Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Placido Domingo üzent a magyaroknak!

Placido Domingo szinte hazajár Magyarországra, ezért is viseli szívén a hazai zene élet történéseit. A világ egyik leghíresebb és legjobb operaénekese most videón üzent nekünk, hogy örömmel értesült róla, új zenei csodák palotája készülő Budapesten. A Liget Budapest Projektben épülő Magyar Zene Háza a reményei szerint segít majd megszerettetni a klasszikus zenét a fiatalokkal.

Elképesztő! Egy hetvenöt tonnás fa emelkedett a levegőbe a Városligetben

Nem is olyan régen hírt adtunk arról (ink), hogy elkezdődött a Magyar Zene Háza építése a Ligetben. Sok szempontból szimbolikus eseményről van szó, hiszen két éve már egyszer nekikezdtek, de akkor borszagú agresszív civiklek megakadályozták, melyből kinőtt a magukat ligetvédőknek aposztrofáló bagázs, másrészt pedig ezzel most elkezdődött az első igazán nagy építkezés a park testén belül. Most akadálytalanul. 

Hogy miért volt két éve balhé? Az agresszorok nehezményezték, hogy a területen belül kivágják azokat a fákat, melyek az új parkrész kialakításába nem illeszkednek, nem ligethonosak, betegek vagy balesetveszélyesek, majd dolguk végeztével, új, egészséges darabokat ültetnek a Zene Háza környékén. Ezt egyébként úgy hívják, hogy parkfenntartás, de a csökkentett képességű, kevéssé világlátott, de annál szorgalmasabb brigád nem volt képes felfogni, azonban a projekt gazdái – kevéssé racionális döntést hozva - megértették az üzenetet, és elhatározták, hogy a rendben lévő fákat átültetik. 

A rövid bevezető után így érkeztünk el a tegnapi nap híréig, miszerint az egykori Hungexpo területen valamennyi fát átültettek, így megkezdődött a Zene Háza építése. Nem mindennapi mérnöki bravúrt hajtottak végre a szakik, hiszen egy – a földlabdával együtt - hetvenöt(!) tonnát nyomó kőrist is átültettek, amihez elképesztő gépparkot, nyomatékot, humán erőforrást és mérnöki precizitást kellett igénybe venni, melyre nem sok példa volt eddig hazánkban. 

A fa pár tíz méterrel került arrébb, jól van, teljes biztonságban zajlott a művelet, most az utógondozása zajlik, hogy megerősítsék új otthonában. 


A Városligetben nem először hajtottak végre sikeres faátültetéseket, eddig 33 fa lelt új otthonra a Ligeten belül, a Fővárosi Állat-és Növénykert bővítése során pedig közel félszáz fát mozgattak meg.

A leendő Néprajzi Múzeumnál három megtermett fát - egy hegyi juhart, egy nyugati ostorfát és egy közönséges platánt - költöztettek arrébb sikerrel. Szintén zökkenőmentes zajlott a nemrég átadott ifjúsági sportpályáknál végzett tíz darab, szintén méretes fa átültetése. Az Állatkerti munkálatoknál pedig tavaly júliusban 16 hónapos előkészítés után ültették át a Döbröginek elnevezett, 101 cm törzsátmérőjű platánt, amely földlabdával és az azt összetartó szerkezettel együtt 107 tonnát nyomott. Mindegyik példány láthatóan jól van.


 

Maga a terület egyébként borzasztó érdekes. A Vajdahunyadvár, Olof Palme sétány, Nagyrét által határolt tízezer négyzetméteres parkrész évtizedekig kerítéssel volt lehatárolva, oda az egyszeri látogató csak úgy nem mehetett be, gyakorlatilag egy autonómiát élvező romhalmaz volt, amit a kerítés mögött túlburjánzott növényzet jótékonyan eltakart. Ezért lesz majd 2020-ra szinte mindenkinek újdonság, amikor elkészülnek itt a fejlesztések, hiszen a kerítéseket végre elbontják, a Liget – s, így a látogatók - visszakapja a testéből kimetszett területet a Magyar Zene Háza kortárs épülete, és a körülötte létrehozott új óriás-zöldfelületek formájában. Gyakorlatilag mintha helikopterrel egy vadiúj parkot beemelnének a Városligetbe. 

Nem sokat kell tehát már várni, az épület mélyépítése munkálatai megindultak, egy másfél évig tartó építkezés és egy rövidebb parképítést követően rá sem fogunk ismerni a parkra.

