Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Lassú fagyilkossággal indítja kampányát Karácsony

2019.08.26.

Karácsony megrendítő erejű sajtótájékoztatón izzította be a kampánywurlitzert, ráadásul az eseményre egy kis meglepetéssel is készült. Nem, sajnos nem azzal, hogy friss, hiteles és szimpatikus figurákat gyűjtött maga köré jelöltekként, még mindig olyan levitézlett arcokkal akar bármit is elérni, mint Horváth Csaba, Gy. Németh Erzsébet, vagy az amerikai horrorfilmekből kölcsönzött Niedermüller Péter. Hanem azzal, hogy a tájékoztatóra odarángatott egy valag facsemetét, földlabdával, konténerrel, s ezeket elviszi majd minden kampányeseményére.

Veretes brigád

 

Ezzel a politikai fakínzással a jó Karácsony még Macronnak is feladja a leckét, hogyan kell cinikusan, képmutatóan választási aprópénzre váltani környezet szóbeli, de tetteket nélkülöző védelmét. Mert ezzel a farángatással semmit nem ér el, csak a szegény áldozati fák lassú meggyilkolását. Ez is tökéletesen mutatja, mennyire gondolják komolyan Budapest levegőjének tisztaságát, nyilván Gy. Németh és Niedermüller villamossal távozott a helyszínről (NEM).

Csimpaszkodnak

Szóval ilyen körítés mellett beszél Karácsony arról, hogy vissza kell adni az embereknek a Városligetet. Nem. A Városligetet épp most adják vissza az embereknek. Olyanok kezéből csavarták ki például, mint Horváth Csaba, aki évekig ott pöffeszkedett a városházában, de a liget lepusztulásának megállítására az volt a legjobb ötlete, hogy fedjék be a parkot.

De úgy tűnik, bármennyire is hülyének nézik az embereket, azok nem hülyék. Hétévégén jött a hír, hogy a Műcsarnokban rendezett TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítását 20 ezren látták, és a látogatók szavazata alapján a Néprajzi Múzeum kapta a közönségdíjat (link a kultúrvilágos cikkre). De említhetnénk a ligeti kutyaparkot vagy a tavaly épült sportpályákat is, amik gyakorlatilag „full házon” üzemelnek, nekem legalábbis nem sikerült olyan időbe odamennem, hogy ne lett volna ott tömeg. Ezek megvalósult dolgok, szemben a fenti brigád üres lózungjaival.

Karácsony és a fák 1.

Szóval Karácsony jobban jár, ha csöndben marad és először saját portáján rak rendet, mert van gond Zuglóban bőven, elég, ha a csak belenéz a kasszába, vagy a parkolási szerződéseibe. A jó cselekedeiet pedig mindjárt kezdheti is azzal, hogy befejezi a fák rángatását és inkább mihamarabb elülteti azokat. De lehetőleg ne az út közepére úgy, mint azt a Pillangó parkban tette.

Karácsony és a fák 2.

Fotó: MTI

Elképesztő lesz az új városligeti játszótér

Budapest egyik legnagyobb, de egész biztosan legizgalmasabb játszótere készül a Ligetben. Jó hír a szülőknek és a lurkóknak, hogy már nem kell sokat várni rá, mert a kivitelezések nagyon előrehaladott állapotban vannak, már a játszóelemeket telepítik. Ha minden ilyen ütemben halad, ősszel már meg is rohamozhatják a kicsik.

De mitől lesz különleges az úgynevezett Nagyjátszótér?

Egyrészt a méretével, hiszen 13.000 (!) négyzetméteres lesz. Másrészt gazdag kínálatával, hiszen a legkisebbektől kezdve a tizenévesekig minden korosztálynak nyújt valami különlegeset. Korcsoportok szerint külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek.

A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. Hamarosan pedig elkezdik építeni a Színyei Merse ihlette légballon formájú mászókát, ami a Városliget egyik legjellegzetesebb új építménye lesz. Összesen egyébként közel 50 játékot telepítenek be.

A minőségre és a biztonságra garancia, hogy az EU-s, és az annál még szigorúbb magyar szabványoknak is megfelelő gyártók készítik a játékokat, többek között a német Berliner, akik a műfaj Mercedes-ének felelnek meg.

