Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Megdöbbentő! A szocik rájöttek, mitől lehetne jobb hely Budapest

Szabó Tímea, Burány Sándor és Kocsis-Cake Olivio féle elit alakulat javaslatcsomagot nyújtott be a Parlamentbe. A cél nemes: "Budapest jobb helyé (sic!) tétele", s az agytröszt szerint a kánaánt csak egyféleképpen lehet elérni, le kell állítani a Liget Projektet, és más egyéb más fővárosi, országos fejlesztéseket.

Aláveti magát a gondolkodásnak

Munkában az agytröszt

Ízlelgessük picit. A kártevő brigád szerint tehát Budapest jobb hely lenne, ha...

  • ...nem újítanák fel annak első közparkját,
  • ...nem kapna a Néprajzi Múzeum 150 év után végre egy saját épületet, ami ráadásul nemzetközi díjakkal elismert magyar tervek    alapján épül,
  • ...nem állítanák helyre a Közlekedési Múzeum eredeti épületét,
  • ...nem restaurálták volna a Szépmű Román Csarnokát, és nem újították volna fel magát a múzeumot,
  • ...nem bővítenék az Állatkert,
  • ...nem lenne végre autómentes a liget,
  • ...nem épülne BP egyik legnagyobb játszótere a Városligetbe,
  • ...nem épülnének végre kortárs épületek a városba,

és még sorolhatnánk napestig. Persze érthető, ők nyilván jobban érezték magukat az MSZP majálisok és szakszervezeti vurstlik egymást váltó dagonyájában, a meleg sör és a poshadt virsli bűvöletében.

Nekem azért még lenne egy alternatív javaslatom, hogy Budapest mitől lehetne még sokkal jobb hely.

Burány úr béreljen egy tágas mikrobuszt, zsuppolja bele Szabó Timit és Oliviót, az utánfutóra hajtosgassák még rá Horváth Csabát, és nyélgázzal hajtsanak bele a naplementébe. És ne is nagyon jöjjenek vissza.

Többmilliós kárt okoztak a ligetvédők

23 millió forinttal drágultak a városligeti kertészeti munkák - adták hírül a tegnapi krónikák, a hír hallatán pedig öleléssel záruló bonyolult pacsi koreográfiával üdvözölte egymást a - 444 újságíróitól kezdve a Karácsonyi lidércnyomás összes szereplőjéig - a teljes ellenzéki paletta. 

A bibi csak az, hogy ez a 23 millió forint bizony KÁR, amit a ligetvédők – azzal, hogy bulikából a fákhoz, gépekhez láncolták magukat – okoztak. És ki fogja ezt kifizetni? Hát persze, hogy nem ők, hanem mi, adófizetők. 

És ez még csak a jéghegy csúcsa. Ha összeadnánk a sok rendőrségi, tűzoltósági kiszállást, őrzés-védési költségeket, az általuk csövestanyává változtatott területek helyreállítását, a sok-sok csúszás miatt vélhetően kiszámlázott kötbéreket, akkor bizony több száz milliós kárt okoztak nekünk, adófizetőknek. 

Persze ezeket elfelejtik megemlíteni, amikor a városligeti „drágulásokról” cikkeznek. 

És akkor emlékeztetőül nézzük meg, hogy kik is ezek a ballib zsándárkok, akik megrövidítettek minket:

G-Ras

A raszta jézust épp károkozás közben kapták le

Antal Nikoletta - Gyurcsány és a szocik legjobb embere (a zsold függvénye, hogy milyen színekben pózol)

Gyurcsánnyal

Kell ide kommentár?

Két láncolás között kell az energia pótlás

A rendőrséget gúnyolni mindig menő... egy bizonyos körben.

Bangó Attila

Belenézett a ligetvédelem távcsövébe

Egy kis italozás, tűzrakás még sosem ártott senkinek

Szabó Gábor - szintén hirhedt szoci provokátor

Szabó Gábor, Bangó Attila és a tűzpiros, ligetjáró vasparipa

Zárásképp róla érdemes felidézni korábbi bejegyzésünkből egy anekdótát: 

Szabó Gábor, hirhedt MSZP-s és DK-s aktivista, számtalan kormányellenes tüntetésen vett már részt síppal, dobbal, kifejezetten felbujtó, provokáló szándékkal, tavaly március óta pedig a Városligetben tengeti mindennapjait, hogy demonstráljon a Liget Projekt és a kormány ellen. Az ő mostani tette minden eddig határon túlmegy.  

