Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Rengeteg újdonság jön a Városligetbe

2019.03.01.

Tavaly többször hallottuk különböző híradásokban a városligeti parkfelújítás első üteméről, ami tavaly év végén lezárult. Különösebb gondolati erőfeszítések nélkül megállapítható, ha volt első ütem, akkor másodiknak is kell jönnie valamikor. Na, a valamikor az most indul, itt vannak a részletek a közbeszerzési értesítő alapján. 

A második ütem nagyjából a park egyharmadát érinti, a Hermina – Ajtósi Dürer sor – Dózsa György háromszögben, melyet körülbelül a Dvorak-Zichy vonal zárhat. 

Túl azon, hogy a terület növényzetét kompletten cserélik, frissítik, ápolják, bővítik, szm szerint mintegy 58 600 m2-en rendezik a terepet. Ebből 47 000 m2 füvesített terület, a fennmaradó részen pedig összesen 36 500 darab cserjét és 106 darab fát ültetnek el. Azért ez rendben van. 

Ebben az ütemben számos meglévő dolgot is felújítanak és az értesítő alapján újdonságok is lesznek. 

Rózsakert

Az Olof Palme ház felújításával ha minden igaz átkerül a bejárat a túloldalára az épületnek, ahol egyébként eredetileg is volt, na ez elé építenek egy fullos rózsakertet. Ha jól olvastuk ki, 2600 rózsatőből áll majd össze, azt nem tudni milyen fajtákból. 

Nagyjátszótér

Erről már értekeztünk korábban is, röviden összefoglalva ez lesz a „legek” játszótere most Budapesten. Óriási terület, korosztályok szerinti játszórészek, integrált játékokon együtt tudnak mozogni a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek, mosdók, pelenkázók, stb. Egy szóval nehéz ennél jobbat elképzelni a lurkóknak, egyedül a túlzott zsúfoltságtól tartok. 

Kis Botanikus kert

A Városliget régi és tök jópofa, kis eldugott zugát is felújítják. A 33 m2-es patakmedrét rendbe teszik, mellé pedig egy díszmedence is épül 2 x 25 m2-es alapterülettel. 

Futókör

Egy kisebb futókört már felépítettek az Ajtósi melletti sportpályák körül, de az elsősorban az iskolás felméréseket szolgálja, most nekiállnak a két kilométer hosszú, rekortán borításúnak is, ami már elsősorban a felnőtteknek szól. Különösebb kommentár nem szükségeltetik, várhatóan ez is egy népszerű dolog lesz, mert nem kell a Margit szigetig menni, hogy normális körülmények között sportolhasson az ember. 

Sportpályák

Ha minden igaz, az Ajtósi-Dózsa sarkához közel eső sportpályák helyén újakat építenek. Ez mindenképpen jó hír, mert finoman szólva sem kellemes körülmények voltak ott. Rezidens hajléktalanok, nem világos bérleti rendszer, rossz minőségű pályák – ráfér ezekre is hozzányúlás. Ha minden igaz madar a kézilabda, foci, kosárlabda funkció. Ide kapcsolódik még, hogy 8 pingpong-asztalt és 24(!) darab sakkasztalt is installálnak majd errefelé, úgy látszik itt már egy szabadtéri sakk-világbajnokságot is lehet majd rendezni. 

A teljesség igénye nélkül ezek várnak idén a Városligetre, határidőket egyelőre nem látni, egyedül a Nagyjátszótérről tudható, hogy idén őszre tervezik az átadást, de nyilván a többi is kap majd céldátumot. Mindenesetre ezek elég jól hangzó és szükséges lépések, kíváncsian várjuk a végeredményt.

Elképesztő indokkal támadja a Játszótér építését a hvg.hu

A Városligetben most kezdik el építeni Budapest egyik legnagyobb, és egészen biztosan a legkorszerűbb játszóterét, amit eddig tudni lehet róla, az alapján tényleg a nem létező párját fogja ritkítani. Sok család lakik a környéken, akiknek úgy kell ez, mint egy falat kenyér, főleg, hogy tényleg igazi kuriózumok lesznek benne. Korosztályok szerint beosztott játszórészek, a fogyatékkal élő és az egészséges gyermekek közös játékát biztosító játékelemek, normális mosdók, szoptatóhelyek és még sorolhatnánk. Szóval minden megtalálható lesz benne, amit a ballib sajtó és a mindenért fanyalgó körúti értelmiség előszeretettel hív „európainak”, ha az általuk irigyelt és példaként piedesztálra emelt német- és franciaajkú országokba ellátogatunk, maximum akkor találhatunk kis eséllyel hasonlóan jól felszerelt és magas minőségű gyermekparadicsomokat.