A játszótér szerkezetét egyébként a legmodernebb trendeknek megfelelően úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik vigyázó szemeikkel nyomon tudják őket követni. De ha kedvük szottyan be is szállhatnak, a rendhagyó játékelemek egy része arra is alkalmas, hogy a család együtt játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is, ha van kedvük például egy kis mászáshoz.

Ilyen lesz a légballonos mászóka - impresszív!

A legnagyobbakat a Nagyjátszótér mellett egy úgynevezett Terepjátszó várja majd, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Épül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is.

 

Liget projekt: Magyarország legnagyobb műtárgy költöztetése zajlik a Néprajzi Múzeumban

Nyár végére 90 százalékig elkészülnek a 250 ezer felbecsülhetetlen értékű műtárgy csomagolásával

 

A magyar történelem legnagyobb volumenű gyűjtemény-költöztetését valósítják meg a Néprajzi Múzeumban, a költözés előkészítés nyilvántartási szakaszának háromnegyedén már túl vannak, a terv szerint nyár végére pedig már 90 százalékos lesz a készültség. A több mint 250 ezer különböző méretű, korú és állagú műtárgy megmozgatása több mint száz szakember precíz, összehangolt munkáját igényli annak érdekében, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően végre méltó körülmények közé kerüljenek. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója szerint az új épületbe költözéssel a változás korszakos lesz. Az intézmény 2020 nyarán hagyja el korábbi, Kossuth téri épületét, a csomagolás jó ütemben halad. A 250.000 műtárgyat egyedileg készítik fel a költözésre méretük, koruk és állapotuknak megfelelően, legyen az egy kisebb kerámia, vagy egy óriási székelykapu.

Restaurálnak és digitalizálnak is

 

Felbecsülhetetlenül értékes és pótolhatatlan tárgyak, nitrátos fényképek, 30.000 darabos kerámiagyűjtemény, fonográfhengerek, gyöngyöspárták, afrikai pajzsok, japán legyezők - több, mint 250. 000 műtárgy mozdul meg hamarosan a Néprajzi Múzeum költözése során. Az intézmény 2020 nyarán hagyja el korábbi, Kossuth téri épületét, a költöztetés jó ütemben halad. A Néprajzi Múzeum ugyan 2017. decemberében bezárt a látogatók előtt, de a színfalak mögött intenzív munka zajlik, hiszen a külsejében impozáns épület, múzeumi célokra teljesen alkalmatlan volt, a műtárgyak raktározására csak korlátozott kapacitású, szűkös helyiségek álltak rendelkezésére, így a költözés évről évre egyre égetőbbé vált.

A problémára a Liget Budapest Projekt kínál megnyugtató megoldást, hiszen az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) idén májusban elkészült épülete, illetve a városligeti új múzeumi épület végre méltó, 21. századi körülményeket biztosít majd az egyedülálló etnográfiai gyűjtemény számára, a legmodernebb raktározási sztenderdeknek megfelelően. Az új raktárakban a műtárgyak igényeire szabták a tárolórendszereket, és a modern légkezelési megoldásoknak köszönhetően a helyiségekben végre kezelhető a hőmérséklet, illetve a páratartalom, ezzel hosszútávon jelentősen csökkenthető az állagromlás, és ritkábban lesz szükség a tárgyak restaurálására is.

Több százezer felbecsülhetetlen értékű műtárgyat költöztetnek

„Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézményeként, több költözésen túl, 1973 óta működött a múzeum a korábbi Igazságügyi Palota épületében. A kiemelkedő gyűjteményére méltán büszke Néprajzi Múzeum első alkalommal költözik számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe, ahol a tervek szerint a kevésbé ismert kincseket is megismerheti a közönség” – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. „A kiállítóterek alkalmasak lesznek a legkorszerűbb muzeográfiai megoldások alkalmazására, így nagy nemzetközi, színvonalas tárlatokat is fogadni tudunk. A városligeti épületben jelentősen megnő majd a látogatók által közvetlenül megismerhető műtárgyak száma és aránya: az eddigi 1200 négyzetméteres kiállítási felülethez képest az új épületben összesen 4000 négyzetmétert teszünk bejárhatóvá, emellett az időszaki tárlatok is több ezer négyzetméteren kapnak helyet. A Néprajzi Múzeum új épülete lehetőséget teremt arra, hogy átfogó kiállításokon mutassuk be az emberiség kulturális sokszínűségét.”

