Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

A madarak és a fák is repülnek a Városligetben

2016.11.15.

Noha a múlt héten egy bizonyos sárga, de annál szebb fazonú hajjal bíró úriember némileg tematizálta a sajtót (úgyis mint amerikai elnökválasztás), a Városligetben attól még nem állt meg az élet, sőt! Két fontos eseményről is meg kell emlékeznünk, amelyek egy picit előre is vetítik kicsiben, hogy mire számíthatunk a parkot átfogóan megújító Liget Budapest Projekt végeztével. 

Ahogy arról már többször is énekeltünk, az állatkerti körúton ledózerolták a kínai játékipar koronaékszereit árusító bódékat, és a gasztronómiai bravúrokkal (bécsis zsömle) operáló egykori BSZKRT (BKV-előd) épületet, hogy a helyükre Feszl Frigyes eredeti tervei alapján meseszép pavilonokat húzzanak fel, nem kis minőségi ugrást hozva a parkba. Ezek ugye teljes valójukban sosem épültek meg egészen mostanáig, így ez egy igazán szép adózás a Liget hagyományainak oltárán. Ahhoz azonban, hogy ezt végrehajtsák három darab fát néhány méterrel arrébb kellett ültetni. Közülük egyet azonnal át lehetett telepíteni, de a másik kettő sajnos olyan rossz egészségügyi állapotban volt, hogy először el kellett őket szállítani egy faiskolába rehabilitációra (nem vicc, ez a szakkifejezés) amíg megerősödnek, de utána visszakerülnek a ligetbe. A pótlásukról azonnal gondoskodtak és életerős, hasonló méretű előnevelt példányokat ültettek az építési területre, akik, köszönik szépen, jól vannak. Az akció egyébként a képek tanúsága szerint igen látványos volt, hiszen nem minden nap látni vízszintesen „repülő” fát, akit egy hatalmas kanalas gép gyengéden függőlegesbe fordítva a tápanyagokkal előkezelt kráterbe helyez. Ez is bizonyítja, hogy a nagy hiszti ellenére nincs semmi ördögi a fák mozgatásában, amennyiben szakszerűen, a megfelelő előkészületek mellett végzik azt. Garancia erre a német Opitz cég, akik a Városliget Zrt. tájékoztatása alapján már 50 éve a szakmában vannak, 1 millió sikeres faátültetéssel a referencia listájukon. 

A másik esemény már a péntekre datálódik: a Királydomb szomszédságában most már madárbarát tanösvény is van. Ez egy tíz tablóból álló, látványos tájékoztatási felület, amelyekből rengeteg érdekességet lehet megtudni a parkban élő madarakról, és a kalandos kedvűek tanácsokat is olvashatnak a szárnyasok megfigyeléseihez. Aranyos gesztus volt, hogy az eseményre meghívtak rengeteg kisdiákot a környező iskolákból, akiket az Állatkert dolgozói egy sünivel, egy kormoránnal és több ligethonos kismadárral vártak.

Az átadóhoz kapcsolódóan ötven darab odút is elhelyeztek a parkban, hogy segítsék a télen itt maradó fajok életét. Az egész program lényege, hogy felhívja a figyelmet a Városliget igencsak gazdag természeti kincseire (eddig 123 fajta megjelenését dokumentálták a parkban), és tájékoztatást adjon arról, hogyan is őrizhetjük őket meg. Arra biztatunk mindenkit, hogy aki teheti, látogasson ki a porontyokkal a Lizsébe és időzzön el egy picit a táblák között, mi már láttuk, megéri.

A Ligetvédőket meg arra, hogy bátran írjak meg nekünk, ha ezzel is van valamilyen gondjuk, bajuk.

Fotók: Liget Budapest facebook oldal

Címkék: Hír

10.000 fa sem tudja kielégíteni a Ligetvédőket

2016.10.29.

