a liget hátáról próbál ráugrani arra a semmibe tartó nemzetközi zöld vonatra, aminek mozdonyában Greta Thunberg lapátolja a szenet, hiszen legfőbb érve például az új galéria ellen, hogy a Városliget, mint a város tüdeje sérülne. Az a kijózanító hírünk, hogy ha ez tényleg így lenne, már rég mind megfulladtunk volna.

Ha holnap az összes fát kivágnák (persze erről szó nincs, a projekt jelentős zöldítéssel jár) a parkban, semmit nem változna Budapest levegőjének minősége. És semennyit se sem javulna, ha a galéria építési területét füvesítenék, ami a Városliget területének kb. 0,2 százaléka, és ahol egyébként az utóbbi 100 évben mindig is épület állt.

Egyébként külön érdekesség, hogy az elfogadott határozat kifejezetten kéri a főpolgármestert, hogy az UNESCO – egyébként erősen vitatható - aggályait vegye figyelembe a ligeti fejlesztésekkel kapcsolatban. Na, most az UNESCO pont azt az állatkerti bővítést is kifogásolja, ami teljes egészében fővárosi finanszírozású fejlesztés, azaz Karácsony egy tollvonással ledózerolhatná. Ráadásul a munkálatok befejezéséhez minden bizonnyal még pénzt is kell kunyerálnia a kormánytól. Így az a pikáns helyzet állható elő, hogy egy UNESCO által kifogásolt, ligetvédők által legjobban utált „betonmonstrum” befejezéséhez kéreget alamizsnát, miközben a kampányígérete az volt, hogy leállítja.

Apropó ígéretek. Karácsony úgy látszik vagy gyorsan leszámolta a budapesti CT gépeket darabra, vagy előfizetett a Spíler TV-re, de sportbarát fordulat állt be nála, hiszen máris kifarolt a STADION STOP ígéretből. Mehet a kézilabda csarnok, mehet a Bozsik stadion, és az atlétika vb gigastadionjától sem zárkózik el.

Tehát múzeumok nem, stadionok igen. A jelek szerint tényleg csak a kultúra zavarja.

Kétségtelenül erős kezdése ez egy várhatóan minden szempontból terheltnek ígérkező öt évnek. Ha mindez nem lenne elég, ráadásul a háttérben elkezdtek visszaszivárogni a Gyurcsány-Demszky éra enyves kezű káderei Draskovicstól Atkári-ig. Vajon tényleg erre kapott mandátumot Geri?

Játszótéri (sic!) betöréssel provokálnak az úgynevezett ’ligetvédők’

Akik miatt kérdésessé válhat Európa legnagyobb kulturális fejlesztésének jövője

Az elmúlt hetekben a Liget projekt leállításának delíriumos vágyálma tartja lázban a ballib oldalt, de vajon kik is azok, akik a politikai passzátszelet fújják a témában? Akik miatt a Városliget megújítása szimbolikus politikai üggyé vált? Akik miatt liberális emberek képesek múzeumok építése és soha nem látott kulturális fejlesztések ellen akár a végsőkig tűntetni? 

Hát íme, érdemes megnézni ezt a videót, ha kellően erős az idegrendszer.

Akit a videón láthatunk többek között az az ismert ligetvédő, Székely Balázs, aki feltehetőleg a lányával (ki az az elmebeteg, aki a lányával megy bűnözni?!) és még néhány félnótással éjjel betört a sötétedésre szabályszerűen bezárt városligeti nagyjátszótérre, hogy kiprovokálja és videóra vegye, ahogy kiteszik őket a biztonsági őrök. Tökéletesen tudja, hogy a gyerekek biztonsága miatt kell éjszakára bezárni a játszót, mégis adja a hülyét és megpróbál valami zsarnok karhatalmista kontra kisember-áldozat helyzetet előteremteni, de szerintem még legvérmesebb Liget projekt gyűlölők is csak kényelmetlenül, erős másodlagos szégyenérzettel fészkelődnek a székükben. Arról nem beszélve, hogy a Liget megújítása ellen valószínűleg apatejjel beoltott fiatalkorúból(?) még így is felszakad a normalitás hangja, és tetszését még a feltehető otthoni feddés ellenére sem tudja véka alá rejteni.

  

Ez a mindenben a rosszat kereső, szándékos provokátor és maximum tucatnyi, hasonszőrű ’békés civil’ fémjelzik tehát azt a bázist, akik miatt el kell marni Budapesttől az utóbbi évszázad egyik legnagyobb kulturális beruházását? Vajon mennyire lehet adni ezeknek az embereknek a véleményére, vajon valóban ők kell, hogy meghatározzák, mi legyen a Ligetben és Budapesten?

