Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

A budapestiek elsöprő többsége egyetért a Liget Budapest Projekttel

2019.12.11.

Ez ugye nem egy olyan ellenzékiek által rendelt kutatás volt, ahol telefonon megkérdezték az emberektől, hogy egyetért a Városliget "átalakításával", "lebetonozásával" és még lehetne sorolni, hogy milyen rémképeket találtak ki, amire egyébként csoda, hogy nem 100 százalékos volt az egyetértés. Ennél a friss kutatásnál beültették a laptop elé a megkérdezetteket, megmutatták nekik a VALÓDI terveket, és hogy-hogy a budapestiek kétharmada egyetért a Liget Budapest Projekttel. Ráadásul pont az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza a legnépszerűbb, amiket Karácsony oly hevesen akar leállítani.

Íme a teljes közlemény:

Közvélemény-kutatás: a tervek ismeretében a budapestiek 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet - a megkérdezetteknek az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza tervei tetszenek a legjobban

  

A Városliget átfogó megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a Liget Budapest Projektet, 75%-uk szerint a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát. A megkérdezettek 76%-a szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe oly módon, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel. A válaszadók 74%-a szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják majd a Liget Budapest Projekt keretében felépítendő új épületek, melyek közül a döntő többség a Magyar Innováció Házát és az Új Nemzeti Galériát kedveli a legjobban. 

 A Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group készített közvélemény-kutatást a Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projektről. A kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív fővárosi mintán, ahol a megkérdezettek a Projekt terveinek megismerése után alkothattak véleményt. 

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló. 

„A kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest Projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását.” - hangsúlyozta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. 

A válaszadók 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe oly módon, hogy közben a Liget zöldfelületeit is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel. 

Mint az ismeretes, a Liget Projekt alapvető célkitűzése, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és a zöldfelületek nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével - a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását. 

„A Liget Budapest Projekt keretében megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek, s a már eddig átadott projektelemekhez hasonlóan mindenki örömmel fogja használni őket. Visszaigazolja ezt a jelenlegi kutatás is, mely alapján a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését, a legnépszerűbbnek a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria bizonyult.”  - hangsúlyozta Baán László. 

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló új épületek közül a két legnépszerűbb a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria, amely a fővárosiak 81 illetve 72 százalékának nyerte el a tetszését.  Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területre tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középkorúak, a belvárosiak, illetve a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek. 

További fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint a tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene, míg 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét kedvezően befolyásolják a Liget Budapest Projekt keretében tervezett új épületek. A megkérdezettek 75%-a szerint a megújított zöld területekkel, az új játszóterekkel, valamint az újonnan épülő kulturális intézményekkel kiegészült Városliget Budapest családbarát jellegének a megerősítését szolgálja. 

 „A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, mely a budapestiek egyöntetű véleménye alapján nem csak a Városligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd.” - fejtette ki Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. „A közvélemény-kutatás eredménye jelzi, hogy a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy a Liget Budapest Projekttel az a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor a Városliget egyet jelentett a minőségi kikapcsolódással, belsejében pedig tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények. Épp ezért újítjuk meg a Liget karakterét adó épületeket – Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza –, és emellett lepusztult s már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehozunk, melyekben olyan fontos nemzeti gyűjteményeink kapnak majd helyet, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza, de az Állatkert nagyszabású bővítését is ide sorolhatjuk.” – tette hozzá a vezérigazgató. 

A kutatás módszertanáról és a mintavételről Géczi Tamás, az Inspira Research Kft. ügyvezető partnere elmondta: „Az 1000 fős, laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezés során a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd (több szempont szerint) a Liget Projekt egészét értékelték. A kutatási minta nem, életkor, iskolai végzettség és kerületi megoszlás szerint reprezentálja a 18 év feletti budapesti lakosságot.” 

Az INSPIRA Research kutatása megerősíti az Ipsos 2016-ban készített (kvalitatív és kvantitatív, 600 fős budapesti, illetve 800 fős városligeti mintájú) reprezentatív felmérését, melynek fő megállapítása, hogy a tervek ismeretében a megkérdezett Városliget használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik.