Csütörtökön Tarlós főpolgármester, Persányi Miklós ötletgazda bábáskodása mellett igen díszes kompániával kiegészítve (Vattamány, Hassay polgármesterek) bejelentette: olyan zöld programot indítanak, hogy a Greenpeace megnyalja a Levegő Munkacsoport mind a tíz ujját. Nem kisebb vállalást tettek, minthogy Budapest-szerte 10.000 fát ültetnek az elkövetkezendő években. 

Fotó: Budapest.hu

A sajtótájékoztatót szimbolikus helyen tartották meg, a Városligeti -  már csak nevében - fasor igencsak foghíjas sétányán gyűltek össze, a cél a fasor teljes zöld rehabilitálása, ezért sebtiben el is ültettek egy fát, amelyet a nap folyamán még sok másik is követett. Hassay polgármester még verset is szavalt, ami a szakszervezeti székház árnyékában, a felhők között áttörő napsugarak által megvilágítva már-már a legvadabb Bosch festmények szürrealitását idézte. Természetesen szagot fogtak a ligetvédők is, az LMP, PM P gyanúsan jókedvű aktivistáival megerősödve (ezek nem dolgoznak?!) próbálták megzavar(gat)ni az eseményt, de menet közben rájöhettek, hogy bass##ameg, mégis csak a faültetések ellen tiltakozunk. Tarlós mester a rá jellemző unikális retorikai fordulatokkal le is csapta a magas labdát, klasszikusokat csak pontosan idézünk: 

"a kezdeményezéssel a főváros meg akarja nyugtatni azokat a jóhiszemű, félrevezetett embereket, akiket érzelmektől túlfűtött liberális körök hisztérikus megnyilvánulásokkal riogatnak". 

Magunk se tudtuk volna frappánsabban leírni a jelenséget.  A sajtótájékoztató befejeztével azonban nem ért véget a nap zöld programja, délután megtartották a Liget Park Fórum-sorozat következő, immáron tematikus egyeztetését is, méghozzá igen fajsúlyos témában: ezúttal a Városliget tervezett zöldfelületéről volt szó. A rendezvényen ugyan nem voltunk jelen, de a helyszíni beszámolók és a fórum honlapja alapján igen csak részletesen bemutatták Liget várható parkfejlesztését. Előadott a nyertes tájépítész, a Garten Studio a tervekről, a Főkert a faápolásról, a Városliget Zrt. a rozsda rehabilitálásáról, de olyan technikai dolgokról is szó volt, hogy milyen módszertan szerint számolják a Városliget zöldfelületét, és hogy milyen technológiával tervezik átültetni a fákat. A végén lehetett kérdezni is, amelyekre egyesével válaszoltak a szakértők, de javaslatokat is lehetett tenni. A fórum során egyébként kiderült az a nem éppen elhanyagolható információ is, hogy a teljes ligetre vetítve az építkezések miatt 182 fát ültetnek át a parkon belül, illetve 44 egyedet kell kivágni és pótolni betegség, balesetveszély miatt, vagy azért, mert invazív faj. Fontos kitétel, hogy ezek közül egyik sem történeti értékű, idős fa. Hogy ezt a számot kontextusba helyezzük: a Városligetben körülbelül 7100 fa van, a 44 példány ezeknek a 0,6 százaléka. Még egyszer, a park teljes faállományának NULLAEGÉSZHATSZÁZALÉKA! Amit egyébként ültetéssel pótolnak telken belül. Zuglóban egy hónap alatt több fát vágnak ki, főleg most, hogy jön a Karácsony. Megéri ezért a hiszti? Mindenki döntse el maga. Gondolhatnánk, hogy az elhangzott tények, és a többi előadás biztosan megnyugtatta a Ligetvédőket, csak az a bibi, hogy el sem mentek, pedig hívták őket. 

