Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Mindenki nyugodjon le, lesz új Nemzeti Galéria

Szenzációként futott végig a kormánykritikus sajtóban, hogy a Liget Projektben felépítendő Nemzeti Galéria építési engedélyét visszavonta a hatóság. Valóban szörnyen hangzó hír, de közel sem ekkora a baj, még nem érdemes pezsgőre cserélni a kannás bort a Ligetvédőknek. Mondjuk miért. 

Ilyen lesz az új Galéria

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ugyanis arra hivatkozva vonta vissza az engedélyt, hogy annak kiadása során a Kormányhivatal megsértette a Civil Zugló Egyesület iratbetekintési jogait. Szó sincs tehát arról, hogy az épület terveivel bármi gond lenne, pusztán a hatóság nem volt elég körültekintő. Ez nem ritkán előforduló dolog és valóban frusztráló hiba, de ilyenkor gyorsan megismétlik az eljárást és kijavítják a hibát, majd újra kiadják az engedélyt. Most is ez várható, kiváltképp, hogy egy kiemelt állami beruházásról van szó.

Semmiképpen sem érdemes tehát örömujjongani a tiltakozóknak, ezzel nem fogják megakadályozni a Galéria építését, s tekintettel arra, hogy még nem kezdődtek el az építkezések, még csúszást sem fog okozni. 

Egyébként érdemes újra felidézni, hogy arról a Civil Zuglóról van szó, akinek a vezetőjét, az önkormányzati képviselő Várnai Lászlót kizárták az LMP-ből, mert megverte volt élettársát. De ő volt az a bátor dalia, aki a városligeti tüntetések alatt sunyiban szétkarcolta az egyik faátültetéseket végző munkás kocsiját, és amikor tetten érték rendőrök futásnak eredt, de utolérték. Futóteljesítményét pénzbírsággal jutalmazták. Sokszor akadályozta ő, és egyesületének tagjai a Ligetben dolgozókat, munkagépek elé feküdtek, de a Városliget felújítását nem tudták érdemben ellehetetleníteni a balhék által, ezért is fordulhattak a jogi támadások felé. A siker itt is tiszavirág életűnek ígérkezik. 

Várnai Laci és Feri - nem csak az izlésük közös

Nyilvánvalóan ezzel már az önkormányzati választásokra hangolnak, hiszen a létezésük, egzisztenciájuk függ attól, hogy valahogy a felszínen tartsák magukat, legyen az még oly felesleges és elkeseredett dolog, mint a mostani. Várnai igazi rutinos motoros ezen a terepen, hiszen sikerült egyesületének egy akkora bázist felépítenie, amivel Zugló SZDSZ-eként politikai háttéralkuk nyomán hol a szocik, hol a Karácsony szekerét tolják meg, a szélrózsa minden irányában. 

Hát ennyire érdemes komolyan venni a mostani a híreket. Várnai a Városligetben túl nagy fába vágta a fejszéjét.

Karácsony le akarja rombolni a Ligetet

Szegény Karácsony Gergely. Az egykori üdítően friss, szimpatikus reformer imidzs már rég a múlté, helyette viszont megkaptuk a tehetséges, de rendre rosszul igazoló focista képét, aki a hetedik unikum után fátyolos szemmel bizonygatja a krimó rezidenseinek, hogy ő bizony a Real Madridba is mehetett volna.

Hogy mi vezetett ide? Nem elemeznénk részletesen, hiszen nem ez blogunk fő profilja, de legyen elég annyi, hogy a választópolgárok nem – ahogy a krimó rezidensei sem – hülyék, és nem díjazzák az elvtelenséget (Karácsony-MSZP házasság), a vezetői képesség teljes hiányát (Zugló talán legrosszabb ciklusa az aktuális), és jelen írásunk tárgyát sem szeretik, jelesül az üres, egyre ostobább ígéreteket.

A szokásos semmitmondó lózungok után (emberközpontú várost akar, élhető várost akar.. jézusom) most éppen azt találta mondani ez a drága ember, hogy ha megválasztják (!), ő bizony leállítja a liget projektet (!!).  

