Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Törtek, zúztak a ligetvédők - Ilyen lesz az új ellenzék?

Véget értek a választások, miután a kampány mocsarában nyakig elmerültünk úgy tűnik egy faágat megragadva sikerült kimásznunk a napfényre, és visszazökkenhetünk a dolgos, szürke hétköznapokba. Érdemes áttekintenünk, hogy a Liget vonatkozásában milyen tanulságai vannak a mögöttünk álló heteknek.

Az elmúlt időszakban sok-sok téma repkedett az éterben, a nagypolitika pajzsán a stadionoktól kezdve a korrupción át a migránsokig minden megfordult, egy szimbolikus kormányberuházást kivéve, ami pedig nem más, mint a Liget Projekt. Úgy látszik az ellenzéki szereplők tudatáig is eljutott, hogy ez egyáltalán nem egy fekete-fehér dolog, nem lehet a jó és rossz harcára leegyszerűsíteni. Múzeumok építése, a park felújítása ellen mégsem annyira szexi dolog tiltakozni, ráadásul nem rezonál a választópolgárok napi gondjaira, alátámasztja ezt, hogy az elmúlt négy évben nem sikerült széles körű társadalmi ellenállást összegründolni a projekt ellen, sőt, lassan, de biztosan növekszik a támogatottsága.

Noha a ligetvédők minden bevetettek, hogy valamiféle ellenzéki főhadiszállást alakítsanak ki a Ligetben, de még a korábban Városliget felújítást oly harcosan ellenző Karácsony is elfordult, hiába bíztak abba, hogy miniszterelnök-jelölti színrelépésével újabb szintre emeli majd a Liget „védelmét”. Ez nem jött be, maradtak, illetve fogyatkoztak az unalomig ismert arcok, akik a felpörgő munkálatokat már szinte meg sem próbálták akadályozni. Épül a Néprajzi Múzeum, félúton jár az Olof Palme Ház felújítása, kész a Román Csarnok és a Szépművészeti felújítása, a park megújításának első üteme is a végéhez közelít.

Összefoglalva a Liget Projektből nem lett kampánytéma, ellenben haladnak előre a munkálatok.

Miután a reménykeltően induló hétvége a ligetvédőknek is óriási csalódásba torkollott, további frusztráció gyülemlett fel, amit valahol le kell vezetni. Ez történt meg tegnap délután, amikor a Ligetvédők végső elkeseredésükben megpróbáltak berontani a Néprajzi Múzeum építkezésére, mert faátültetésre gyanakodtak. Faátültetés nem volt, rendőrségi intézkedés viszont igen.

Balszerencséjükre a kerítés szétrugdosását a 444 is közvetítette, így az fanyarul ironikus helyzet állt elő, hogy a Ligetvédőket legjobban támogató média felvételei szolgáltak bizonyítékul a rendőrségi eljáráshoz.

Érdemes megnézni a videót (ez már a 168 óra bővített kiadása). Sok dolog érhetővé válik a hétvége kapcsán. Ilyenek a csillogó szemű, széplelkű forradalmárok.

Irgalmatlan nagyot hazudott a Magyar Nemzet

Diadalittasan gúnyos, „Máris késik a Liget Projekt” címmel közölt cikket a minap a Magyar Nemzet. Az egykor sokkal szebb napokat is látott újság annak apropóján gyújtott örömtüzeket, hogy bravúros oknyomozói tevékenységük során kiderítették, a Liget Projektben megvalósuló Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (ahol a Szépmű, Nemzeti Galéria és Néprajzi műtárgyait fogják tárolni és restaurálni) egyesek szerint késni fog, és az ígért 2018 helyett, csak 2019 nyarán „vehetik birtokba a múzeumi szakemberek”.

Elég durva, ugye?! Már látjuk is, ahogy az infó hallatán megbénul a villamosközlekedés az Oktokogonnál, a spontán létrejött tüntetőcsoport pedig minden kukát felgyújtva rohamot indít a Kossuth tér felé.

A viccet félretéve, tényleg vérlázító, ahogy a Magyar Nemzet próbál izzadtságszagúan a bolhából elefántot csinálni. Minden porcikáján érezni a cikknek, hogy parancsba adták, mindegy, hogy mit, de valami rosszat kell írni a Liget Projektről, mert az a kormány találmánya. Azt meg utáljuk, meg úgyis választások jönnek, üssük!