A főigazgató beszámolt róla, hogy a költözés előkészítésének komplex folyamatai feszített munkarendben folynak. Az új állandó kiállítások koncepciójának kidolgozásával, az épülettervezési és kivitelezési feladatokban való szerepvállalással, valamint a gyűjteménygondozással, a nyilvántartással, a revíziókkal mind párhuzamosan foglalkoznak a muzeológusok. Összesen több, mint száz munkatárs dolgozik azon, hogy a költözés biztonsággal mehessen végbe. Minden műtárgyat kézbe kell venni, megtisztítani, azonosítani, fotózni, akár egy egyedi, óceániai darabról beszélünk, vagy a hatalmas kerámiagyűjtemény több száz bokályáról. A nagyságrendet elképzelni is nehéz: körülbelül 250.000 tárgy kel majd útra – az afrikai törzsi maszkoktól a japán getán át, a több száz darabból álló ikonosztázon keresztül a papírbetlehemekig. Emellett az archívumi adattárban őrzött milliónyi dokumentum, kép, fénykép és negatív is költözik ebben az időszakban. A Néprajzi Múzeum munkatársai a 2017-es bezárás óta a 250.000 műtárgyat egyedileg készítik fel a költözésre méretük, koruk és állapotuknak megfelelően, legyen az egy kisebb miskakancsó, vagy egy óriási székelykapu.

 

Az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen lett világelső az éület

„A költözés előkészítés nyilvántartási szakaszának háromnegyedén már túl vagyunk, a terv szerint nyár végére pedig már 90 %-os lesz a készültség. Az országos múzeumok közül szerintem most a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiről áll rendelkezésre a legpontosabb kép” 

A tárgyakat egyesével megvizsgálják, befotózzák, egyedi QR kód alapú azonosítóval látják el, és amennyiben szükséges megerősítik a szerkezetüket. Ezt követően speciális védőcsomagolással látják el őket, majd előkészítik a szállításra. A precízitást és gondosságot igénylő tevékenység egyben óriási felelősség is, hiszen egyes példányok már a megfogástól is összetörhetnek, van olyan műtárgy, melyet 40 éve nem mozgattak meg.  A munkafolyamatok segítésére ideiglenes restaurátor állomásokat alakítottak ki a Kossuth téri épület egykori kiállítótereiben. 

A gyűjtemény jeles darabjai a Néprajzi Múzeum új, ikonikus épületének mutatkozhatnak majd be, melynek kivitelezése 2017 év vége óta zajlik. A magyar Napur építésziroda által tervezett épület tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően az alaplemez és a szigetelés kialakítása van folyamatban, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. 

Sámánizmustól az óceániai gyűjteményig

Míg a Néprajzi Múzeum korábbi, 1991-ben megnyílt állandó kiállítása csak a magyar kulturális anyagot mutatta be, a városligeti épületben a világ civilizációját átfogó gyűjteményt is megtekintheti majd a közönség. Többek között az Afrikában gyűjtött Torday-anyagot, aminek társtárgyai a British Museum legértékesebb kollekciói közé tartoznak, vagy a Bíró Lajos által Pápua-Új-Guineában gyűjtött anyagot, továbbá a Diószegi Vilmos által végzett mongol sámánkutatás kollekcióját. Az egyik legizgalmasabbnak az állandó kiállítás terveiben is szereplő, nemzetközileg is elismert óceániai gyűjtemény ígérkezik, amelynek darabjait Gróf Festetics Rudolf szerezte be a Csendes-óceáni szigetvilágból. Az épületben gyerekmúzeum is helyet kap, amely a múzeum küldetését, kiállításait, programjait a legkorszerűbb múzeumpedagógiai eszközök felhasználásával a gyerek- és ifjúsági korosztály számára komplex módon közvetíti és értelmezi.


A Néprajzi Múzeum költözése számokban

 • A zárás óta 175 279 db tárgyra került fel a költözést segítő, mozgatást, szállítási egységeket könnyen rendszerezhetővé tévő QR kód
 • Ebből 48 076 db QR kód az idei évben került fel
 • Összesen 222 517 műtárgy van, amelyen el kell végezni ezt a feladatot, így most 78,8 %-os a feldolgozottság; a költözés előkészítés a terv szerint nyár végére pedig már 90 %-os lesz.
 • A fenti több, mint 200,000-es szám csak a műtárgyállományra vonatkozik, nincs benne az archívum több, mint 300 000 tételes anyaga!

