hirdetés
Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Bayer Zsolt: Béka-egér harc

Az ismert közíró-publicista, Bayer Zsolt sem hagyta szó nélkül a Városligetben kialakult helyzetet. Dolgozatát a mai Magyar Hírlapból szemlézzük:

Az egerek (mivel mérhetetlenül ráértek és tele is voltak zabálva) elhatározták, hogy megvédik a semmit.

Szereplők: Komáromyx-riddimcolonyx (rasztanyalka egérkapitány), Sebestyénix vállfragmentumix (hisztipics hazugegér), Bolgáryx gyugyikux (rádiós hazugegér), rendőrök, polgárok, melósok, fák. Történik: Budapesten, a Lizsében.


Az egerek (mivel mérhetetlenül ráértek és tele is voltak zabálva) elhatározták, hogy megvédik a semmit. Megvédik, amit nem kell védeni, amit nincs kitől és mitől védeni, megvédik a lepusztultságot, az ótvart, és megakadályozzák a világszínvonalú fejlesztést. Az egerek mindezt a fák megvédésének hazugságába csomagolták, miközben kevés fát fenyegetett veszély, ráadásul a kivágott fák helyett új fákat is akartak ültetni a nagyot álmodók, s miközben a főváros közepén lévő Lizsé nem őserdő, hanem egy mesterséges park, amelyben amúgy is rendszeresen vágni kell a fákat.

Az egerek harca amúgy sem a fákról szólt, hanem az unalomról és a hülyeségről. E két ösztönzőtől vezérelve néhány egér felmászott egy lepusztult, ótvaros épület tetejére, oldalára, és Horatius Coclesnek, valamint Mucius Scaevolának képzelték magukat.

Aztán a rendőrök kijöttek, és elvitték az unatkozó hülyéket a helyszínről. Ami felettébb helyes és üdvös cselekedet ilyen esetekben.

A legmagasabbra Komáromyx-riddimcolonyx (rasztanyalka egérkapitány) mászott, így őt vitték el utoljára. A pszichiátriára. Onnan kijőve Komáromyx-riddimcolonyx mélységesen mély kiválasztottságtudattal átitatottan, prófétai megszállottsággal beszélt átélt szenvedéseiről Bolgáryx gyugyikux (rádiós hazugegér) műsorában.

Komáromyx-riddimcolonyx elmondta, hogy amikor lejött a tetőről, a rendőrök az orvosok jelenlétében életveszélyesen megfenyegették, mondván, most aztán vége lesz őneki, mert a kórházban majd jól beinjekciózzák és akkor puff! És be is vitték, és ott szegénynek egy nővérke jelenlétében kellett meztelenre vetkőznie (irgalom atyja, ne hagyj el!), majd vizeletet és vért akartak venni tőle. Vizeletet adott szívesen, de a véradást vallási okokra hivatkozva megtagadta. (Tudomásunk szerint kizárólag Jehova tanúi tiltják a véradást, de a vérkapást is, a vérátömlesztést is, még akkor is, ha életmentésről van szó. El ne felejtsük ezt, ha Komáromyx-riddimcolonyx ne adj’ isten vérátömlesztésre vagy csak vérre szorulna valamikor, nehogy kapjon majd vért, mert itt állnánk utána a megsértett vallási jogaival!) Amúgy többen élnek a gyanúperrel, hogy Komáromyx-riddimcolonyx teljesen más okból nem akart vért adni. Ugyanis a rendőrségi jegyzőkönyv szerint „(…) a magát a Közlekedési Múzeum kéményének belső falához láncoló 32 éves K. Gergely budapesti lakos saját elmondása szerint kábítószer hatása alatt tiltakozott – tájékoztatott a rendőrség. Közölték: a férfit a mentők szállították be a kórházba, mert az állapota ezt indokolta. Szerdán a helyszínen a rendőrök eleve azt mondták, hogy az addiktológiára viszik, a később a sajtót megjáró „öngyilkoshajlamot” egyáltalán nem említettek.