Most ne akadjunk fenn olyan technikai jellegű apróságokon, hogy Karácsony pártjának méréséhez Amerikából kell mikroszkópot hozatni, támogatottsága a veretes egy százalék körül mozog, ünnepnapokon talán eléri a kettőt is. Másrészt, még ha be is következik a csoda, megválasztják, a főpolgármesterként nem lesz olyan jogosítványa, amivel parlament által megerősített törvényeket, kormányhatározatokat bírálhatna felül. Már pedig a Liget Projekt törvényeken és kormányhatározatokon alapszik. Ha ezzel nincs tisztában, nyilvánvalóan alkalmatlan a pozícióra, ha pedig tisztában van, akkor azért.

De még talán nem is ez a legnagyobb baj a demagóg hangulatkeltésével, hanem a következő mondat:

„…de azt, hogy a Városligetben monumentális, bármilyen funkciójú épületek legyenek, én ezt urbanisztikai, városrendezési szempontból egy katasztrofálisan rossz ötletnek gondolom…”

Akkor soroljunk fel néhány urbanisztikai és városrendezési szempontból katasztrofálisan rossz ötletet a Ligetből: Széchenyi fürdő, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Állatkert, Vajdahunyad vára, Hősök tere, Millenniumi földalatti, Közlekedési Múzeum.

Ugye milyen jó, hogy 100-150 éve nem voltak Karácsonyok?

Magyar építészek a világ tetején

A világ legjobb középülete lett 2018-ban a Liget Projektben épülő új Néprajzi Múzeum. Jó-jó, de ezt nem mi mondjuk, hanem az egyik legtekintélyesebb nemzetközi építész-szakmai díj, a a Londonban székelő International Property Award zsűrije.

Elképesztő teljesítmény, ugyanis itt nem segédmotoros államok művelődési ház felújítási projektjei versenyeztek egymással, hanem a világ építész elitjének elképesztő tervei, Amerikától az arab országokon át Kínáig. Kb. mintha Forma-1 -et nyernénk meg egy BME-n összerakott autóval.

Óriási elismerés ez a Ferencz Marcel vezette Napur építész irodának, és egyben a magyar szakmának, hiszen újfent bebizonyosodott, ott vannak a világ élmezőnyében.

Persze nem Magyaroszágon lennénk, ha nem indultak volna be azonnal ipari fordulatszámon a fanyalgók, elképesztő gyorsasággal lépett életbe a dögöljön meg a szomszéd tehene fedőnevű hadművelet. Természetesen ugyanaz a megszokott, magát orákulumnak gondoló öt ember jött elő a barlangjából Bardótzkytól Sándortól Garai Kláráig az előre sejthető rigmusokkal: megvették a zsűrit, szar az épület, úgysem valósul meg, senki se akarja ezt, fideszorbán takarodj és még sorolhatnánk.

Ezek a sivalkodók valószínűleg soha semmit nem értek el életünkben, de saját nyomorukból fakadó frusztráltságuk kéretlen-kelletlen kinyilatkoztatására valamiért állandó késztetést éreznek. Sajnos el kell, hogy keserítsük őket, a hiba az ő készülékükben van: ez az épület tényleg kurva jó. És amikor díjazzák, az semmivel sem különb azoknál a magyar sikereknél, mint amikor Hosszú Katinka áll dobogó tetején a himnuszt énekelve, vagy épp Deák Kristóf nevét szólítják a Oscar-gálán.

Liget Projekt: megnyílt a Szépmű, távozott a miniszteri biztos

Van aki pezsgőt, van aki kannásbort bont

Remek hírekkel szolgálhatunk azoknak, akik támogatólag kísérik figyelemmel a Liget projekt alakulását. Viszont annak a maroknyi csoportnak, akik továbbra is epelevessel kezdik a napot és a Fidesz kormány nemzetellenes cselekedetének tarják a liget megújítását, nos, azoknak most nem lesz jó…

Nekik muszáj lesz újra kivonulniuk a park szemétlerakójaként működő, húgyszagú retkes táborukba és felbontani egy nagy kannásbort felajzott idegeik csillapítására.