Ilyen lesz, feltéve, ha a HVG is jóváhagyja

Akkor, mi lehet ezzel a baj? - Kérdezhetné az egyszeri olvasó. Végre mászunk felfelé a normalitás létráján és öles léptekkel haladunk a kánaán felé… na persze. Nem is tévedhetnénk nagyobbat!

A fanyalgást az index – mint arról megemlékeztünk korábban - kezdte, a Heti Választól kikukázott Zsuppán András jegyezte cikk elképesztő dőreségekkel hozakodott elő, még egyszer mondjuk, egy játszótér(!) építése ellen. Szerintük túl nagy lesz (akinek van gyereke, az tudja, hogy nem lehet elég nagy), és mekkora alattomos szemétség már, hogy gyerekekkel reklámozzák(!!). Ennyiben ki is merültek az „észérvek”.

De nem ők az egyetlen hülyék, most a mindig elfogulatlan és tárgyilagos hvg.hu szállt ringbe. Ki nem találnák, hogy nekik mi a bajuk. Kapaszkodjanak:

FEKETE SZÍNŰ KERÍTÉSSEL HATÁROLTÁK EL A MUNKATERÜLETET!

Igen, jól olvasták. Rafinált logikával juthattak el ide, nyilván valami sunnyogásról lehet szó, hiszen a fekete szín az álmoskönyvek szerint is a lehető legrosszabbat jelenti, és hát ugye elkeríteni egy építkezést? Na, azt már nem, ezzel nem szúrják ki az újságíró szemét. Az nyilván nem szempont, hogy egy gyerek, vagy kutya beszaladhat oda, elcsapja egy markoló, neki csak ne kerítgessenek. Biztos valami gazemberkedésen törik a fejüket, és nemzethalál következik most, de minimum titokban felhúznak ott egy BMW gyárat. Szerencsére a mindig tárgyilagos, józan és elfogulatlan újságíró megmenti a családokat egy játszótér építésétől.

Ilyen mentális állapotban tart hát a ballib média, már egy játszótér építésének sem lehet örülni. Csak titokban, majd amikor az újságíró gyereke kéri, hogy vigye oda. Hogy mindezt miért csinálják? Mert a „Zorbán építi”. Őszintén, ki nem szarja le a fekete színű kerítéssel együtt, ha egyszer a gyerekek szeretni fogják?

Sajnálja a gyerekektől a városligeti játszóteret az index

A nem létező azbesztveszély és a kitalált, majd folyamatosan sulykolt fairtások után most újabb botrányos eset festi sötétre a liberális sajtóban a Városliget jövőjét: ezúttal egy játszótér építését vette makacs fejébe a beruházó cég, ezzel végleg halálra ítélve a féltett közparkot. Legalábbis az index holdkóros "újságírója" szerint.

Hogy a közelgő választásoktól való félelem, a "szar minden" mentalitás vagy csupán az emberi hülyeség vezérelte az index újságíróját, amikor az új ligeti játszótér építését tűzte tolla hegyére, nem tudhatjuk, de az biztos, ilyen bicskanyitogató, alaptalan mocskolódást rég olvastunk. És hogy ne legyen hiányérzetünk, meg is magyarázza, hogy miért lesz a Városligetnek és persze az odajáróknak olyan rossz, ha felépül az utálat tárgya, a játszótér. Mindenekelőtt NAGY lesz. Márpedig minden valamirevaló, gyermekkorát nem a négy fal között töltő ember tudhatja: a játszótér úgy jó, ha kicsi. Sőt. Olyan, mint a baj: minél kisebb, annál jobb.

Ugye milyen borzasztó lesz ez a gyerekeknek?