Szabó igazi virtigli szoci „környezetvédőként” gépkocsival közlekedik a parkon belül a „Ligetben Ligetvédő” csoportjuk demonstrációs területére, természetesen behajtási engedély nélkül. Ezért már többször is megbüntették korábban. Ma reggel is megszokott közlekedési útvonalán haladt volna be, hogy akadályozza a faelőkészítő munkálatokat, de legnagyobb megdöbbenésére a FINA építkezések miatt lezárták a forgalom elől kedvenc útját. Amikor meg akarta állítani egy ott dolgozó biztonsági őr, hogy ezt jelezze neki, Szabó a fék helyett a gázra taposott és elsodorta az őrt, majd segítség nyújtás nélkül továbbhajtott. A rendőrök még a Városligeten belül elkapták, büntetőeljárás indult ellene. 

Sokkal kevesebb autó és sokkal több zöld jön a Városligetbe

2019.06.28.

Nem is olyan régen még parkoló autók ezrei lepték el a Városliget peremét, elképesztő környezetterhelést okozva ezzel a parknak - persze ez ellen elfelejtettek tiltakozni a drága tüntetők -, de hála istennek győzött a józan ész, és jön az autómentes Liget. Ennek egyik első lépése, ahogy arról korábban beszámoltunk, egy mélygarázs építése a Dózsa György út Ajtósi  Dürer felé eső részére. S, hol tartanak a munkálatok? Tavaly nyáron indult el az építkezés, mára elérte a legmélyebb pontját, jelenleg az épületszerkezet kialakítása zajlik, nyitás: jövő nyár!

Így halad az építkezés - fotó: MTI

A Városligeten naponta 15 ezer autó halad keresztül, és a közelmúltig több mint 1500 autó parkolt a Liget szélén, de a Liget Budapest Projekt eredményeként ez az állapot végre megváltozik és a parkolás egy sokkal kulturáltabb és környezetbarátabb módja nyert teret: a felszíni parkolók megszüntetésével, a mélygarázsok építésével és a Kós Károly sétány valódi, forgalommentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és élhetőbb parkká válik majd a Városliget.    

A térszint alatt három szinten mintegy 800 autót befogadni képes garázst várhatóan már a jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, és jó hír a környéken lakóknak, hogy kedvezményesen parkolhatnak majd ott. Természetesen a legmodernebb sztenderdek szerint alakítják ki a létesítményt: a 30 ezer négyzetméter összes szintterületű, vastag földréteggel, és így növényzettel borított háromszintes mélygarázsban külön beállót kapnak a mozgássérültek járművei, a motorosok, valamint az elektromos autóknak töltővel ellátott helyeket alakítanak ki. A garázs legfelsőbb szintjén a kerékpárral közlekedőknek kerékpártárolókat és öltözőket alakítanak ki.

Ezt sírja vissza Karácsony?

A megfelelő kapacitás és a valóban autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül.

Mindezzel párhuzamosan nem csak az autómentes Liget ígérete kezd megvalósulni, hanem egy másik fontos vállalás is valósággá válik: jelesül a park indokolatlanul nagyon széles beton- és aszfaltfelületit szűkíteni, és az így nyert területet visszaparkosítani. Első lépésként az autópályányi széles (14 méter) Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet tudnak visszazöldíteni. Fontos, hogy ettől még a gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad.

Rejtély, hogy ezeket vajon miért akarja KariGeri leállítani?!

Forrás: MTI

Vörös riasztás az UNESCO-tól

Ha valakinek nem volna nyilvánvaló, hogy már jó ideje szügyig járunk az őszi önkormányzati választás kampányában, akkor a most felröppent hír, miszerint az UNESCO nevű szervezet en bloc leállítaná a Liget projektet, akár még hírértékű is lehetne. A hétvégén az összes nagyobb liberális fórumot bejárta a fenti hír, majd jött a szokásos sivalkodás, versenyt szörnyülködés, működött a gépezet, újabb fahasáb repült a kampányt fűtő kazánba. Szinte láttuk a lelki szemeink előtt, ahogy örömében Karácsony felkéri táncolni Szabó Rebekát, miközben Horváth Csaba égő cigarettával a szájában konyakot tölt a megélhetési városvédő Ráday Misi bácsinak. 