Ugye mennyire őszinte az aggódásuk? Ugye mennyire megdöbbentően konstruktívak? Ugye ők mindig ki vannak hagyva a párbeszédből? Persze 10.000 fa ültetése ellen tiltakoznak, a rendezvényt pedig, ahol valós információkat kaphatnának Városliget tervezett zöldjéről, sőt még javaslatot is tehetnének, azt bojkottálják. De semmi baj, reméljük, hogy a Ligetvédő Halloween party előkészületei jól állnak!

Címkék: Hír

A Ligetvédőknek semmi sem drága – halálra rémítették az embereket

2016.10.22.

Ahogy arról egy korábbi írásunkban is beszámoltunk, a Ligetvédők súlya az idő múlásával rohamosan csökken: médiajelenlétük gyakorlatilag nulla, nem sikerült a pártokat maguk mögé állítani, hogy a Liget a kormányváltó gondolat szimbolikus, fizikai megtestesítője legyen, minden igyekezetük ellenére nem tudták hosszú távon megakasztani a munkálatokat, és hát ugye, ahogy a kedvenc sorozatunkban mondják: „közeleg a tél”. 

Akkor azt jósoltuk, hogy vagy a belső feszültségek mentén idővel elhal a mozgalom, vagy egyre radikálisabb és radikálisabb eszközökhöz nyúlnak, margó szélére szorítva magukat és kockára téve azt a minimális szimpátiát, amit sikerült összeharácsolniuk. Mi sem szívesen írunk róluk, hogy minél kevesebb felületen legyenek jelen, de most sikerült egy akkora felelőtlen baromságot csinálniuk, amit nem lehet és nem is szabad szó nélkül hagyni. 

Az adomány gyűjtő dobozukban pihenő pénzecskéjük úgy fordítja egymás ellen a csoport tagjait, mint az Egy Gyűrű Csavardi Samut és Zsákos Frodót, és ez a mérgezett légkör magával is hozta a már emlegetett radikális megoldásokat. 

Történt ugyanis, hogy ezek a szerencsétlenek teleplakátolták a Közlekedési Múzeum környékét, hogy mindenki kerülje el jó messzire a környéket, mert azbeszt veszély van. Dacára annak, hogy a parkot üzemeltető Zrt. n+1 alkalommal elmondta, hogy nincs mitől tartani, odahívták a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnökét (nem röhög), aki szintén megerősítette ezt, a táblákat önmagukhoz képest igényesen megcsinálták, így az eseményeket kevésbé figyelemmel kisérő járókelő azt is gondolhatta, hogy hivatalos tájékoztatásról van szó. A jelzéseket gyorsan leszedték, de nyilván pár óra is elég ahhoz, hogy szájról szájra vándoroljon a félelem. 

Nem is kellett sok hozzá, hogy fehér lovon belovagoljon a képbe a magyar politika Enrique Iglesias-a, Karácsony Gergely, hogy aggódásra torzult arcvonásaival az asztalra csapjon, neki bizony most azonnal tájékoztatás kell a helyzetről. Mindezt persze a sajtón keresztül, mert ez egy ragyogó alkalom, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy egyébként semmilyen eredményt nem tud felmutatni zuglói regnálásából. Biztos vagyok benne, hogy szorosan rajtatartja ujjacskáit a zuglói azbeszthelyzet verőerén, és valamennyi kerületi bontásnál ugyanilyen intenzitással biciklizik a helyszínre tájékoztatást kérni. 

Hogy ezeknek a félkegyelmű ligetvédőknek mekkora elefántot sikerült csinálniuk a bolhából, az a szomorú példa mutatja a legjobban, hogy halálra rémítettek egy hála istennek gyógyulófélben lévő leukémiás kisfiú anyukáját, mondván, hogy a Közlekedési bontása miatt vissza fog térni a kisfia betegsége. Teljesen érthető az aggodalma, ahogy teljesen érhetetlen az is, hogy az emberek alapvető félelmeit is képesek ezek az idióták kijátszani, mindezt miért?! Azért, mert olyan kibaszott jól érzik magukat együtt a Ligetben. 