 

A kutatás részleteiről:

Az INSPIRA Research Group független kutatócég a magyar kutatási piac egyik meghatározó szereplője, a társaságot 15-25 év közötti tapasztalattal rendelkező szenior kutatási szakemberek alapították, akik jelentős kutatási szektorismerettel rendelkeznek a média, a telekommunikációs és technológiai ipar, a napi fogyasztási cikkek, a pénzügyi, valamint a szolgáltatói szektor és az egészségügy területén. 

Minta és metodika: 1000 fős, laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezés. A kutatási minta nem, életkor, iskolai végzettség és kerületi megoszlás szerint reprezentálja a 18 év feletti budapesti lakosságot. 

A kérdőív szerkezete: a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd (több szempont szerint) a Liget Projekt egészét értékelték.

Karácsonyi veszély az Állatkertben

Karácsony főpolgármester valószínűleg maga sem gondolhatta komolyan, hogy megválasztják. Erre abból következtethetünk, hogy a híveinek papíron jól csengő ígéreteiből folyamatosan visszakozni kényszerül, mert amikor meg kéne azokat valósítani, mindig kiderül, mekkora baromságokat talált ki.

Hiába hirdetett stadion stop-ot kampányában, mára ott tartunk, hogy mindegyik megépül (atlétikai stadion, Bozsik stadion, kézilabda csarnok), s úgy tűnik a budapestieknek azt a szégyenérzetet sem kell kipróbálniuk, milyen a világ egyik legrangosabb sporteseményének rendezési jogát visszaadni.

Most itt lenne a lehetőség, hogy egy újabb ígéretét próbálja meg beváltani, hiszen a Fővárosi Önkormányzat - tehát a saját - beruházásában zajlik a ligetvédők által legkárosabbnak mondott állatkerti bővítés, az úgynevezett Pannon Park - Biodóm a Városliget szélén, a régi vidámpark területén. Karácsonynak egy tollvonásába kerülne leállítani az egészet, pláne, hogy a félig kész épület befejezéséhez még egy laza 20 milliárd forint kellene a farzsebéből előrántani, hiszen a kormány aligha fogja ezt a pénzt neki odaadni. Ráadásul az általa oly nagy áhítattal szeretett UNESCO-t is aggasztja az sündisznó szerű épület, így akár két legyet is üthetne egy csapásra.

Vajon lesz-e töke leállítani az egész miskulanciát?

A kérdés költői. Persze, hogy nem lesz. A jó Karácsonyunk inkább kórházak és múzeumok elgáncsolásával akar bevonulni a történelem-könyvekbe.

Forrás: Népszava

Erőt demonstráltak a ligetvédők, óriás tüntetést rendeztek!

A lánglelkű forradalmárok kiáltása mérföldekre elhallatszott!

Táncsics Mihályt nem akarták ennyien kiszabadítani:

Korra és nemre való tekintet nélkül jöttek a tömegek:

Ha Te is kellemetlenül feszengsz a képek láttán, inkább írd alá a Liget projekt megmentéséért indított petíciót!

A világ egyik legjobb épületének választották a ligetben épülő Magyar Zene Házát

Újabb rangos elismerést kapott egy Liget projektben készülő új épület, mégpedig a japán tervek alapján készülő Magyar Zene Háza. A tényleg egészen különleges formájú/tetejű intézmény a londoni International Property Awardson jutalmazták „a legjobb nemzetközi középület” díjjal. Ez azt jelenti, hogy a Ligetben két olyan épület is épül (ugye a Néprajzi tavaly kapott díjat), amiket a világ legjobbjaiként tart számon a szakma. Bármilyen korán is jött idén a Karácsony, erre az egész ország büszke lehet.

Furcsa kettősség lengi körbe a Liget projektet, hiszen amíg a világ már nem először csodálkozik rá, ájul el tőle és jutalmazza díjakkal a Városliget felújítását - amire egyébként világ minden normális városvezetője büszke lenne -, addig a hazai ellenzék aszott testéből kinőtt újdonsült budapesti vezetés foggal-körömmel próbálja leállítani azt.