Mielőtt azonban nagyon belemélyednek a buliba, érdemes az idézett UNESCO jelentést elolvasni, mert az hogy, hogy nem, sokkal cizelláltabb kijelentéseket fogalmaz meg – még ha annak időzítése nyilván nem a véletlen folyománya -  de, hogy ez kiderüljön, ahhoz egyrészt el kellett volna olvasni (angolul!) a szöveget, másrészt azok közel sem ütötték volna át az olvasóközönség érdeklődésének lyukacsos falát.

A jelentésben ugyanis szó sincs az egész Liget projektről

– amely, ugye, nem is része (!) a Világörökségi helyszínnek, az ugyanis  Andrássy utat érinti -  csupán két elemet (az épülő Állatkerti Biodómot és a szintén épülő Néprajzi Múzeumot)  emel ki a több mint 10 alprojektből. Ráadásul arról sem esik szó, hogy az UNESCO szakemberei már 5 éve vizsgálják a fejlesztést, többször jártak a helyszínen és még a tervezőasztalon megismerhették az egész fejlesztést A-tól Z-ig: ha bármi gond lett volna, már rég félreverték volna a vészharangokat, amelyek hangját itthon százszorosára erősítve hallhattunk volna. A Liget projekt gazdái többször hangoztatták, hogy minden szükséges engedély és hatástanulmány birtokában vágtak neki Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztésnek és parkrehabilitációjának. Természetesen a világörökségi helyszínre vonatkozó tanulmány is ezek között van, néhány kattintással ez is elérhető, de nyilván nem várható el a fülledt szerkesztőségben ülő, az igazság kiderítésében megfáradt kollégától, hogy ekkora léptékű oknyomozásba kezdjen (vö. Google használata alapfokon), nekik örömmel segítünk: https://api.ligetbudapest.hu/files/document/document/336/Liget_Budapest_WHIA_2018_jan_final.pdf

De inkább ne is fenti furcsaságokon töprengjünk, csupán néhány kérdést tegyünk fel magunknak. Ha a Liget projekt veszélyezteti az Andrássy út világörökségi besorolását, akkor ez azt jelenti, hogy előtte minden tuti volt. Rendben volt a lepusztult, szétrohadt park, rendben volt, hogy több ezer autó használta parkolónak a Ligetet, rendben volt a Pecsa lepukkant épülete, az undorító Hungexpo romok és rendben volt az Állatkerti körút gagyi bazársora, minden passzolt a Párizsban székelő szakemberek fejében lévő vágyképekhez. Ilyen Olof Palme műemléki rekonstrukciók, Zsolnay helyreállítások, meg Román Csarnok restaurálások nyilván a legmagasabb szintű, vörös riasztással jeleznek be az UNESCO válságkezelő műveleti központjában. 

Egy régi kép az elbontott Hungexporól. Ez nem zavarta a világörökség éber őreit?

Aztán, ha mindezeket végiggondoltuk, sétáljunk ki az Andrássy útra, vessünk egy pillantást az Állatkertben épülő Biodómra, és döntsük el saját magunk, hogy annak felépülésével tényleg veszély leselkedik-e a sugárútra, mint világörökségi helyszínre. 

A képen elrejtettünk egy Biodómot. Ugye mennyire zavarja a látképet?

Na, ugye. Még az egyszeri MSZP alelnök is nagyobb veszélyt jelenet a Suzuki gyárra, mint a Biodóm a Hősök terére.

Őszre kész lesz az új családi megajátszótér a Városligetben

Közel félszáz játék lesz az Európában is egyedülálló családi játszóparkban

A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13.000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztéseknek köszönhetően egyébként összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben. Az első, és egyben az ország egyik legnagyobb játszóterének kivitelezése jó ütemben halad, várhatóan 2019 őszén vehetik birtokba a családok. 