Forrás: Ligetbudapest

Madártávlatból is lélegzetelállító a liget

2019.08.12.

Nem rég beszámoltunk róla, hogy turbó fokozatba kapcsol a Liget Projekt és a májusban átadott Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ után ősszel újabb munkákkal készülnek el. Az Olof Palme ház és az óriási játszótér nyitását őszre ígérik, de más helyszínek is jól állnak. Hogy mennyire nem beszéltek félre, bizonyítja a legújabb videó is, ami egyesével mutatja a be az építkezéseket.

Újra Budapest egyik legszebb épülete lett

Az egy dolog, amikor az ember csak olvassa, hogy ennél most nincs nagyobb kultúrális beruházás Európában, de amikor képeken is látja, tényleg érezni, hogy nem csak a parkettát csiszolják fel és elszórnak néhány fűmagot.

Itt tényleg valami hatalmas dolog van készülőben.

Egészen elképesztő, hogy milyen szépen restaurálták az Olof Palme házat. Korábban legalább olyan fájdalmas volt látni az épület lepusztulását, mint a Várkert bazárét hosszú évtizedeken át. Szétrohadt vakolat, lepattogó Zsolnay kerámiák és megbocsáthatatlan közöny a városvezetéstől. Erre láss csodát, levedlettük magunkról a Demszky érát, ma már senki nem használ Nokia telefont, és Budapest máris visszakapta két legszebb épületét.

A felvételek szerint a Néprajzi Múzeum és a Zene Háza is gomba mód növekszik, végre-végre kortárs épületek is épülnek, ráadásul a legkiválóbb tervezőktől. KariGeri most nem csak a hőségriadó miatt forrtyoghat.

Íme a videó:

Forrás: Liget projekt youtbe csatorna

Egy bomba margójára

2019.07.27.

Pénteken a Honvédség szakemberei hála istennek sikeresen hatástalanították és kiemelték azt a mázsás méretű szovjet bombát, ami a 15 perces hírneve alatt rengeteg fejfájást okozott aznap a mind közlekedőknek, mind az ott lakóknak. 

A sok bosszúság mellett azonban néhány pozitívum is kiviláglik az eset kapcsán, melyek felett hajlamosak vagyunk elsiklani az erős migrén miatt. Mi azért összegyűjtöttük ezeket, hogy vidám legyen ez a hétvége:

 

 • Tele van a város bombával

A fene egye meg, hogy 74 évvel a második világháború vége után még mindig előkerülnek a pusztítás mementói, évente több ezer bejelentés érkezik a hatóságokhoz nem várt a mélyből előkerülő „meglepetések” miatt. Sokan sokat tudnak fanyalogni a Liget Projekt miatt, de az egy elvitathatatlan pozitívuma, hogy megtisztítja a parkot ezektől a pokoli szerkezetektől (ide behelyettesíthetnénk az autókat, azbesztet stb.), hiszen minden építési területen kötelező a lőszermentesítés. Az ugye főszabály szerint nem feltétlenül baj, ha a család teljes létszámban tud hazatérni a Ligetből.

 

 • Flottul ment az egész

A hatósági ügyintézés és a profizmus csak az utóbbi években kezdtek el ismerkedni egymással, de bármilyen hihetetlen is, most nyugodtan leírhatjuk őket egy mondatban. A lakosok Időben kaptak tájékoztatást, vízzel, élelemmel ellátóhelyeket szerveztek nekik, még a mozgássérültek szállításáról is gondoskodtak. 3500 embert minden zökkenő nélkül evakuáltak. A rendőrök, tűzszerészek pedig villámgyorsan dolgoztak, kora délutánra már gyakorlatilag helyreállt a rend. Reméljük ez a fajta profizmus az állami szolgáltatások más területeire is hamarosan leszivárog. Bravó!

