Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Újabb rangos díjat nyert a Liget Projekt

2019.10.25.

A Liget Budapest projektben épülő Zene Háza rangos díjat kapott, Európa legjobb középületévé választották tegnap Londonban, az Internation Property Awards-on. Most ilyenkor örülni kéne...

...de az a nagy büdös helyzet van, hogy a világ két legjobbjának ítélt épülete készül a Ligetben (ugye tavaly a Néprajzi Múzeum nyert hasonló szakmai elismerést), nem tudnánk olyan várost mondani, ami ne tárt karokkal várna két ilyen épületet, nálunk meg épp arról megy a vita, hogy leállítsák-e a félig kész építkezéseket.

Gergely, Te tényleg ennyire hülye vagy?!

Iszonyú pénzeket és éveket emésztene fel ezt visszacsinálni

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza. A beruházás ezzel a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült.  Az elismerést a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards csütörtök éjszakába nyúló londoni díjátadó gáláján vehette át Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Hungexpo lerobbant épületeinek helyén épülő Magyar Zene Házával a Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. 

Európa legjobb középülete díját nyerte el a Magyar Zene Háza épülete az ingatlanszakma egyik legnagyobb, legrangosabb, széles körben jegyzett elismerésén, a 26 éve megrendezésre kerülő International Property Awards-on. A neves szakmai díjat nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. 

„Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese

A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. 

Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban.  

Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” 

A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte.  2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. 

A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít.

A bugrisok esete a kultúrfölénnyel

2019.10.24.

Karácsony városába nem fér bele a múzeumépítés

Megérkezett a ballib értelmiség a főváros élére, és azonnal le is álltak a múzeumi fejlesztések. Ízlelgessük ez a mondatot, kedves barátaim! Az örökös kultúrfölényt hirdető, a másik oldalt előszeretettel mucsaizó, magát európér, progresszív értelmiségnek nevező bagázs első lépésként leállítja a Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria építését. Azon épületek megvalósulását blokkolja, amelyek nemzetközi tervpályázaton győztek, az egyiket (Galéria) egy Pritzker-díjas japán építésziroda tervezte, a másikat pedig számos világhírű építészt maga mögé utasítva a magyar Napur iroda, ráadásul ez utóbbi - a Néprajzi - a világ legjobb középülete lett a nemzetközi zsűri szerint.  És ha már nemzetközi tervpályázat szóba került: a magát progresszív, európér, stb., (felsorolást lásd fennebb) értelmiséginek titulált banda uralma alatt egyszer sem sikerült nemzetközi építészeti tervpályázatot kiírni, még a lenacionalistázott, „befelé forduló” Orbán-kormány minden gond nélkül megtette ezt, nem is kis sikerrel.

A Galéria kortárs épülete a japán sztártervezőktől

Ez nyílván tűrhetetlen. Amire ők nem képesek, azt nehogy má’ a mucsai magyar kormány megtehesse. Inkább szántsuk be az épülő múzeumot, az is jobb, mondják. Persze, nyilván nem az igazságot hebegik el, hanem mindezt a gazságot a zöldfelület és a fák védelmére hivatkozva követik el. Úgy, hogy egyébként az egyik épület egy parkoló helyére, a másik meg a lepusztult és elbontott Petőfi Csarnok helyére épül.

Azt hazudják, hogy Budapest nem kér a városligeti fejlesztésekből, és erre még közvélemény-kutatásokat is citálnak, amelyeket hamis felvetésekkel manipulálnak. (A szép zöld fákat, vagy a motoros fűrész hangját teccik szeretni? Na ugye!). Ha a Városligetet megújító Liget projekt valódi célkitűzéseiről (Egyetért-e Ön azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a Liget zöldfelületeit is fejlesztik és növelik?) kérdezik a népet, akkor az derül ki, hogy a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a park tervezett fejlesztést: https://www.origo.hu/itthon/20160705-varosliget-fejlesztes-tamogatottsag-ipsos-felmeres.html.

A Néprajzi Múzeum építése jól halad, ezt visszacsinálni már őrültség lenne

A Néprajzi Múzeum már javában épül, így Európa egyik legfontosabb etnográfiai gyűjteménye kerülhetne méltó otthonba. A 2022-re elkészülő Nemzeti Galéria hiperszuper épülete pedig olyan keretet biztosítana a világhírű gyűjteményeknek, hogy fél Európa csodájára járna. De nem kellenek, pusztuljanak!

Hazudnak, gyűlölnek és még bugrisok is.

Itt van tehát a Karácsony, beköszöntött a Múzeumok Éjszakája...

Mennyire fasza gyerek Karácsony Gergely?

Persze, a kérdés költői, eddigi tevékenysége alapján inkább hideg vízben ázó férfi nemiszerv jut az ember eszébe a frissen megválasztott városvezetőről, de ím, a sors a kezébe adta a lehetőséget, hogy bebizonyítsa, mégiscsak van vér az ő pucájában is. A jó Karácsonyunk ugyanis teleszájjal telenyilatkozta a liberális sajtót, hogy ő bizony úgy leállítja a Liget projektet, úgy hogy minden budapesti fideszes ereiben meghűl a majd a kipcsak vér.