Jó ütemben haladnak a Városligetben a Nagyjátszótér kivitelezésének munkálatai, melyek során a játékelemek telepítését követően a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, az aljnövényzetet rehabilitálják és új, ligethonos fákat is ültetnek.

A Nagyjátszótér a park dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, minden környező sétányról könnyen megközelíthető, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz.

A 13.000 négyzetméteres játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével, a felfedezésre, természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is ki fog tűnni. Közel 50 integrált és korosztályokra bontott játékelem, - köztük 6 egyedi mászóka, 3 összetett csúszdarendszer, 14 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 trambulin egy trambulinpálya, 8 féle vizes játék valamint többféle interaktív mozgási energiával működő zenei játék - várja majd a gyermekeket.

A játékeszközöket úgy válogatták össze, hogy korosztályonként megfelelően támogassák a gyerekek fejlődését.

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A különleges attrakció mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kapnak a parkban, melyek egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós hálószerkezettel várják majd a nagyobbakat. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák.

A tervezési folyamatban gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok is részt vettek annak érdekében, hogy olyan játszótér jöjjön létre, ahol a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektetetnek az akadálymentesítésre és az érzékenyítésre.

Számos integrált játszóeszközt is telepítenek a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek és speciális nevelési igényűek is együtt tudjanak játszani ép társaikkal.

A játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A rendhagyó játékelemek egy része arra is alkalmas, hogy a család együtt játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is, ha van kedvük például egy kis mászáshoz.

A legnagyobbakat a Nagyjátszótér mellett egy úgynevezett Terepjátszó várja majd, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Épül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

A játszóeszközöket - melyek biztonságosak, és a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak is megfelelnek - Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják. A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak, és pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket is elkülönítenek.

Igazi jófejség, hogy mivel az új Nagyjátszóteret várhatóan csak ősszel vehetik birtokba a gyerekek, már a munkálatok megkezdésekor kialakítottak egy kisebb, ideiglenes játszóteret a korábbi játszótér jó állapotban lévő felújított és beminősített eszközeiből, így a nyári vakáció alatt is biztosított a szabadtéri játék a Ligetben.

Forrás: MTI

Leesik az állad az új Liget Projektes épület kinézetétől

Gyakori érv a Liget projekt ellenzők táborában, hogy szemfényvesztő látványtervekkel próbálják manipulálni az egyszeri választópolgárokat, sokszor példaként felhozva a Duna Aréna sajnálatos evolúcióját (olaj a tűzre, hogy a tervezője ugye szintén részt vesz a városligeti fejlesztésekben, ő felel a Néprajzi Múzeumért). Sőt, a nemzet szebb napokat is megélt építésze, Zoboki Gábor egyenesen épületblöfföknek titulálta egy interjúban a ligeti terveket.

Ahogy arról mi is hírt adtunk korábban, elkészült ugye az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, tehát adja magát a dolog, vessük össze a látványtervekkel, hogy valóban parasztvakításról, blöffről volt szó, igaza van a tamáskodóknak, vagy állták a szavukat a felelősök. Íme:

El tudod dönteni kedves olvasó, hogy melyik a látvány és melyik a valóság?

Első ránézésére nekem nem sikerült. Azt hiszem ezzel a sivalkodó kollektíva kapott egy kijózanító jobbegyenest, bizonyosan eggyel kevesebb ellenérv maradt az amúgy sem gazdag készletükben.

Képek: MTI, ligetbudapest

Liget projekt: Budapestre jött a Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész

Sou Fujimoto, a világ egyik leginnovatívabbnak tartott (magyarul a legjobbak közé tartozó) építésze hazánkba látogatott, hogy megnézze az általa megálmodott Magyar Zene Háza kivitelezését, és néhány tervezési részletkérdésről személyesen egyeztessen. Talán emiatt az elhivatottságnak is köszönhetően a legjobb, s nem mellesleg, ha már itt járt, az újságírók kérdésekre is válaszolt.

