Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Zuglói hátra ARC

Az ARC kiállítás jó pár évtizede egy újszerű, friss kezdeményezésként adott teret a kreatív gondolkodóknak és gondolatoknak, amire tényleg érdemes volt kilátogatni, mert a resztli mellett egy-két-három igazán érdekes agyszüleményt is lehetett látni, ami valós társadalmi kérdéseket feszegetett, valóban szemfelnyitó módon. De időközben valami nagyon elromlott.

Az évek során a kiállítás rapid erózióba kezdett, és az internet szélsebes terjedésével teljesen elvesztette értelmét, varázsát, ma már 1 óra alatt több kreatív kompozíció születik a világhálón, mint amit az annuálius ARC offline kitermel. Az érdeklődés visszaszerzése reményében a szervezők erősen a kormánykritikus politikai üzenetek felé tolták el a hangsúlyt, így lett a kreatívok mekkájából orbánozó mém kinyomtató műhely, ahol minden évben találkozhatott a saját identitását kereső balliberális elit, fürödve a vélt szellemi felsőbbrendűségük plakáttengerében.

Így jutottunk el jelen írásunk aktualitásához. Az ARC-ot minden évben az ötvenhatosok terén rendezték meg, szűkítve kicsit ott a parkolót. A bibi idén az, hogy a Liget Projekt ezen a megszokott helyen épp múzeumépítést és teljes felújítást végez, így nem engedélyezték a rendezvényt, amíg a munka tart. A szervezők természetesen egyből telesírták a sajtót, hogy politikai okok miatt nem engedik őket a megszokott helyükön kiállítgatni. Na most ez a politikai ok egy óriási, 10 méter mély gödörben öltött testet, amit Néprajzi Múzeum építkezésnek hívnak. Hát igen, a sajtószabadság korlátozása oly magas fordulatszámra pörgött fel, hogy a kormány már gödröt is képes ásni, csak hogy ellehetetlenítsen egy kritikus hangot. Persze kb. 6 éve lehet tudni, hogy előbb-utóbb azon a helyszínen építkezések lesznek, de a szervezők erről valahogy nem akartak tudomást venni, pontosabban dehogynem, nagyon jól tudták, hogy egyszer majd mártírt tudnak csinálni magukból, nagy nyilvánosság előtt.

Ez a politikai indok, azaz a gödör - fotó: MTI

Na de! Karácsony polgármester látva ezt a tarthatatlan állapotot és a potenciális pózolási lehetőséget, fehér lovon ellovagolt az ARC szervezőkhöz, kamerák kereszttüzében homlokon csókolta a tetszhalott állapotban fekvő kiállítást, és szívélyesen magához invitálta azt Zuglóba.

Fel is lélegzett mind a 10 ember, aki epekedve várta a tárlatot, aztán jött a rémálom. Zugló is kifarolt, az önkormányzat nem engedélyezi a rendezvényt. Hogy is van ez? A baloldali összefogás bástyája kivetette gyermekét? De jó kis plakátot lehetne ebből rajzolni.

Egy szép alkotás - kell ez nekünk?

Azt csak mellékesen jegyezzük fel, hogy nem látni az amúgy a ligeti tömegrendezvények miatt állandóan hőzöngő, magukat ligetvédőnek aposztrofáló kirakatembereket úgy, mint Bardóczi Sándor, Schellner István stb., hogy tapsolva ujjonganának, újfent csökken a park tömegek általi terhelése. Persze nyilván tudjuk miért nem, a gondolatmenet inkább csak költői. 

Szóval el kéne gondolkodni a ARC-os barátainknak, hogy van-e még igény egyáltalán a bohockodásukra, vagy inkább találjanak ki valami értelmeset. Utóbbival mindenki nyerne.

Címkék: Hír

A Népszava úgy szidja a Liget Projektet, hogy azt sem tudja, hol van a Városliget

Már az első tavaszi napsütéssel elpárolgott az néhány téveszme, amely az elmúlt években kísérte a Városliget megújítását, hivatalos nevén a Liget Budapest Projektet.Volt, aki bebetonozásról, meg a Liget beépítésről regélt, de az igazán eszementek a ballib sajtó legnagyobb támogatása mellett egyenesen park megszűnésével rémisztgették saját magukat és köreiket. Aztán szembe jött valóság és nagyot ütött.