Karácsony és a ligetvédők

Rögzítsük hamar, Karácsonynak semmilyen jogi lehetősége nincs, hogy befékezze a Városliget megújítását, az ugyanis az állami fejlesztés. Karigeri befenyegette a projektet, hogy majd a Városligeti Építési Szabályzat módosításával elejét veszi, hogy ne adjanak ki építési engedélyt a tervezett épületekre. Annak ellenére, hogy zuglói polgármesterként regnált szegény, halvány fogalma sincs arról, hogy a kerülete mellett  már épül a Néprajzi Múzeum,  a Magyar Zene Háza és a mélygarázs (és rögzítsük: betonon, illetve lebontott, romos épületek helyén, nem pedig a zöld helyett), a Pecsa helyén épülő Új Nemzeti Galéria, az újjáépülő Közlekedési Múzeum és a szintén a Dózsa György úti parkoló betonján épülő Városligeti Színház pedig érvényes építési engedéllyel rendelkezik. Ennyikeh, ahogy mondani szokták, oszoljanak, nincs itt semmiféle látnivaló.

A Liget projekt egyetlen elemét tudná Karigeri leállítani, az pedig a Ligetvédők által szintén támadott állatkerti Biodóm építése. Az állatkert ugyanis fővárosi intézmény, ha valahol, ott van jogi lehetőség befékezni. Ha emberünk következetes és bátor, akkor holnap Persányi igazgató úrral közösen bejelentik, hogy vége a beruházásnak, pusztuljon a Liget projekt, az építkezés leáll, jöjjenek a dózerek, bontsák a sokat támadott, favágással járó, az UNESCO által is kifogásolt épületet, ültessenek a  helyére erdőt, angyali zene, fanfárok stb..

Rövidesen kiderül, hogy mindenki Gergője gyáva, hülye, vagy esetleg mindkettő…

Elképesztő lett az új városligeti játszótér - sehol máshol nincs ilyen!

Elkészült Budapest legjobb játszótere a Városligetben, de talán nem túlzás azt állítani, hogy az egész országban nincsen hasonló méretű és felszereltségű játékpark. A 13.000 (!) négyzetméteres Nagyjátszótérre 50-nél is több, nagyrészt egyedi tervezésű játékot építette be, amiket Október 26-án már mindenki kipróbálhat.

Elképesztően gazdag a kínálat, ezt lett a pesti oldalon a családok oázisa.  Minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek.

A liget egyik leglátványosabb eleme lett a Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált hatalmas léggömb, ami egy háromszintes mászóka. Hihetetlen látványt nyújt.

A játékokat korosztályok szerint helyezték el: belül, védett helyen a legkisebbek játszhatnak, egyre kifelé haladva pedig a nagyobbak kaptak nekik izgalmasabb játékokat. Hihetetlen jópofa dolgokat találtak ki a tervezők: én, mint Indiana Jones fan imádom, hogy a homokozóból régészeti leleteket lehet előásni, de zseniális ötlet, hogy a csúszda méri a lecsúszó gyerek sebességét, így lehet versenyezni.

Nagyon fontos újdonság, hogy a mai elvárásoknak megfelelően úgynevezett integrált játékokat is telepítettek, amelyeken a valamilyen sajnálatos fogyatékossággal élő gyermek együtt tudnak játszani az egészséges barátaikkal. Másik érdekesség, hogy elem a szülők súlyát is elbírja, így akár a papa-mama is beszállhat mókába.

Természetesen van mosdó, pelenkázó, és szoptatásra(!) elkülönített hely is.

Külön figyelmesség, hogy úgynevezett animátorok is segíteni fogják a családokat, nem véletlenül emelik ki a közleményben a játszótér ingyenességét, ilyen szintű és minőségű szolgáltatásokat, játékokat csak a többezer forintos belépőjegyű, időkorlátos játszóházak, kalandparkok kínálnak.

Felsorolni is nehéz a sok újdonságot, épp ezért hiánytalanul bemásoljuk a Liget projekt közleményét. A megújult Millennium Házát és a Nagyjátszóteret végignézve nem lennék most KariGeri vagy Horváth Csabi helyében, ellenben a gyermekeik helyében annál inkább!

Elkészült Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben a Liget Budapest Projektnek köszönhetően. A játszótér az őszi tanítási szünet első napján, október 26-án megnyitja kapuit a családok előtt – jelentette be Baán László a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. A több mint 13.000 négyzetméteres parkrészbe közel félszáz  különleges játékelemet állítottak fel. A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A városligeti gyermekbirodalomban minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek. A Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló parkban.

 

„Európa jelenleg legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztése és parkrehabilitációja kiváló ütemben halad. S bár még néhány évet várni kell arra, hogy a Városliget megújítása teljeskörűen befejeződjön, az eddig elkészült intézmények és közösségi terek is bizonyítják, hogy a megújult Liget minden elemében többet és jobbat fog nyújtani látogatóinak, mint eddig” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. „A Millennium Háza és a Nagyjátszótér birtokba vételével megtapasztalhatják a családok, hogy a projekt fő vonzerejét, a Városliget történeti hagyományainak megfelelően, a kultúra és a rekreáció páratlanul gazdag intézményrendszerének és a zöldfelület megújításával összefüggő kikapcsolódásnak a harmonikus együttléte adja. A nagymúltú közparkban most egy olyan korszerűen és innovatívan felszerelt ingyenesen használható játszótér készült el, amely a világ bármely táján megállná a helyét” – emelte ki Baán László.