Karácsony mindent megtesz, hogy a rendkívül trendi, az index és RTL klub által előszeretettel fújt zöld hullámra felülve a Liget projektet valami szörnyű zöldterület rombolásnak hazudja, s ezzel a kormányt támadja, miközben jól tudja, hogy egy talpalatnyival se lesz kevesebb zöld a ligetben (sőt!), favágásról meg aztán végképp nincs szó. Például érdemes megnézni az alábbi videót, hogy a Zene Háza az eddig elzárt és üresen álló rozsdatemető épületek helyére épül úgy, hogy ezzel rengeteg zöldfelületet lesz újra látogatható.

Szerencsére nem mindenki politikai meggyőződésből, a zöld lobbi kicsinyes túszaként nyilatkozik a projektről, itt van például Stuart Shield, a díjat odaítélő International Property Awards elnöke, hiteles, nemzetközi szakértő:

„A Liget Budapest Projekt óriási lehetőség a magyar főváros számára, hiszen a világon nagyon ritka, hogy egy ország ma ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik. Ezzel Budapest kulturális kínálata gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet. Különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a most díjazott, Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza és SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria irányíthatja az országra a reflektorfényt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a Liget Budapest Projekt az idén ismét eredményesen szerepelt az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.”

A neves szakmai díjat nyolcvan nemzetközi szakemberből álló grémium ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A zsűri minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. 

Ez is visszaigazolja, hogy projekt nem csak a Ligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd. Ez Karácsonyon kívül mindenkinek jó.

Ha te is egyetértesz vele, írd alá a Liget projekt megmentéséért indított petíciót!

“Vidéki bunkók ne ugassanak bele a Liget projektbe”

Átlétpte a 33.000 aláírót a Liget projekt megmentéséért indított petíció, és ez már akkora tömeg, hogy be is jelzett a Népszava főhadiszállásán a vörös riasztás. Ez bizony nem gyakorlat, sűrű bakancsdobogás közepette kezdték el kiosztani a fegyvereket az aranytollú szerkesztőknek, sőt, az első lövést már le is adta N. Kósa Judit szakaszvezető-asszony.

A körúti liberális értelmiség tehát gyorsan turbófokozatra kapcsolta a véleményterrort: na nehogy már Nagykanizsáról ugassanak bele, hogy milyen múzeumok épüljenek nemzeti közgyűjteményeknek Budapesten – röviden így lehetne összefoglalni írás esszenciáját, kijátszva „bunkó vidéki” kártyát.

„…hiszen pontosan tudom, hogy Szabó úr (szerk: a petíció indítója) Nagykanizsán épp annyira mélyedt el a Liget Projekt terveiben, mint én a Kanizsa Mozi filmkínálatában.”

Mondja magas lováról lefelé nézve az Aczél-korszak húrjait pengető Judit, kizárva annak a lehetőségét, hogy esetleg valakinek lehet az övétől eltérő véleménye a Liget projektről, pláne nem vidékről. Jobban teszi a nyugdíjas bácsi, ha marad a kanizsai mozi kínálatának tanulmányozásánál.

Rasztáék nyugodtan szóljanak bele a Liget projektbe

A meglehetősen rosszindulatú-izzadtságszagú írás minden második mondatában hangsúlyoznia kell a szerzőnek az ő kulturális fölényét, magasabban szellemi síkon történő exisztálását - majd a saját megdicsőülését követően jön a katarzis és a konklúzió. Szó sincs itt kérem arról, hogy valakihez vidéken is eljutott Európa legnagyobb kulturális fejlesztésének híre, amit történetesen Budapesten, azaz a nemzet fővárosában hajtanak végre. Nem. Itt erről a hátulról jövő aljasságról van szó:

„Szabó úr egyszerűen egy jó fideszes, akit megüt a guta, hogy Budapesten vesztett a pártja.”

Szóval mindenki gyorsan szégyellje el magát, főleg az a 33000 ember (nekik egyébként a fele budapesti, csak a fele bunkó, kultúrbarbár vidéki), aki sunyi módon petíció mögé bújva siratja a Fidesz fővárosi vereségét.