Nem beszélve arról, a nem elhanyagolható tényről, hogy egyetlen szó sem igaz abból, amit állítanak.

A hírt átvevő hvg.hu ugyanis megjelentette a Városliget Zrt. válaszát, melyből világosan kiderül: idén már megtörténik az épület műszaki átadása, munkába állhatnak a majd ott dolgozó múzeumi szakemberek, és elkezdődhet a műtárgyak beszállítása is. Aki látta a képeken az építkezést, az nem is lepődik meg ezen, mert jól láthatóan tényleg előrehaladott állapotban tartanak. Az ugyan valóban igaz, hogy a teljes beköltözés és berendezkedés csak valamikor 2019-ben fejeződik be, de attól még idén már bőven működni fog az intézmény, munka fog ott zajlani - ezt súlyos késésnek beállítani egész egyszerűen rosszindulatú hangulatkeltés.

A lényegről sajnálatos módon persze kevés szó esik, pedig az mindenfajta vitán és politikán felül áll. A hazai muzeológusok, restaurátorok eddig egészen méltatlan körülmények voltak kénytelenek dolgozni, elavult műszerekkel, rosszul felszerelt helyszíneken. Ehhez képest most megkapják Európa egyik legmodernebb műtárgy raktárát és restaurálási műhelyét, ami nem mellesleg a képzésükben is óriási segítséget nyújt. Több százezer műtárgy kerül ezzel extrabiztonságos helyre, a párás padlás, vagy a dohos pince helyett.

Erre egyébként bőven megérné várni azt a pár hónap késést is. De szerencsére nem kell.

Leesik az állad a Szépművészeti Múzeum felújításától – videó!

Szépen, csendben elékszült a Liget Projekt egy újabb eleme, aminek látványától bizony az állainkat keresgélni kellett: eredeti szépségében állították helyre a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, melyet több mint hetven éve nem láthatott a közönség, miután súlyosan megsérült a második világháborúban. A bombatalálat után csak részlegesen tatarozták az épületet, majd évtizedekig raktárként használták, igen csak méltatlan körülmények között. Ennek a sötét korszaknak vetett véget a Liget Projekt, és érdemes megnézni az alábbi videót, csodálatos munkát végzett a majd hetven főt számláló restaurátor gárda az épületrész helyreállításával. Le a kalappal előttük.

Jó hír, hogy március 15-től áprilisig mindenki ingyenesen körbenézhet, hogy személyesen is meggyőződjön a falfestmények szépségéről, majd ismét bezárnak egy rövid időre, hogy majd októberben, a teljesen felújított Szépművészeti Múzeum részeként nyisson meg újra.

Gyönyörű munkát végeztek a restaurátorok

Magáról a múzeum felújításáról is érdemes néhány szót ejteni, ugyanis fennállása alatt még nem esett át ekkora megújuláson. Korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint több ezer négyzetméternyi új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. Nyitás októberben.

Ennek apropóján egyébként érdemes a távolba tekinteni, hogy hogyan is a Liget Projekt, mert idén gőzerővel elindulnak további elemek is. Erről épp a napokban adott tájékoztatás Baán László, lássuk a faktumokat:

Ha valaki a Dózsa György úton jár, az meggyőződhetett róla, hogy a Néprajzi Múzeum mélyépítése már javában zajlik, ha minden jól megy, jövőre el is készül gördeszkapálya alakú épület, a szabadon bejárható tetőkertjével együtt. Az év második felében pedig következő fokozatba kapcsolnak és elkezdődik az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza építése is.

Az új Néprajzi Múzeum

Szinte már készen van a mintegy 35 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amely a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 350 ezer műtárgyának megőrzéséhez biztosít ultramodern feltételeket, valamint a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetnek is otthont ad majd. A magyar restaurátorszakma számára ez egy óriási előrelépés, Európában sem találni hasonló minőségű intézményt.

A Liget egyik legrégebbi épületének, Olof Palme-háznak műemléki felújítása igazi kuriózum, a több mint száz éves Zsolnay díszítések mellett az eredeti homlokzatot is helyreállítják az év végére. A kis ékszerdoboz minden bizonnyal az egyik kedvence lesz a parkba látogatóknak. A Liget parkrehabilitációjának első üteme is jól halad: áprilisig elkészül a vakok kertje, a kutyás élménypark és az iskolásoknak szánt sportpályák is.