 

Címkék: Hír

Kibírod röhögés nélkül?

Avagy Karácsony, a bravúrkertész

A Pillangó park felújítását Karácsonyék egyfajta anti Liget Projektnek szánták, ahol ők majd jól megmutatják a világnak, hogyan kell parkot felújítani, meg társadalmi egyeztetni, és úgy en bloc, minden, amit a Ligetben rossznak gondolnak, annak megcsinálják az inverzét. Az ötlet olyannyira jól sikerült, hogy abszolút megértjük, miért akar már Brüsszelbe menekülni a jó Christmas.

De lássuk, mi történt.

A zuglói pillangó park felújítása teljesen indokolt, a viszonylag nagy kiterjedésű zöldterület teljesen lepusztult, drogosmekkává vált, a szándék jó, nincs is ezzel semmi baj. Most abba sem mennénk bele, hogy a projekt amúgy mire elindult, a háromszorosára drágult, és számos tisztakezére büszke polgármester közbeszerzési visszaélésekbe is bonyolódott, házi kedvenc cégét foglalkoztatva, akit már amúgy milliárdokkal tömött ki. Természetesen a ballib média ezt nem veti a szemére.

Csatasorba álltak a Zuglóban világhíres szakemberek, akik a Városliget felújítását teliszájjal ócsárolták a balliberális médiában, és gyakran az ő fals információkkal hergelték fel a Ligetvédőket, amiből sok, felesleges balhé kerekedet. Itt van Megyeri Szabolcs teátrális-sztár-médiakertész, aki egy kamera láttán, mutatóujján pörgetve permetezi a Substralt, szakmai teljesítményéről azonban már kevéssé ismert. Bardóczky Sándor, a magát hétpróbás tájépítésznek tartó, az egykori Karácsony árnyékkormány szakértője, főállású fanyalgó. Sorozatot lehetne abból forgatni, hogy egy ATV-s stáb különböző építkezésekre kiszáll Sándorral, aki hétoktávos rinyálásba kezd. És hát ne feledkezzünk meg Garay Kláráról sem, szintén Karácsony polgármester kitartottja, aki a Zuglói Művelődési Ház vezetője havi félmillió forintért, de indult már a DK színeiben is önkormányzati választáson, és a Városligeti tüntetésszervezések doyenje.

Na, ez az ütőképes szakmai grémium nem volt sehol, amikor rögtön majd 100 fa kivágásával indult el a felújítás, de a ligetvédőknek is csak néhány percnyi buszozás kellett volna, hogy oda tudják láncolni magukat valamihez. Hiába.

De nem is ez volt az igazi bravúr, hanem az parktervezésnek aposztrofált bolondéria, aminek elkövetésért bármelyik tájépítészt rögtönítélő bíroságnak kéne száműznie Bosznia-Hercegovina botanikus kertjeibe továbbképzésre. Ugyanis sikerült a járdát úgy manőverezni, hogy az belemegy a fába. Nem vicc. A szakik szerint kikerülni nem lehetett, kivágni nem lehetett, átültetni nem merik, mert akkor a városligetieket legitimálnák, szóval… jó ez így, majd kiadja – ahogy a mesteremberek mondják.

Kibírod röhögés nélkül?

Sikerült tehát egy olyan megoldást összehozniuk, ami se az embernek, se a fának nem jó.

Szóval ennyit az úgynevezett feketöves szakértőkről, akik ha bármilyen kormányzathoz köthető projektet látnak, azonnal sírásra görbül a szájuk, de ha saját portájukon sül el kasza, eltartott kisujjal néznek félre.  

Címkék: Hír

Digitális forradalom a Ligetben!

2018.09.14.

A Városliget felújítása nem áll meg zöld bővítése és a szuper új épületek felhúzásával, itt bizony a XXI. századi technikát is kőkeményen csatasorba állítják. Manapság már minden hűtő és a mosógép is okos, miért ne lehetne a Liget is okos? Főleg, hogy itt értelme is van: lesz parkot lefedő WiFi, elnavigál minket a telefon mindenhova a parkon belül, szokásaink alapján kedvezményeket kaphatunk ligeti szolgáltatásaiból. 