 • Bombasztikus csúszások

Korábban egy ilyen bomba napokra, vagy akár hetekre is meg tudott akasztani egy építkezést, az alvállakozó már előre dörzsölte a markát, ha valami fémes kocogást hallott az ásója hegyén, retinájában pedig dollárjelek jelentek meg. Szépen le is húzták a megrendelőket és komoly csúszásokat is rá lehetett fogni egy-két besült lövedékre. Szerencsére ma már ez nem téma, a városligeti munkálatokat egy péntek délelőttel tudta csak elnyújtani, az azért kibírható.

Turbó fokozatban Liget Projekt – 2019 már az átadások éve!

Minden részletre kiterjedő közleményben számolt be a Liget Projekt a fejlesztéseiről, elképesztő a haladást értek el, de nem is ragozzuk tovább, jöjjön a lényeg!

Jövő év közepéig az összes nagy beruházás elkezdődik a Városligetben, a fejlesztések kétharmada pedig már most épül, vagy elkészült, a Liget Budapest Projekt munkálatai jól haladnak, várhatóan 2022-re valamennyi új épület állni fog – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. 2019 már az átadások éve, hiszen májusban Orbán Viktor miniszterelnök átadta az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét a múzeumi szakma képviselőinek, ezt követően pedig ősszel Millennium Házaként nyílik meg a felújított egykori Olof Palme Ház, bejárata előtt egy, a Városligetben újdonságnak számító Rózsakerttel. Szintén még az ősszel a Városligetben a családok birtokba vehetik Budapest egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét, és elkészül a Komáromi Csillagerőd épülete is.

befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója_ősszel Millennium Házaként nyílik meg

„Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok s egyben a park felújítása is.  A tervezett fejlesztések kétharmada már zajlik, és ha ilyen ütemben haladunk, akkor 2022-re valamennyi új épület állni fog. 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát.  Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

 

Az idei év átadásairól, terveiről

 

Idén májusban Orbán Viktor miniszterelnök adta át Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Az épület átadását követően elindult a múzeumi technológia beépítése: a komplexumban jelenleg a műtárgyraktárak felszerelése zajlik, melynek keretében sínen gördülő polcos, fiókos és karos állványokat, illetve kihúzható képrácsokat szerelnek. Mindezekkel párhuzamosan a restaurátor műtermek speciális technológiai berendezéseit is beépítik és beüzemelik. „Az ultramodern épület kiemelt fontosságú a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára, hiszen ezeknek az intézményeknek felbecsülhetetlen értékű, több mint 300 ezer darabos raktári anyagát fogja őrizni, végre ezekhez a nemzeti kincsekhez méltó, világszínvonalú körülmények között. A 20 milliárd forintos beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást” – hangsúlyozta Baán László.

Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Házműemléki rekonstrukciója is.  Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg.

 

befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója_ősszel Millennium Házaként nyílik meg

„A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. 

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd rekonstrukciója és bővítése is. Az épületrendszert és környezetét gyönyörűen felújították, mely kiegészült egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központtal, modern kiállítótérrel is. Itt a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének jeles darabjai találnak majd otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve a világ szobrászatának kiemelkedő alkotásait. Jelenleg a nagyméretű szobrok beköltöztetése, installálása és az állandó kiállítás berendezése zajlik, az intézmény jövő év első felében nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színházújjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el.

„Az eddig megvalósult és átadott részprojektek fogadtatása is azt jelzi, hogy az emberek a megújult Városliget egészét szeretni fogják és büszkék lesznek rá”

– fogalmazott Baán László. Már a tavalyi esztendőben sem csak látványterveket nézegethettek a Városligetbe látogatók, hanem már elkészült projektelemeket is birtokba vehették. A Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is.

 

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

„A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd”.

2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13.000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is.

 

Nagyjátszótér elemeit már építik

Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta, hogy a közel száz hektáros városligeti park több szakaszban újul meg, végig szem előtt tartva, hogy a Liget nagyobb része folyamatosan látogatható maradjon.

„A Liget Budapest Projekt megvalósításával visszatérünk a park évszázados hagyományaihoz úgy, hogy hosszú távon is biztosítani tudjuk a fenntartását. A park növényzete mennyiségében és minőségében is megújul, a Liget a mostaninál jóval zöldebb, korszerűbb lesz. Egykori fénykorához hasonlóan a megújult intézmények és a park harmonikus együttese mindenkinek nyújt majd valami újat, szerethetőt” 

 

A folyamatban lévő fejlesztések állapotáról

 

Gyorgyevics Benedek a folyamatban lévő projektelemek kapcsán úgy tájékoztatott, hogy 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, mely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz.