Elkészültek a park megújításának végleges tervei és a tájépítészek is letették mellé az elképzeléseiket. Így lett most már napnál is világosabb (vagy a fűnél is zöldebb, ha úgy tetszik), hogy itt nincs semmiféle átverés, a zöldfelület jelentősen nőni fog, a rettenetes állapotban lévő növényzetet rehabilitálják, sportpályákat, kutyafuttatót építenek, az régi épületek felújítják, az újakat pedig betonon vagy elbontott romos épületek helyén húzzák fel (apropó, kinek szúrt szemet a több évtizedekig  a Városliget közepét csúfító borzalmas Hungexpo irodaház? Biztos nem a magukat Ligetvédőnek nevező bagázsnak – persze, csövezni jó volt benne)

Csak, hogy ne felejtsük, ilyen volt:

Na, ennek a helyén, kisebb területen lesz például a Magyar Zene Háza, amit Szu Fudzsimoto nevű japán faszi tervezett, aki nem mellesleg a világ leginnovatívabb építészének is választottak.

Az az épület pedig így néz majd ki:

Ennyi.

Persze vannak, akik zárás után is rendelnék stampedlit, még a meccslefújás után is hálószaggató gólról álmodnak, a Népszavát is viszi még a lendület, őrzik még a drága kollégák a tüzet. A lap hasábjain Simányi Frigyes építész mondja még a mantrát, nagyokat kortyolva a lejárt szavatosságú, megposhadt italból. Többek között szemére veti a projektnek, hogy ígérete szerint miért nem bontotta le az oda nem illő épületeket, például a Petőfi Csarnokot. Tudják, amelyet lassan két éve (!) tettek a munkagépek a földdel egyenlővé.  Elvárható, hogy legalább időnként sétáljanak abban a parkban, amelyet annyira féltenek, nem?  Az igen felkészült kritikus szerint az is csalódás, hogy nem számolták fel az „ízlésromboló árusbódékat” sem. Nyilván arra a tucatnyi bódéra gondol, amelyet a projekten köszönhetőn már régen lebontottak, helyükre pedig a gyönyörű, Feszl Frigyes által tervezett korhű pavilonakt építették.

Ilyen volt/ilyen lett

És azt is kinyilatkoztatja a drága cikkíró (akiről itt már nyilvánvaló, hogy csak képeslapon látta a Városligetet), hogy biztosan csökkenni fog a zöldfelület. Hiába mondják Magyarország legjobb tájépítészei, hogy sokkal több zöld lesz a Ligetben, a Népszava tudja, hogy nem. Na akkor erre a képre mit mond a drága cikkíró?

Csak itt 5.000 négyzetméterrel több a zöld, mert a használaton kívüli épületet lebontották és parkosították.

Aztán a Magyar Hang nevű médiazombi is tekeri még a lánc nélküli biciklit, ők meg azon örömködnek, hogy bebukott  a projekt, „egyes források szerint” nem fog semmi megépülni.

Egy séta talán ráférne az ott dolgozó kollégákra is...

 

Címkék: Hír

Iszonyú látványos videó a Városliget felújításáról!

Kevest hallani mostanában a Liget Projektről, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne történne most a parkban semmi. Sőt, ellenkezőleg, szépen, csendben elképesztő ütemben zajlik a Liget felújítása, aminek tanúbizonyságaként egy elég látványos videót is közzétettek a munkálatokról.

Az elkészült új kutyás parkot már használhatják a Hermina út mellett

De mielőtt megnéznénk azt, érdemes áttekinteni, hogy mik is a Liget Projekt elemei, ehhez segítségül hívjuk a Városliget Zrt. közleményét:

A park megújításának első üteme a végéhez közeledik, míg a Néprajzi Múzeum és az Állatkert bővítéseként megvalósuló Pannon Park már jó ütemben épül. Történetének legnagyobb rekonstrukcióját követően a Szépművészeti Múzeum most októberben, a teljes körűen felújított Olof Palme Ház helyén létrejövő Millennium Háza pedig a jövő év közepén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az elmúlt hetekben elkezdődött a Dózsa György úti mélygarázs megvalósítása, amit rövidesen további beruházások megindítása követ: a Magyar Zene Háza építése még idén nyáron, az Új Nemzeti Galéria kivitelezése pedig az év második felében kezdődik el. Év végére elkészülnek az egykori Szabolcs utcai klinikák helyén megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületei, befejeződik a komáromi Csillag erőd rekonstrukciója és bővítése, valamint az Olof Palme Ház műemléki restaurálása is. A parkfejlesztés első üteme is lezárul, a nyár végére megújul a Vakok kertje és létrejön egy korszerű, a környékbeli iskolák igényei szerint megépített sportközpont is.