Mert mi is a probléma a nagy méretű játszótérrel? Sok gyerek játszhat ott, sok játékon, ez pedig, valljuk be őszintén, nem az okosok kedvére való, legyen inkább szűkös, kevés kölyökkel, úgy a jó. És mi még a probléma? Az, hogy a kedves építtető ezt a játszóteret nem átallott GYEREKEKKEL reklámozni. Skandallum! Bizonyára törte a fejét az ötletgazda, vajon ki fene mutassa be ezt a szörnyűséget, és mivel Radnóti Sándor esztéta már leszerződött alsóböhönyei BMX pálya reklámarcának, kétségbeesésében és ötlettelenségében úgy döntött, hogy ő bizony nem kínlódik tovább, könnyen befolyásolható gyerekekre bízza ezt a feladatot, hátha nem veszik észre a stiklit.

De mint látjuk, nincs menekvés, lecsapott az éles szemű újságíró, kész blama. És ha ezek után még mindig maradt bennünk szemernyi kétség, hogy talán mégsem lehet annyira rossz dolog egy városi parkba játszóteret építeni, a végső kegyelemdöfés egész biztosan jó útra térít. Ugyanis – és itt kapaszkodjanak meg a drága olvasók – az újságíró előrántja a végső érvét és ország-világ elé tárja a bűnt: ezek nem elégszenek meg egy – ráadásul ami, ugye, nem kicsi – játszótér építésével, hanem egyenesen hét (!) ilyen rettenetet terveznek a parkba. Nincs visszaút. Betelt a pohár. 

Kedves barátaim, ne legyenek kétségeink a jövőt illetően. A Kormány által felújítandó Városligetben egyszerűen nem történhet semmi jó és punktum. Még akkor sem, ha ez a játszótér történetesen alkalmas lesz arra, hogy a fogyatékkal élő gyermekek együtt játszanak az egészségesekkel, mert speciális játékelemei is lesznek. Gondolom ez is fáj az indexnek. Az új és a felújított - mert most is van játszótér a ligetben, ugye, csak az újságíró még nem nagyon járt még a parkban – játszótereket meg majd boldogan birtokba veszik a lurkók, a szerkesztőséget pedig majd elnyeli az a szakadék, ami a valóság és az általuk gyűlöletből felépített virtuális világ között van.

Liget Projekt: Magyarország legnagyobb játszótere épül a Városligetben

2019.02.06.

Családbarát fejlesztésekkel folytatódik a városligeti parkmegújítás, ráadásul nem is akármilyennel: megkezdődik Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb játszóterének kivitelezése a Ligetben – jelentette be ma Baán László, a projekt miniszteri biztosa. A frappánsan csak Nagyjátszótérnek elnevezett új hely több mint 13.000 négyzetméteren kap helyet a park dél-keleti részén, ahol biztonságos környezetben, integrált és korosztályokra bontott játékelemeivel várja a gyermekeket és szüleiket. Hogy mikor próbálhatjuk ki? Ha minden jól megy, 2019 őszén.

A közleményből az is kiderül, hogy az anyukák álma lesz a Városliget, ha elkészülnek a fejlesztések, mert összesen 7 új játszóteret építenek parkba. Ezek közül az első és egyben a legnagyobb munkálatai kezdődnek meg a napokban. A Nagyjátszótér a park dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, mely minden környező sétányról könnyen megközelíthető lesz, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz.

A játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével, a felfedezésre, természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is ki fog tűnni. A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyermekek  is részt vettek.

A játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit. Jó példa erre az a nagy felületen kialakított homokos-vizes játszórész, amiből előásható fosszília-másolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket.

Külön SMART-megoldásokkal kedveskednek azoknak a gyermekeknek, akik szeretnek mérni, számokban nyilván tartani mindenféle adatokat: egyes csúszdák kiírják majd, mekkora sebességgel suhannak rajtuk, illetve a homokos rész egy elkerített pontján ugrótávolságot is lehet majd mérni, a kijelző ekkor a pontos táv mellett a hasonló távot ugró állatot idéző grafikát is megjelenít.

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált, elősegítve ezzel a játékos művészeti asszociációt.