Tanácstalanul fogadták a híreket

 

Tehát. A felújított Szépművészeti Múzeum megnyitóján a miniszterelnök egyértelművé tette: a kormány eltökélt a liget megújítása mellett, felépítik a múzeumokat és felújítják a parkot, sőt, a miniszterelnök a Városliget Színház építése mellett is hitet tett. Tehát aki abban reménykedett, hogy a Ligetben valami - a főnök tudta nélkül zajló - suttyomban építkezés zajlik, ami majd ha kiderül, jól elkaszálják, az most nagyon koppant.

Itt a videó a bejelentésről:

Ennyike. 

Mindezzel párhuzamosan Baán Lászlót, a Szépművészeti főigazgatóját meghosszabbították a projekt megvalósításáért felelős biztosi pozíciójában, plusz rábízták az Operaház eddig igencsak akadozó felújításának megvalósítását, hogy rázza gatyába. Nyilván azért, mert elégedetlenek voltak az eddigi munkájával...

Ám van, aki a nagy sürgésben-forgásban a lópikula rosszabb végére került, szegény Persányi Miklós egykori szadeszes miniszter bringájáról levették a láncot, az ő nevét már hiába keressük a miniszteri biztosok listájában. Csaknem egy éves áldásos munkájának vége szakadt, valamiért már nem számítanak rá a döntéshozók, mehet vissza a cuki cerkófmajmai közé, ahol tovább legózhat a biódómjának rácsszerkezetével. Ezúton is jó munkát kívánunk neki…

Egyből összeült a válságstáb

Placido Domingo üzent a magyaroknak!

Placido Domingo szinte hazajár Magyarországra, ezért is viseli szívén a hazai zene élet történéseit. A világ egyik leghíresebb és legjobb operaénekese most videón üzent nekünk, hogy örömmel értesült róla, új zenei csodák palotája készülő Budapesten. A Liget Budapest Projektben épülő Magyar Zene Háza a reményei szerint segít majd megszerettetni a klasszikus zenét a fiatalokkal.

Elképesztő! Egy hetvenöt tonnás fa emelkedett a levegőbe a Városligetben

Nem is olyan régen hírt adtunk arról (ink), hogy elkezdődött a Magyar Zene Háza építése a Ligetben. Sok szempontból szimbolikus eseményről van szó, hiszen két éve már egyszer nekikezdtek, de akkor borszagú agresszív civiklek megakadályozták, melyből kinőtt a magukat ligetvédőknek aposztrofáló bagázs, másrészt pedig ezzel most elkezdődött az első igazán nagy építkezés a park testén belül. Most akadálytalanul. 

Hogy miért volt két éve balhé? Az agresszorok nehezményezték, hogy a területen belül kivágják azokat a fákat, melyek az új parkrész kialakításába nem illeszkednek, nem ligethonosak, betegek vagy balesetveszélyesek, majd dolguk végeztével, új, egészséges darabokat ültetnek a Zene Háza környékén. Ezt egyébként úgy hívják, hogy parkfenntartás, de a csökkentett képességű, kevéssé világlátott, de annál szorgalmasabb brigád nem volt képes felfogni, azonban a projekt gazdái – kevéssé racionális döntést hozva - megértették az üzenetet, és elhatározták, hogy a rendben lévő fákat átültetik. 

A rövid bevezető után így érkeztünk el a tegnapi nap híréig, miszerint az egykori Hungexpo területen valamennyi fát átültettek, így megkezdődött a Zene Háza építése. Nem mindennapi mérnöki bravúrt hajtottak végre a szakik, hiszen egy – a földlabdával együtt - hetvenöt(!) tonnát nyomó kőrist is átültettek, amihez elképesztő gépparkot, nyomatékot, humán erőforrást és mérnöki precizitást kellett igénybe venni, melyre nem sok példa volt eddig hazánkban. 