És akkor a videó:

Címkék: Hír

Kamu faírtással riogat a HVG

Mint aki mezítlábbal lép Lego kockára, úgy visít fel a balliberális média, amikor a ma oly divatos, fake news jelzős szerkezettel illetik őket, de hát mit tehet az ember, ha egyszerűen nincs ennél jobb szó arra, amit művelnek. Lásd az alábbi példát.

A HVG mai cikkének címében 600 (!) városligeti fa kivágását veszi biztosra.  Azaz a jóképességű újságíró azt akarja elhitetni a felületes olvasóval, hogy a Városligetben élő fák tíz százalékát (!) el fogják pusztítatni. Csak úgy. Kedvtelésből. Nyilván, mert OrbánViktor.

Ezzel szemben mi a valóság?

Persze, hogy nem vágnak ki 600 fát, sőt, egyet sem. Pusztán annyi történt, hogy egyesével megvizsgáltak a Városliget összes fáját, ami alapján fajtájuk, egészségi állapotuk szerint védetté, vagy nem védetté nyilvánították őket. Ugyan a fáknak már volt ilyen minősítésük, de az olyannyira elavult és régi volt, hogy indokolttá vált a mai, korszerű technológiákkal újra rájuk nézni.

Így történhetett az, hogy mintegy 600 fa védettségét elvették, mert az indokolatlan volt, 500-nak pedig védettséget adtak. Ez nem azt jelenti, hogy holnap kivágják őket, hanem azt, hogy az elkövetkezendő tíz-húsz-harminc évben, ha a növényzet karbantartásra, megújítására kerül sor (városi parkokban ez időről-időre kötelező feladat), a nem védett (invazív, balesetveszélyes, stb.) fákat eltávolítják és újat ültetnek helyettük.

Az egyébként irgalmatlan hosszú cikk vége felé nagyon homályosan ugyan kiderül az igazság, de régi trükkel élve a mai olvasói szokásoknak megfelelően, aki csak a címet és a leadet olvassa el, az most rázza az öklét, hogy újabb fairtás indul.

Olyan csúsztatásokon már nem is érdemes idegeskedni, hogy a félnótás kolumnista szerint új felszíni parkolókat építenek a Műcsarnok és Szépművészeti mellé (holott a Liget Projekt autómentesíti a parkot), holott aki egy picit is képben van, az tudhatja, hogy hivatkozott parkolók már évtizedek óta ott vannak.

Elképesztően fárasztó és unalmas már ez az örökös hiszti a fák végett, mintha az egyszerű, elnyomott népet szimbolizálná a szerencsétlen növény, míg a gátlástalan elnyomást meg a narancsbőrű kéz, ami beindítja a benzinmotoros fűrészt. Ez egy vicc. Komolyan, van, aki azt gondolja, hogy ha Orbán Viktor csillapíthatatlan rosszkedvvel tér magához reggel, csak egy évszázados platán ledarálása derítheti jókedvre? Ne szórakozzunk már.

Ha gyógyíthatatlan beteg egy fa, ki kell vágni. Ha súlyosan megsérül egy vihar miatt, ki kell vágni. Ha olyan fajtájú fa, ami elszívja a környezetéből a tápanyagot, ezzel megölve a körülötte élő növényeket, ki kell vágni. Ilyen egyszerű.

Mi a tanulság?

A HVG-nek lassan a kérdéseit sem szabad elhinni.

Címkék: Hír

Leesik az állad az Olof Palme Ház felújításától

2018.06.05.

Értékmegőrzés és a hagyományok tisztelete, fűszerezve csipetnyi modernizálással – ez a Liget Projekt egyik esszenciája, mely egyből nyilvánvalóvá válik, ha bekukkantunk a Városliget, és egyben Budapest egyik legszebb szecessziós épületének, az Olof Palme háznak tavaly október óta zajló a felújítására.