Ha még sincs kedved ehhez, írd alá Te is a petíciót!

Üzenjünk ezzel is az elefántcsonttoronyban hunyorgó, kígyóvállú értelmiségnek, hogy hiába isszák eltartott kisujjal az Earl Grey-t, pontosan ugyanannyit ér a szavuk, mint Szabó úrnak Nagykanizsán, vagy Bözsi néninek Szirmabesenyőn!

Utóbbiaknak meg legalább jelent is valamit a nemzeti identitás.

Megint a csodájára járt a világ a Liget projektnek

A napokban Budapesten rendezték meg az idei International Museum Construction Congress rendezvényét, ahol az USA-tól Oroszországig a világ 20 országából több mint 100 elismert, a saját területén legjobb múzeumi szakember gyűlt össze, hogy tanácskozzanak, megnézzék egymás projektjeit. Például olyan intézményektől jöttek mint a Van Gogh Museum, a British Museum, a Smithsonian Intézet vagy a manhattani Amerikai Természetrajzi Múzeum. Elsőre talán nem tűnik túl izgalmasnak a dolog, de a magyar szív mindjárt nagyobbat dobban, ha azt mondjuk, hogy azért jöttek Budapestre, mert a tavalyi konferencián bemutatták a Liget projektet, ami akkora sikert aratott, hogy a szervezők egyből úgy döntöttek ide kell jönni, közelről is "megtapogatni" a projektet, mert a kulturális világban egy ekkora gurítás olyan ritka, mint Niedermüller Péter fogsora.

Szóval ezek a nagy koponyák megnézték a Liget projekt már elkészült dolgait (Román csarnok-Szépmű, Millennium Háza, Országos Múzeumi Restaurálási Központ) és folyamatban lévő, ostromolt beruházásait és koppant az álluk.

Csak néhány példa:

David Greenbaum, az IMCC egyik vezetője, a New Yorki-i Smithgroup tervezőiroda alelnöke, és az USA egyik elismert építésze szerint:

Liget Budapest Projekt óriási lehetőség a magyar főváros számára, hiszen a világon nagyon ritka, hogy az állam ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik. Ezzel Budapest kulturális kínálata nagy mértékben gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet, különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria, és a Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza keltheti fel az utazók figyelmét.

A találkozót a Liget projektben restaurált Román csarnokban tartották

Patrick Gallagher, az IMCC vezető testületének tagja, az amerikai Gallagher & Associates tervezőiroda alapítója szerint:

Ami jelenleg Budapesten történik múzeumfejlesztési szempontból, lenyűgözőbb, mint szinte bármi más, ami manapság Európában zajlik. A kormány elkötelezettsége a nagyszámú új múzeum megépítése mellett fontos helyszínné teszi Budapestet Európa kulturális térképén.

Az van tehát, hogy egyik oldalon a pár száz múzeumot már látott, sőt, fel is épített nemzetközi szakma - immáron nem először - az állát próbálja összeszedni, hogy milyen nagyszabású dolgok zajlanak itt Budapesten, míg a másik oldalon Karácsonyok, Niedermüllerek, Gy. Némethek rázzák az öklüket komplett szocialista panoptikummal együtt, olyan szaktekintélyekkel megtoldva mint Bardóczi Sándor, meg Garay Klára, akiknek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a...öö... mi is? Mindegy, elég ha határozottan mondják, amit a bázis hallani akar.

Az IMCC vezetői a Liget projekt makettjénél

Ha tényleg elkaszálják ezeket az épületeket - amik a ballib kánonnal szemben nem vesznek el a ligeti zöldből -, nagyon szomorú képet festünk majd magunkról a világ felé.

Forrás: MTI

Karácsony hitet tett a rombolás mellett – stadion igen, múzeum nem

Az újdonsült főpolgármester ahogy ígérte, már a közgyűlés alakuló ülésén megszavaztatta, hogy a testület új épületet már nem kér a Ligetbe. A folyamatban lévő építkezéseket ugyan nem állítaná le, de megnézné, mit lehetne róluk menet közben lenyesni. Mindezt abban a fővárosban, ahol 100 éve nem épült múzeum.