„Fontos cél, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek együtt tudjanak játszani egészséges társaikkal, ezért számos integrált játszóeszközt is telepítünk a parkrészre, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni. Célkitűzésünk, hogy az egész parknak és minden eszközének reflektálnia kell a társadalmi igényekre, vagyis a játékoknak és eszközöknek a fenntarthatóság, az esélyegyenlőség és a nem tipikus fejlődésű társak – például a fogyatékkal élők - integrációjának értékét kell közvetítenie” – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Természetesen a nagyobbakra is gondoltak a tervezők, a Nagyjátszótér mellett kap helyet egy úgynevezett Terepjátszó, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Egy félreeső részen (ún. Téröblözetbe) kerül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok. 

A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak, és pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket is elkülönítenek.

A munkálatok során a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, aljnövényzetét rehabilitálják és új, ligethonos fákat is ültetnek.

Forrás: Városliget Zrt. közlemény

Horváth Csaba az őrület ciklusába szorult

Nem tudom, hogy létezik-e még ember Magyarországon, aki komolyan tudja venni Horváth Csabát, illetve bocsánat, sajnos egyről mégis tudok, ő maga. Ugye Einstein híres mondása, hogy az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen. Nos, Csaba ennek a tankönyvi esete. Négy évente menetrendszerűen felül a szélsebesen száguldó ígéretek vasútjára és teliszájjal fújja a nagyotmondás dudáját. Jön a bukás, majd újrakezdi az őrület ciklusát. Kecsegtette már mindennel az egyszeri szavazót: ingyenes tömegközlekedés, fedett Városliget és még sorolhatnánk azon agymenéseket, amiket, ha gyanútlanul ivás közben olvasunk, garantáltan a monitorra köpünk mindent a röhögéstől.

Szóval az ígéretvasutat megint vágányra állították és Csabi már rajta toporzékol, idén is gazdag a kínálat. Könnyű dolga van, hiszen az esélytelenek magabiztosságával mérgezheti mézesebbnél mézesebb szirénhangokkal a nagyérdeműt. Földalá vitt közlekedés, elektromos buszok, de Csaba Hood még a fényesen csillogó tőrével lemetszené Nottingham bírája (Orbán) övén fityegő adóforintos szüttyőt is, hogy szétossza azt a szegény fővárosiak között. 

Hú, de megnyugtató, sőt! Ha még mindig nem görbült mosolyra a szánk, Csaba gondoskodik az önfeledt szórakozásról az atombombának szánt ígéretével: vissza veszi a Városligetet – jelentsen ez bármit. Kitől veszi vissza? Kinek adja vissza? Mindegy is. Tételezzük fel arra gondol, hogy leállítaná a Liget Projektet, ha megválasztják. 

Ezt már korábban is kifejtettük, hogy miért lesz Mission Impossible (vagy Csaba lenne a Gyáli úti MÁV telep Tom Cruise-a?), de fedezzük fel a fanyar iróniát, a Budapestiek hülyének nézésének világcsúcsát. 

Ezt akarja elvenni Csaba

Csaba vissza akar térni a 2013 előtti állapotokhoz, amikor is a Liget Demszky 20 éves semmittevésének martaléka lett.

És ki volt főpolgármester-helyettes ezalatt? Ki volt „meghatározó” fővárosi politikus? Ki volt Budapestért felelős kormánybiztos? Hát persze, hogy a Csaba. Az ő tétlen regnálása alatt pusztult le igazán a park, az ő közönye is hozzájárult az enyészethez, amit eddig viselt a Liget. És most ide akar visszarántani mindent. Újra tönkre akarja tenni a Városligetet.

Mert emlékszik valaki Csaba hősies kiállására, hogy több forrást a Városligetnek, újítsák fel, foglalkozzanak vele! Gábor, cselekedj! Hát persze, hogy nem. Szart ő rá magasról, egészen addig, míg azt nem látta, hogy most ebből talán politikai tőkét kovácsolhat. Mert valódi programot alkotni, ugye, az melóval jár. Csaba pedig lusta. 

Hát Horváth úr, el kell keserítenünk, a Budapestiek nem hülyék. Látják, hogy ami a Városligetben most történik az jó, amit Te csinálsz, az meg nem. Karácsony barátoddal eljátszhatjátok a látszatvitátokat az MSZP maradványaiból készült homokozóban, hogy aztán ősszel valamelyikőtök Unicummal a kezében beleálljon a földbe, teljes érdektelenség közepette. 

Megint újra fogod kezdeni az őrület ciklusát? Szerintem inkább valami rendes meló után kéne nézni.

 

Mi várható idén a Ligetben?