A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz

A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre.

 

A Magyar Zene Háza _egy éven belül szerkezetkész lesz

Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget.  

 

A Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint fontos lépés a Városliget megújításában, hogy elkezdődött a parkban lévő, az elmúlt évtizedekben a zöldfelületet rovására megnövekedett beton- és aszfaltfelületek csökkentése is. Első lépésként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további többezer négyzetmétert fognak visszazöldíteni a ligeti betonutak rovására.

 

„A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Megdöbbentő! A szocik rájöttek, mitől lehetne jobb hely Budapest

Szabó Tímea, Burány Sándor és Kocsis-Cake Olivio féle elit alakulat javaslatcsomagot nyújtott be a Parlamentbe. A cél nemes: "Budapest jobb helyé (sic!) tétele", s az agytröszt szerint a kánaánt csak egyféleképpen lehet elérni, le kell állítani a Liget Projektet, és más egyéb más fővárosi, országos fejlesztéseket.

Aláveti magát a gondolkodásnak

Munkában az agytröszt

Ízlelgessük picit. A kártevő brigád szerint tehát Budapest jobb hely lenne, ha...

 • ...nem újítanák fel annak első közparkját,
 • ...nem kapna a Néprajzi Múzeum 150 év után végre egy saját épületet, ami ráadásul nemzetközi díjakkal elismert magyar tervek    alapján épül,
 • ...nem állítanák helyre a Közlekedési Múzeum eredeti épületét,
 • ...nem restaurálták volna a Szépmű Román Csarnokát, és nem újították volna fel magát a múzeumot,
 • ...nem bővítenék az Állatkert,
 • ...nem lenne végre autómentes a liget,
 • ...nem épülne BP egyik legnagyobb játszótere a Városligetbe,
 • ...nem épülnének végre kortárs épületek a városba,

és még sorolhatnánk napestig. Persze érthető, ők nyilván jobban érezték magukat az MSZP majálisok és szakszervezeti vurstlik egymást váltó dagonyájában, a meleg sör és a poshadt virsli bűvöletében.

Nekem azért még lenne egy alternatív javaslatom, hogy Budapest mitől lehetne még sokkal jobb hely.

Burány úr béreljen egy tágas mikrobuszt, zsuppolja bele Szabó Timit és Oliviót, az utánfutóra hajtosgassák még rá Horváth Csabát, és nyélgázzal hajtsanak bele a naplementébe. És ne is nagyon jöjjenek vissza.

Többmilliós kárt okoztak a ligetvédők

23 millió forinttal drágultak a városligeti kertészeti munkák - adták hírül a tegnapi krónikák, a hír hallatán pedig öleléssel záruló bonyolult pacsi koreográfiával üdvözölte egymást a - 444 újságíróitól kezdve a Karácsonyi lidércnyomás összes szereplőjéig - a teljes ellenzéki paletta. 

A bibi csak az, hogy ez a 23 millió forint bizony KÁR, amit a ligetvédők – azzal, hogy bulikából a fákhoz, gépekhez láncolták magukat – okoztak. És ki fogja ezt kifizetni? Hát persze, hogy nem ők, hanem mi, adófizetők. 

És ez még csak a jéghegy csúcsa. Ha összeadnánk a sok rendőrségi, tűzoltósági kiszállást, őrzés-védési költségeket, az általuk csövestanyává változtatott területek helyreállítását, a sok-sok csúszás miatt vélhetően kiszámlázott kötbéreket, akkor bizony több száz milliós kárt okoztak nekünk, adófizetőknek. 

Persze ezeket elfelejtik megemlíteni, amikor a városligeti „drágulásokról” cikkeznek. 

És akkor emlékeztetőül nézzük meg, hogy kik is ezek a ballib zsándárkok, akik megrövidítettek minket:

G-Ras

A raszta jézust épp károkozás közben kapták le

Antal Nikoletta - Gyurcsány és a szocik legjobb embere (a zsold függvénye, hogy milyen színekben pózol)

Gyurcsánnyal

Kell ide kommentár?

Két láncolás között kell az energia pótlás

A rendőrséget gúnyolni mindig menő... egy bizonyos körben.