Szóval ott tartunk, hogy Karácsony azzal a rövid szinopszissal akar helyet bérelni magának a politikai szemétdombon, hogy baloldali, liberális, értelmiségi vezetőként múzeumok és kulturális intézmények építését gátolja meg. Nem baj, ha Magyarország egyik legnagyobb és legfontosabb közgyűjteménye, a néprajzi otthon nélkül marad, de az se baj, ha nem lesz galéria, tisztességes ember klímavészhelyzet idején úgysem kulturálódik, irány inkább szemetet halászni a Dunából.

Fodor: Geri, neked melyik a kedvenc kiállításod? - Karácsony: Én múzeumban?  Jó fej vagy Gabi! :DDDD

Ezzel éppen azt szellemi fölényét előszeretettel hangoztató, a kultúrát merőkanállal fogyasztó baloldali értelmiségi szavazótáborát rúgja tökön, akik most ugyan pajzsra emelik a jó Karácsonyt, de amikor majd elmúlik az eufória, azért otthon a négy fal között, alaposan körülnézve, hogy senki nem hallja őket bizonyosan elmormolnak majd egy „basszameg, biztos jó ez így?!”-et.

Igen megmosolyogtató/szánni való – megfelelő aláhúzandó -, ahogy a liget hátáról próbál ráugrani arra a semmibe tartó nemzetközi zöld vonatra, aminek mozdonyában Greta Thunberg lapátolja a szenet, hiszen legfőbb érve például az új galéria ellen, hogy a Városliget, mint a város tüdeje sérülne. Az a kijózanító hírünk, hogy ha ez tényleg így lenne, már rég mind megfulladtunk volna.

Ha holnap az összes fát kivágnák (persze erről szó nincs, a projekt jelentős zöldítéssel jár) a parkban, semmit nem változna Budapest levegőjének minősége. És semennyit se sem javulna, ha a galéria építési területét füvesítenék, ami a Városliget területének kb. 0,2 százaléka, és ahol egyébként az utóbbi 100 évben mindig is épület állt.

Egyébként külön érdekesség, hogy az elfogadott határozat kifejezetten kéri a főpolgármestert, hogy az UNESCO – egyébként erősen vitatható - aggályait vegye figyelembe a ligeti fejlesztésekkel kapcsolatban. Na, most az UNESCO pont azt az állatkerti bővítést is kifogásolja, ami teljes egészében fővárosi finanszírozású fejlesztés, azaz Karácsony egy tollvonással ledózerolhatná. Ráadásul a munkálatok befejezéséhez minden bizonnyal még pénzt is kell kunyerálnia a kormánytól. Így az a pikáns helyzet állható elő, hogy egy UNESCO által kifogásolt, ligetvédők által legjobban utált „betonmonstrum” befejezéséhez kéreget alamizsnát, miközben a kampányígérete az volt, hogy leállítja.

Apropó ígéretek. Karácsony úgy látszik vagy gyorsan leszámolta a budapesti CT gépeket darabra, vagy előfizetett a Spíler TV-re, de sportbarát fordulat állt be nála, hiszen máris kifarolt a STADION STOP ígéretből. Mehet a kézilabda csarnok, mehet a Bozsik stadion, és az atlétika vb gigastadionjától sem zárkózik el.

Tehát múzeumok nem, stadionok igen. A jelek szerint tényleg csak a kultúra zavarja.

Kétségtelenül erős kezdése ez egy várhatóan minden szempontból terheltnek ígérkező öt évnek. Ha mindez nem lenne elég, ráadásul a háttérben elkezdtek visszaszivárogni a Gyurcsány-Demszky éra enyves kezű káderei Draskovicstól Atkári-ig. Vajon tényleg erre kapott mandátumot Geri?