A fa pár tíz méterrel került arrébb, jól van, teljes biztonságban zajlott a művelet, most az utógondozása zajlik, hogy megerősítsék új otthonában. 


A Városligetben nem először hajtottak végre sikeres faátültetéseket, eddig 33 fa lelt új otthonra a Ligeten belül, a Fővárosi Állat-és Növénykert bővítése során pedig közel félszáz fát mozgattak meg.

A leendő Néprajzi Múzeumnál három megtermett fát - egy hegyi juhart, egy nyugati ostorfát és egy közönséges platánt - költöztettek arrébb sikerrel. Szintén zökkenőmentes zajlott a nemrég átadott ifjúsági sportpályáknál végzett tíz darab, szintén méretes fa átültetése. Az Állatkerti munkálatoknál pedig tavaly júliusban 16 hónapos előkészítés után ültették át a Döbröginek elnevezett, 101 cm törzsátmérőjű platánt, amely földlabdával és az azt összetartó szerkezettel együtt 107 tonnát nyomott. Mindegyik példány láthatóan jól van.


 

Maga a terület egyébként borzasztó érdekes. A Vajdahunyadvár, Olof Palme sétány, Nagyrét által határolt tízezer négyzetméteres parkrész évtizedekig kerítéssel volt lehatárolva, oda az egyszeri látogató csak úgy nem mehetett be, gyakorlatilag egy autonómiát élvező romhalmaz volt, amit a kerítés mögött túlburjánzott növényzet jótékonyan eltakart. Ezért lesz majd 2020-ra szinte mindenkinek újdonság, amikor elkészülnek itt a fejlesztések, hiszen a kerítéseket végre elbontják, a Liget – s, így a látogatók - visszakapja a testéből kimetszett területet a Magyar Zene Háza kortárs épülete, és a körülötte létrehozott új óriás-zöldfelületek formájában. Gyakorlatilag mintha helikopterrel egy vadiúj parkot beemelnének a Városligetbe. 

Nem sokat kell tehát már várni, az épület mélyépítése munkálatai megindultak, egy másfél évig tartó építkezés és egy rövidebb parképítést követően rá sem fogunk ismerni a parkra.

 

Címkék: Hír

Kibírod röhögés nélkül?

Avagy Karácsony, a bravúrkertész

A Pillangó park felújítását Karácsonyék egyfajta anti Liget Projektnek szánták, ahol ők majd jól megmutatják a világnak, hogyan kell parkot felújítani, meg társadalmi egyeztetni, és úgy en bloc, minden, amit a Ligetben rossznak gondolnak, annak megcsinálják az inverzét. Az ötlet olyannyira jól sikerült, hogy abszolút megértjük, miért akar már Brüsszelbe menekülni a jó Christmas.

De lássuk, mi történt.

A zuglói pillangó park felújítása teljesen indokolt, a viszonylag nagy kiterjedésű zöldterület teljesen lepusztult, drogosmekkává vált, a szándék jó, nincs is ezzel semmi baj. Most abba sem mennénk bele, hogy a projekt amúgy mire elindult, a háromszorosára drágult, és számos tisztakezére büszke polgármester közbeszerzési visszaélésekbe is bonyolódott, házi kedvenc cégét foglalkoztatva, akit már amúgy milliárdokkal tömött ki. Természetesen a ballib média ezt nem veti a szemére.

Csatasorba álltak a Zuglóban világhíres szakemberek, akik a Városliget felújítását teliszájjal ócsárolták a balliberális médiában, és gyakran az ő fals információkkal hergelték fel a Ligetvédőket, amiből sok, felesleges balhé kerekedet. Itt van Megyeri Szabolcs teátrális-sztár-médiakertész, aki egy kamera láttán, mutatóujján pörgetve permetezi a Substralt, szakmai teljesítményéről azonban már kevéssé ismert. Bardóczky Sándor, a magát hétpróbás tájépítésznek tartó, az egykori Karácsony árnyékkormány szakértője, főállású fanyalgó. Sorozatot lehetne abból forgatni, hogy egy ATV-s stáb különböző építkezésekre kiszáll Sándorral, aki hétoktávos rinyálásba kezd. És hát ne feledkezzünk meg Garay Kláráról sem, szintén Karácsony polgármester kitartottja, aki a Zuglói Művelődési Ház vezetője havi félmillió forintért, de indult már a DK színeiben is önkormányzati választáson, és a Városligeti tüntetésszervezések doyenje.