A ma kiadott közlemény alapján csak néhány példát szemezgetnénk, hogy hogyan is kell elképzelni az okos Liget jövőbeli megoldásait. A parkhasználók egy okostelefonos alkalmazás (vagy persze a weboldalon keresztül is a gépnél ülve) segítségével a Városliget valamennyi intézménybe jegyet válthatnak, sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásért (pl. aki jegyet vált egy koncertre a Magyar Zene Házában, az a következő alkalommal kedvezményesen vehet belépőt az új Néprajzi Múzeum tárlatára).

A rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez azért is nagyon fontos, hiszen a Városligethez környezetében számos, a látássérülteket segítő intézmény található, meg ugye a Vakok kertje is itt van.

A SMART Liget gondol a kerékpárosokra is, akiket további, a Pavilonkertben megismert szervízpontok fogják segíteni, valamint egy Liget szintű kártyarendszer is, amellyel öltözőket, zuhanyzókat, kerékpártárolókat vehetnek igénybe. A parkot teljes egészében vezeték nélküli hálózat fogja fedni, amit szabadon lehet majd használni.

A rendszer olyannyira okos lesz, hogy a Google Maps, a Waze vagy a Bubi is pikk-pakk hozzá tud kapcsolódni, így ezeket az alkalmazásokat használva mindig friss információkat kapunk majd a Ligetről. Így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomások létesülnek.

A fejlesztések már javában zajlanak, így a Liget Budapest Projekt elkészültével egyidőben a SMART megoldásokat használhatják majd a látogatók. Ez elég menőn hangzik, reméljük a megvalósításnál sem csúszik porszem a gépezetbe. A fejlesztés már zajlik, az évtized végére üzembe is állhat.

Hazugságok hálójában fulladt meg az LMP

Moldován Laci, az LMP, azaz a „Létezik-e Még ez a Párt” formáció egyik utolsó, közpénzre kötött lélegeztető gépen tengődő ellátottja terjedelmes cikkben taglalja, hogy szerinte mi a baj a Magyar Zene Háza építésével, és tágabb értelemben a Városliget felújításával.

(Szerinte minden, mindenki más szerint, semmi.)

Moldován a hetedik kerület önkormányzati képviselője nyolcadik éve, neve Erzsébetvárosban gyakorlatilag ismeretlen, semmilyen pozitív változás nem köthető munkásságához a városrészben. Ugye piaci viszonyok között már rég kirúgják az embert ilyen impotens teljesítmény után, de a választórendszer sajátossága, és az LMP belvárosi relatív erőssége miatt maradhatott. A jó Moldovánunk épp a meddő teljesítménye miatt érzi úgy, hogy villantania kéne már valamit, ezért minden Liget Projekttel kapcsolatos eseményre el kell látogatnia és a legközelebbi fix tárgyhoz odaláncolnia magát, mert az ilyenkor róla készülő felvételek teljesítésigazolásként eladhatóak a párt elöljáróinak.

Lacit viszik dolgozni - fotó:ligetvédők

Visszatérve a cikkre, sajátos betekintést kaphatunk egy mániákus elme működésébe, Hollywood-i vígjátékokat idéző negatív spirálba került emberünk, aki ellen összeesküdött a sarki fűszerestől kezdve a görbehátú hivatalnokon át az egyszeri rendőrig mindenki. Hősünk egyedüliként tudni véli, hogy itt a Városliget nettó tönkretétele, teljes lebetonozása zajlik, ráadásul építési engedélyek hiányában, azbeszttel gazdagon beszórva, korrupt, NER bérenc hatóságok közreműködése mellett, akik lábbal tiporják a civileket és jogaikat. Mindezt persze Budapest 80 százalékának akarata ellenére.

Drága Bolgár úr mondaná erre, hogy a valóság ezzel szemben a következő.

Építési engedély van. Azbeszt a területen nincs. A rendőrök pedig teljesen jogszerűen vezették ki őt az építési területről, ahol tűntetést színlelve (2 ember részvételével) próbált meg visszaélni a gyülekezési joggal. És Budapest 80 százaléka? Budapest 80 százalékának akarata 15 ligetvédő tiltakozóban materializálódott, ami – ahogy azt a múltkor is megírtuk – egyértelmű üzenet arra, hogy nincs szükség a ligetvédők tevékenységére.

Ha ez nem lenne elég erős üzenet a drága Lacinak, elég visszagondolnia az április választásokra, ahol alig csúszott hat százalék fölé a hőmérő higanyszála Moldován neve mellett, ami egy nagyon szofisztikáltan kimondott „menjapicsába”. Választási plakátján egyébként büszkén viselte a ligetvédők emblémáját.