Játszótéri (sic!) betöréssel provokálnak az úgynevezett ’ligetvédők’

Akik miatt kérdésessé válhat Európa legnagyobb kulturális fejlesztésének jövője

Az elmúlt hetekben a Liget projekt leállításának delíriumos vágyálma tartja lázban a ballib oldalt, de vajon kik is azok, akik a politikai passzátszelet fújják a témában? Akik miatt a Városliget megújítása szimbolikus politikai üggyé vált? Akik miatt liberális emberek képesek múzeumok építése és soha nem látott kulturális fejlesztések ellen akár a végsőkig tűntetni? 

Hát íme, érdemes megnézni ezt a videót, ha kellően erős az idegrendszer.

Akit a videón láthatunk többek között az az ismert ligetvédő, Székely Balázs, aki feltehetőleg a lányával (ki az az elmebeteg, aki a lányával megy bűnözni?!) és még néhány félnótással éjjel betört a sötétedésre szabályszerűen bezárt városligeti nagyjátszótérre, hogy kiprovokálja és videóra vegye, ahogy kiteszik őket a biztonsági őrök. Tökéletesen tudja, hogy a gyerekek biztonsága miatt kell éjszakára bezárni a játszót, mégis adja a hülyét és megpróbál valami zsarnok karhatalmista kontra kisember-áldozat helyzetet előteremteni, de szerintem még legvérmesebb Liget projekt gyűlölők is csak kényelmetlenül, erős másodlagos szégyenérzettel fészkelődnek a székükben. Arról nem beszélve, hogy a Liget megújítása ellen valószínűleg apatejjel beoltott fiatalkorúból(?) még így is felszakad a normalitás hangja, és tetszését még a feltehető otthoni feddés ellenére sem tudja véka alá rejteni.

  

Ez a mindenben a rosszat kereső, szándékos provokátor és maximum tucatnyi, hasonszőrű ’békés civil’ fémjelzik tehát azt a bázist, akik miatt el kell marni Budapesttől az utóbbi évszázad egyik legnagyobb kulturális beruházását? Vajon mennyire lehet adni ezeknek az embereknek a véleményére, vajon valóban ők kell, hogy meghatározzák, mi legyen a Ligetben és Budapesten?

Vajon mi kell ahhoz, hogy ne néhány betörő kedvére tegyen az új Főpolgár, hanem például azt a több tízezer normális embert lássa, akik a nyitás óta, rendesen használták és bizony imádták a játszóteret.

Tényleg annyira rossz ez?!

Sajnos a kérdés költői. Azonban, ha te is kényelmetlenül fészkelődtél a székedben, írd alá ezt a petíciót a Liget felújításának folytatásáért. Nyilván pusztába kiáltott szavak, de legalább lássa Karácsony, nem csak a Székelyhez hasonló provokátoroknak „fontos” a liget ügye.

Illegális gyerekdrog és parkidegen látogatók a Városligetben

Ahogy múlt héten megírtuk, a hétvégén két ligetes fejlesztést is átadtak a jónépnek, a Millennium Háza névre átkeresztelt Olof Palme Házat és az óriásjátszóteret. A végeredmény rémálom lett.

Legalábbis a ligetvédőknek, KariGerinek és az őket tendenciózusan pajzsra emelő ballib sajtónak. Ugyanis az van, hogy elképesztő siker mindkettő nyitás. Nem volt semmilyen politikai bohóckodás, szalagátvágás, helyette csak szépen csendben kinyitották az ajtókat. Az emberek pedig jöttek-mentek folyamatosan és jól érezték magukat, magasról fittyet sem hányva arra, hogy Orbán vagy Karácsony keze fordította el a kulcsot.

Végül is erről szól egy park, nem?

Na, na! Nem úgy van ez ám ballibeknél. Hogy érezhetik jól magukat a zemberek egy fideszes játszótéren? Miért nem látják az enberek, hogy Mészáros Lőrinc kézivezérlésével maga az ördög restaurálta a Zsolnay kerámiákat a Millennium Házában?

Ezekre a vélelmekre próbált fényt irányítani a saját levében fortyogó balos sajtó és ligetvédő kompánia, mutatjuk a gyöngyszemeket.

„Parkidegen látogatók” lepték el a ligetet? – Értjük. Szóval már csak a ligetvédő klubtagok járjanak a parkba. Mások ne.