Vajon mi kell ahhoz, hogy ne néhány betörő kedvére tegyen az új Főpolgár, hanem például azt a több tízezer normális embert lássa, akik a nyitás óta, rendesen használták és bizony imádták a játszóteret.

Tényleg annyira rossz ez?!

Sajnos a kérdés költői. Azonban, ha te is kényelmetlenül fészkelődtél a székedben, írd alá ezt a petíciót a Liget felújításának folytatásáért. Nyilván pusztába kiáltott szavak, de legalább lássa Karácsony, nem csak a Székelyhez hasonló provokátoroknak „fontos” a liget ügye.

Illegális gyerekdrog és parkidegen látogatók a Városligetben

Ahogy múlt héten megírtuk, a hétvégén két ligetes fejlesztést is átadtak a jónépnek, a Millennium Háza névre átkeresztelt Olof Palme Házat és az óriásjátszóteret. A végeredmény rémálom lett.

Legalábbis a ligetvédőknek, KariGerinek és az őket tendenciózusan pajzsra emelő ballib sajtónak. Ugyanis az van, hogy elképesztő siker mindkettő nyitás. Nem volt semmilyen politikai bohóckodás, szalagátvágás, helyette csak szépen csendben kinyitották az ajtókat. Az emberek pedig jöttek-mentek folyamatosan és jól érezték magukat, magasról fittyet sem hányva arra, hogy Orbán vagy Karácsony keze fordította el a kulcsot.

Végül is erről szól egy park, nem?

Na, na! Nem úgy van ez ám ballibeknél. Hogy érezhetik jól magukat a zemberek egy fideszes játszótéren? Miért nem látják az enberek, hogy Mészáros Lőrinc kézivezérlésével maga az ördög restaurálta a Zsolnay kerámiákat a Millennium Házában?

Ezekre a vélelmekre próbált fényt irányítani a saját levében fortyogó balos sajtó és ligetvédő kompánia, mutatjuk a gyöngyszemeket.

„Parkidegen látogatók” lepték el a ligetet? – Értjük. Szóval már csak a ligetvédő klubtagok járjanak a parkba. Mások ne.

„Illegális gyerekdrog” – Vajon mitől illegális? Vajon mitől gyerekdrog? Beteg emberek, beteg gondolatai ezek.

Szóval egy kicsi, szegény ország szánalmas és röhejes bizonyítási kényszere az, hogy egy 130 éves, sajnálatosan lepusztult, de amúgy fantasztikusan értékes épületét műemléki igénnyel rekonstruálja, nem beszélve a rajta lévő, szintén 130 éves Zsolnay kerámiákról, amiket az utolsó porcikájukig restaurál. Az ilyen sorokat olvasva sajnáljuk csak igazán, hogy Gyurcsány bezárta a Lipótmezőt.

Persze a ballib sajtó is meghajtja a fanyalgás szekerét, ilyenkor a másik slágerérv a „jó-jó, de mennyibe került ez nekünk?” és már repkednek is a levegőben a lélegeztetőgépre kötött CT-k.

Mindjárt itt a 24.hu tényfeltárása „Városliget: 1 milliárdért játékok, földhányások, por, félbehagyott építkezés” címmel, a játszótér minőségéről, látogatottságáról egy árva szó sem esik, ellenben sejteti, hogy a kivitelező szomszédjának a kutyája már egyszer megugatott egy offshore cégnek levelet kézbesítő postást, ergo itt biztosan ellopták az összes pénzt, és amúgy nyilván kijött volna az egész kóceráj húszezer forintból.

Hát igen, a fejlesztéseknek van egy olyan rákfenéje, hogy azok pénzbe kerülnek. Soknak tűnhet az az 1 milliárd forint, de ilyenkor ugye az a kérdés, hogy ehhez milyen társadalmi haszon. Ha ezen a 13.000 négyzetméteren napi több száz gyerek érezheti jól magát a szüleivel az év 365 napján úgy, hogy biztonságban vannak, modern játékokon játszhatnak, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy magas a társadalmi haszon, a beruházás megérte.

(csak zárójelben, ha már mindenképpen számolgatni akarunk, ha az 1 milliárd forintot elosztjuk Budapest kb. 1 750 000-es lakosságával az jön ki, hogy 571 forintunkba került a játszótér fejenként – tényleg olyan nagy ár ez egy kis illegális gyerekdrogért?)