De semmi baj, amíg alaptalanul halálra rémítgetik az embereket folytatódhat végre a bulika, meg is ünnepelték, hogy immár 200 napja van végre valami értelme az életüknek. Aki esetleg adományozott is ezeknek az aranyembereknek nyugodjon meg, jó helyre került a pénzük: van hangfal, van sátor, van hektoliter számra asztali bor, van generátor. Most pedig nézzétek végig ezeket a képeket a partyról. Van kérdés? 

Ráday Mihály: jó lövés...bedobás!

Ráday Mihály megható és nagyívű beszédet mondott a budapesti fák megmentéséért rendezett szombati „tömeges” protestáláson, ahol ugye a szervezők valami ilyesmire számítottak:

Ehhez képest ez lett:

Mindegy is, inkább térjünk vissza egy pár mondat erejéig a jó Mihályra, aki ugye megélhetési városvédő. Mindenki döntse el maga, hogy ez mit jelent. Egy dohos, sötét pincében ülve, egyik cigarettáról a másikra gyújtva nézi monitorok tucatjait várostámadásra utaló jeleket kutatva? Nem hiszem, bár talán hasznosabb lenne mint, amit ténylegesen csinál: személyes érdekei mentén támogat, vagy támad a fővárosban tervezett akármilyen fejlesztés vonatkozásában, ahogy azt a szépemlékű Zeppelin hotelnél is tette. 

Nyilván ez még legitimálható is, ha az a bizonyos városvédő birtokában van annak várostörténeti, urbanisztikai, nemzetközi irányvonalakat ismerő tudásnak, ami indokolttá teszi, hogy a döntéshozók támaszkodjanak az ő szakértelmére. A jó Mihályunk magabiztosan előadott ismeretrendszere azonban nagyon erősen kopik, nem először hagyta őt cserben. Beszédében ugyanis azt találta mondani, hogy senkinek nem jutna eszébe múzeumot építeni például Párizsban, a Bois de Boulogne nevű ősfás, a Városligethez hasonló parkban. Nos, ez a senki egy bizonyos Frank Gehry, a XX. század egyik legelismertebb Pritzker-díjas építésze, akinek tervei alapján egy igen csak impresszív múzuemot rittyentett oda a Louis Vuitton alapítvány, ahol Picasso, Henry Moore és Andy Warhol művei is igen jól érzik magukat. Már csak azért is remek párhuzam a Liget Projekttel, mert ott sem csökkent emiatt a zöldfelület, ott sem vágtak ki fákat az épület miatt, hanem egy már meglévő, lebetonozott területet rehabilitáltak. 

Szóval Ráday úr, mi lenne ha ezt a felhalmozott sértettségi energiát valami sokkal, de sokkal hasznosabbra fordítaná? Például utazgathatna a világ körül, élőben is megnézhetné azokat dolgokat, amiről állít valamit, és akkor lehet nem is beszélne annyi hülyeséget és nem vezetné félre az ő véleményére adó, de kevésbé tájékozott protestálókat.

Címkék: Hír

Ligetvédők: egyeztetés helyett bulika!!!

Hónapok óta nagy szervezkedésben vannak a Ligetvédők, hogy összehozzanak végre egy igazi tömegtüntetést, ami nemcsak a Liget Projektet söpri el, de titkos reményeik szerint az Orbán rezsimet is megrengeti. Éjjel-nappal szórólapoztak, tájékoztatási pontokat létesítettek városszerte. Érkeztek bandériumok a Római partról, az Orczy Kertből, a Várból, de még Sándor Mária zsoldját is kifizették, ráadásul gyönyörű idő is volt, egyszóval minden adott volt egy jó kis kormánykergető tüntihez. 

Hol vagyok?!