„Illegális gyerekdrog” – Vajon mitől illegális? Vajon mitől gyerekdrog? Beteg emberek, beteg gondolatai ezek.

Szóval egy kicsi, szegény ország szánalmas és röhejes bizonyítási kényszere az, hogy egy 130 éves, sajnálatosan lepusztult, de amúgy fantasztikusan értékes épületét műemléki igénnyel rekonstruálja, nem beszélve a rajta lévő, szintén 130 éves Zsolnay kerámiákról, amiket az utolsó porcikájukig restaurál. Az ilyen sorokat olvasva sajnáljuk csak igazán, hogy Gyurcsány bezárta a Lipótmezőt.

Persze a ballib sajtó is meghajtja a fanyalgás szekerét, ilyenkor a másik slágerérv a „jó-jó, de mennyibe került ez nekünk?” és már repkednek is a levegőben a lélegeztetőgépre kötött CT-k.

Mindjárt itt a 24.hu tényfeltárása „Városliget: 1 milliárdért játékok, földhányások, por, félbehagyott építkezés” címmel, a játszótér minőségéről, látogatottságáról egy árva szó sem esik, ellenben sejteti, hogy a kivitelező szomszédjának a kutyája már egyszer megugatott egy offshore cégnek levelet kézbesítő postást, ergo itt biztosan ellopták az összes pénzt, és amúgy nyilván kijött volna az egész kóceráj húszezer forintból.

Hát igen, a fejlesztéseknek van egy olyan rákfenéje, hogy azok pénzbe kerülnek. Soknak tűnhet az az 1 milliárd forint, de ilyenkor ugye az a kérdés, hogy ehhez milyen társadalmi haszon. Ha ezen a 13.000 négyzetméteren napi több száz gyerek érezheti jól magát a szüleivel az év 365 napján úgy, hogy biztonságban vannak, modern játékokon játszhatnak, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy magas a társadalmi haszon, a beruházás megérte.

(csak zárójelben, ha már mindenképpen számolgatni akarunk, ha az 1 milliárd forintot elosztjuk Budapest kb. 1 750 000-es lakosságával az jön ki, hogy 571 forintunkba került a játszótér fejenként – tényleg olyan nagy ár ez egy kis illegális gyerekdrogért?)

A félkész környezetet számonkérni pedig a szőrszálhasogatás művészetének magas szintű művelése, hiszen a teljes terület felújítás alatt van, épp a cikk sorolja fel, hogy abban az ütemben még mi fog elkészülni.

Az van tehát, hogy egy jól körülírható politikai csoport és holdudvara szemmel láthatóan minden követ megmozgat, hogy belemossák az emberek fejébe, utálni kell a liget projektet. Porszem csak akkor kerül a gépezetbe, ha az emberek szembesülnek a valósággal.

 Fotó: MTI, ligetvédők facebook

Október 26-án nyílik a városligeti Nagyjátszótér és a Millennium Háza

2019.10.25.

Érdemes lesz október 26-án, azaz holnap ellátogatni a Városligetbe, hiszen két régen várt fejlesztést is megnyitnak. Reggel fél kilenctől lehet kipróbálni Magyarország egyik legnagyobb játszóterét, amin rengeteg csúszda, hinta és homokozó mellett egy hatalmas léggömb is várja a kölköket. Délelőtt 10-től pedig a régi Olof Palme ház is kinyitja kapuit, itt egy liget történeti kiállítást lehet megtekinteni, és egy századfordulót idéző kávéba is betérhetünk. Na meg persze egy fantasztikus rózsakertet is odavarázsoltak, amiért önmagában érdemes kinézni. Szerencsére KariGeri ezeket már nem tudja elvenni a budapestiektől.

Kedvcsinálóul néhány kép.

NAGYJÁTSZÓTÉR

MILLENNIUM HÁZA

A két felújítást ezekben az írásainkban mutattuk be részletesen:

Ilyen lett a Millennium Háza a Ligetben - Budapestnek új büszkesége van

Elképesztő lett az új városligeti játszótér - sehol máshol nincs ilyen!

Ezeket a cikkeket olvastad már?