Szuperül halad az Olof Palme Ház rekonstrukciója, amely a jövő év elején, eredeti pompájában nyílik meg. Nem csak az épületet varázsolják újjá, változik a név is, barátkozzunk meg a Millennium Háza kifejezéssel, ezt kell majd keresnünk, ha jövő tavasszal a Városligetbe látogatunk.

A rekonstrukciónak köszönhetően az épület utólagos hozzáépítéseit eltávolították, már az eredeti épületszerkezet helyreállítása van folyamatban, és zajlik - az eredeti mintakönyvek alapján - a különleges Zsolnay-kerámiák restaurálása.  Tartalmában is megújítják az épületet, végre nem a Kertem a nyilvános WC-je lesz, hanem több mint 130 éves műemlék státuszú ház a patinájához méltó funkciót kap. Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén egy kisebb előadó- és konferenciateremmel, valamint egy múzeumpedagógiai térrel.   

Hogy nem csak a levegőbe beszélnek, nézzétek meg ezt a videót, nekünk leesett az állunk:

Jó-jó, de mitől lesz különleges ez a Budapest tematikájú kiállítás? A tervezők elmondása szerint egy 100 négyzetméternél is nagyobb, több ezer házat ábrázoló városmakettet építenek majd fel, és az ahhoz kapcsolódóan vetített képek segítségével idézik meg a századfordulós hangulatot. A tárlaton a látogatók szeme előtt elevenedik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest: házaival, templomaival és hídjaival, az utcán sétáló emberekkel, a Dunán úszó hajókkal – valóságos, háromdimenziós makettként, valamint a hozzá kapcsolódó, kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével életre keltett történetek virtuális világa révén. A legmodernebb eszközök segítségével, élményszerűen válnak megismerhetővé a korszak legfontosabb történelmi és kulturális eseményei, jeles személyiségei, de a látogatók képet kaphatnak majd arról is, milyen volt a hétköznapi élet a századforduló idején a városban.

 

Címkék: Hír

Kutyamosó és ivókút is van a kutyák paradicsomában!

Bizony, a hosszú évek tervezőmunkája kezd beérni és ezzel lassan mindenki számára végérvényesen világos lehet, hogy a Liget Projekt nem az ördög végső eljövetele, ahogy azzal 5 fős foghíjas fanyalgó brigád állandóan riogat, hanem a rendszerváltozás megérkezése cirka, 29 év késéssel. 

Fotó: welovebudapest

De miről is van most szó? Elkészült és a hétvégén megnyílt egy úgynevezett kutyás élménypark a Liget Hermina útra eső részénél, nem messze a Pántlika étteremtől. Mi ebben a pláne? Az, hogy nagyjából tetten érhető benne kicsiben a projekt esszenciája: romok helyén értéket hoznak létre. A területen korábban egy iszonyatosan lepukkant, rozsdás épületnek már nehezen mondható romhalmaz állt évtizedekig használaton kívül, ráadásul egy elzárt részen. Nos, ezt lebontották, helyét pedig teljes egészében parkosították, itt hozták létre a mintegy félhektáros „kutya-paradicsomot” is.  Ez nem holmi szűk futtató lett, hanem maga az ebek óázisa, ha a kutyákat tervezőasztalhoz lehetne ültetni, biztos, hogy ilyet vetnének a papírra. 

Felsorolni is nehéz, mennyi mindennel kedveskedtek a négylábúaknak: a cserjés, füves parkrészben terepalakulatok, ügyességi elemek várják a kutyákat, ivókút és kutyamosó (!) is lesz.

A futtató-labdázó tér – alagút és szlalom is helyet kap benne - és a kerékpártároló mellett a legnagyobb újdonság a vizes élmény medence, mely kis- és nagyobb méretű kutyáknak is remek pancsoló helyként szolgál majd. 

fotó: welovebudapest

A kutya élményparkon belül a meglévő Pántlika étterem felé eső részen dimbes-dombos játéktér jön létre olyan ügyességi elemek beépítésével, mint például szlalom, híd, ugratók és a dombokba rejtett alagutak. A tervezők még arra is gondoltak, hogy – kapaszkodjatok - kisebb homokos felületek is legyenek, hogy tudjanak hol ásni a kutyik! A játéktérhez kapcsolódóan a terület nyugati oldalán egyedi betonozott medencét magába foglaló vizes pancsolót alakítanak ki, egyik oldalán magasított peremmel. Természetesen a gazdikra is figyeltek, padok, kényelmes utcabútorok várják őket a félhektáros területen. 