 

A 13.000 négyzetméteres játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével is kitűnik a közparkokban található játszóterek közül. Az összesen mintegy 50 játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket. 6 különféle csúszda, 10 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles-mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és  vizes játékokkal várja a gyermekeket. A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, tehát az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. A rendhagyó játékok egy része arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is. A Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált központi mászóka mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kaptak a parkban, például a nagyobbaknak két csúszdatornyot egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós mászóhálóval kötötték össze. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák.

 

„A Liget Budapest Projekt közel 1000 szakember: építész, tájépítész, előkészítő mérnök és sok más szakértő összehangolt munkája eredményeként valósul meg – emelte ki Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója. „Az előkészítő fázisban több mint 140 civil szervezettel egyeztettünk a tervekről és a tőlük beérkezett fél ezret is meghaladó javaslatok, kérések 95 százalékát be tudtuk építeni a megvalósítás során. A Nagyjátszótér tervezési folyamatában gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok és maguk a gyermekek vettek részt annak érdekében, hogy egy modern, integrált játszóbirodalom jöjjön létre, amely vonzó helyszínt kínál a családok rendszeres szabadidős tevékenységéhez”  – tette hozzá.

 

A Nagyjátszótér a Városliget dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, melynek köszönhetően minden környező sétányról könnyen és akadálymentesen megközelíthető. A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottak ki. A játszótér szerkezetét úgy tervezték, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A külső részek felé haladva pedig a nagyobb gyerekek számára találhatóak attrakciók. Más, ingyenesen használható játszóterekhez képest a városligeti Nagyjátszótéren animátorok fogják a biztonságos játékot és a családok eligazodását segíteni. 

 

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a kisebbek homokos játszórészében például előásható őskori régészeti leleteket imitáló fosszília-másolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket. A SMART-megoldások sem hiányoznak majd a digitális nemzedék modern játszóparkjából, páldául okos-csúszda méri a sebességet. A fejlesztésekkel természetesen gondoltak a kismamákra is, a baba-mama hintával akár már a pár hónapos csöppségek is kipróbálhatják a ringatózás nyugtató élményét, és a parkrészben nyugodt, szoptatásra alkalmas részeket elkülönítettek, ahol pelenkázni is lehet. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre. Számos integrált játszóeszközt is telepítettek a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek és speciális nevelési igényűek is együtt játszhassanak ép társaikkal.

 

A játszóeszközöket Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják, azok mindegyike biztonságos, és megfelelnek a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak. Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a nyitást megelőzően intenzív tesztüzemet tartanak, melynek során különböző óvodás-iskolás csoportok előzetesen kipróbálhatják a játékokat, és a visszajelzéseik alapján zajlanak a szükséges finomhangolások. A vezérigazgató hozzátette: a Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló parkban.

Ilyen lett a Millennium Háza a Ligetben - Budapestnek új büszkesége van

Elkészült a Liget Projekt legújabb, amit meg is mutattak a sajtónak és hát.. a végeredmény valami olyan elképesztően csodálatos lett, hogy Horváth Csaba gondosan szedett szemöldöke is kiburjánzott. Hogy mikor csodálhatja meg a nagyközönség? Október 26-án interaktív kiállítással, századfordulós hangulatú kávéházzal, eredeti pompájában nyílik meg a Liget egyik legrégebbi épülete.

Komolyan vakargatnia kell az embernek a fejét, ha most hirtelen szebb épületet akarna keresni Budapesten. Közel 5000 (!) darab Zsolnay kerámiát restauráltak csak a homlokzaton, ilyen összetett és értékes díszitettségű épületünk nagyon kevés van. És ezt ugye hagyta lerohadni Demszky és csapata, de nem csoda, hogy nem hallottuk Karácsonyt sem ágálni ezen rekonstrukció ellen. Nem véletlenül hangsúlyozza a Zrt. közleménye, hogy itt nagyon komoly értékmentésről van szó, tényleg ez a legjobb kifejezés rá, hiszen mident az eredeti terveknek megfelelően állítottak helyre. 

Szerencsére nem álltak meg a külsőségeknél, a belbecsre is nagy fókuszt helyeztek. Helyreálltak az eredeti terek, elbontották az utolóagosan beépített plusz szintet, üvegtetőt kapott. Az egyik szárny a kiállítótéré, ahol a Városliget századfordulós aranykorát bemutató tárlat nyílik majd. Ez túlzás nélkül mondható, hogy a gyerekek kedvence lesz, tableteken keresztül nyomogathatják végig magukat az ikonus történelmi eseményeken, megnézhetik Ferenc Jószef földalatti vasúti kocsiját és szelfizhetnek Gábriel arkangyallal is.

A másik szárnyban egy Zsolnay díszítésekkel tarkított kávézó nyílt, terasszal, nem nehéz elképzelni itt hangulatos családi délutánokat kávét szürcsölgetve és csodálva az újdonságokat.