2019.01.25.

Tavaly meglehetősen érdekes évet zárt a liget, hiszen túl azon, hogy elindultak a nagy építkezések (Zene Háza, mélygarázs, Néprajzi), felújítások (Olof Palme), már megérkeztek az első fecskék is, több részét megújították a parknak, és újranyílt a Szépművészeti. Érdemes hát belenézni a jövőlátó távcsőbe, hogy idén mi várható.

OMRRK (Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ)

A projekt egyik legfontosabb építménye ez a hosszú nevű komplexum, ami hamarosan elkészül, Európa egyik legmodernebb restauráló helye jön létre hatalmas raktárkapacitással. Itt fogják a Galéria, Szépmű és Néprajzi Múzeum gyűjteményét méltó körülmények között tárolni és restaurálni, rengeteg problémára fog megoldást nyújtani, nagyon időszerű volt már. Ha minden igaz 2019-ben elkészül és utána indul a műtárgyak beköltöztetése.

Millennium háza (Olof Palme ház)

Idén elkészül a liget aggastyánjának műemléki felújításra, ami gyakorlatilag fennállása óta keresi a funkcióját. Legutóbb például a Kertem kocsma vécéjeként működött, aminél méltatlanabb dolgot nehéz elképzelni ennek patinás épületnek. Szerencsére ennek vége, és felújítva, az eredeti tereket helyreállítva, Zsolnay diszítéseit restaurálva nyithat ki idén, mint századfordulós hangulatú kávézó és Budapest aranykorát bemutató kiállítóhely.

Az Olof Palme ház restaurálása

Komáromi csilagerőd

Meglepő, de a Liget Projekt részeként újul meg a Komáromi csillagerőd. A korábbi sajtóanyagok alapján ez egy családi kultúrális kiállítóhely lesz, ahol a Szépművészeti Múzeum gipszmásolatait lehet majd megnézni a lurkókkal, de fontos oktatási helyszín lesz a dunaparti különleges építmény.

Parkfelújítás

Tavaly ugye lezárult az első fejezet a vakok kertje felújításával és a sportpályák, kutyás park építésével és most folytatódik a második. Ezek eléggé kihasznált fejlesztések, legalábbis amikor arra jártam, mindig rengeteg kutya volt az élményparkban és a sportpályákat is szeretik. A hírek szerint Budapest legnagyobb játszótere épül fel, de lesznek sportpályák, futókör és egy rózsakert is. Természetesen a növényzetet mindenhol helyreállítják, ahol munkálatokat végeznek majd.

Az elkészült diáksportpályák

Építékezések

Magasépítéssel folytatódik a Néprajzi Múzeum építése, ha minden igaz idén már látható lesz az épület jellegzetes formája. Megy a Magyar Zene Háza, a Biodóm és a mélygarázs építése is, és ha minden igaz idén elkezdődik a Galéria is. A Közlekedési Múzeumról és a színházról keveset tudni, de talán van esély idén kapavágásokra.

Ilyen lesz, ha elkészül minden

Képek, videók forrása: liget budapest honlap

Mindenki nyugodjon le, lesz új Nemzeti Galéria

Szenzációként futott végig a kormánykritikus sajtóban, hogy a Liget Projektben felépítendő Nemzeti Galéria építési engedélyét visszavonta a hatóság. Valóban szörnyen hangzó hír, de közel sem ekkora a baj, még nem érdemes pezsgőre cserélni a kannás bort a Ligetvédőknek. Mondjuk miért. 

Ilyen lesz az új Galéria

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ugyanis arra hivatkozva vonta vissza az engedélyt, hogy annak kiadása során a Kormányhivatal megsértette a Civil Zugló Egyesület iratbetekintési jogait. Szó sincs tehát arról, hogy az épület terveivel bármi gond lenne, pusztán a hatóság nem volt elég körültekintő. Ez nem ritkán előforduló dolog és valóban frusztráló hiba, de ilyenkor gyorsan megismétlik az eljárást és kijavítják a hibát, majd újra kiadják az engedélyt. Most is ez várható, kiváltképp, hogy egy kiemelt állami beruházásról van szó.

Semmiképpen sem érdemes tehát örömujjongani a tiltakozóknak, ezzel nem fogják megakadályozni a Galéria építését, s tekintettel arra, hogy még nem kezdődtek el az építkezések, még csúszást sem fog okozni. 