Na, ez az ütőképes szakmai grémium nem volt sehol, amikor rögtön majd 100 fa kivágásával indult el a felújítás, de a ligetvédőknek is csak néhány percnyi buszozás kellett volna, hogy oda tudják láncolni magukat valamihez. Hiába.

De nem is ez volt az igazi bravúr, hanem az parktervezésnek aposztrofált bolondéria, aminek elkövetésért bármelyik tájépítészt rögtönítélő bíroságnak kéne száműznie Bosznia-Hercegovina botanikus kertjeibe továbbképzésre. Ugyanis sikerült a járdát úgy manőverezni, hogy az belemegy a fába. Nem vicc. A szakik szerint kikerülni nem lehetett, kivágni nem lehetett, átültetni nem merik, mert akkor a városligetieket legitimálnák, szóval… jó ez így, majd kiadja – ahogy a mesteremberek mondják.

Kibírod röhögés nélkül?

Sikerült tehát egy olyan megoldást összehozniuk, ami se az embernek, se a fának nem jó.

Szóval ennyit az úgynevezett feketöves szakértőkről, akik ha bármilyen kormányzathoz köthető projektet látnak, azonnal sírásra görbül a szájuk, de ha saját portájukon sül el kasza, eltartott kisujjal néznek félre.  

Címkék: Hír

Digitális forradalom a Ligetben!

2018.09.14.

A Városliget felújítása nem áll meg zöld bővítése és a szuper új épületek felhúzásával, itt bizony a XXI. századi technikát is kőkeményen csatasorba állítják. Manapság már minden hűtő és a mosógép is okos, miért ne lehetne a Liget is okos? Főleg, hogy itt értelme is van: lesz parkot lefedő WiFi, elnavigál minket a telefon mindenhova a parkon belül, szokásaink alapján kedvezményeket kaphatunk ligeti szolgáltatásaiból. 

A ma kiadott közlemény alapján csak néhány példát szemezgetnénk, hogy hogyan is kell elképzelni az okos Liget jövőbeli megoldásait. A parkhasználók egy okostelefonos alkalmazás (vagy persze a weboldalon keresztül is a gépnél ülve) segítségével a Városliget valamennyi intézménybe jegyet válthatnak, sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásért (pl. aki jegyet vált egy koncertre a Magyar Zene Házában, az a következő alkalommal kedvezményesen vehet belépőt az új Néprajzi Múzeum tárlatára).

A rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez azért is nagyon fontos, hiszen a Városligethez környezetében számos, a látássérülteket segítő intézmény található, meg ugye a Vakok kertje is itt van.

A SMART Liget gondol a kerékpárosokra is, akiket további, a Pavilonkertben megismert szervízpontok fogják segíteni, valamint egy Liget szintű kártyarendszer is, amellyel öltözőket, zuhanyzókat, kerékpártárolókat vehetnek igénybe. A parkot teljes egészében vezeték nélküli hálózat fogja fedni, amit szabadon lehet majd használni.

A rendszer olyannyira okos lesz, hogy a Google Maps, a Waze vagy a Bubi is pikk-pakk hozzá tud kapcsolódni, így ezeket az alkalmazásokat használva mindig friss információkat kapunk majd a Ligetről. Így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomások létesülnek.

A fejlesztések már javában zajlanak, így a Liget Budapest Projekt elkészültével egyidőben a SMART megoldásokat használhatják majd a látogatók. Ez elég menőn hangzik, reméljük a megvalósításnál sem csúszik porszem a gépezetbe. A fejlesztés már zajlik, az évtized végére üzembe is állhat.