Nem fogunk unatkozni.

Leégett a ligetvédők tábora

Számtalanszor megírtuk már, hogy a ligetvédők folyamatosan illegálisan tüzet raknak, és főzöcskéznek a Városligetben, illetve a táboraik fűtéséről is fokozottan tűzveszélyes módon gondoskodnak. A gáztartályok sokasága sem ritka látvány, de ami a legnagyobb paradoxon: a fákat féltő környezetvédők FATÜZELÉSŰ kályhákkal melegítik magukat. 

Az már csak hab a tortán, hogy életvitelszerűen laknak a ligetben, ami szintén minden létező jogszabállyal ellentétes.  

Szóval eddig is csak a szerencsén múlott, hogy nem történt meg a baj, de úgy tűnik tegnap este elfordult tőlük a hajléktalan tüntetők védőszentje: úgy ahogy van, tokkal-vonóval leégett az egyik táboruk. Érdemes megnézni a képeket, hogy milyen undorító környezetet hoztak létre a Ligetbe maguk körül. Ráadásul szinte teljesen sikerült leégetniük egy évtizedes tiszafát is. Na ez a beszéd! Ilyen egy igazi feketeöves környezetvédő, vajon forog-e most irodájában a Szigetvári Karácsony duó, hogy a legutóbbi ligetvédő gyűlésen jelenlétükkel legitimálták ezeket az élősködő, megélhetési tüntetőket? Nyilván nem, mert a zsák rátaláltatott a foltjára. 

Nézze el nekünk a kedves olvasó a társadalmi szolidaritás látszólagos hiányát, de legyünk kíméletlenül őszinték: itt nincsen szó semmilyen ligetvédelemről, ezek vastagon leszarják a parkot és azt, hogy mi fog majd történni vele. Nekik ez csak egy átmeneti lakhely. Ezek a szerencsétlen hajléktalanok csak kihasználják a ligetvédelemmel szemben támasztott balliberális szimpátiát, és a választások közeledtével a balhét kerülő hatóságok óvatosságát, hogy a környezetvédelem leple alatt legyen hol lakniuk.  

Az, hogy közben gusztustalanul lepusztítják a parkot és leégetik a növényzetét, kit érdekel! Ugye?!

Balul sült el a kumpisütés?

Szépen rotyog a pörkölt, nem baj, ha leég a fél Liget

Jól kifüstöljük azt a finom falat húst!

Ez maradt a tűz után, háttérben a kiégetett fa

Ilyen körülmények között éltek

 

Már a városligeti pokémon gyűjtők is szinte többen vannak, mint a ligetvédők

A ligetvédők már hetek óta iszonyatos készülődésben voltak: fizetett facebook hirdetésben toborozták az embereket, gőzerővel szórólapoztak, személyesen traktálták az embereket azért, hogy elegendő humán erőforrást tudjanak prezentálni egy megrendítő erejű tömegrendezvényre. Nem titkolt szándékuk volt, hogy erőt mutassanak és forradalmi hevületet meglovagolva jól elsöpörjék az egész Liget Projektet tokkal, vonóval, és az sem baj, ha rendszerrel együtt. Izgin hangzik ugye?

Na, ez a rendezvényük most hétvégén volt. Most gondolom, vakarod a fejed, hogy hallottál-e valami hírekben, tv-ben, rádióban, vagy akárhol, elkergették volna a Viktort ma délutánra? Nem benned van a hiba, ha nem. Ugyanis olyan jól körbehordozták a véres kardot, hogy mintegy 50 embert össze is tudtak trombitálni, azaz gyakorlatilag saját maguknak mondták el a már unalomig ismert, hazug rigmusaikat.

Forrong a tömeg, izzik a népharag

Hogy segítsünk elhelyezni az egytől tízig tartó szánalmassági skálán vergődésüket, aznap szintén a Ligetben Pokémon vadászatot tartottak, ahol első ránézésre is a ligetvédő „naggyűlés” létszámának a többszöröse kergette Pikacsut.

Pikacsu nyomában

Szintén aznap a Hősök terén a vallásszabadságért is tüntettek, itt már körülbelül a tízszerese gyűlt össze a ligetvédők földrengető bandériumának.