További rossz hír számára, hogy jövő októberben jönnek az önkormányzati választások, ami végre a hasznos, valódi munka irányába terelheti a potyautasokat. Regisztráltál már a Profession.hu-ra Laci?

Épül a Magyar Zene Háza – a háborút is elvesztették a ligetvédők

2018.08.30.

Viszonylag csendesen telt a nyár a Városliget életében egészen mostanáig, amikor is két fontos eseményről kell beszélni. Egyrészt elkészültek az új sportpályák a liget Stefánia út melletti szélén. Másrészt – és szimbolikájában ez egy egészen fontos történés – elindult a Magyar Zene Házának építése. De erről később, előbb lássuk a sportos dolgokat. 

A Városliget környékén ugye megannyi iskola létezik, adja magát, ha már ott van tőlük karnyújtásnyira egy nagy park, járjanak oda ki futni, tornázni, fekvőtámaszokat végezni. Erre volt is igény, de a régi pályák állapota olyannyira leromlott, hogy használhatatlanná váltak. Ez ért ma véget, az új sportpark szuperül felszerelt, biztonságos, minden adott ahhoz, hogy a kölkök jól érezzék itt magukat. Ráadásul direkt olyan helyre készült, ahol könnyen elérik az iskolák, bőven visszaérnek a következő órára úgy, hogy még át is tudnak öltözni. És mi van a helyszínen? Egy kétszáz méteres, rekortán borítású futókör, két – szintén puhább felületű – sportpálya, ahol focizni, kosarazni és kézizni lehet, egy távolugró gödör, illetve a Margit Szigeten már sikerrel debütál kültéri kondigépek. Bár az én időmbe lett volna ilyen. Persze azt mondani se kell, hogy a környezetet is rendbe tették, új gyepszőnyeg, padok, ivókutak, stb... Érdemes megnézni a képeket, magukért beszélnek. 

Másik fontos esemény volt a héten, hogy elindult a Magyar Zene Háza építkezése, akadálytalanul. Akik az elejétől fogva követik a Városliget megújításának történetét tudhatják, hogy igen csak szimbolikus jelentőségű mérföldkőről van szó, hiszen 2016 tavaszán már egyszer elindultak itt a munkálatok, de akkor megakadályozta egy maroknyi civil csoport, amiből később kinőtt az úgynevezett ligetvédő mozgalom. Akkor a rebelliseknek sikerült maguk mögé állítani egy viszonylagosan nagyobb számú, aktívan demonstrálni is hajlandó tömeget, és az ellenzéki politikum is örömmel állt be mögéjük, amivel egy időre túszul tudták ejteni a Liget Projektet. De, mint kiderült, hamar elérték a zenitet, és utána törvényszerű volt a hanyatlás. 

Hosszú évek destruktív munkájával mára sikerült teljesen bedarálniuk saját magukat a ligetvédőknek, több részre szakadtak, a politika kihátrált mögülük, hajléktalanteleppé silányították az általuk befoglalt ligeti területeket, ezzel levedlették a szimpatikus zöld maszkot, és előbújt a valóságos agresszív naplopó arc. A ligeti fejlesztések átadásával pedig nyilvánvalóvá vált, hogy itt egyáltalán nem egy felülről vezérelt, dacos faírtó program végrehajtásáról van szó, hanem tényleg európai színvonalú parkmegújítás zajlik, kulturális tartalommal. Az, hogy a „születési helyük” megvédésére összesen 10 db embert sikerült mozgósítaniuk egyet jelent azzal, hogy vége az úgynevezett ligetvédelemnek. Saját maguk oszlatták el azt az általuk folyamatosan terjesztett hazugságot, hogy Budapest 80 százaléka mögöttük van. Most kiderült, Budapest 0,000569 százaléka van mögöttük, azaz csak saját maguk. Nyilvánvalóan ugyanannak a 10 embernek lesznek még elkeseredett próbálkozásaik, ismét súlyos azbesztveszéllyel próbálják majd halálra rémíteni a népeket, teherautók elé fognak feküdni, mert szerintük koszos kereke, vagy más hazugságot találnak majd ki. De senkit ne tévesszen meg, ez már az agónia.