Fotó: MTI

A tervezésbe a legnagyobb kutyás szervezeteket is bevonták, így biztosan minden igényt kielégít majd, legyen szó akár a nagytestű németjuhászoktól, vagy az olasz luxusdivatboltból helikopterrel érkező pincsikig. 

Szóval tessék kimenni a Ligetbe, jól megnézni és kipróbálni, mert ami kicsiben a kutyás élménypark, olyan lesz nagyban Városliget, ha úgy tetszik az ember élménypark.

Kivágják a Felvonulási téri őserdőt a Városligetben - hazudja a média

Ezen a felületen már szót ejtettünk a Városliget fejlesztését előszeretettel basztató újságírók felkészültségéről, tájékozottságáról (tízes skálán mindkettő mínusz egy – pl. simán képesek voltak azbesztkatasztrófát kiáltani egy felszínre került közművezeték láttán), de a tegnapi napon néhányuknak sikerült magukat ismét alulmúlni.

Történt, hogy végre zöld jelzést kapott a park szélére építendő mélygarázsok egyike, amely, akárhogy is nézzük, még a legsötétebb zöldpasszivista szempontjából nézve is örömhír – kellene, hogy legyen. Mert mit is jelent ez? Eltűnnek az hosszú-hosszú esztendők óta az egykori Felvonulási téren parkoló autók, szebb és tisztább lesz a park, ez a beruházás fontos lépés, hogy autómentes parkká váljon a Liget. Ahogy azt a fejlesztő már többször megígérte. Hol építik a mélygarázst? Az eddigi felszíni parkoló alatt, az Ötvenhatosok terén. Hány fa van ott? Pont annyi, mint az okostojás újságíró kollégák agysejtjeinek száma, azaz pont nulla.

Itt látható a kivágandó őserdő

És miről sírtak a drága tollforgatók? Hogy vajon hány fa fog áldozatul esni ennek a „megalomán és fölösleges” beruházásnak. Nyilván teljesen véletlenül hibáztak szegények, éppen most nem találták a térképet, pedig igen nagy erőkkel keresték a fiókban, de csak néhány megsárgult Népszabadság akadt a kezükbe. Arról nyilván nem lehet szó, hogy bizony nagyon is tudták ők, hogy arrafelé nincs semmilyen fás szárú növény, csakhogy az meg nem illik az évek óta sulykolt betonkeverős, fapusztítós képbe. Csak halkan kérdem a környezetéért oly hevesen aggódó, jól körülhatárolható újságírói körtől, hogy azt a kérdést miért nem jutott eszükbe eddig feltenni, hogy hogy a fenébe parkolhatott hőn szeretett közparkukban tavalyig napi 1500 autó (ráadásul ingyenesen)?

Inkább maradt volna ez?!

Természetesen a kérdés költői, hiszen mégiscsak újságírók őt, a szakmai szabályait szem előtt tartó, felelősen tájékoztató szakemberek…

Lényeg a lényeg, mindenki nyugodjon le a p*ba, az autók kimennek a parkból a föld alá, és ezt egyetlen fa sem fogja bánni, sőt.

A 24.hu szerint süngenocídium van a Városligetben

2018.05.07.

A 24.hu „olvasói levelekre” hivatkozva számol be arról, hogy  a Városliget környékén megszaporodtak a süngázolások. Következtetése szerint mi más lehetne az oka ennek, mint maga a Liget Projekt, és a parkban zajló felújítási munkálatok. Lássuk, mi ezzel a baj.

A kedves újságíró érezhetően nem ért a dologhoz, de tudja, hogy a Liget most egy forró téma, jó lenne valami emocionálisan megrázó cikket írni, hiszen amúgy is repkednek ott a pofonok, a sünök féktelen kilapításának leleplezése minimum Táncsics Mihály-díjjal kecsegtetne neki.