Ja! Hogy Komáromyx-riddimcolonyx esetleg keményen be volt pipálva? Ez szintúgy sok mindent megmagyarázna, többek között azt is, amit Bolgáryx gyugyikux (rádiós hazugegér) műsorában még előadott. Előadta ugyanis azt is, hogy betették egy szobába egy gyógyszerfüggő srác mellé, aki gyógyszerért könyörgött, mert rosszul van, és zörejek vannak a fejében, de nem törődtek vele. „Akkor jógáztam vele, beszéltem vele, és fél óra múlva tünetmentes lett” – mesélte Komáromyx-riddimcolonyx, aki ettől kezdve hallhatóan Jézusnak képzelte magát. Majd még hozzátette: „Reggel a főorvos megköszönte, hogy segítettem a betegükön, és meghívott, segítsek ezután is. Mondtam, hogy szívesen, de csak ingyen, önkéntes alapon”.


Bolgáryx gyugyikux (rádiós hazugegér) a gyógyításról, nagy, közös jógázásról szóló történet közben elkezdett hüledezve, ciccegve szörnyülködni, hogy jaj, hát micsoda borzalom, hát hol tart az egészségügy, lám, egy kicsi empátiával micsoda csodákat lehet elérni, de az orvosok bezzeg érzéketlenek, még szerencse, hogy néha arra jár egy ilyen jó ember, és jógával (kézrátétellel, kávézaccal, jamaicai reggae zenével) gyógyít. (Ezeket majd egyszer tényleg be kell szállítani a pszichiátriára, azt hiszem…).

Eközben Sebestyénix vállfragmentumix (hisztipics hazugegér) azzal traktálta a nyilvánosságot, hogy a rendőrök, meg a biztonsági őrök, meg az Orbán eltörték a vállát, amiből letört egy „6-8 milliméteres fragmentum”. Ezután az egérsajtó egyéb fragmentumai sokáig könyörögtek, hogy Sebestyénix vállfragmentumix adja át nekik a látleletet, amelyből kiderül, mi is történt a vállfragmentummal. Ekkor Sebestyénix vállfragmentumix hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől. Majd előkerült a látlelet, amiből kiderült, hogy „(…) friss törés, csontsérülésre utaló jel nem látható”.


Na tessék! Most itt állunk friss fragmentum nélkül a háború kellős közepén! Mindenesetre annyi még történt, hogy az egerek halált megvető bátorsággal megrohamoztak egy bobcatet, és könyörtelenül megállították a szerkezet hatvan körüli, öreg melósát. Többen a bobcathez láncolták magukat, egy másik hisztipics meg belemondta a kamerába, a bobcat szédítő magasságában ülve, leláncolva, hogy „legfeljebb meghalok!”


Huh! Micsoda hátborzongató szavak… Szemünk előtt született meg a bobcatek Jeanne d’Arcja… Itt tartunk most. A könyörtelen csata biztosan folytatódni fog. Még egy pár napig. Aztán, miképpen a régi viccben vagyon, jön a csősz, és mindenkit elzavar a francba. És akkor majd a hisztipicsek és rasztanyalkák, meg Sebestyénix vállfragmentumix és Komáromyx-riddimcolonyx, no és Bolgáryx gyugyikux kénytelenek lesznek odébbállni, vihetik máshová az elmebajaikat, odaláncolhatják magukat kukákhoz, budikhoz, kóbor kutyákhoz, egymáshoz – szóval a helyére kerül majd minden. Addig is: ügyeljünk a fragmentumokra!

Forrás: magyarhirlap.hu 

Címkék: Hír

Gyurcsány embere a hazudós ligetvédő

2016.07.01.

Napokban volt hír, hogy a rongálás közben előállított ligetvédőnek intézkedés közben eltörték a vállát. Később orvosi vizsgálatok igazolták, hogy kutya baja, nyilván a hisztéria keltés és a dramatizálás miatt hazudott, de hamarabb utolértek, mint a sánta rókát. Pedig a mai valasz.hu cikkből kiderült, hogy a legjobbaktól tanulta a műfajt. 