A szintén szombaton tartott Geréb Ágnes melletti szimpátiatüntetést meg már meg sem említjük, ami egyenesen népfrontnak nevezhető a szombaton parádézó maroknyi méregzöldhöz képest.

Az meg csak hab a tortán, hogy kampány van és a Szigetvári Karácsony nevű vendégzenekar fellépésén kívül egyetlen ellenzéki „erő” sem állt be az ügy mögé. A jó Viktor úgy megzavarodott a szó szerint foghíjas tömeg láttán, hogy zavarában lezárt és elkerített ligetről ábrándozott, mint vágyai netovábbjáról…. És ez nem vicc.

Kifulladt a liget védelme? Csak remélni tudjuk. Vagy csak rájött a többség, hogy nincs mitől védeni.

Címkék: Hír

Hazugságot terjesztenek, de csúnyán pofára estek a ligetvédők

„A tervek szerint szórakoztató negyed épül a Városliget helyén…” – írja Csák Gergely (Mr. Flynn Rider álnéve), a Ligetvédők egykori, kirúgott szóvivője a szoci B1 blogon. Természetesen nyilvánvaló hazugságról van szó, ami jó esetben említésre méltó sem lenne, azonban most akkora öngólt lőtt a szerző, hogy muszáj erre felhívnunk a figyelmet.

Kedves Gergely! Minden bizonnyal nagyon régen járhattál a Ligetben, hiszen a helyzet az, hogy a Városliget egy részét a maroknyi Ligetvédő barátaid már régen a saját, gusztustalan bulinegyedükké alakították át.

Kíváncsi lennék, mi a véleményed a következő képekről? Tényleg ilyennek kéne maradnia a Városligetnek? Te szívesen vinnéd ki a gyerekeid ebbe a mocsokba? Nem hiszem. És vagyunk ezzel így még páran.

655.nap Ligetvédők #LigetbenLigetvédők Csoportja1-jén is buli van :D

Posted by Antal Nikoletta Henrietta on Monday, January 1, 2018

Halad a Liget megújítása - ez történt idén a Városligetben

A tavalyihoz képest kevésbé puskaporos, de annál tartalmasabb évet zárt a Városliget. Századfordulót idéző pavilonokat kapott a park, elindultak a kertészeti munkák, az egyre apadó Ligetvédők pedig hol biztonsági őrt gázoltak, hol a autókat rongáltak. Ez történt a Lizsében idén. 

Igen csendesen indult az év a parkban, a Liget Projekt és az ellentábor pávatánca a tiltakozók létszámának és kedvének együttes fogyásával látványosan alacsonyabb fordulatszámra váltott. Nehéz is lenne belekötni abba, hogy a Városliget megszabadult a testén furunkulusként viszkető legocsmányabb épületeitől, jelesül a Petőfi Csarnok, Hungexpo irodák, Közlekedési Múzeum rozsdamarta triójától.

Az új pavilonok egyike

Egészen áprilisig kellett várni az év első igazán említésre méltó eseményére, ami rögtön mindjárt a Liget Projekt egyik iránymutató, emblematikus materializálódása lett. Ugye többször is beszámoltunk róla, hogy az Állatkerti körúton a rendszerváltás egyik utolsó mementójaként tucatnyi lepattant bódé zsírgőzös miliőben disztribútálta a kínai műanyagipar zászlóshajó termékeit. Na ezeket hála istennek elbontották, és a helyükre a Városliget egyik legszebb időszakát megidéző pavilonokat húztak fel, méghozzá az eredeti Feszl Frigyes tervek alapján A terv ugye az, hogy a Liget egészére nézve is valami hasonló minőségugrást érjenek el. Érdemes kisétálni és megtekinteni őket, így kell gusztusosan, a historizáló giccset elkerülve helyreállítani egy történelmi területet. Ha a kínálatot és az árszínvonalat sikerül finomhangolni, csillagos ötös végeredményről beszélhetünk.

Ugye, hogy jobb mint volt?