Az épület bejárata visszakerült az eredeti, Zichy sétány felé mutató oldalára, ami elé egy fantasztikus Rózsakertet varázsoltak. 1.500 rózsatövet ültettek el a kertészek, aminek köszönhetően körülbelül 1.500x lett hangulatosabb a terület. A kert központi része egy Zsolnay gyár által épített díszkút, ami szerencsére nem a József Nádor téri vonalat hozza, finom, izléses alkotás lett.

Egészen fantasztikus hely lett tehát a Liget egyik legelhanyagoltabb részéből, ahol fájdalmasan vesztegelt ez a csodálatos épület, hogy az idő vasfogai szépen, lassan lerágják ról a húst. Szerencsére ez nem történt meg, bármennyire is ágáltak ellen a féltékeny krampuszok.

Hogy semmilyen újdonság ne maradjon ki, az alábbiakban hiánytalanul becsatoljuk a Zrt. közleményét, amiben a fejlesztés minden csínyját-bínyját felsorolják. Október végén tehát irány a Millennium Háza!

A Liget Budapest Projekt keretében befejeződött az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület Millennium Házaként, az őszi tanítási szünet első napján, október 26-án megnyitja kapuit a látogatók előtt - jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Az épületben egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

 

A Városliget átfogó megújításának köszönhetően befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került egykori Olof Palme Ház teljes körű, mintegy két évig tartó megújítása. A Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Liget Budapest projekt alapvető célkitűzésének: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának – hangsúlyozta Baán László. A cél az volt, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek - tette hozzá a miniszteri biztos. 

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy hosszú évtizedek után végre méltó állapotban és méltó funkcióval kapja vissza a közönség a sokáig elhanyagolt állapotban lévő, üresen álló épületet. Október 26-tól eredeti pompájában nyílik meg a látogatók előtt a Városliget egyik legszebb épülete, a Millennium Háza. A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra. 

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese elmondta: “Szerethető és időtálló épületeket akartak építeni elődeink, gondolva az utánuk jövő nemzedékekre is. Úgy vélem, a Millennium Háza mindezt képviseli, egyszerre példa az igényességre, a szerethetőségre, a maradandóságra és a gondoskodásra is.” 

Petri Lukács Ádám, a Millennium Házában megvalósult kiállítás kurátora elmondta, hogy ez az elsősorban a fiatal korosztályokra fókuszáló tárlat a gyerekbarát Liget újabb állomása is, hiszen az iskolások számára vonzó platformokon mutatja be a Liget megszületését, történetének legfontosabb mozzanatait, jellegzetes épületeit, a 19. és 20. század fordulójának korát meghaladó megoldásait. 

Gyorgyevics Benedek vezérigazgató kiemelte, hogy 2019 az átadások éve a Városligetben, hiszen idén a Liget Budapest Projektnek több eleme is elkészül. Nyáron már átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét, idén ősszel pedig a Millennium Háza és a hozzá kapcsolódó Rózsakert mellett a családok az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét, a városligeti új Nagyjátszóteret is birtokba vehetik és elkészült a Komáromi Csillagerőd tejes körűen megújított épülete is. 

Baán László miniszteri biztos továbbá elmondta, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően épített örökségünk számos kiemelkedő elemének mentése, megújítása valósulhatott meg. A Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukcióját követően újra régi pompájában látható a második világháborúban megsérült, s így több mint 70 évig lezárt Román Csarnok, melynek megújítása az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású restaurálási projektje volt. Hosszú évtizedek hányattatása után újra eredeti állapotában láthatja a nagyközönség a Városliget egyik legszebb és legrégibb épületét is, hiszen befejeződött a több mint 130 éves egykori Olof Palme ház műemléki rekonstrukciója, s ezzel a századforduló egyik legértékesebb hazai neoreneszánsz építészeti mementóját sikerült megmenteni. Mindezek mellett a komáromi Csillagerőd felújításával szintén egy fontos és különleges történeti épületrendszer nyerte vissza eredeti megjelenését, amely a Szépművészeti Múzeum szobormásolati gyűjteményének jövő tavaszi megnyitásával ráadásul egy új, izgalmas kulturális funkcióval gazdagodik.    

A Zsolnay restaurálásokról

Az épületet megújításának előkészítési fázisában minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatának patinás, színes-mázas díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állítsák helyre. A munkálatok egyik legfontosabb vezérelve volt, hogy a díszítő elemeket lehetőség szerint ne mozgassák, hanem az eredeti helyükön restaurálják. A helyszínen mintegy 2000 elemet újítottak fel, míg külső restaurátor műhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre. A sérült, illetve leesett, hiányzó elemeket – összesen több mint 2000 darabot - az épületről fennmaradt korabeli felvételek, illetve a Zsolnay mintakönyvek alapján sikerült az eredeti gyártási technológia alkalmazásával pótolni. Az épület homlokzatának tisztítását a különböző anyagtípusok figyelembevételével, nagy körültekintéssel végezték el. A városligeti épületen keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek, de egyiptomi és görög nőalakokat, valamint perzsa szárnyas oroszlánokat is felfedezhetünk a gazdagon díszített homlokzaton. A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a három nagy reneszánsz művész-géniusz, Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe is. Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően a ház hosszú évtizedek után végre eredeti értékéhez méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épületeként várja majd a látogatókat.