A szóban forgó hölgy Sebestyén Eszter, aki nem más mint az MSZP-frakció sajtóosztályának egykori vezetője, és a megboldogult Gyurcsány-kabinet volt stratégiai tervezője. Azt hiszem innen már nem is kéne folytatni az írást, de azért megteszem, mert különösen amatőr volt a hölgy. 

A sajtó természetesen felkapta a drámát, rendőrség pedig közleményben reagált a hisztijére: a vizsgálatok során csontsérülést, illetve törést  nem diagnosztizáltak. A 444 megkereste Eszterünket, aki letette a nagyesküt, hogy papírokkal tudja alátámasztani a sérüléseit. De hozzátette még, hogy nem is biztos, hogy a rendőrök hibája, mert van egy gyerekkori vállsérülése és lehet, hogy az rakoncátlankodik. 

Kisvártatva el is küldte az ambuláns papírjait, amiben feketén-fehéren az áll: „Az elvégzett rtg-felvételen a glenoid felrő-elülső [sic!] pereme mellett apró, kb 6-8 mm-es lekerekített csontfragmentum látható, feltehetően korábbi sérülés maradványaként. Egyéb friss törés, csontsérülésre utaló jel nem látható” 

Tehát nem bontotta ki az igazság minden részletét, vagyis kőkeményen hazudott. Ennyit a politikán felül álló ligetvédőkről, akik mint a mellékelt ábra is mutatja ha kell hazudnak, szétrongálják az építési területet, megakadályozzák Magyarország egyik legnépszerűbb múzeumának a megújítását, börtönnel fenyegetik meg a munkásokat és lámpavasra húznák a miniszterelnököt. 

De most már legalább tudjuk honnan fúj a szél. 

Orbánt lámpavasra akasztanák a Ligetvédők

Hazugságok hálójában 

Vasárnapról hétfőre virradóan a Közlekedési Múzeumot lebontó, majd felújító cég elkezdte körbekordonozni az épületet. Azonban tanulva a Hungexpo épületeknél tapasztalt hippi rohamokból, előrelátóan megbíztak egy örző-védő céget is, hogy ne tudják megakadályozni ligetvédő barátaink a bontási terület elkerítését. Ebből lett a nagy hiszti. 

Hogy miért volt erre szükség? Azért, mert ha egy mozdony kölcsönhatásba kerül az emberi testtel – legyen az ligetvédő, vagy csak egy arra bicikliző -, bizony az egyik meg fog sérülni. Biztosan lehetséges, de eddig még nem dokumentáltak olyan esetet, hogy ne a vonat nyerne. Szóval itt irgalmatlan gépeket fognak kiemelni az épület gyomrából, amihez még a tetőszerkezetet is ki kell nyitni, tehát a legutolsó dolog, ami hiányzik ilyenkor, hogy egy raszta hajú emberke ott parádézzon, aztán kivasalják. Nyilván ezt csak az nem érti, aki nem akarja megérteni, de még ha a ligetvédőkről is van szó, első a biztonság. 

Óriási szenzációnak élte meg mind a sajtó, mind a tiltakozó had, hogy kigyúrt kopaszokkal védték a kordonépítést. Hát, sajnos sem kerekesszatyorral közlekedő nagymamákkal, sem szilikonmellű topmodellekkel nem lehet hasonló tevékenységet végezni hatékonyan (bár ez utóbbi lehet aktivistát csinálna belőlem is). Persze ment a választási irodázás, de attól még, hogy valaki erős és kihullott a haja, még nem biztos, hogy Nyakó István nemezise. 