Bangó Attila

Belenézett a ligetvédelem távcsövébe

Egy kis italozás, tűzrakás még sosem ártott senkinek

Szabó Gábor - szintén hirhedt szoci provokátor

Szabó Gábor, Bangó Attila és a tűzpiros, ligetjáró vasparipa

Zárásképp róla érdemes felidézni korábbi bejegyzésünkből egy anekdótát: 

Szabó Gábor, hirhedt MSZP-s és DK-s aktivista, számtalan kormányellenes tüntetésen vett már részt síppal, dobbal, kifejezetten felbujtó, provokáló szándékkal, tavaly március óta pedig a Városligetben tengeti mindennapjait, hogy demonstráljon a Liget Projekt és a kormány ellen. Az ő mostani tette minden eddig határon túlmegy.  

Szabó igazi virtigli szoci „környezetvédőként” gépkocsival közlekedik a parkon belül a „Ligetben Ligetvédő” csoportjuk demonstrációs területére, természetesen behajtási engedély nélkül. Ezért már többször is megbüntették korábban. Ma reggel is megszokott közlekedési útvonalán haladt volna be, hogy akadályozza a faelőkészítő munkálatokat, de legnagyobb megdöbbenésére a FINA építkezések miatt lezárták a forgalom elől kedvenc útját. Amikor meg akarta állítani egy ott dolgozó biztonsági őr, hogy ezt jelezze neki, Szabó a fék helyett a gázra taposott és elsodorta az őrt, majd segítség nyújtás nélkül továbbhajtott. A rendőrök még a Városligeten belül elkapták, büntetőeljárás indult ellene. 

Sokkal kevesebb autó és sokkal több zöld jön a Városligetbe

2019.06.28.

Nem is olyan régen még parkoló autók ezrei lepték el a Városliget peremét, elképesztő környezetterhelést okozva ezzel a parknak - persze ez ellen elfelejtettek tiltakozni a drága tüntetők -, de hála istennek győzött a józan ész, és jön az autómentes Liget. Ennek egyik első lépése, ahogy arról korábban beszámoltunk, egy mélygarázs építése a Dózsa György út Ajtósi  Dürer felé eső részére. S, hol tartanak a munkálatok? Tavaly nyáron indult el az építkezés, mára elérte a legmélyebb pontját, jelenleg az épületszerkezet kialakítása zajlik, nyitás: jövő nyár!

Így halad az építkezés - fotó: MTI

A Városligeten naponta 15 ezer autó halad keresztül, és a közelmúltig több mint 1500 autó parkolt a Liget szélén, de a Liget Budapest Projekt eredményeként ez az állapot végre megváltozik és a parkolás egy sokkal kulturáltabb és környezetbarátabb módja nyert teret: a felszíni parkolók megszüntetésével, a mélygarázsok építésével és a Kós Károly sétány valódi, forgalommentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és élhetőbb parkká válik majd a Városliget.    

A térszint alatt három szinten mintegy 800 autót befogadni képes garázst várhatóan már a jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, és jó hír a környéken lakóknak, hogy kedvezményesen parkolhatnak majd ott. Természetesen a legmodernebb sztenderdek szerint alakítják ki a létesítményt: a 30 ezer négyzetméter összes szintterületű, vastag földréteggel, és így növényzettel borított háromszintes mélygarázsban külön beállót kapnak a mozgássérültek járművei, a motorosok, valamint az elektromos autóknak töltővel ellátott helyeket alakítanak ki. A garázs legfelsőbb szintjén a kerékpárral közlekedőknek kerékpártárolókat és öltözőket alakítanak ki.

Ezt sírja vissza Karácsony?

A megfelelő kapacitás és a valóban autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül.

Mindezzel párhuzamosan nem csak az autómentes Liget ígérete kezd megvalósulni, hanem egy másik fontos vállalás is valósággá válik: jelesül a park indokolatlanul nagyon széles beton- és aszfaltfelületit szűkíteni, és az így nyert területet visszaparkosítani. Első lépésként az autópályányi széles (14 méter) Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet tudnak visszazöldíteni. Fontos, hogy ettől még a gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad.

Rejtély, hogy ezeket vajon miért akarja KariGeri leállítani?!