Hazugságok hálójában fulladt meg az LMP

Moldován Laci, az LMP, azaz a „Létezik-e Még ez a Párt” formáció egyik utolsó, közpénzre kötött lélegeztető gépen tengődő ellátottja terjedelmes cikkben taglalja, hogy szerinte mi a baj a Magyar Zene Háza építésével, és tágabb értelemben a Városliget felújításával.

(Szerinte minden, mindenki más szerint, semmi.)

Moldován a hetedik kerület önkormányzati képviselője nyolcadik éve, neve Erzsébetvárosban gyakorlatilag ismeretlen, semmilyen pozitív változás nem köthető munkásságához a városrészben. Ugye piaci viszonyok között már rég kirúgják az embert ilyen impotens teljesítmény után, de a választórendszer sajátossága, és az LMP belvárosi relatív erőssége miatt maradhatott. A jó Moldovánunk épp a meddő teljesítménye miatt érzi úgy, hogy villantania kéne már valamit, ezért minden Liget Projekttel kapcsolatos eseményre el kell látogatnia és a legközelebbi fix tárgyhoz odaláncolnia magát, mert az ilyenkor róla készülő felvételek teljesítésigazolásként eladhatóak a párt elöljáróinak.

Lacit viszik dolgozni - fotó:ligetvédők

Visszatérve a cikkre, sajátos betekintést kaphatunk egy mániákus elme működésébe, Hollywood-i vígjátékokat idéző negatív spirálba került emberünk, aki ellen összeesküdött a sarki fűszerestől kezdve a görbehátú hivatalnokon át az egyszeri rendőrig mindenki. Hősünk egyedüliként tudni véli, hogy itt a Városliget nettó tönkretétele, teljes lebetonozása zajlik, ráadásul építési engedélyek hiányában, azbeszttel gazdagon beszórva, korrupt, NER bérenc hatóságok közreműködése mellett, akik lábbal tiporják a civileket és jogaikat. Mindezt persze Budapest 80 százalékának akarata ellenére.

Drága Bolgár úr mondaná erre, hogy a valóság ezzel szemben a következő.

Építési engedély van. Azbeszt a területen nincs. A rendőrök pedig teljesen jogszerűen vezették ki őt az építési területről, ahol tűntetést színlelve (2 ember részvételével) próbált meg visszaélni a gyülekezési joggal. És Budapest 80 százaléka? Budapest 80 százalékának akarata 15 ligetvédő tiltakozóban materializálódott, ami – ahogy azt a múltkor is megírtuk – egyértelmű üzenet arra, hogy nincs szükség a ligetvédők tevékenységére.

Ha ez nem lenne elég erős üzenet a drága Lacinak, elég visszagondolnia az április választásokra, ahol alig csúszott hat százalék fölé a hőmérő higanyszála Moldován neve mellett, ami egy nagyon szofisztikáltan kimondott „menjapicsába”. Választási plakátján egyébként büszkén viselte a ligetvédők emblémáját.

További rossz hír számára, hogy jövő októberben jönnek az önkormányzati választások, ami végre a hasznos, valódi munka irányába terelheti a potyautasokat. Regisztráltál már a Profession.hu-ra Laci?

Épül a Magyar Zene Háza – a háborút is elvesztették a ligetvédők

2018.08.30.

Viszonylag csendesen telt a nyár a Városliget életében egészen mostanáig, amikor is két fontos eseményről kell beszélni. Egyrészt elkészültek az új sportpályák a liget Stefánia út melletti szélén. Másrészt – és szimbolikájában ez egy egészen fontos történés – elindult a Magyar Zene Házának építése. De erről később, előbb lássuk a sportos dolgokat. 