A kordon mindenesetre a biztonságiak segítségével felépült, amit 20-30 ligetvédő megpróbált áttörni, de nem jártak sikerrel, viszont egy kis garázdaságot sikerült megvalósítaniuk. A kudarc eléggé frusztrálttá tette őket, így egyre elkeseredettebb módszerekhez folyamodtak, mondhatni kimutatták a foguk fehérjét. Teherautók elé feküdtek, kirángatták a dolgozni igyekvő bobcat munkagép sofőrjét és elvették a slusszkulcsát, mindeközben ordibáltak vele, börtönnel fenyegették meg és 

emellett Orbán lámpavasra akasztását is sürgették. 

Egy másik tagjuk a Facebookról kikerült kép tanúsága szerint pedig azon kesergett, hogy milyen kár, hogy már nem hord magánál rugós kést, mert jól megszúrkálta volna a kopaszokat. Ugye milyen szimpatikus? De ha kell, egy kis hazugágért se mennek a szomszédba. Szintén tegnapi hír, hogy eltörték a rendőrök egy ligetvédő vállát, amikor lekapcsolták és előállították a Városliget Zrt. épületénél graffitizés közben. Persze mindenki hősi halottként tekintett a firkálóra, de később kiderült, hogy makk egészséges a hölgy, amit maga is bevallott. Csak ugye azt ilyenkor már mindenki elfelejti, hogy mégis csak rongált és nem mellesleg gusztustalanul hazudott, lejáratva az egyébként szabályosan intézkedő rendőröket. Szintén csúsztatás volt, hogy a már említett bobcattel átmentek egy tiltakozó lábán, akiről később ugyancsak kiderült, hogy kutya baja, csak akkora lendülettel rázta az öklét, hogy elesett. 

Tényleg ördögtől való?

Hát így állunk, és nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindezt Budapest egyik legnépszerűbb múzeumának felújítása ellen teszik. De hogy kik is ezek a sötét, zöld figurák valójában? Hamarosan induló vicces portrésorozatunk lerántja róluk a leplet.

Címkék: Hír

Fű, krumpli, gyerekprogram a romoknál

2016.06.18.

Lassan három hónapja már, hogy meg kellett barátkoznunk az úgynevezett ligetvédők emberhalmaz fogalmával, akik mit sem vesztettek a lendületükből, természetvédés ürügyén tovább pofozgatják a kis einstandolt koszfészküket, és egyfajta munkásőrségként a felügyeletük alá akarják vonni a teljes Városligetet. Helyzetjelentés a zárt osztályról. 

Sűrű hét áll mögöttük, hiszen a Hungexpo területnél sikerült elfoglalniuk egy újabb épületet. „Dzsi-Rassz” fedőnevű emberük (értitek, Grass, érted, FŰŰ!!! :) :) :) !!!44), a Riddim Colony hazánkban világhíres együttesének énekese, akinek már az oviban is cannabis volt jele, egyfajta szóvivőként tájékoztatta a 444 tudatmódosításban szintén jártas riporterét: bizony szó sincs betörésről, mert az ajtó nyitva volt. Persze. És erre három hónap után jöttek rá. Vagy ennyi idő alatt józanodtak ki annyira, hogy észrevegyék az épületet? Mindegy is, mi sem természetesebb, újfent birtokba vették azt, ami nem az övék. 

Érdekes lenne végig vinni egy gondolat-kísérletet, hogy mi történne, ha holnap leállítanák a projektet. Összepakolnának és hazamennének? Áhh. Most már ez a haza, ezért ilyen túlérzékenyek mindenre, gyakorlatilag honvédő háborúvá vált a kis lelkecskéjüknek. Találnának egy újabb ellenségképet, ugyanúgy főznék minden nap a kumpit, demokráciásdit játszanának a különböző ülésezéseikkel egészen addig, amíg a Zrt. üríti a toitoiokat. Ezzel nem is lenne semmi baj, csak ne itt csinálják, keressenek Kőbányán vagy Rákosrendezőn egy elhagyott épületet és sziesztázzanak ott egész nap. Ragyogóan fő a kumpi ott is, de közben nem ejtik túszul szerencsétlen ligetet. 