Szintén tavasszal történt még, hogy a Liget Projekt programjának véglegesedésével úgy érezték a gazdái, hogy érdemes külföldre is elvinni és bemutatni a terveket, hiszen azok már önsúlyuknál fogva is jelentős építészeti és kertépítészeti értékkel bírnak, melyeket érdemes terjeszteni, megmérettetni. Hogy milyen jól gondolkodtak, visszaigazolta a zsűri is: Franciaországban a MIPIM elnevezésű legjelentősebb nemzetközi kiállításon - ami gyakorlatilag a műfaj Oscar-díja - a legjobb Európai Uniós nagyprojektnek választották, világszerte egyedül csak a japánok városfejlesztése tudott rákontrázni Ligetre.

Májusban a Kormány döntött, hogy a Közlekedési Múzeum kap egy Ligeten kívüli területet, ahol a nagytestű villamosokat, vonatokat, buszokat, repülőket egyszerre be tudja mutatni gyűjteményéből, így nem kell beszuszakolni őket a parkba. A Ligetbe pedig az eredeti tervek alapján visszaépítik a történeti múzeumot, ahol a magyar feltalálóknak állítanak emléket. Régi igénye volt már ez a Közlekedésinek és ezzel kompromisszumok nélkül tudja a teljesen anyagát, több helyszínen kiállítani.

Jó pár kilométerrel arrébb lerakták a Komáromi Csillagerőd alapkövét Júniusban, ami meglepő, de része a Liget Projektnek. Hogy miért? Ha már felújítják az erődöt evidens, hogy nem tüzelő állásokat állítanak vissza, hanem kulturális tartalommal töltik fel a pompás alakzatú építményt. A szépművészeti múzeum gipszszobor gyűjteménye pedig adja magát, hogy ide kerüljön, és ne raktárakban porosodjon. Tehát ágyúk helyett szobrok, ami igazán szép kultúrpacifista üzenet.

Júliusig kellett várni az első balhéra, egy kisebb villongás alakult ki a Rondó mellett, amikor két fa előkészítését kezdték meg az átültetésre, megjelent 20 darab ligetvédő emberkedni. Itt jegyzik fel a krónikás trubadúrok a hős Várnai László tömegeket inspiráló tettét, amit a következő évszázadok során is még énekelni fognak bárdok: a Civil Zugló sziklaöklü elnöke kihasználva a balhé okozta zavargásokat, suttyomban jól végigkarcolta a faátültető cég autóját. Az igazi komikum csak ezután jött. Bátor tettét kiszúrta egy rendőr és megkopogtatta karcolgatásba belefeledkező, a Liget hímnemű Jeanne d'Arc-jának vállát, aki erre Dombi Tibor fénykorát idéző futásba kezdett a hatóság elől. Végül elkapták, bár aranyérmet ért a sprintelése, jutalma egy eljárás lett.

A Ligetvédők így érzik jól magukat

Ugyanebben a balhéban a másik negatív hős, Szabó Gábor, hírhedt MSZP-s és DK-s aktivista is színpadra lépett. A számtalan kormányellenes tüntetésen síppal, dobbal provokáló tette minden eddig határon túlment. Szabó igazi virtigli szoci „környezetvédőként” gépkocsival közlekedik a parkon belül, természetesen behajtási engedély nélkül. Ezért már többször is megbüntették korábban. A balhé reggelén is megszokott közlekedési útvonalán haladt volna be, hogy akadályozza a faelőkészítő munkálatokat, de legnagyobb megdöbbenésére a FINA építkezések miatt lezárták a forgalom elől kedvenc útját. Amikor meg akarta állítani egy ott dolgozó biztonsági őr, hogy ezt jelezze neki, Szabó a fék helyett a gázra taposott és elsodorta az őrt, majd segítség nyújtás nélkül továbbhajtott. A rendőrök még a Városligeten belül elkapták, büntetőeljárás indult ellene, ami azóta is tart. Szomorú példái ezek annak, hogyan próbálnak politikai aktorok és pillanatemberek a Városliget megújításának hátán három percre bekerülni a médiába, kevés sikerrel. Jól jelzi, hogy mennyire kifulladt már ez a téma, hogy a ballibek D'artagnan-ja, Karácsony Gergely sem hallatja a hangját Liget ügyben. Pedig az elmúlt napok eseményei kapcsán látszik, ő aztán minden minimális politikai haszonnal kecsegtető ügybe beleáll. Legyen az Hiller Pista sejpítően szép, invitáló szirénhangja, vagy Szigetvári takonytól zöld, kézfogásra nyúló tenyere.