A félkész környezetet számonkérni pedig a szőrszálhasogatás művészetének magas szintű művelése, hiszen a teljes terület felújítás alatt van, épp a cikk sorolja fel, hogy abban az ütemben még mi fog elkészülni.

Az van tehát, hogy egy jól körülírható politikai csoport és holdudvara szemmel láthatóan minden követ megmozgat, hogy belemossák az emberek fejébe, utálni kell a liget projektet. Porszem csak akkor kerül a gépezetbe, ha az emberek szembesülnek a valósággal.

 Fotó: MTI, ligetvédők facebook

Október 26-án nyílik a városligeti Nagyjátszótér és a Millennium Háza

2019.10.25.

Érdemes lesz október 26-án, azaz holnap ellátogatni a Városligetbe, hiszen két régen várt fejlesztést is megnyitnak. Reggel fél kilenctől lehet kipróbálni Magyarország egyik legnagyobb játszóterét, amin rengeteg csúszda, hinta és homokozó mellett egy hatalmas léggömb is várja a kölköket. Délelőtt 10-től pedig a régi Olof Palme ház is kinyitja kapuit, itt egy liget történeti kiállítást lehet megtekinteni, és egy századfordulót idéző kávéba is betérhetünk. Na meg persze egy fantasztikus rózsakertet is odavarázsoltak, amiért önmagában érdemes kinézni. Szerencsére KariGeri ezeket már nem tudja elvenni a budapestiektől.

Kedvcsinálóul néhány kép.

NAGYJÁTSZÓTÉR

MILLENNIUM HÁZA

A két felújítást ezekben az írásainkban mutattuk be részletesen:

Ilyen lett a Millennium Háza a Ligetben - Budapestnek új büszkesége van

Elképesztő lett az új városligeti játszótér - sehol máshol nincs ilyen!

Újabb rangos díjat nyert a Liget Projekt

2019.10.25.

A Liget Budapest projektben épülő Zene Háza rangos díjat kapott, Európa legjobb középületévé választották tegnap Londonban, az Internation Property Awards-on. Most ilyenkor örülni kéne...

...de az a nagy büdös helyzet van, hogy a világ két legjobbjának ítélt épülete készül a Ligetben (ugye tavaly a Néprajzi Múzeum nyert hasonló szakmai elismerést), nem tudnánk olyan várost mondani, ami ne tárt karokkal várna két ilyen épületet, nálunk meg épp arról megy a vita, hogy leállítsák-e a félig kész építkezéseket.

Gergely, Te tényleg ennyire hülye vagy?!

Iszonyú pénzeket és éveket emésztene fel ezt visszacsinálni

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza. A beruházás ezzel a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült.  Az elismerést a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards csütörtök éjszakába nyúló londoni díjátadó gáláján vehette át Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Hungexpo lerobbant épületeinek helyén épülő Magyar Zene Házával a Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. 

Európa legjobb középülete díját nyerte el a Magyar Zene Háza épülete az ingatlanszakma egyik legnagyobb, legrangosabb, széles körben jegyzett elismerésén, a 26 éve megrendezésre kerülő International Property Awards-on. A neves szakmai díjat nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. 

„Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese

A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. 

Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban.  

Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” 

A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte.  2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. 

A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít.

A bugrisok esete a kultúrfölénnyel

2019.10.24.

Karácsony városába nem fér bele a múzeumépítés

Megérkezett a ballib értelmiség a főváros élére, és azonnal le is álltak a múzeumi fejlesztések. Ízlelgessük ez a mondatot, kedves barátaim! Az örökös kultúrfölényt hirdető, a másik oldalt előszeretettel mucsaizó, magát európér, progresszív értelmiségnek nevező bagázs első lépésként leállítja a Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria építését. Azon épületek megvalósulását blokkolja, amelyek nemzetközi tervpályázaton győztek, az egyiket (Galéria) egy Pritzker-díjas japán építésziroda tervezte, a másikat pedig számos világhírű építészt maga mögé utasítva a magyar Napur iroda, ráadásul ez utóbbi - a Néprajzi - a világ legjobb középülete lett a nemzetközi zsűri szerint.  És ha már nemzetközi tervpályázat szóba került: a magát progresszív, európér, stb., (felsorolást lásd fennebb) értelmiséginek titulált banda uralma alatt egyszer sem sikerült nemzetközi építészeti tervpályázatot kiírni, még a lenacionalistázott, „befelé forduló” Orbán-kormány minden gond nélkül megtette ezt, nem is kis sikerrel.