Ehhez képest a demonstráció csúcspontján jó, ha 1500-an rázták az öklüket és ez a szám az első beszédek után a felére olvadt. Nem is csoda hiszen Várnai Lászlót (szó szerint döglenek utána a nők), Ráday Mihályt (megélhetési városvédő), Pákozdi Imrét (a nemzet villamosmérnöke) ezredjére is végighallgatni bizony embert próbáló feladat, amihez még a Puffin lekvár sem tud erőt és mindent lebíró akaratot adni.

Amíg dumálnak ezt a két dréhert még felszippantom, aztán menjen már dinomdánom!

A maradék tömeg persze az alkohol egyenes arányú fogyasztásával érezte egyre, de egyre jobban magát, így megindulhatott végre a bulika, a hajnalig tartó mulatság, szemmel láthatóan az az élmény, amiért valójában mindenki idejött. Nyugodtan alhat tehát a miniszterelnök, nem ebbe a fába fog beleakadni a fejszéje, ellopva a nagyon szellemes szóhasználatot a Ligetvédő barátainktól. 

Ráadásul performanszuk igencsak kontraproduktív lett, hiszen állandóan a párbeszéd vélt hiánya miatt nyígnak, de pontosan a borgőzös, az adománygyűjtő dobozokat sűrűn körbe járatós rendezvényük előtt tartotta meg Persányi Miklós a Liget Park Fórum sorozatának első ülését, mondván hogy megvannak a tervek, beszéljünk a részletekről. Erről ugye egy jól láthatóan begyakorolt figurával kivonultak. Pedig megtudhatták volna, hogy mi ellen is tiltakoznak. Hadd segítsünk: 

Magyarország legjobb tájépítész csapata és Budapest példa értékűen gondozott Állat- és Növénykertjét évtizedek óta vezető biológus közösen dolgoznak a Liget zöldjéért. Náluk hitelesebb szereplőket e téren ma, Magyarországon nehezen lehet találni. És ők is azt mondják, amit eddig Baán László, hogy: 

 • Magyarországon ennyi pénzt még soha nem költöttek kertépítészetre (15 milliárd)
 • Több tízezer négyzetméterrel nő a teljes értékű zöldfelület
 • Szintén tízezer négyzetméteres nagyságrendbe nő az állandó (!) vízfelület
 • Lesz újra Páva sziget, a Vajdahunyadvárát is valóban körül öleli majd a víz
 • Helyreállítják a cserjeszintet is a parkban (helló sünik), az az háromszintessé válik a Liget a növényállománya
 • Kivilágított futókör lesz, megannyi új, korszerű sportpálya
 • A Kós Károly sétányon megszűnik az autóforgalom, ez nem lehet vita tárgya (viszlát napi 10.000 autó)
 • Megszűnik a felszíni parkolás az 56-osok terén (viszlát napi 1.500 autó)
 • Budapest legnagyobb és legbiztonságosabb játszóterét alakítják ki
 • Lesznek nyilvános mosdók, pelenkázók, szemetesek, bicikli utak, padok
 • Nem lesznek viszont indokolatlan szélességű, felesleges lebetonozott utak, ezeket visszaparkosítják 

Ugye mekkora sorscsapás ez a Városligetnek? Na, erről nem voltak hajlandóak beszélni, viszont közel 50 másik szervezet, akik valóban fontosnak gondolják a parkot ott voltak és elmondták a véleményüket, amiket megfontolnak és ha értelmes, megvalósítják. 

Szerencsére a kisnyugdíjból minden hónapban kijön egy kis zöld... 