Vissza az érdemi dologra, nyáron bemutatták a tájépítészeti terveket, ami alapján meg fog újulni a Városliget parkja. Lesz itt minden: teljesen megújított növényállomány, akadálymentesítés, egész évben látható, kibővített Városliget-tó, új játszóterek, autómentesítés, normális sétányok, padok stb. – felsorolni is nehéz, de összességében elmondható, hogy minden olyan dolgot megvalósítanak, ami egy ilyen volumenű felújításnál elvárható a XXI. században.

És hogy ez mit jelent a gyakorlatban, hamarosan megtudjuk, hiszen szeptemberben bejelentették a parkrekonstrukció első ütemét, melyet októberben el is kezdtek. Ennek köszönhetően a vakoktól kezdve a kutyásokig mindenki jól jár, a tervekről részletesen itt számoltunk be, érdemes mazsolázni. Jövő márciusban pedig, ha miden jól megy, már le is tesztelhetjük a végeredményt.

A hamarosan elkészülő kutyás park

A ligetvédők elkeseredettsége ősszel tetőzött, a Petőfi Csarnok bontási területén találtak egy azbeszcementtel bevont csődarabot, amire megpróbálták egy komplett kampányt felhúzni, mondván, hogy egész Budapest azbesztózis veszélyben forog. Akciójuk hamar dugába dőlt, a csődarabról szakértők által hamar kiderült, hogy teljesen veszélytelen, a tényleg óvatossággal kezelendő szálló azbesztes építőelemeket pedig már rég elszállították, szigorú ellenőrzések mellett. Az nyilván nem zavarja őket, hogy valószínűleg a saját lakásaik (már amennyiben vannak) közműhálózatában is ilyen csöveken keresztül megy a víz.

Az év utolsó momentuma pedig minden bizonnyal a Néprajzi Múzeum építésének megkezdése lesz, a munkaterületet már le is határolták. Egészen elképesztően szép épületet terveztek Ferenc Marcel-ék, érdemes áttekinteni a terveket, igazán ékes dísze lesz ez a kortárs épületeket bántóan nélkülöző fővárosunknak.

A Néprajzi Múzeum új épülete

Dióhéjban ennyi lenne hát a Városliget ezévi krónikája, most egy picit megpihenünk, hogy újult energiával térjünk majd vissza, mert jövőre is lesz miről tudósítanunk bőven, főleg, hogy ráfordulunk a választásokra. Igyekszünk továbbra is borotvaéles macsétával átvágni magunkat a méregzöld ködön, hogy ne csak a szélsőségek politikával túlfűtött szemüvegén keresztül tájékozódjatok a Városligetben folyó történésekről.

Gulyás Márton a Néprajzi Múzeum ellen uszít!

Gulyás Márton a gátlástalanság, a feltűnési viszketegség és a szorgalom szerencsétlen ötvözeteként a jelenlegi politikai paletta egyik legszánnivalóbb figurája. Egészen szürreális paradoxon, hogy magát liberális értelmiséginek tartó véleményvezérként épp Magyarország leggazdagabb, és egyben leghányattatottabb sorsú gyűjteményével bíró Néprajzi Múzeum ellen hívja csatába félművelt híveit legutóbbi videójában. Vegyük sorra mi ezzel a baj.

Gulyás Márton több dolgot elfelejt.

Gulyás Márton azt mondja, felesleges Néprajzi Múzeumot építeni. Gulyás Márton elfelejti, hogy a magyar néprajzi gyűjtemény Európa egyik legjelentősebb eszmei értékű gyűjteménye, felbecsülhetetlen képek, tárgyak, hanganyagok sokasága ez, mely a hagyományos és magyar kultúrának kollektív emlékezete. Nem hogy nem felesleges, hanem kötelesség ennek a gazdag forrásanyagnak végre egy méltó, 145 éve hiányzó épületet létrehozni.

Gulyás Márton azt mondja, a Városliget, mint közpark rovására épül a Néprajzi Múzeum. Gulyás Márton elfelejti, hogy a múzeum egy parkoló helyére épül. Lebetonozott és macskakövekkel borított parkoló helyére. Egy olyan parkoló helyére, ahol eddig 1.500 autó parkolt naponta.  Kérdem én Gulyás Mártont, mi a jobb a parknak: napi 1.500 parkoló autó? Vagy egy visszaparkosított betonsivatag, benne egy zöld sétánnyal körülvett múzeum, aminél mellesleg nem sok szebb kortárs épület van ma Budapesten. Azt hiszem egyetérthetünk, hogy nem a Városliget rovására, hanem a javára épül a Néprajzi Múzeum.