Egyébként érdemes újra felidézni, hogy arról a Civil Zuglóról van szó, akinek a vezetőjét, az önkormányzati képviselő Várnai Lászlót kizárták az LMP-ből, mert megverte volt élettársát. De ő volt az a bátor dalia, aki a városligeti tüntetések alatt sunyiban szétkarcolta az egyik faátültetéseket végző munkás kocsiját, és amikor tetten érték rendőrök futásnak eredt, de utolérték. Futóteljesítményét pénzbírsággal jutalmazták. Sokszor akadályozta ő, és egyesületének tagjai a Ligetben dolgozókat, munkagépek elé feküdtek, de a Városliget felújítását nem tudták érdemben ellehetetleníteni a balhék által, ezért is fordulhattak a jogi támadások felé. A siker itt is tiszavirág életűnek ígérkezik. 

Várnai Laci és Feri - nem csak az izlésük közös

Nyilvánvalóan ezzel már az önkormányzati választásokra hangolnak, hiszen a létezésük, egzisztenciájuk függ attól, hogy valahogy a felszínen tartsák magukat, legyen az még oly felesleges és elkeseredett dolog, mint a mostani. Várnai igazi rutinos motoros ezen a terepen, hiszen sikerült egyesületének egy akkora bázist felépítenie, amivel Zugló SZDSZ-eként politikai háttéralkuk nyomán hol a szocik, hol a Karácsony szekerét tolják meg, a szélrózsa minden irányában. 

Hát ennyire érdemes komolyan venni a mostani a híreket. Várnai a Városligetben túl nagy fába vágta a fejszéjét.

Karácsony le akarja rombolni a Ligetet

Szegény Karácsony Gergely. Az egykori üdítően friss, szimpatikus reformer imidzs már rég a múlté, helyette viszont megkaptuk a tehetséges, de rendre rosszul igazoló focista képét, aki a hetedik unikum után fátyolos szemmel bizonygatja a krimó rezidenseinek, hogy ő bizony a Real Madridba is mehetett volna.

Hogy mi vezetett ide? Nem elemeznénk részletesen, hiszen nem ez blogunk fő profilja, de legyen elég annyi, hogy a választópolgárok nem – ahogy a krimó rezidensei sem – hülyék, és nem díjazzák az elvtelenséget (Karácsony-MSZP házasság), a vezetői képesség teljes hiányát (Zugló talán legrosszabb ciklusa az aktuális), és jelen írásunk tárgyát sem szeretik, jelesül az üres, egyre ostobább ígéreteket.

A szokásos semmitmondó lózungok után (emberközpontú várost akar, élhető várost akar.. jézusom) most éppen azt találta mondani ez a drága ember, hogy ha megválasztják (!), ő bizony leállítja a liget projektet (!!).  

Most ne akadjunk fenn olyan technikai jellegű apróságokon, hogy Karácsony pártjának méréséhez Amerikából kell mikroszkópot hozatni, támogatottsága a veretes egy százalék körül mozog, ünnepnapokon talán eléri a kettőt is. Másrészt, még ha be is következik a csoda, megválasztják, a főpolgármesterként nem lesz olyan jogosítványa, amivel parlament által megerősített törvényeket, kormányhatározatokat bírálhatna felül. Már pedig a Liget Projekt törvényeken és kormányhatározatokon alapszik. Ha ezzel nincs tisztában, nyilvánvalóan alkalmatlan a pozícióra, ha pedig tisztában van, akkor azért.

De még talán nem is ez a legnagyobb baj a demagóg hangulatkeltésével, hanem a következő mondat:

„…de azt, hogy a Városligetben monumentális, bármilyen funkciójú épületek legyenek, én ezt urbanisztikai, városrendezési szempontból egy katasztrofálisan rossz ötletnek gondolom…”

Akkor soroljunk fel néhány urbanisztikai és városrendezési szempontból katasztrofálisan rossz ötletet a Ligetből: Széchenyi fürdő, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Állatkert, Vajdahunyad vára, Hősök tere, Millenniumi földalatti, Közlekedési Múzeum.

Ugye milyen jó, hogy 100-150 éve nem voltak Karácsonyok?