A kiállításról

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadóteremmel, mely elsősorban múzeumpedagógia foglalkozások helyszíne lesz. A Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló kiállítással nyitja meg kapuját. A látogatóbarát prezentációk és kiállítási elemek interaktív élményállomásokkal, mobil térbeli állomásokkal és a digitális technológia legújabb eszközrendszerével invitálják időutazásra az érdeklődőket. A tárlatot előzetes bejelentkezés után egyórás, vezetetett turnusokban lehet megtekinteni. A kiállítási tér mellett az épületben helyet kap egy, a századforduló hangulatát megidéző, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is.

A Rózsakertről

A Millennium Háza környezetének kertészeti megújítása is megvalósult, melynek során egy, a Városligetben egyedülálló rózsakertet is telepítettek az épület bejáratához: számos rózsafaj változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. A tájépítészek az épület karakteréhez illeszkedően tervezték meg az 1500 tő rózsa alkotta Rózsakertet, amely így egyben a Millennium Háza előkertje is lesz. A gondosan megtervezett Rózsakert látogatói egy kis ízelítőt kaphatnak az új, úgynevezett „modern rózsafajtákból”, láthatnak néhány régi, de még ma is kedvelt fajtát a XVII-XVIII. századból, megismerhetik a félárnyékot tűrőket és a napon díszítőket, s találnak a rózsákkal jól társítható évelő virágokat is. A kiültetett fajták mellett jeltáblán lesz megtalálható a fajta neve, nemesítője, növekedési típusa, és a nemesítés éve. Padok, színes növénykiültetések tarkítják a területet, hogy az ide érkezők nyugodt környezetre leljenek: virágokkal, szökőkúttal, beszélgetésre és elcsendesedésre is alkalmas helyekkel. A kert központi része egy új Zsolnay-díszkút, mellette változatos színű és virágformájú bevezető és szegélyező ágyásokkal.

Lenyűgöző lett a Komáromi Csillagerőd

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése, a hatmilliárd forintos beruházással a komáromi erődrendszernek, amely az 1800-as évek végén  Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt, egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát. Az erődben a  rekonstrukció révén egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz  jeles darabja hét évtized után végre méltó otthonra talál majd. Az épület elkészültét követően megkezdődhet a műtárgyak beköltöztetése: az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat fog ellátni korszerű, interaktív múzeumi körülmények között, így a Csillagerőd igazi családbarát kulturális intézményként nyitja majd meg kapuit  a látogatók előtt 2020 tavaszán.  

Elkészült a komáromi Csillagerőd rekonstrukciója és bővítése, Európa legnagyobb kulturális beruházásának,  a Liget Budapest Projektnek a keretében. A különleges fejlesztést sajtóbejáráson mutatták be, amely részt vett Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint Molnár Attila, Komárom polgármestere is.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: folytatódik az átadások éve, hiszen májusban Orbán Viktor miniszterelnök átadta az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét, és elkészült a komáromi Csillagerőd épülete is. Még az ősszel Millennium Házaként nyílik meg a felújított egykori Olof Palme Ház, bejárata előtt egy, a Városligetben újdonságnak számító Rózsakerttel. Szintén még az ősszel birtokba vehetik a családok Budapest egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét a Városligetben. 

A Liget Budapest Projekt miniszeri biztosa beszámolt róla, hogy a több mint két évig tartó munkálatok során - Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján - az erődépületet és környezetét teljes körűen felújították és bővítették egy új, több funkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is, amelynek köszönhetően a meglévő épület nettó alapterülete több mint 7000 m2-re növekedett. Az épületben a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talál majd otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve a világ szobrászatának kiemelkedő alkotásait. Az intézmény megnyitását követően a látogatók megcsodálhatják majd többek között  Verrocchionak Bartolomeo Colleonit és Donatellónak  Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak másolatát, csakúgy mint középkori, valamint reneszánsz síremlékek, vagy a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának másolatát. „Kétségtelenül az ország egyik legtöbb megpróbáltatást kiállt képzőművészeti gyűjteménye volt a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában tárolt gipszmásolati kollekció, amely a XX. század elején azzal a céllal készült, hogy a szobrászat átfogó történetét élethű másolatokon keresztül mutassák be a látogatóknak. Az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, illetve szétszóródott az országban, s számos mű súlyosan sérült. Ez a probléma oldódik meg a mostani fejlesztéssel, a gyűjtemény legjelentősebb része – a szükséges restaurátori munkák elvégzését követően - a kibővített komáromi Csillagerődbe kerül, egy kisebb kollekció pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK) kap majd helyet” – emelte ki Baán László.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a munkálatok befejezését követően elkezdődhet  a nagyméretű szobrok beköltöztetése, installálása és az állandó kiállítás berendezése. Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat is ellát majd korszerű, interaktív múzeumi körülmények között, így igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat jövő év tavaszától.

 

A felújításról

A megújult és egy kulturális központtal kiegészült Csillagerőd az egész országból várja majd az iskolai csoportok és a családok látogatását, akik számára gazdag és izgalmas, interaktív programokat kínál az új intézmény.