De nyilván nem ez lesz, sőt, az egyre fogyó emberállományukat igyekeznek feltölteni más bandériumokkal. Tegnap óriási nemzetgyűlést tartottak a Királydombon, ahol majdnem 100-an üzenték meg egyszerre Baánnak, Orbánnak, Tarlósnak, hogy szájon lesznek vágva, ha nem vigyáznak. Jöttek a Római Parti Mobilgátellenes Janicsároktól kezdve az Orczy Kert Tulipános Lovagjain át a Rudabányai Korcsolyaélezők Szövetségének képviselőiig mindenkik. Az unalomba fulladó diskurzusuk után gyorsan megállapodtak, hogy most akkor megállapodtak, és ennek örömére tegnaptól rendeznek egy háromnapos fesztivált a Hungexponál. Mi sem jobb ötlet egy bontási területen, félig kivágott fák alatt, megroggyant épületek között tömegrendezvényt tartani, gyerekprogramokkal. Nem kívánok ilyet, de egészen filmszerű lenne ha egy kicsavart fa ráhullana ott valakire, nyilván más lenne a hibás. De legalább most már még hülyébben hangzik, ha a Zrt-t kritizálják a sok rendezvény maitt. 

Ettől kell megvédeni a ligetet

Szerencsére olyan jól elvoltak egymással a drága ligetvédők, hogy észre sem vették, eközben szépen, csendben teljesen kicserélték a Vajdahunyad Vára előtt a gyepet. Olyan gyönyörű zöld lett, hogy non-stop őrizni kell, mert a Riddim Colony tuti megpróbálná elszívni. Vajon ebbe is bele tudnak kötni?

Címkék: Hír

Az Orczyban vágják a fákat? Ja, az mehet!

A 444 adta hírül ma, hogy az Orczy kertnél beindult a nagyüzem: 145 fát vágnak ki, amit ha hozzácsapunk a nemrég kihasított 131-hez, az egészen elrettentő 276 példányos halotti bizonyítványt kapjuk. Összehasonlításképp ez hétszer több, mint ami miatt össznépi hippifesztivál indult a Városligetben, és négyszerese a Karácsony féle faholokausztnak, de talán az egész Liget Projekt nem fog ennyi fát érinteni. 

Fotó: kettősmérce

Hogy hol van ilyenkor Garay Klára, az orákulum? Hó eleje van, nyilván számolja a fél millió adóforintot, amit ilyenkor mindig a bankszámláján talál a Cserepesház kiváló vezetéséért. Hol van Várnai Laci? Ja, az Orczy már kívül esik a választókerületén. Illés Zolit talán jobb meg sem említeni. És hol vannak ilyenkor az úgynevezett ligetvédő barátaink? Sehol. Valószínűleg épp a krumplit pucolják a levesbe, vagy beüzemelik az új akkumulátort, hogy tudják hallgatni Bulgár urat a Kubrádión, vagy a tüzifát(!) hordják be az esti bulihoz. Egy valami nem akaródzik: átmenni az Orczyba megvédeni a fákat. Pedig ott is milyen jól el lehetne küldeni a kormányt a picsába. Ennyit az ő hitelességükről. 

Hadd vágják az Orczyt, majd azon sütjük a finom kumpit!

Ebből is látszik, hogy ez a kvázi mozgalom már azt sem tudja miért jött létre és rég nem a fák megmentéséről szól, hanem a közösségről. A társadalom legkülönbözőbb széleiről összeverődött emberek élvezik, hogy végre tartozhatnak valahová, ülésezgethetnek, döntéseket hozhatnak, hasznosnak érezhetik magukat, nem kell gondolniuk a szánni való életük valós problémáira. Csak ettől még ugyanúgy szétrohad a liget.

Címkék: Hír

OLOF PALME SZELLEME A BICIKLISEKBE KÖLTÖZÖTT

Büszkén hirdetik a kerékpárosklub emberei, hogy tárgyalni voltak a Városliget Zrt.-ben, jól az asztalra vertek: megmarad az Olof Palme sétány, nem vágják át Budapest biciklis szívén keresztül vezető vaszkuláris eret. Tehát elmarad a szívroham, de a test attól még beteg marad. Mindegy, a lényeg, hogy boldogok a kerekesek. 