Forrás: MTI

Vörös riasztás az UNESCO-tól

Ha valakinek nem volna nyilvánvaló, hogy már jó ideje szügyig járunk az őszi önkormányzati választás kampányában, akkor a most felröppent hír, miszerint az UNESCO nevű szervezet en bloc leállítaná a Liget projektet, akár még hírértékű is lehetne. A hétvégén az összes nagyobb liberális fórumot bejárta a fenti hír, majd jött a szokásos sivalkodás, versenyt szörnyülködés, működött a gépezet, újabb fahasáb repült a kampányt fűtő kazánba. Szinte láttuk a lelki szemeink előtt, ahogy örömében Karácsony felkéri táncolni Szabó Rebekát, miközben Horváth Csaba égő cigarettával a szájában konyakot tölt a megélhetési városvédő Ráday Misi bácsinak. 

Mielőtt azonban nagyon belemélyednek a buliba, érdemes az idézett UNESCO jelentést elolvasni, mert az hogy, hogy nem, sokkal cizelláltabb kijelentéseket fogalmaz meg – még ha annak időzítése nyilván nem a véletlen folyománya -  de, hogy ez kiderüljön, ahhoz egyrészt el kellett volna olvasni (angolul!) a szöveget, másrészt azok közel sem ütötték volna át az olvasóközönség érdeklődésének lyukacsos falát.

A jelentésben ugyanis szó sincs az egész Liget projektről

– amely, ugye, nem is része (!) a Világörökségi helyszínnek, az ugyanis  Andrássy utat érinti -  csupán két elemet (az épülő Állatkerti Biodómot és a szintén épülő Néprajzi Múzeumot)  emel ki a több mint 10 alprojektből. Ráadásul arról sem esik szó, hogy az UNESCO szakemberei már 5 éve vizsgálják a fejlesztést, többször jártak a helyszínen és még a tervezőasztalon megismerhették az egész fejlesztést A-tól Z-ig: ha bármi gond lett volna, már rég félreverték volna a vészharangokat, amelyek hangját itthon százszorosára erősítve hallhattunk volna. A Liget projekt gazdái többször hangoztatták, hogy minden szükséges engedély és hatástanulmány birtokában vágtak neki Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztésnek és parkrehabilitációjának. Természetesen a világörökségi helyszínre vonatkozó tanulmány is ezek között van, néhány kattintással ez is elérhető, de nyilván nem várható el a fülledt szerkesztőségben ülő, az igazság kiderítésében megfáradt kollégától, hogy ekkora léptékű oknyomozásba kezdjen (vö. Google használata alapfokon), nekik örömmel segítünk: https://api.ligetbudapest.hu/files/document/document/336/Liget_Budapest_WHIA_2018_jan_final.pdf

De inkább ne is fenti furcsaságokon töprengjünk, csupán néhány kérdést tegyünk fel magunknak. Ha a Liget projekt veszélyezteti az Andrássy út világörökségi besorolását, akkor ez azt jelenti, hogy előtte minden tuti volt. Rendben volt a lepusztult, szétrohadt park, rendben volt, hogy több ezer autó használta parkolónak a Ligetet, rendben volt a Pecsa lepukkant épülete, az undorító Hungexpo romok és rendben volt az Állatkerti körút gagyi bazársora, minden passzolt a Párizsban székelő szakemberek fejében lévő vágyképekhez. Ilyen Olof Palme műemléki rekonstrukciók, Zsolnay helyreállítások, meg Román Csarnok restaurálások nyilván a legmagasabb szintű, vörös riasztással jeleznek be az UNESCO válságkezelő műveleti központjában. 

Egy régi kép az elbontott Hungexporól. Ez nem zavarta a világörökség éber őreit?

Aztán, ha mindezeket végiggondoltuk, sétáljunk ki az Andrássy útra, vessünk egy pillantást az Állatkertben épülő Biodómra, és döntsük el saját magunk, hogy annak felépülésével tényleg veszély leselkedik-e a sugárútra, mint világörökségi helyszínre. 

A képen elrejtettünk egy Biodómot. Ugye mennyire zavarja a látképet?

Na, ugye. Még az egyszeri MSZP alelnök is nagyobb veszélyt jelenet a Suzuki gyárra, mint a Biodóm a Hősök terére.

Ezeket a cikkeket olvastad már?