A komáromi Csillagerőd felújítását megelezően a bécsi katonai archívumban megtalálták az épület tervrajzait, ennek köszönhetően - ahol lehetséges volt - az eredeti állapotában állították vissza az erődöt. Az új, kibővített komplexumban a XXI. századi igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kaptak. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.

Az erődrendszer két évig tartó felújítása során 32.000 m3 földet mozgattak meg,  1.200 m2-nyi kőfelületet újítottak fel és 115.000 db bontott téglát építettek be. 

A kiállításról

A komáromi Csillagerőd új, különleges történeti értéket képviselő szobormásolatokból álló kiállítása lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig, a stílusok keletkezésének és egymásutániságának bemutatását; ikonográfiai és ábrázolási típusok és sémák kialakulásának és alkalmazásának szemléltetését. Ezek mellett a középkori és reneszánsz emlékek antik kapcsolataira is rávilágít a tervezett tárlat, így lehetőség nyílik pl. a Laokoón szoborcsoport és Michelangelo szobrainak művészettörténeti párbeszédbe állítására is.  Az eredetileg  sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások  után készült gipszmásolatokat itt közelről, akár körüljárhatóan és szemmagasságból lesz mód tanulmányozni. 

Az épület történetéről

A Csillagerőd a komáromi erődrendszer egyik tagja. Az erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt, 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni. Megépítésekor Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt. Ennek egyik fontos eleme, a Csillagerőd 1850 és 1871 között épült, a két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta, a második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került és a cég zöldségraktárként hasznosította a helyiségeit. A rendkívül leromlott állapotú épületegyüttes a Liget Budapest Projektnek köszönhetően újult meg és kapott az egész országban egyedülálló kulturális funkciót.

Budapest legkörnyezetbarátabb helye lesz a Városliget

2019.09.16.

Túl azon, hogy a Városliget teljes egészében megújul, egészen elképesztő épületekkel gazdagodik, még a 21. századi technológia teljes elérhető arzenálját is bevetik, hogy ezeknek az okos megoldásoknak köszönhetően a park környezetbarát legyen, kényelmesen használható, és a lehető legkisebb legyen az új épületek ökológiai lábnyoma.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Hőszivattyúk, napkollektorok, energiatakarékosság, épületautomatika, wifi, zéró emisszió, autómentes park, akadálymentesség, hogy a legfontosabb hívószavakat említsük, de a részleteket a Városliget Zrt. mai közleménye taglalja. Ebben is úttörő lesz a Liget.

Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt Smart Liget koncepciójának köszönhetően, az Európában is egyedülálló megoldásoknak köszönhetően a városrész a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró emissziós helye lesz - mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A jövő Városligetének okos infokommunikációs fejlesztései, a különleges megoldások energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé, így jelentősen mérséklődik a ligeti épületek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma - tette hozzá.

A Smart Liget rendszerének újdonságait az Emobility Forum 2019 című országos konferencián ismertetik; az elektromobilitás trendjeiről Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnökségével a Millenáris Park Rendezvényközpontban tartják a fórumot szeptember 18-án és 19-én.

Az épületek és a park változatos digitális szolgáltatásainak összekapcsolása a 21. századi látogatói élmény mellett hatékony és fenntartható üzemeltetést és biztonságot nyújt - mondta Gyorgyevics Benedek. Mindezek mellett a park teljes autómentesítével, megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik, így a főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye jön létre.

"2023-ig megnyílik az összes új intézmény, és teljes szépségében kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is, így a megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz" - fogalmazott Gyorgyevics Benedek. A Smart Liget tervezése során többek között a bécsi okosváros-fejlesztéseket vették alapul, és az ottani tapasztalatok alapján finomhangolták a városligeti megoldásokat - ismertette.

A megújuló Városliget összes szolgáltatása - legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó - egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető - mondta. Példaként említette, hogy az egész Ligetet lefedő wifi-hálózatot hoznak létre, az alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhat a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, így az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomást létesítenek - tette hozzá.

A smart rendszer támogatja az akadálymentességet is, például a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását is segíti. "Ez a Városliget Zrt. számára kiemelten fontos, hiszen a Városliget környezetében számos, a látássérülteket segítő intézmény található" - mondta.

Gyorgyevics Benedek kiemelte: a hatékonyság növelése érdekében az épületeket egységes és integrált épületgépészeti-automatikai, biztonsági és felügyeleti rendszerrel alakítják ki, így az épületek automatikusan mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges.

A Smart Liget koncepciója minden elemében összhangban van a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Smart Budapest jövőképével.

Forrás: MTI

Európában is páratlan a Városliget felújítása

Hiába próbálja az ellenzék évek óta démonizálni a Liget Projektet, érezhetően egyre kevesebb sikerrel járnak, sőt, ahogy készülnek el dolgok, egyre kontraproduktívabbá válik a sivalkodás. Hogy mennyire tévúton járnak, azt leginkább projekt nemzetközi megítélésén lehet lemérni, ugyanis a szakmai szervezetek nem a politikai máz alapján ítélkeznek, hanem a városfejlesztés tartalmát vizsgálják. Ebben pedig élen jár Európában a liget, Franciaországban a legjobb európai városfejlesztésnek választották évekkel ezelőtt, tavaly pedig a Néprajzi Múzeum a világ legjobb középülete lett.