 

Erre nem is érdemes több szót vesztegetni, inkább foglalkozzunk azzal, hogy mi épül. Budapest egyik meghatározó kortárs épülete lesz a japán csodagyerek, Sou Fujimoto által tervezett jellegzetes kubatúra, amit egészen elképesztő formavilág jellemez. A sajtra, palacsintára emlékeztető tetőszerkezet hatalmas üvegfalakat rejt, teljes áttetszőséget kölcsönözve az épületnek, ami így teljesen belesimul a parkba. A tervező ígérete szerint olyan érzés lesz az Zene Házában lenni, mint ha csak a park egy lefedett részében lennénk. Az új intézmény egyébként egy igazi csodabogár lesz, állandó és időszakos zenetörténeti kiállítások lesznek benne, ugyanakkor fontos oktatási, zenepedagógiai feladatot ellát majd, de koncerthelyszínnek sem lesz utolsó. Kíváncsian várjuk.

Címkék: Hír

Zuglói hátra ARC

Az ARC kiállítás jó pár évtizede egy újszerű, friss kezdeményezésként adott teret a kreatív gondolkodóknak és gondolatoknak, amire tényleg érdemes volt kilátogatni, mert a resztli mellett egy-két-három igazán érdekes agyszüleményt is lehetett látni, ami valós társadalmi kérdéseket feszegetett, valóban szemfelnyitó módon. De időközben valami nagyon elromlott.

Az évek során a kiállítás rapid erózióba kezdett, és az internet szélsebes terjedésével teljesen elvesztette értelmét, varázsát, ma már 1 óra alatt több kreatív kompozíció születik a világhálón, mint amit az annuálius ARC offline kitermel. Az érdeklődés visszaszerzése reményében a szervezők erősen a kormánykritikus politikai üzenetek felé tolták el a hangsúlyt, így lett a kreatívok mekkájából orbánozó mém kinyomtató műhely, ahol minden évben találkozhatott a saját identitását kereső balliberális elit, fürödve a vélt szellemi felsőbbrendűségük plakáttengerében.

Így jutottunk el jelen írásunk aktualitásához. Az ARC-ot minden évben az ötvenhatosok terén rendezték meg, szűkítve kicsit ott a parkolót. A bibi idén az, hogy a Liget Projekt ezen a megszokott helyen épp múzeumépítést és teljes felújítást végez, így nem engedélyezték a rendezvényt, amíg a munka tart. A szervezők természetesen egyből telesírták a sajtót, hogy politikai okok miatt nem engedik őket a megszokott helyükön kiállítgatni. Na most ez a politikai ok egy óriási, 10 méter mély gödörben öltött testet, amit Néprajzi Múzeum építkezésnek hívnak. Hát igen, a sajtószabadság korlátozása oly magas fordulatszámra pörgött fel, hogy a kormány már gödröt is képes ásni, csak hogy ellehetetlenítsen egy kritikus hangot. Persze kb. 6 éve lehet tudni, hogy előbb-utóbb azon a helyszínen építkezések lesznek, de a szervezők erről valahogy nem akartak tudomást venni, pontosabban dehogynem, nagyon jól tudták, hogy egyszer majd mártírt tudnak csinálni magukból, nagy nyilvánosság előtt.

Ez a politikai indok, azaz a gödör - fotó: MTI

Na de! Karácsony polgármester látva ezt a tarthatatlan állapotot és a potenciális pózolási lehetőséget, fehér lovon ellovagolt az ARC szervezőkhöz, kamerák kereszttüzében homlokon csókolta a tetszhalott állapotban fekvő kiállítást, és szívélyesen magához invitálta azt Zuglóba.

Fel is lélegzett mind a 10 ember, aki epekedve várta a tárlatot, aztán jött a rémálom. Zugló is kifarolt, az önkormányzat nem engedélyezi a rendezvényt. Hogy is van ez? A baloldali összefogás bástyája kivetette gyermekét? De jó kis plakátot lehetne ebből rajzolni.

Egy szép alkotás - kell ez nekünk?

Azt csak mellékesen jegyezzük fel, hogy nem látni az amúgy a ligeti tömegrendezvények miatt állandóan hőzöngő, magukat ligetvédőnek aposztrofáló kirakatembereket úgy, mint Bardóczi Sándor, Schellner István stb., hogy tapsolva ujjonganának, újfent csökken a park tömegek általi terhelése. Persze nyilván tudjuk miért nem, a gondolatmenet inkább csak költői. 

Szóval el kéne gondolkodni a ARC-os barátainknak, hogy van-e még igény egyáltalán a bohockodásukra, vagy inkább találjanak ki valami értelmeset. Utóbbival mindenki nyerne.