A Galéria kortárs épülete a japán sztártervezőktől

Ez nyílván tűrhetetlen. Amire ők nem képesek, azt nehogy má’ a mucsai magyar kormány megtehesse. Inkább szántsuk be az épülő múzeumot, az is jobb, mondják. Persze, nyilván nem az igazságot hebegik el, hanem mindezt a gazságot a zöldfelület és a fák védelmére hivatkozva követik el. Úgy, hogy egyébként az egyik épület egy parkoló helyére, a másik meg a lepusztult és elbontott Petőfi Csarnok helyére épül.

Azt hazudják, hogy Budapest nem kér a városligeti fejlesztésekből, és erre még közvélemény-kutatásokat is citálnak, amelyeket hamis felvetésekkel manipulálnak. (A szép zöld fákat, vagy a motoros fűrész hangját teccik szeretni? Na ugye!). Ha a Városligetet megújító Liget projekt valódi célkitűzéseiről (Egyetért-e Ön azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a Liget zöldfelületeit is fejlesztik és növelik?) kérdezik a népet, akkor az derül ki, hogy a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a park tervezett fejlesztést: https://www.origo.hu/itthon/20160705-varosliget-fejlesztes-tamogatottsag-ipsos-felmeres.html.

A Néprajzi Múzeum építése jól halad, ezt visszacsinálni már őrültség lenne

A Néprajzi Múzeum már javában épül, így Európa egyik legfontosabb etnográfiai gyűjteménye kerülhetne méltó otthonba. A 2022-re elkészülő Nemzeti Galéria hiperszuper épülete pedig olyan keretet biztosítana a világhírű gyűjteményeknek, hogy fél Európa csodájára járna. De nem kellenek, pusztuljanak!

Hazudnak, gyűlölnek és még bugrisok is.

Itt van tehát a Karácsony, beköszöntött a Múzeumok Éjszakája...

Mennyire fasza gyerek Karácsony Gergely?

Persze, a kérdés költői, eddigi tevékenysége alapján inkább hideg vízben ázó férfi nemiszerv jut az ember eszébe a frissen megválasztott városvezetőről, de ím, a sors a kezébe adta a lehetőséget, hogy bebizonyítsa, mégiscsak van vér az ő pucájában is. A jó Karácsonyunk ugyanis teleszájjal telenyilatkozta a liberális sajtót, hogy ő bizony úgy leállítja a Liget projektet, úgy hogy minden budapesti fideszes ereiben meghűl a majd a kipcsak vér.

Karácsony és a ligetvédők

Rögzítsük hamar, Karácsonynak semmilyen jogi lehetősége nincs, hogy befékezze a Városliget megújítását, az ugyanis az állami fejlesztés. Karigeri befenyegette a projektet, hogy majd a Városligeti Építési Szabályzat módosításával elejét veszi, hogy ne adjanak ki építési engedélyt a tervezett épületekre. Annak ellenére, hogy zuglói polgármesterként regnált szegény, halvány fogalma sincs arról, hogy a kerülete mellett  már épül a Néprajzi Múzeum,  a Magyar Zene Háza és a mélygarázs (és rögzítsük: betonon, illetve lebontott, romos épületek helyén, nem pedig a zöld helyett), a Pecsa helyén épülő Új Nemzeti Galéria, az újjáépülő Közlekedési Múzeum és a szintén a Dózsa György úti parkoló betonján épülő Városligeti Színház pedig érvényes építési engedéllyel rendelkezik. Ennyikeh, ahogy mondani szokták, oszoljanak, nincs itt semmiféle látnivaló.

A Liget projekt egyetlen elemét tudná Karigeri leállítani, az pedig a Ligetvédők által szintén támadott állatkerti Biodóm építése. Az állatkert ugyanis fővárosi intézmény, ha valahol, ott van jogi lehetőség befékezni. Ha emberünk következetes és bátor, akkor holnap Persányi igazgató úrral közösen bejelentik, hogy vége a beruházásnak, pusztuljon a Liget projekt, az építkezés leáll, jöjjenek a dózerek, bontsák a sokat támadott, favágással járó, az UNESCO által is kifogásolt épületet, ültessenek a  helyére erdőt, angyali zene, fanfárok stb..

Rövidesen kiderül, hogy mindenki Gergője gyáva, hülye, vagy esetleg mindkettő…

Ezeket a cikkeket olvastad már?