Most pedig a müncheni Expo Real-on mutatják be a Liget Projekt státuszát a Budapest standon, a részletekről idézzük vonatkozó közleményt:

Csaknem 5 milliárd eurónyi fejlesztést mutat be a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, az idei müncheni EXPO REAL-on Magyarország a Budapest-standon,; a régióban a leggyorsabb, 5 százalék feletti magyar gazdasági növekedést támogató, Európában is kiemelkedő ütemű építőipari beruházásoknak köszönhetően jelentős nemzetközi befektetői érdeklődésre és új üzletekre is számítanak.

A stand szervezői, Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) világszínvonalú projektekkel, kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztésekkel, a Budapesten zajló beruházások mellett Debrecen, Kecskemét, Miskolc és Szeged fejlesztéseivel mutatják be az ország tőkevonzó képességét.

Idén, a 22. müncheni EXPO REAL-on 75 országból több mint 2000 kiállító és csaknem 40.000 döntéshozó gyűlik össze 2019. október 7-9. között.

bár az Európában is páratlan, 1 milliárd eurós állami "mágnesberuházás" iránt mindig is nagy volt az érdeklődés, ezt idén fokozza, hogy a projektek egy része már elkészült, vagy megvalósítási fázisba került. Egyes részprojektek idén be is fejeződnek és mindez óriási lehetőséget jelent a Városligettel együtt megújuló környék fejlesztőinek is. A Liget Budapest projekt összes új intézménye megnyílik 2023-ig és elkészül a megnövelt és megújított zöldfelületű park is. A Városligetnek éves szinten 4-4,5 millió látogatója van, ami a beruházás következtében 6,5-7 millióra emelkedhet. "A jelentős turisztikai tömegvonzó hatása miatt is kíváncsian figyel bennünket a világ szakmai elitje" - mondta. 

Karácsony Csepelen járt a városligeti Nemzeti Múzeumban, Észak-Pesten

Szegény Karácsony vért izzad, hogy valamilyen épkézláb témát, üzenetet találjon a meglepően összeszedetlen önkormányzati kampányára, amit legalább ideig-óráig felszínen tud tartani, de valahogy nagyon nem akar ez sikerülni. Immáron sokadjára próbálkozott meg a Liget Projektbe mélyeszteni karmait, de az mindig szappanos meztelencsigaként csúszik ki tenyeréből. Saját magát viszont professzionálisan tudja lábon lőni.

Tényleg nagy baj az ellenzéknél, ha még mindig a Városliget "megmentésében" látják Tarlós és a kormány megbuktatását. Az évek során számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a sajátjaik körében egyszerűen nemhogy nem annyira népszerűtlen a projekt, mint ahogy remélik, sőt, az egyetlen bajuk a projekttel az, hogy a Fidesz csinálja. Liberális érzelmű embereket múzeumok építése ellen úszítani... hát, hogy is mondjuk... meg van ennek a diszkrét bája. Nem is csoda, hogy mára gyakorlatilag eltűntek az egykor pajzsra emelet ballib hősök, a ligetvédők, a 444-en nem jelenik meg napi 2 cikk a Városliget tönkretételéről, de ami még ennél is fájdalmasabb lehet KariGeri-nek, a hátország is ki-ki meri mondani már, hogy alapvetően nincs baj a projekttel.

Aszondja ... Google maps -> Térkép frissítése

"Ahogy a kormány az MTA-val és a CEU-val eljárt, visszatetsző egy külföldi szemével nézve – mondja Michael Müller-Verweyen. A budapesti Goethe Intézet távozó igazgatója ugyanakkor a Liget Projektet jó kezdeményezésnek tartja és rajong a Szépművészeti Múzeumért." - mondja a kormánybarátsággal nehezen vádolható Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet távozó igazgatója a Népszavában.

"Nagy tisztelője vagyok a főigazgatónak, Baán Lászlónak, vele és a kurátorokkal, Bódi Kingával és Fehér Dáviddal 2017-ben egy nemzetközileg is figyelemmel kísért Georg Baselitz-kiállítást megvalósíthattuk a Magyar Nemzeti Galériában. Érdekes volt, hogy Baselitz műveit először állították ki ebben a terjedelemben egy volt szocialista országban. Ilyen szempontból érdeklődve várom a sokat vitatott Liget Projektet is. Németországban is sok hasonlóan sokat vitatott múzeumnegyed létezik, melyeket az elején nagy vita kísért, majd mégis alapvetően sikeresek lettek."

Ajjaj.

A Magyar Narancs interjújában pedig a MOME-s Csomay Zsófia és az egykori SZDSZ-alapító Rajk László  versenyt fanyalog a Magyarországon uralkodó élhetetlen közállapotokról, stadionokkal és kisvasutakkal van kikövezve a nemzethalál. Egyetlen kivétel a Liget Projekt, ahol érdekes módon örülnek, hogy végre kortárs épületek épülnek Budapesten.

Maradnak tehát a lélegeztetőgépek, illetve most újonnan a CT-k, de ígyis-úgyis veszett fejszének tűnik a mutatvány, főleg, ha emberünk szédül a betonon és audioguide-al közlekedik Budapesten, Észak-Pestre száműzi Csepelt, és nem tűnik fel neki, hogy a Nemzeti Múzeum - nem is olyan régóta - több mint 180 éve nem a Ligetben van. Így aztán egészen rafinált taktika Tarlós részéről a metrómegállók átnevezése.