A Városliget környékén ugye megannyi iskola létezik, adja magát, ha már ott van tőlük karnyújtásnyira egy nagy park, járjanak oda ki futni, tornázni, fekvőtámaszokat végezni. Erre volt is igény, de a régi pályák állapota olyannyira leromlott, hogy használhatatlanná váltak. Ez ért ma véget, az új sportpark szuperül felszerelt, biztonságos, minden adott ahhoz, hogy a kölkök jól érezzék itt magukat. Ráadásul direkt olyan helyre készült, ahol könnyen elérik az iskolák, bőven visszaérnek a következő órára úgy, hogy még át is tudnak öltözni. És mi van a helyszínen? Egy kétszáz méteres, rekortán borítású futókör, két – szintén puhább felületű – sportpálya, ahol focizni, kosarazni és kézizni lehet, egy távolugró gödör, illetve a Margit Szigeten már sikerrel debütál kültéri kondigépek. Bár az én időmbe lett volna ilyen. Persze azt mondani se kell, hogy a környezetet is rendbe tették, új gyepszőnyeg, padok, ivókutak, stb... Érdemes megnézni a képeket, magukért beszélnek. 

Másik fontos esemény volt a héten, hogy elindult a Magyar Zene Háza építkezése, akadálytalanul. Akik az elejétől fogva követik a Városliget megújításának történetét tudhatják, hogy igen csak szimbolikus jelentőségű mérföldkőről van szó, hiszen 2016 tavaszán már egyszer elindultak itt a munkálatok, de akkor megakadályozta egy maroknyi civil csoport, amiből később kinőtt az úgynevezett ligetvédő mozgalom. Akkor a rebelliseknek sikerült maguk mögé állítani egy viszonylagosan nagyobb számú, aktívan demonstrálni is hajlandó tömeget, és az ellenzéki politikum is örömmel állt be mögéjük, amivel egy időre túszul tudták ejteni a Liget Projektet. De, mint kiderült, hamar elérték a zenitet, és utána törvényszerű volt a hanyatlás. 

Hosszú évek destruktív munkájával mára sikerült teljesen bedarálniuk saját magukat a ligetvédőknek, több részre szakadtak, a politika kihátrált mögülük, hajléktalanteleppé silányították az általuk befoglalt ligeti területeket, ezzel levedlették a szimpatikus zöld maszkot, és előbújt a valóságos agresszív naplopó arc. A ligeti fejlesztések átadásával pedig nyilvánvalóvá vált, hogy itt egyáltalán nem egy felülről vezérelt, dacos faírtó program végrehajtásáról van szó, hanem tényleg európai színvonalú parkmegújítás zajlik, kulturális tartalommal. Az, hogy a „születési helyük” megvédésére összesen 10 db embert sikerült mozgósítaniuk egyet jelent azzal, hogy vége az úgynevezett ligetvédelemnek. Saját maguk oszlatták el azt az általuk folyamatosan terjesztett hazugságot, hogy Budapest 80 százaléka mögöttük van. Most kiderült, Budapest 0,000569 százaléka van mögöttük, azaz csak saját maguk. Nyilvánvalóan ugyanannak a 10 embernek lesznek még elkeseredett próbálkozásaik, ismét súlyos azbesztveszéllyel próbálják majd halálra rémíteni a népeket, teherautók elé fognak feküdni, mert szerintük koszos kereke, vagy más hazugságot találnak majd ki. De senkit ne tévesszen meg, ez már az agónia.

 

Erre nem is érdemes több szót vesztegetni, inkább foglalkozzunk azzal, hogy mi épül. Budapest egyik meghatározó kortárs épülete lesz a japán csodagyerek, Sou Fujimoto által tervezett jellegzetes kubatúra, amit egészen elképesztő formavilág jellemez. A sajtra, palacsintára emlékeztető tetőszerkezet hatalmas üvegfalakat rejt, teljes áttetszőséget kölcsönözve az épületnek, ami így teljesen belesimul a parkba. A tervező ígérete szerint olyan érzés lesz az Zene Házában lenni, mint ha csak a park egy lefedett részében lennénk. Az új intézmény egyébként egy igazi csodabogár lesz, állandó és időszakos zenetörténeti kiállítások lesznek benne, ugyanakkor fontos oktatási, zenepedagógiai feladatot ellát majd, de koncerthelyszínnek sem lesz utolsó. Kíváncsian várjuk.

Címkék: Hír

Ezeket a cikkeket olvastad már?