Gulyás Márton azt állítja, hogy illegális fakivágásokat végeztek el a Városligetben. Na, akkor ezt tegyük tisztába. Gulyás Márton hazudik. Gulyás Márton hangulatot kelt.

Hazudik, mert engedéllyel vágták ki fákat. Hangulatot kelt, mert olyan fákat vágtak ki, amelyek menthetetlenül betegek, balesetveszélyesek voltak. Erről ő is meggyőződhetett volna, ha megnézi a kivágott fák vizsgálati lapjait, amikből feketén-fehéren kiderül, hogy miért volt szükséges kivágni őket. Ha Gulyás Márton fejére esne egy ilyen fa, akkor a korházi ágyon fekve jelentkezne be élőben, véres rongyok között, és elcsukló hangon kérné számon a Városliget Zrt. –t, hogy miért nem vágatta ki a fát, ha tudta, hogy balesetveszélyes. És igaza volna. Egy park olyan dolog, hogy folyamatosan gondozni kell, felelősséget kell érte vállalni, ami nyilván Gulyás Mártonnak furcsa. A parknak folyamatosan cserélni kell a növényzetét, és ha arról van szó bizony, fát is kell vágni. Szomorú, hogy Gulyás Mártonnak csak favágás láttán élesedik a kamerája, amikor fát ültetnek, már elfelejti tájékoztatni félművelt híveit.

Az új Néprajzi Múzeum

Gulyás Márton ugyanakkor nem hülye ember, ő is tisztában van ezekkel a tényekkel. Pontosan ezért Gulyás Márton provokátor, mert tisztában van ezekkel a tényekkel, mégis az ellenkezőjüket sugallja. És pontosan ezért Gulyás Márton uszító, mert hazugságokkal buzdítja a Néprajzi Múzeum építésének megakadályozására félművelt híveit. És pontosan ezért Gulyás Mártonnak nincs helye a közéletben.

Gulyás Márton, menj a picsába!

 

Igazi Karácsony a Városligetben

Hosszú ideje vártunk már erre a hírre, de most végre elkezdik az első múzeum építését a Városligetben. Több éves előkészítés után végre bezárják a volt Felvonulási téren a ronda parkolót, elhajtják a büdös autókat a parkból és cserébe kapunk egy trendi épületet egy olyan világszínvonalú gyűjteménynek, amelynek egy magára valamit adó ország már évtizedek előtt palotát emelt volna. Mi most csak kalapot tudunk, előtte.

A hír, hogy még idén, Karácsony előtt elkezdik az építkezést. Persze, nem mindenki örül ennek, sokan féltik a parkoló betonplaccot (hajrá környezetvédők!), még többen pedig már keresik a láncokat, hogy a kivágandó fákhoz kötözzék magukat. Nekik sajnos belerondít a közelgő ünnepükbe az a hír , hogy ott pont nincsenek fák, de ne aggódjunk, kitalálnak majd valamit (macskaköveket gyilkolnak a Városligetben, akadályozzunk meg a Kormányt ebben a gaz cselekedetében, lásd még: diktatúra, bulika, frusztráció, stb).

„Mi a faszért ” Karácsony G.-nek csak annyi jutott eszébe, hogy ne ide hozzák azt a múzeumot, hanem vigyék inkább a Bálnába, hiszen az is egy épület. Az, hogy egy múzeumi gyűjteménynek csak szükséges, ámde nem elégséges feltétele a négy fal meg egy tető, arról sajnos szegényke nem tud, a pártja három főt számláló szellemi holdudvara pedig még nem volt múzeumban, így aztán felbüfögtek valamit, ami elsőre az eszükbe jutott. Az pedig csak másodlagos, hogy ezzel mélyen lenézik a néprajzos szakmát meg az építészeket, de ne is várjunk mást azoktól, akinek már nincs semmi veszítenivalójuk.  Ferencz Marcel, a zseniális új épület tervezője egyébként annyit mondott, hogy csaknem 250 mérnök összesen több mint 700 ezer munkaórát dolgozott a terveken.  Igen, dolgoztak. Sokat. Ezt kéne tenni, azt’ nem beszélne egetverő marhaságokat néhányunk.