Címkék: Hír

A Népszava úgy szidja a Liget Projektet, hogy azt sem tudja, hol van a Városliget

Már az első tavaszi napsütéssel elpárolgott az néhány téveszme, amely az elmúlt években kísérte a Városliget megújítását, hivatalos nevén a Liget Budapest Projektet.Volt, aki bebetonozásról, meg a Liget beépítésről regélt, de az igazán eszementek a ballib sajtó legnagyobb támogatása mellett egyenesen park megszűnésével rémisztgették saját magukat és köreiket. Aztán szembe jött valóság és nagyot ütött.

Elkészültek a park megújításának végleges tervei és a tájépítészek is letették mellé az elképzeléseiket. Így lett most már napnál is világosabb (vagy a fűnél is zöldebb, ha úgy tetszik), hogy itt nincs semmiféle átverés, a zöldfelület jelentősen nőni fog, a rettenetes állapotban lévő növényzetet rehabilitálják, sportpályákat, kutyafuttatót építenek, az régi épületek felújítják, az újakat pedig betonon vagy elbontott romos épületek helyén húzzák fel (apropó, kinek szúrt szemet a több évtizedekig  a Városliget közepét csúfító borzalmas Hungexpo irodaház? Biztos nem a magukat Ligetvédőnek nevező bagázsnak – persze, csövezni jó volt benne)

Csak, hogy ne felejtsük, ilyen volt:

Na, ennek a helyén, kisebb területen lesz például a Magyar Zene Háza, amit Szu Fudzsimoto nevű japán faszi tervezett, aki nem mellesleg a világ leginnovatívabb építészének is választottak.

Az az épület pedig így néz majd ki:

Ennyi.

Persze vannak, akik zárás után is rendelnék stampedlit, még a meccslefújás után is hálószaggató gólról álmodnak, a Népszavát is viszi még a lendület, őrzik még a drága kollégák a tüzet. A lap hasábjain Simányi Frigyes építész mondja még a mantrát, nagyokat kortyolva a lejárt szavatosságú, megposhadt italból. Többek között szemére veti a projektnek, hogy ígérete szerint miért nem bontotta le az oda nem illő épületeket, például a Petőfi Csarnokot. Tudják, amelyet lassan két éve (!) tettek a munkagépek a földdel egyenlővé.  Elvárható, hogy legalább időnként sétáljanak abban a parkban, amelyet annyira féltenek, nem?  Az igen felkészült kritikus szerint az is csalódás, hogy nem számolták fel az „ízlésromboló árusbódékat” sem. Nyilván arra a tucatnyi bódéra gondol, amelyet a projekten köszönhetőn már régen lebontottak, helyükre pedig a gyönyörű, Feszl Frigyes által tervezett korhű pavilonakt építették.

Ilyen volt/ilyen lett

És azt is kinyilatkoztatja a drága cikkíró (akiről itt már nyilvánvaló, hogy csak képeslapon látta a Városligetet), hogy biztosan csökkenni fog a zöldfelület. Hiába mondják Magyarország legjobb tájépítészei, hogy sokkal több zöld lesz a Ligetben, a Népszava tudja, hogy nem. Na akkor erre a képre mit mond a drága cikkíró?

Csak itt 5.000 négyzetméterrel több a zöld, mert a használaton kívüli épületet lebontották és parkosították.

Aztán a Magyar Hang nevű médiazombi is tekeri még a lánc nélküli biciklit, ők meg azon örömködnek, hogy bebukott  a projekt, „egyes források szerint” nem fog semmi megépülni.

Egy séta talán ráférne az ott dolgozó kollégákra is...

 

Címkék: Hír

Iszonyú látványos videó a Városliget felújításáról!

Kevest hallani mostanában a Liget Projektről, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne történne most a parkban semmi. Sőt, ellenkezőleg, szépen, csendben elképesztő ütemben zajlik a Liget felújítása, aminek tanúbizonyságaként egy elég látványos videót is közzétettek a munkálatokról.