Kérdés, hogy a liget megújításának hosszútávú folyamatában ez jó kompromisszum-e. Szerintem nem. Nyilván egyeztetni kell mindenkivel, ez nem is kérdés, hanem kötelezettség. De nem szerencsés, hogyha valaki elsírja magát, akkor a Zrt. abban a pillanatban rohan a zsebkendővel megvigasztalni. Számtalanszor láttuk már, hogy jószándékkal ment a kisujj, ment...ment, aztán a karjánál fogva rántották a mélybe. Ma a biciklisek, holnap a rovargyűjtők egyesülete, utána a korcsolyaélezők szakszervezete és a vége az lesz, hogy a sok bába között elvész a gyerek. 

Egyébként meg a francnak kell, hogy a biciklisek ezerrel szlalomozzanak az emberek között át a ligeten, nyilván terveztek nekik a tájépítészek új utakat, van a cangán kormány, oda tudnak vele menni. Ráadásul azt az ócska szockó mementót akarják megmenteni, amin párosával járnak fel-alá Sztálin születésnapi trolijai, indokolatlan szélességben. Ne a nyuszika lőjje már seggbe a vadászt! 

Hol lesz a kutya elásva?

2016.05.31.

A 444 teljes fegyverarzenálját beveti a Liget Projekt megtorpedózására. Az hagyján, hogy következetesen a Liget beépítéseként hivatkoznak rá, fél órás videoriportot készítenek Projekt vélt árnyoldalairól, amelyben kizárólag a Ligetvédőkkel beszélgetnek és 0, azaz nulla percet fordítanak arra, hogy a második oldal álláspontját bemutassák, most pedig a különböző civil csoportokat hergelik a projekt ellen. 

„Kutyafuttatókba zsúfolhatják a Városligetben sétáltatott több ezer kutyát” 

Ezzel a hitchkoki képpel sokkol a karizmatikus szerző, Sarkadi úr. Szinte magunk előtt látjuk, ahogy száz négyzetméteren tízezer kutya többszólamban nyüszít, ugat, felváltva fosik majd megeszi. Egyszóval bekövetkezik a régóta várt leszámolás a budapesti kutyatartókkal. Na itt nyomjuk be a pause gombot. 

Először is érdemes tisztázni, hogy a városi belterület közterületén 2010 óta csak pórázzal lehet kutyát sétáltatni, kivéve a kutyafuttatókat. Tetszik, nem tetszik, ez van. 

Egyébként csak margón kérdezem: mi értelme van nagy mozgásigényű kutyákat a belvárosban tartani? Komolyan. Reggel kirakja a barom a vizet meg a pedigrét pált, elmegy a gyárba, hazaesik este, azt leviszi a dögöt hadd mozogjon egy kicsit meg hugyozzon. Tudom, általánosítás, de rengetegen vannak így a belvárosban és ha valami, ez nettó állatkínzás. Zárójel bezárva. 

Szóval papíron eddig sem lehetett szabadon ereszteni a jószágot a ligetben, de a hatóságok jófejsége miatt nem büntettek. Azzal, hogy most dedikált kutyafuttatókat telepítenek nyilván változni fog a helyzet, de ha jól értem, pórázzal ugyanúgy bárhol lehet sétálni majd az ebbel mint eddig. Az pedig nem biztos, hogy ördögtől való gondolat, hogy jól elkülönüljenek azok a terek, ahol úgy lehet pihenni, hogy szabadon vannak a kutyák és azok, ahol csak pórázon lehetnek. 

Én például kifejezetten örülnék annak, ha tudnék úgy piknikezni a családdal, hogy szendvics evés közbe nem könyököljek kutyaszarba, vagy ha labdázok a kölkökkel ne rohanjon oda percenként egy jófej eb, hogy beszálljon. 