Na, de a lényeg, hogy az igazi Karácsony közeledtével nézegessük még az épület terveit, és ezzel kívánjunk egymásnak Boldog Ünnepeket.

Megújul az Olof Palme Ház - Gatyába rázzák a Liget aggastyánját

2017.11.16.

Csak kapkodjuk a fejünket, nemrég beszámoltunk arról, hogy elindult a parkfejlesztés első üteme a Városligetben, erre mindjárt hírt adhatunk a következő, hasonlóan régóta aktuális fejlesztésről is: kezdődik a 130 éves Olof Palme Ház felújítása. 

A Városliget egyik, ha nem a legszebb épülete az Olof Palme Ház, egy igazi szecessziós remekmű, Zsolnay kerámiákkal, szobrokkal teletűzdelt homlokzata – leharcolt állapota ellenére is - mind a mai napig elvarázsol, órákig tudnám nézegetni a finom részleteit. 

Ilyen lesz

Ezért is vérzett a szívem, hogy évtizedekig nem találtak neki rendes funkciót, az állagmegőrzés sort pedig elsőként radírozták ki az elvtársak a költségvetési sorokból, így ez a hanyagság odáig vezetett, hogy az elmúlt két nyáron már a Kertem nevű szórakozóhely nyilvános toalettjévé vált szegénykém. 

Óriási pazarlás ez, kb. mintha Andrea Bocelli egy szál szintetizátorral járná az ózdi lagzikat, hátha valahova behívják egy fél órát sramlizni. 

Hála istennek a Liget Budapest Projekt tisztában volt ezzel, ezért fogták az öreg dívát, elvitték fodrászhoz, kisminkelték és új ruhát is szabattak neki. 

Magyarul kívül-belül felújítják a házat, tartalommal töltik fel és új nevet is kap. Lássuk a részleteket. 

A műemléki rekonstrukció – mert, hogy ez nem egy egyszerű felújítás lesz, hanem komoly kutatómunka előzte meg a tervezést – az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett építészeti dokumentáció alapján valósul meg. Rendelkezésre állnak a Zsolnay díszítések mintakönyvei, így az épületben található míves ornamentikák teljes valójukban helyreállíthatóak. A bejárat a mostanihoz képest átkerül a túloldalra, ahol eredetileg is volt, ami elé egy nagy közösségi teret is kialakítanak, rózsakerttel, padokkal, csobogókkal.

Ilyen most

 

Az épületet, vagy legalábbis a benne működő intézményt átnevezik. Gondolom most a svéd szociáldemokraták egy emberként kapnak a szívükhöz és kétszeresére növekedik majd az IKEA-ban a barnagolyó ára, de lássuk be, semmi relevanciája nem volt Olof Palme-nak hívni a házat. Soha nem járt Magyarországon az ember, ez egy hamis, álszent gesztus volt az állampárttól, amitől azt gondolták varázsütésre mi is reformkommunistákká válunk. Nem így lett. Szóval az új név Millenium Háza lesz, utalva és emlékezve arra a prosperáló aranykorra, amikor Budapest legnagyobb fejlődését élte, ekkor építették az épületet is. 

Belül pedig egy nagy kiállítótér várja a nagyérdeműt, ahol az állandó tárlat Magyarország századfordulós virágzását eleveníti majd meg egy különleges, interaktív programmal, de helyet kap benne még egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.  

Iszonyú attraktívan hangzik, hogy készítenek egy óriási, 100 négyzetméternél nagyobb, több ezer házat ábrázoló városmakettet, melyre rávetített képekkel idézik meg a századfordulós Budapestet. A tervek szerint megelevenednek majd a 120 évvel ezelőtti Budapest életképei: utcán sétáló embereket, Dunán úszó hajókat fogunk látni a kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével életre keltett világban. 

És hogy meddig kell erre várnunk? A munkák már novemberben elindulnak, így ha minden jól megy, már 2019 elején kávézhatunk a makett mellett a srácokkal. Na vajon ezen milyen fogást találnak majd a tiltakozók?

Címkék: Hír

Ezeket a cikkeket olvastad már?