Megkérdezi Hanga Zoltánt, - aki az Állatkert szóvivőjeként eléggé autentikus személynek tekinthető -, hogy mondja már el mi a helyzet, aki akkurátusan, tényalapon cáfolja az „olvasói levelek” súlyos állításait, de az újságíró nem hagyja abba a gyanakvást, vért izzadva próbálja a süngenocídiumot a Városliget Zrt. nyakába varrni.

Nyilvánvalóan szerény blogunk sem fogja megzavarni a mélyen tisztelt cikkírót a tisztánlátásban, de néhány nem elhanyagolható dologra azért megpróbáljuk felhívni a figyelmét:

  • Mire alapozza a kijelentést, hogy egyre több a baleset? Mihez képest? Van összesítő statisztika az autók kerekei alatt végző sünökről az elmúlt évekre vonatkozóan? Az is lehet, hogy csökkenő tendenciát mutatnak a halálozások, csak az „olvasói levélíró”-nak ez elkerülte a figyelmét, vagy épp nem akarta lejáratni a Liget Projektet.

  • Miért csak most tapasztalható ez a jelenség, amikor már több mint másfél-két éve zajlanak a munkák a ligetben?

  • Honnan tudjuk, hogy a ligetből „menekülő” kisállatokról van szó? Zugló felől kertvárosi részek is határolják a parkot, onnan is jöhettek.

  • A sün éjszaki állat, éjszaka mozog, éjszaka pedig nem építkeznek.

  • A Liget Projektes építkezései olyan területeken mennek, ahol azelőtt is épületek voltak. Ott sünök biztosan nem éltek.

Összefoglalva tehát az, hogy valaki a Városliget környékén elgázolt sünöket látott - valamiért most saját érzékelése szerint nagyobb sűrűségben -, nagyon szomorú, de ennek ezer és egy oka lehet. Az időjárás, a táplálékhiány, a véletlen, a balszerencse, a figyelmetlenség, bármi.

„Olvasói levélíróként” még érhető, ha első felindulásra logikusnak is tűnő módon az építkezéseket okolja, mert amúgy is utálni dívik a projektet, meg ott amúgy is mindig valami sötét dolgokat művelnek. De újságírói részről elfogadhatatlan, ha a szakmai cáfolat birtokában is önfejűen kitart a saját prekoncepciója mellett és lejáratva a Liget Projektet próbál hangulatot kelteni az ellen. Nem kell a hangulatot kelteni, van ott már elég.

Egyébként felhívjuk a 24.hu derék újságírójának figyelmét, hogy a magyar válogatott EB utáni mélyrepülése is gyanúsan a ligeti építkezések elstartolására datálható, de én a megkapirgálnám Trump megválasztását és Brexitet is a Városliget vonatkozásában, hogy a Népszabadság bezárást már ne is említsem.

Címkék: Hír

Gondos kezekben a kultúra, így a Liget is

A Városliget felújítása ugyan csak néhány hangos agresszor alkalomszerű balhézásakor kerül politikai kontextusba, azért meg kell jegyezni, hogy mégis csak egy kormányzati projektről van szó, amit bizonyosan megmozgatnak azok a szelek, amiket a vezetői személycserék gerjesztenek. A kérdés csak az, hogy milyen irányba fújnak majd? 

A Liget Budapest Projekt ugye az EMMI vigyázó tekintete alatt formálódott, három miniszteri biztos (Baán, Persányi, Fekete) keze nyomán, szorosan együttműködve a minisztérium kulturális pillérével. Ez a struktúra most némileg felbomlani látszik, hiszen Balog miniszter behajintotta a törölközőt, a helyére érkező Kásler Miklós energiáit pedig minden bizonnyal az egészségügy makromenedzselése fogja lekötni. Így nagy feladat vár az új kulturális államtitkárra – aki, ha hinni lehet a madárcsiripeléseknek - Fekete Péter személyében testesedik meg. Számára a Városliget biztosan nem lesz idegen terep, hiszen a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatói posztja mellett a Liget Budapest egyik miniszteri biztosaként is tevékenykedett, az új Cirkuszművészeti Központ kialakítása ügyében. 

De mit lehet tudni az új államtitkárról? 