Nem csak a japánokra legendásan jellemző tisztelettudás és udvariasság mondatja vele, hogy a Liget Budapest projektet nagyszerű kezdeményezésnek tartja: kiváló ötlet integrálni a park természeti és épített környezetét, a történelmi múlt örökségét a jövő megoldásaival.

„A Liget Budapest projekt erős modellként működhet a jövő urbanisztikai fejlesztései számára”

A tervezés során természetesen meg kellett találni az egyensúlyt az esztétikai, technológiai és múzeumszakmai szempontok között, de nem kellett a projekt lényegét érintő kompromisszumot kötnie.

A Magyar Zene Háza a park kellős közepén fog állni, minden oldalról fák veszik körül, ezeket az adottságokat pedig tisztelettel kezeli a beruházás. Az épület ezért meghagyja majd a természetközeliség érzését.

Mint elmondta, a földszinten az üvegfalakkal övezett koncertterem kap helyet, így bentről is rá lehet majd látni a zöld parkra, a nagyobb kiterjedésű, állandó és időszaki kiállítótereket pedig térszint alatt helyezik el, ezzel megmarad az épület könnyedsége.
A lebegő hatású tető - amely a könyvtárat és a zenepedagógiai termeket fogadja be - lyukacsos kialakításával helyet hagy majd a fáknak a növekedéshez, másrészt jelentősen túlnyúlik majd az épületen, ezzel is segít "egymásba olvasztani" a házat és környezetét.

„A legfontosabb, ami megfogott, az a Liget Budapest víziója: az, hogy itt lehetőség nyílik a természet és a kultúra integrációjára. Ez egyszerre kihívás és gyönyörű feladat"

Az épület megközelítésekor az alapélmény a fák közötti séta. Ez az élmény folytatódik a tető alá érve, majd a házba belépve is, hiszen még a koncertterem falai is üvegből lesznek, ezzel is emlékeztetve a látogatót arra, hogy egy liget közepén hallgatja a zenét.

Persze a koncertterem a természetközeliség mellett zeneileg is tökéletesen fog működni, megfelelve minden akusztikai és technikai követelménynek.

A csaknem 2000 négyzetméteres kiállítást magyar szakemberek tervezik, Fujimoto azonban kiemelte a kiállítótér egyik különleges elemét. A hangdóm háromdimenziós zenei és vizuális élményt biztosít majd: a különleges térben egy rövid zenei és vetített program során a zene és a hangok világa fogja körülvenni a belépőket.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója is helyszínen volt, ahol beszámolt az építkezés aktuális állapotáról. Az épület kivitelezési munkálatai menetrend szerint haladnak, zajlik a magasépítés, így egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz a különleges épület, melynek terveit nemzetközi tervpályázaton a magyar és nemzetközi zsűri 168 pályamű közül választotta ki.

A Magyar Zene Házával egy új kulturális intézmény és egyben közösségi tér is érkezik a Városligetbe - hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, hozzátéve: Fudzsimoto épülete nagy eséllyel pályázik Budapest új ikonikus építményének címére, az intézmény pedig egyszerre varázsolhatja családi programok központjává és pezsgő találkozóhellyé a Városligetet.

Forrás: MTI

Orbán Viktor és Renoir a Szabolcs utcában - ultramodern fejlesztés készült el a Liget Projektben

Elkészült az első igazán "nagyvad" Liget Projekt programjából, Orbán Viktor és Baán László adta át közel a 37 ezer négyzetméres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét. Az ultramodern restaurátorműhelyeket, raktárakat, kutatóműhelyeket és kiállítóhelyeket is magába foglaló, lenyűgözően komplex épületet a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén építették fel.

Mintha csak tegnap lett volna, hogy 2014-ben elkezdtük követni a Liget Projekt evolúcióját, alakulását, s négy esztendő után tavaly volt az első év, amikor a tervezett beruházások kiléptek a valóságba, lásd. Szépművészeti felújítása, pavilonok, parkfelújítások. De egészen mostanáig kellett várni arra, hogy az első, tényleg a semmiből létrehozott új épület elkészüljön. A végeredmény előremutató és ultramodern lett, mely egyben elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a nemzeti kultúránk alkotóelemeit méltóképpen gondozzák, megőrizzék. A beruházás jelentőségét jól húzza alá, hogy Orbán Viktor első dolga volt miután Trumptól hazatért, hogy az átadásra siessen.