Az elkészült új kutyás parkot már használhatják a Hermina út mellett

De mielőtt megnéznénk azt, érdemes áttekinteni, hogy mik is a Liget Projekt elemei, ehhez segítségül hívjuk a Városliget Zrt. közleményét:

A park megújításának első üteme a végéhez közeledik, míg a Néprajzi Múzeum és az Állatkert bővítéseként megvalósuló Pannon Park már jó ütemben épül. Történetének legnagyobb rekonstrukcióját követően a Szépművészeti Múzeum most októberben, a teljes körűen felújított Olof Palme Ház helyén létrejövő Millennium Háza pedig a jövő év közepén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az elmúlt hetekben elkezdődött a Dózsa György úti mélygarázs megvalósítása, amit rövidesen további beruházások megindítása követ: a Magyar Zene Háza építése még idén nyáron, az Új Nemzeti Galéria kivitelezése pedig az év második felében kezdődik el. Év végére elkészülnek az egykori Szabolcs utcai klinikák helyén megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületei, befejeződik a komáromi Csillag erőd rekonstrukciója és bővítése, valamint az Olof Palme Ház műemléki restaurálása is. A parkfejlesztés első üteme is lezárul, a nyár végére megújul a Vakok kertje és létrejön egy korszerű, a környékbeli iskolák igényei szerint megépített sportközpont is.

És akkor a videó:

Címkék: Hír

Kamu faírtással riogat a HVG

Mint aki mezítlábbal lép Lego kockára, úgy visít fel a balliberális média, amikor a ma oly divatos, fake news jelzős szerkezettel illetik őket, de hát mit tehet az ember, ha egyszerűen nincs ennél jobb szó arra, amit művelnek. Lásd az alábbi példát.

A HVG mai cikkének címében 600 (!) városligeti fa kivágását veszi biztosra.  Azaz a jóképességű újságíró azt akarja elhitetni a felületes olvasóval, hogy a Városligetben élő fák tíz százalékát (!) el fogják pusztítatni. Csak úgy. Kedvtelésből. Nyilván, mert OrbánViktor.

Ezzel szemben mi a valóság?

Persze, hogy nem vágnak ki 600 fát, sőt, egyet sem. Pusztán annyi történt, hogy egyesével megvizsgáltak a Városliget összes fáját, ami alapján fajtájuk, egészségi állapotuk szerint védetté, vagy nem védetté nyilvánították őket. Ugyan a fáknak már volt ilyen minősítésük, de az olyannyira elavult és régi volt, hogy indokolttá vált a mai, korszerű technológiákkal újra rájuk nézni.

Így történhetett az, hogy mintegy 600 fa védettségét elvették, mert az indokolatlan volt, 500-nak pedig védettséget adtak. Ez nem azt jelenti, hogy holnap kivágják őket, hanem azt, hogy az elkövetkezendő tíz-húsz-harminc évben, ha a növényzet karbantartásra, megújítására kerül sor (városi parkokban ez időről-időre kötelező feladat), a nem védett (invazív, balesetveszélyes, stb.) fákat eltávolítják és újat ültetnek helyettük.

Az egyébként irgalmatlan hosszú cikk vége felé nagyon homályosan ugyan kiderül az igazság, de régi trükkel élve a mai olvasói szokásoknak megfelelően, aki csak a címet és a leadet olvassa el, az most rázza az öklét, hogy újabb fairtás indul.

Olyan csúsztatásokon már nem is érdemes idegeskedni, hogy a félnótás kolumnista szerint új felszíni parkolókat építenek a Műcsarnok és Szépművészeti mellé (holott a Liget Projekt autómentesíti a parkot), holott aki egy picit is képben van, az tudhatja, hogy hivatkozott parkolók már évtizedek óta ott vannak.

Elképesztően fárasztó és unalmas már ez az örökös hiszti a fák végett, mintha az egyszerű, elnyomott népet szimbolizálná a szerencsétlen növény, míg a gátlástalan elnyomást meg a narancsbőrű kéz, ami beindítja a benzinmotoros fűrészt. Ez egy vicc. Komolyan, van, aki azt gondolja, hogy ha Orbán Viktor csillapíthatatlan rosszkedvvel tér magához reggel, csak egy évszázados platán ledarálása derítheti jókedvre? Ne szórakozzunk már.

Ha gyógyíthatatlan beteg egy fa, ki kell vágni. Ha súlyosan megsérül egy vihar miatt, ki kell vágni. Ha olyan fajtájú fa, ami elszívja a környezetéből a tápanyagot, ezzel megölve a körülötte élő növényeket, ki kell vágni. Ilyen egyszerű.

Mi a tanulság?

A HVG-nek lassan a kérdéseit sem szabad elhinni.

Címkék: Hír

Ezeket a cikkeket olvastad már?