Hol és mekkorák lesznek majd ezek a futtatók? Nem lehet még tudni. Ahogy Baán többször is említette most körülbelül egy egyéves periódus következik, amely során a különböző szervezetek visszajelzései alapján finomhangolják a nyertes tájépítészeti pályázatot. Hogy mennyire nem érdemes szítani a feszültséget, azt az EB OVO Egyesület vezetőjének a reakciója is jelezte a provokatívnak szánt cikkben: „egyelőre nem izgulok, hogy gáz lesz”. A Zrt. tájékoztatása szerint a tájép. pályázat előkészítésébe is bevonták az EB OVO-t és a most következő egyeztetéseknél is számítanak rájuk. Úgyhogy tényleg nyugi, nem lesz gáz.

Egyszerűbb lenne lebetonozni az egészet

Bemutatták a Városliget győztes parktervét, amely kedvező visszhangot kapott. De azért vannak persze fanyalgók is, naná. Főleg olyanok, akiket hívtak egyeztetni, csak éppen nem mentek el. Most meg nyafognak. Mint a Magyar Kerékpárosklub, amely szerint a terv megszüntetné az Olof Palme sétányt, amely szerintük fontos ütőere a budapesti bringaforgalomnak. Harcolnak a betonért. 

Jó, de mégsem. Nagyjából ennyiben összegezhető a cangások véleménye, meg abban, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha ők találnák ki, építenék meg, ellenőriznék és még hídpénzt is szedhetnének – de a beruházás terheit viselje az állam.

Most ilyen

Kicsit sok ez már.

Miközben ment az össznépi zöld nyivákolás (lám, a végeredmény közel 68 százalékos zöldfelület, s most nagy a kuss garaiklárikáéknál meg szabórebekkáéknál), arról senki nem beszélt, hogy a Liget kisállatvilágának, növényvilágának legnagyobb ellenségei, gyilkosai éppen a kerékpárosok. Bumm. Nem én, hanem egy, a Ligetben hosszú évek óta kerékpározó ismerősöm mondja ezt.

Erre mi a válaszuk? Politikát csináltak ebből is. Mert az indexes kerékagy cikke alapján hiába volt a hívó szó, nem mentek el az előzetes egyeztetésekre véleményüket elmondani. De ahogy meglett a döntés, egyből támadtak.

Elegánsan, utólag.

Sokan örülünk annak, hogy végre lezárult ez a nemtelen szappanopera a Városliget rehabilitációjával és nemzetközi hírű tervezők új épületeivel kapcsolatban. Szép lesz, jó lesz. Aki látta a kisfilmet arról, hogy miként fog kinézni, annak nincs miről magyarázni.

Nyilván a Zrt. sem olyan hülye, hogy kizárja a biciklisforgalmat a ligetből, főleg, hogy számos kerékpáros utat tartalmaz a nyertes tájépítészeti pályázat. Annak, hogy ezek nem 10-12 méter széles „sztrádák”, ahol szélsebesen cikáznak az emberek között, a babakocsikkal, gyerekekkel sétáló családok örülhetnek a legjobban. Egyébként ha az Olof sétány megmaradna, keresztezné a tervezett futókört is, ami újabb konfliktusokhoz vezetne. Előlegezzük meg a Garten Studio szakembereinek a bizalmat, nem először látnak ilyet.

De a nép már csak olyan, hogy semmi sem jó. Most a kerékpárosok, holnap meg majd a mindegykik fognak nyavalyogni, hogy ne szűnjön meg a Kós Károly sétány betonja, mert hol mennek akkor az autók az autópályára.

Igazuk van. Egyszerűbb lett volna lebetonozni az egész ligetet a kerékpárosok, autósok és a trolisok kedvéért. 