Az 55 éves Fekete Péter Jászai Mari-díjas rendező, előadóművész és cirkuszművész, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a Békéscsabai Jókai Színház korábbi és a Szarvasi Vízi Színház művészeti igazgatója, a Magyar Teátrum színházi lap főszerkesztője. A kilencvenes években sikerrel hozta Magyarországra az angol színházat, néhány éve pedig a világon talán elsőként fedezte fel a cirkuszművészetben rejlő oktatási potenciált. Úttörő pedagógiai kísérleteire nemcsak a magyar utazócirkuszok, hanem a világ legnagyobb cirkuszi központjai is felfigyeltek és kíváncsiak. 

„Magyarország a világ élvonalába tartozik a cirkuszművészet terén, de világhatalom vagyunk az innovációban is. Ha majd pár év múlva Európa vezető cirkuszművészeti központját akarjuk megnyitni, akkor az nem csupán egy csodapalotát jelent majd, mert azt leginkább az abban folyó munka és szakmai folyamatok minősítik – ebben pedig élen járunk.” – nyilatkozta nemrég egy interjúban. 

2002 és 2004 között a Nemzeti Színház oktatási és külkapcsolati igazgatója volt, 2007-2015-ig a békéscsabai színház igazgatója. Miniszteri biztosként 2011-ben a megyei előadóművészeti intézmények átadását felügyelte, 2012-ben a Nemzeti Színház, majd 2015-ben a Pesti Magyar Színház vezetőváltásával kapcsolatos ügyeket vezette.

2015 óta a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelt miniszteri biztosként és a Magyar Cirkusz- és Varieté ügyvezetőjeként. 2015-ben váltotta Richter Józsefet a Nagycirkusz éléről, ekkora kapta feladatként az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ előkészítését is, ami hamarosan helyszínt is kaphat. 

Rendezéseit, publikációt és elismeréseit felsorolni is nehéz, így az elmúlt évtizedek teljesítménye alapján nem tűnik könnyelmű kijelentésnek az, hogy több mint alkalmas személy kerül a kulturális kurzus élére. Ha megkapja a kellő szabadságot és hozzá a pénzt, paripát, fegyvert, akkor az elején feltett kérdésre az a válasz, hogy az eddig is lendületes szél orkán erejűvé nőhet. És ez a Ligetnek is jó.

Címkék: Hír

Ligeti veszedelem

Tetszik tudni, vannak ezek a galamblelkű, angyali kedvességű, jóság mintaképei, a ligetvédők, akik még a légynek sem tudnak ártani. Ők a kedvesség, a báj, a jóindulat, igazából minden földi jó megtestesítői. A természet gyermekei.

És vannak a megátalkodott és gonosz biztonsági őrök, akik maguk az ördög ivadékai. Be is bizonyítom!

Adva van nekünk a szépséges királylány Antal Nikoletta Henrietta, röviden Niko. Persze a szépség relatív, így mindenki döntsön maga.

Viszont az biztos, hogy mindenfajta politikai motivációtól mentes lovagina. Na jó, talán ez sem fedi teljesen a valóságot. Vagy ha mégis, akkor Rocco Siffredi szűz, Ferenc pápa iszlamista, a Föld banán alakú és a technika csúcsa még mindig a négyszögletű kerék.

Na ha nem is szép, politikailag nem annyira független, de legalább a viselkedése hajaz egy illemtanárra.

Kezdek kifogyni a jó tulajdonságok felsorolásából. De abba nehéz belekötni, hogy ha megszólal, akkor az a "legédesebb nektár" a fülnek. Mert így meghallgatva, talán még Farkasházy Tivadar tanítanivaló R betűi vagy Baló György szépen artikulált szavai is hamarabb okoznak orgazmust a fülnek, mint az ő vinnyogása.

Na szóval ez a nő… Ez se jó. Mert több helyen olvastam, hogy a nők kikérik maguknak, ha közéjük soroljuk a ligetvédő „amazont”. Tehát pontosítsunk. Az elsődleges nemi jegyei alapján nőnek tűnő teremtmény förmedvény társaival, láncokkal, csövekkel felszerelkezve támadtak a Városligetben a munkagépekre és provokálták a biztonsági őröket. Természetesen békésen. Igazi földre szállt angyal mind.

Csak egyet tudok remélni, Nikonak van a szekrényében egy „Fideszessel nem szexelek” táblája. Ha nem, akkor gyorsan csinálok egy „Csak nővel szexelek” táblát, biztos ami biztos. Így a tévedés kizárva.

Ezeket a cikkeket olvastad már?