Liget projekt befejeződött a volt Olof Palme Ház értékmentése és egy különleges Rózsakertet is telepítettek

Elképesztő lett a végeredmény, rá sem lehet ismerni az épületre és környezetére. Karácsony legyen a talpán, aki ebbe bele tud kötni.

Végéhez közelít a volt Olof Palme Ház, a Városliget legrégibb és egyik legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület Millennium Házaként, még ez év őszén megnyitja kapuit a látogatók előtt. Befejeződött a ház értékmentése, a tesztüzemre való felkészítés mellett, jelenleg építik a különleges díszkutat és installálják a kiállítást az őszi nyitásra. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy, a századforduló hangulatát idéző, 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, amelyben egy új Zsolnay díszkút is elhelyezésre kerül majd. Az épületben jelenleg a Városliget aranykorát bemutató kiállítás kialakítása, valamint a Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház beüzemelése zajlik. A kiállítótérben 21. századi technikával és tudástárral biztosítanak majd sokrétű élményanyagot a látogatóknak.

A Városliget átfogó megújításának köszönhetően hamarosan befejeződik a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került egykori Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is.  A neoreneszánsz stílusú épület 2017. novemberében elindult műemléki rekonstrukciója komoly értékmentés, hiszen a századforduló egyik nagyértékű hazai építészeti mementóját sikerült most az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett tervek alapján helyreállítani.  

A Millennium Háza jelképe a Liget Budapest projekt alapvető célkitűzésének: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának – hangsúlyozta Baán László. A cél az volt, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek - tette hozzá a miniszteri biztos.

 

Hamarosan a nagyközönség is látogathatja majd a Millennium Házát. A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy idén ősszel Európa legnagyobb kulturális városfejlesztésének, a Liget Budapest Projektnek több elemét is átadják. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének tavaszi átadását követően ősszel megnyílik a Millennium Háza, bejárata előtt egy, a Városligetben újdonságnak számító Rózsakerttel. Szintén még az ősszel birtokba vehetik a Városligetben a családok az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét, és elkészül a Komáromi Csillagerőd tejes körűen megújított épülete is.

 

A Zsolnay restaurálásokról

Az épületet megújításának előkészítési fázisában minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatának patinás, színes-mázas díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állítsák helyre. A munkálatok egyik legfontosabb vezérelve volt, hogy a díszítő elemeket lehetőség szerint ne mozgassák, hanem az eredeti helyükön restaurálják. A helyszínen mintegy 2000 elemet újítottak fel, míg külső restaurátor műhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre. A sérült, illetve leesett, hiányzó elemeket – összesen több mint 2000 darabot - az épületről fennmaradt korabeli felvételek, illetve a Zsolnay mintakönyvek alapján sikerült az eredeti gyártási technológia alkalmazásával pótolni. Az épület homlokzatának tisztítását a különböző anyagtípusok figyelembevételével, nagy körültekintéssel végezték el. A városligeti épületen keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek, de egyiptomi és görög nőalakokat, valamint perzsa szárnyas oroszlánokat is felfedezhetünk a gazdagon díszített homlokzaton. A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a három nagy reneszánsz művész-géniusz, Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe is. Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően a ház hosszú évtizedek után végre eredeti értékéhez méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épületeként várja majd a látogatókat.

A Rózsakertről

A Millennium Háza környezetének kertészeti megújítása is megvalósul, melynek során egy, a Városligetben egyedülálló rózsakertet is telepítettek az épület bejáratához: számos rózsafaj változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. A tájépítészek az épület karakteréhez illeszkedően tervezték meg az 1500 tő rózsa alkotta Rózsakertet, amely így egyben a Millennium Háza előkertje is lesz. A gondosan megtervezett Rózsakert látogatói egy kis ízelítőt kaphatnak az új, úgynevezett „modern rózsafajtákból”, láthatnak néhány régi, de még ma is kedvelt fajtát a XVII-XVIII. századból, megismerhetik a félárnyékot tűrőket és a napon díszítőket, s találnak a rózsákkal jól társítható évelő virágokat is. A kiültetett fajták mellett jeltáblán lesz megtalálható a fajta neve, nemesítője, növekedési típusa, és a nemesítés éve. Padok, színes növénykiültetések tarkítják a területet, hogy az ide érkezők nyugodt környezetre leljenek: virágokkal, szökőkúttal, beszélgetésre és elcsendesedésre is alkalmas helyekkel. A kert központi része egy új Zsolnay-díszkút lesz, mellette változatos színű és virágformájú bevezető és szegélyező ágyásokkal.

A kiállításról

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadóteremmel, mely elsősorban múzeumpedagógia foglalkozások helyszíne lesz. A Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló kiállítással nyitja meg kapuját. A látogatóbarát prezentációk és kiállítási elemek interaktív élményállomásokkal, mobil térbeli állomásokkal és a digitális technológia legújabb eszközrendszerével invitálják időutazásra az érdeklődőket. A kiállítási tér mellett az épületben helyet kap egy, a századforduló hangulatát megidéző, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?