Látványos videó az új Városligetről

Izgalmas hét áll mögöttünk, nem győztük kapkodni a fejünket a Városliget jövőjével kapcsolatos hírek után. Kedden kiderült, hogy a teljes nemzetközi építészvilág sztárjait lekörözve a magyar Napur konzorciumának terve alapján kap új otthont a Néprajzi Múzeum, csütörtökön pedig megtudtuk, hogy Nebbien Henrik szellemiségében a Garten Studió elképzelései alapján kap új köntös a park.

Ezzel gyakorlatilag minden lényeges kérdés eldőlt, a Liget Budapest Projekt összeállt, teljes pompájában ragyog.

Hogy ízelítőt kapjunk abból, milyen egységet fognak együtt alkotni az eddig csak önmagukban bemutatott projektelemek, a Városliget Zrt. az alábbi látványos animációt állította össze. Impresszív!

Liget marad a liget – Nebbien visszatér

Ma felkiáltójellé egyenesedett a Városliget jövőjével kapcsolatos legnagyobb és legfontosabb kérdőjel: eredményt hirdettek a park megújítását céljául kitűző tájépítészeti pályázaton, amelyet a kétharmadában tájépítészekből álló zsűri egyhangú döntése alapján a Garten Studió munkája nyert. 

Mielőtt részletekbe belemennénk, a habos szájú emberkék pulzusát csökkentendő érdemes deklarálni: a terv a korábban vállalt 65 százaléknál is jobban növeli a zöldfelületek arányát, amely így várhatóan 67-68 százalék környékén fog beállni. Ez magában foglalja a közel 1000 fa ültetését, és a meglévő, de beteg növények kezelését.

A pályázat – nagyon helyesen – a Városliget atyjának, Nebbien Henriknek a tervéhez nyúlt vissza: ahol lehetséges, igyekszik az eredeti, közel 200 éves elképzeléseknek megfelelően helyreállítani a parkot, ahol pedig az nem megvalósítható, a legkorszerűbb kortárs  tájépítészeti megoldásokat választotta.

A felülnézeti ábrán jól láthatóan visszaköszönnek a jellegzetes, organikus, nyújtott ellipszisekre emlékeztető parkegységek.

Újra lesz Páva sziget, bővül a csónakázó tó, de egy új dísz tó is beékelődik a Galéria és Nagyrét közé. 

A park déli sarkán megújult sportpályák, Budapest legnagyobb játszótere és egy 2 kilométeres futókör is törleszti a főváros adósságát az egészséges életmódot űzők felé. 

A Dózsa György úttal párhuzamosan pedig már az egykori  56-osok terén egy gyönyörű, vizes, növényes szigetekkel szétszabdalt promenád írja alá a macskakövek végrendeletét.

A terv a lehető legszigorúbban száműzi a Városligetből a gépesített forgalmat, megszűnik az Olof Palme sétány és visszakapják a gyalogosok a Kós Károly sétányt is. A ligetet átszelő kisebb, de indokolatlan betonutacsáknak és a kerekesszékeseket életét megkeserítő szintkülönbségeknek szintén búcsút inthetünk. 

Óriási rózsa- és botanikus kert várja majd a széplelkűeket, a kutyák örömét pedig futtatók fogják szolgálni.

A Liget Budapest Projekt festményére a zseniális új néprajzi múzeum helyezte el az utolsó ecsetvonásokat, a tájépítészeti pályázat pedig egy gyönyörű, patinás keretbe foglalta azt, így teljes a kép. 

Ennek ismeretében elmondható, hogy mindenki örömét fogja szolgálni az új Városliget: a gyerekeknek, a felnőtteknek, az időseknek, a családoknak, a szerelmes pároknak, a kerekes székeseknek, a kutyásoknak, a sportolni vágyóknak, biciklizőknek, a piknikezőknek. 

De mind közül a legfontosabb, hogy végre van gazdája a Városligetnek. A nyertes pályázat megvalósításával ismét egy olyan fenntartható pályára állhat a park, hogy száz év múlva unokáinknak ne kelljen újra ezeket a harcokat megvívnia.

Ezeket a cikkeket olvastad már?