És akkor mit is tud ez a furcsa nevű Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ? A csaknem 30.000 négyzetméteres központi épület a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer (!)műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát.  A 20 milliárd forintos beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást.

Ahogy a sajtóanyag ki is emeli, az OMRRK "nem csupán sok évtizedes hátrány ledolgozását jelenti: a fejlesztés meg is előzte korát, hiszen hasonlóan komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumjai is csak elvétve rendelkeznek. A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – is állja a versenyt a hazai fejlesztés."

Az új épületkomplexum legnagyobb létesítménye a múzeumi raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület, mely a térszint alatt négy, a felett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket. Az itt található műhelyek, irodák, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani.

Az egykori kórház izraelita imaházának, majd a felvételi épületének rekonstruált létesítményében kapott helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével történő rekonstrukció során többek között konferenciatermet és kiállítótermet alakítottak ki. 

Az épületegyüttesben több mint 3000 négyzetméteren kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is, ahol könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. Az európai viszonylatban is egyedülálló intézménykomplexum területén egy, a nyitvatartási időben szabadon használható 13.000 négyzetméteres park is kialakításra kerül.

Steve Jobs, az Apple legendás vezére arról is híres volt, hogy a legnagyobb bejelentéseit mindig a beszédei végén tette meg, amikor már a közönség azt hitte minden lényeges újdonság elhangzott, és mennének már a dolgukra. "One more thing" - mondta mindig egy félmosoly mellett Jobs, s kirántott egy hihetetlenül kicsi iPodot a zsebéből, vagy valami más kütyüt, ami technológiai forradalmat csinált. Na most valami hasonló élménye lehetett a közönségnek, mert Orbán Viktor és Baán László is készült egy "One more thing"-el: a beszédek végén egy meglepetés leleplezéssel bemutatták a Szépművészeti Múzeum legújabb szerzeményét.

Az egyik legnevesebb impresszionista mester remekművével bővült a gyűjtemény, Renior Fekvő női akt című festményét a Magyar Kormány támogatásnak köszönhetően vásárolhatta meg a múzeum. A neves francia alkotó művének megvétele rövid időn belül a második történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás, ugyanis az év elején – szintén a Kormány támogatásának köszönhetően - Van Dyck: Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja került a Szépművészeti Múzeumba.

Képek: MTI, Liget Budapest

Megkezdődtek a Magyar Zene Háza magasépítési munkálatai

Megkezdődtek a Magyar Zene Háza magasépítési munkálatai. A világhírű japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu tervei alapján, a Liget Budapest projekt keretében készülő épületet 2021 végén veheti birtokba a közönség.

A Magyar Zene Háza a Városliget egy korábban a közönség elől elzárt területén, az egykori Hungexpo-irodaházak helyén épül fel. A fejlesztésnek köszönhetően nem csupán különleges épülettel gazdagodik Budapest, de több ezer négyzetméternyi zöldterületet is visszakapnak a parkhasználók - mondta el a beruházás keddi budapesti sajtótájékoztatóján az építtető Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Elképesztő! Egy hetvenöt tonnás fa emelkedett a levegőbe a Városligetben

Nem is olyan régen hírt adtunk arról (ink), hogy elkezdődött a Magyar Zene Háza építése a Ligetben. Sok szempontból szimbolikus eseményről van szó, hiszen két éve már egyszer nekikezdtek, de akkor borszagú agresszív civiklek megakadályozták, melyből kinőtt a magukat ligetvédőknek aposztrofáló bagázs, másrészt pedig ezzel most elkezdődött az első igazán nagy építkezés a park testén belül.

Gyorgyevics Benedek hozzátette: a napokban befejeződtek a mélyépítési munkálatok és megkezdődött a ház magasépítése, így az épület egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz.

Mint emlékeztetett, a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a munkaterületet.

Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője elmondta: az intézmény a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló, interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel, valamint az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület térszint alatti része ad majd otthont az interaktív "varázstérnek" és a hangdómnak, a földszinten pedig két előadó- és koncertterem kap helyet.