Magyar építészek a világ tetején

A világ legjobb középülete lett 2018-ban a Liget Projektben épülő új Néprajzi Múzeum. Jó-jó, de ezt nem mi mondjuk, hanem az egyik legtekintélyesebb nemzetközi építész-szakmai díj, a a Londonban székelő International Property Award zsűrije.

Elképesztő teljesítmény, ugyanis itt nem segédmotoros államok művelődési ház felújítási projektjei versenyeztek egymással, hanem a világ építész elitjének elképesztő tervei, Amerikától az arab országokon át Kínáig. Kb. mintha Forma-1 -et nyernénk meg egy BME-n összerakott autóval.

Óriási elismerés ez a Ferencz Marcel vezette Napur építész irodának, és egyben a magyar szakmának, hiszen újfent bebizonyosodott, ott vannak a világ élmezőnyében.

Persze nem Magyaroszágon lennénk, ha nem indultak volna be azonnal ipari fordulatszámon a fanyalgók, elképesztő gyorsasággal lépett életbe a dögöljön meg a szomszéd tehene fedőnevű hadművelet. Természetesen ugyanaz a megszokott, magát orákulumnak gondoló öt ember jött elő a barlangjából Bardótzkytól Sándortól Garai Kláráig az előre sejthető rigmusokkal: megvették a zsűrit, szar az épület, úgysem valósul meg, senki se akarja ezt, fideszorbán takarodj és még sorolhatnánk.

Ezek a sivalkodók valószínűleg soha semmit nem értek el életünkben, de saját nyomorukból fakadó frusztráltságuk kéretlen-kelletlen kinyilatkoztatására valamiért állandó késztetést éreznek. Sajnos el kell, hogy keserítsük őket, a hiba az ő készülékükben van: ez az épület tényleg kurva jó. És amikor díjazzák, az semmivel sem különb azoknál a magyar sikereknél, mint amikor Hosszú Katinka áll dobogó tetején a himnuszt énekelve, vagy épp Deák Kristóf nevét szólítják a Oscar-gálán.

Liget Projekt: megnyílt a Szépmű, távozott a miniszteri biztos

Van aki pezsgőt, van aki kannásbort bont

Remek hírekkel szolgálhatunk azoknak, akik támogatólag kísérik figyelemmel a Liget projekt alakulását. Viszont annak a maroknyi csoportnak, akik továbbra is epelevessel kezdik a napot és a Fidesz kormány nemzetellenes cselekedetének tarják a liget megújítását, nos, azoknak most nem lesz jó…

Nekik muszáj lesz újra kivonulniuk a park szemétlerakójaként működő, húgyszagú retkes táborukba és felbontani egy nagy kannásbort felajzott idegeik csillapítására.

Tanácstalanul fogadták a híreket

 

Tehát. A felújított Szépművészeti Múzeum megnyitóján a miniszterelnök egyértelművé tette: a kormány eltökélt a liget megújítása mellett, felépítik a múzeumokat és felújítják a parkot, sőt, a miniszterelnök a Városliget Színház építése mellett is hitet tett. Tehát aki abban reménykedett, hogy a Ligetben valami - a főnök tudta nélkül zajló - suttyomban építkezés zajlik, ami majd ha kiderül, jól elkaszálják, az most nagyon koppant.

Itt a videó a bejelentésről:

Ennyike. 

Mindezzel párhuzamosan Baán Lászlót, a Szépművészeti főigazgatóját meghosszabbították a projekt megvalósításáért felelős biztosi pozíciójában, plusz rábízták az Operaház eddig igencsak akadozó felújításának megvalósítását, hogy rázza gatyába. Nyilván azért, mert elégedetlenek voltak az eddigi munkájával...

Ám van, aki a nagy sürgésben-forgásban a lópikula rosszabb végére került, szegény Persányi Miklós egykori szadeszes miniszter bringájáról levették a láncot, az ő nevét már hiába keressük a miniszteri biztosok listájában. Csaknem egy éves áldásos munkájának vége szakadt, valamiért már nem számítanak rá a döntéshozók, mehet vissza a cuki cerkófmajmai közé, ahol tovább legózhat a biódómjának rácsszerkezetével. Ezúton is jó munkát kívánunk neki…

Egyből összeült a válságstáb

Ezeket a cikkeket olvastad már?