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett arra, hogy a Liget Budapest projekt első parkfejlesztéseit már tavaly átadták.

Épül a Magyar Zene Háza - a háborút is elvesztették a ligetvédők

Viszonylag csendesen telt a nyár a Városliget életében egészen mostanáig, amikor is két fontos eseményről kell beszélni. Egyrészt elkészültek az új sportpályák a liget Stefánia út melletti szélén. Másrészt - és szimbolikájában ez egy egészen fontos történés - elindult a Magyar Zene Házának építése. De erről később, előbb lássuk a sportos dolgokat.

Tavasszal elkészül a Liget közelében lévő Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), amely Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye lesz raktárokkal, restaurátorműhelyekkel, kutatóintézettel, látogatóközponttal és egy új közparkkal.

Rövidesen befejeződik az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is; idén ősszel Millennium Háza néven nyitja meg kapuit az épület, melyben a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítás és egy századfordulós hangulatú kávézó várja majd a látogatókat.

Szintén ősztől veheti birtokba a közönség a komáromi Csillagerőd felújított és kibővített épületét is, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteménye lesz megtekinthető.

Még idén elkészül Magyarország egyik legmodernebb és legnagyobb játszótere, valamint a Millennium Háza előtt a rózsakert is.

Fotó: MTI

Ebben az esztendőben elkezdődik továbbá az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Háza kivitelezése - mondta a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is birtokba vehetnek majd a parkba látogatók, az autóval érkezők pedig már használhatják a Dózsa György úti, 800 férőhelyes mélygarázst. Az 56-osok terén már javában zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek- és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása - közölte Gyorgyevics Benedek.

Idén elmarad a Karácsony Zuglóban

2019.04.25.

Sötétzöld rémálommá kezd válni a környezetvédelmi lovagrend mintaprojektje, azaz zuglói Pillangó park felújítása.

Azt gondolná az ember, hogy ha egy olyan All-star csapat bábáskodik a felújítás felett, mint Macron és Trudeau szerelemgyereke, Karácsony Gergely; Megyeri Szabolcs, a szóban sztárkertész, vagy Garay Klára, a hidrogeológia matuzsáleme, akkor itt szárba szökken az innováció, és megtudjuk mi a 22. századi színvonalú parkfejlesztés úristene. S nem mellesleg joggal bízott a körúti értelmiség abban is, hogy a babaarcú polgármester majd a másik kezével jól kifújja a Liget Project kertészeinek az orrát, hiszen évek óta minden adandó alkalommal bemondja a kamerába, hogy ami ott megy az szakbarbárság, de most eljött az idő megmutatni, hogy hogyan csinálják az igazi profik.

Ehhez képest csúnyán beleálltak a földbe.

Nem is volt olyan régen, hogy a fél internet a Pillangó park sétányának közepén hagyott fán röhögött, ami végül életveszélyesen ki is dőlt a bravúros tervezői munkának köszönhetően. Nagy szerencse, hogy nem járt arra senki.

A bravúros tervezés lenyomata

Talán még jó lesz karácsony fának

Most pedig az eszetlen drágulás járja be a sajtót, a hat és fél hektáros park felújítása már a kezdeti összeg háromszorosára, 678 millió forintra rúg, ráadásul úgy, hogy csökkenteni kellett a műszaki tartalmat.

És hát fakivágás ügyében is minden jel arra mutat, hogy Karácsony fagyantát iszik, de Substralt prédikál. A Pillangó parkban ugyanis tucatszámra hasogatták az egészséges fákat – szám szerint 56-ot -, kivívva ezzel a lakosok haragját. Ezzel szemben 325 új fa ültetését ígérték, de mint kiderült, annak a nagy részét a Fővárosi Önkormányzat amúgy is elültette volna a felújítástól függetlenül a 10.000 fát Budapestre! program jegyében.

Hát ez van. Zugló ősszel fellélegezhet, hiszen megszabadul Karácsonytól, de a fentiek tükrében nagyon nem lenne szerencsés, ha az egész fővárosban is újrapróbálhatná a politikai ámokfutását.

Fotók: mszp.hu, ittlakunk.hu

Ezeket a cikkeket olvastad már?