De visszatérve a Ligetvédők riogatására. Lesznek fakivágások? Igen, lesznek. Ezres nagyságrendben? Ugyan már, ezt senki sem gondolhatja komolyan! De akkor miért kell bolygatni őket? Azért, mert ez egy mesterségesen létrehozott közpark, nem pedig egy erdő, az üzemeltetés velejárója, hogy bizony a balesetveszélyes, visszafordíthatatlanul beteg, vagy esetleg az invazív, más ligethonos fákra veszélyes példányokat eltávolítani és pótolni kell a Ligetben. Ezt a parkért és a parkot használókért teszik, nem pedig azért, mert a miniszterelnök összevonta a szemöldökét. Persányi Miklós, a Garten Studio és Főkert jelenléte garancia arra, hogy minden egyes fát többször, tetőtől talpig átvizsgálnak és csak azokat fogják cserélni(!), amik a fent említett szempontok alapján arra érdemesek. 

Csináltak tehát a barátaink egy jó kis bulit maguknak, célt ugyan nem értek, de nyilvánvalóan nem is érhettek, mert az minden alapot nélkülöz. Nem tudok nyilatkozni a többi megvédendő helyszín (Orczy, Római, Népliget stb.) ügyében, hiszen blogunk csak a Városligettel foglalkozik, de erős a gyanúm, hogy sokkal jobb helyre kerülne ott az a rengeteg befektetett energia, amit ebbe az ügye tudatlanul befektettek.

 

Címkék: Hír

Beszéljünk a lényegről!

2016.09.05.

Az elmúlt időszakban a Ligetvédők sötét zöld vergődése olyannyira elterelte mindenki figyelmét, hogy méltatlanul megfeledkeztünk arról, ami miatt egyáltalán összegyűltünk itten, jelesül a Városliget megújításáról, azaz a Liget Projektről. Fejlemények már pedig vannak, jelen bejegyzésünkben két projektelem állapotába nézünk bele, ahol bizony izgalmas előrelépésekről számolhatunk be.

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK)

A szép név ellenére kevesen tudják, hogy ez is a Liget Budapest része, pedig a magyar muzeológus és restaurálási szakmának egy igazi szentélye lesz, ami a legkorszerűbb körülményeket fogja biztosítani mind a műtárgyak modern kezeléséhez, mind pedig a szakemberek képzéséhez. Maga a központ a romos, elhagyatott Szabolcs utcai kórház helyére kerül majd, amelyet egy szabadon látogatható óriási park fog majd körülvenni, a környéken lakók legnagyobb örömére. Az OMRRK-ról egy látványos bemutató videó is készült, Varga Edit selymes hangjának narrálásában, érdemes megtekinteni:

 

Pavilonkert

Többször is megemlékeztünk már ugye a színes lufik és a kínai műanyagipar legjavát felvonultató bodésorról az Állatkerti körúton, amelyet hála istennek tavaly a földel tettek egyenlővé. A projekt keretében pedig külsőre az 1860-as évek hangulatát idéző, belbecsben pedig korszerű megoldásokat felvonultató pavilonok épülnek – szám szerint három -, amelyek végre normális körülményeket biztosítanak az állatkerti séta előtti kávézáshoz, fagyizáshoz. Ha minden igaz, novemberre már el is készülnek, amelyek egyfajta ízelítőt is adnak abból kicsiben, hogy milyen színvonal emelkedés várható a projekt befejeztével az egész parkra vetítve.

Kedvcsinálónak érdemes megnézni a Feszl Frigyes korabeli tervei alapján készülő, aranyos kis épületek videóját:

Címkék: Hír, OMRRK, Pavilonkert, Terv

Ligetvédés takaréklángon

Elszállították a Közlekedési Múzeum mellett hosszú-hosszú idők óta posztoló lapátkereket. Szakszerűen, szépen, csendben, ahogyan azt kell. Hogy miért is érdekes ez? Szimbolikus esemény, hiszen a liget megújulását akadályozni próbáló emberkék elsőként ehhez láncolták oda magukat, aludtak ott napokig, időlegesen megtorpedózva a Közlekedési Múzeum műtárgyainak elszállítását és az öreg, romos épület bontását. Most viszont se egy országvédő, se egy ligetvédő nem termett ott. Kifulladt volna a mozgalom? 

Úgy tűnik igen, vagy legalábbis takaréklángra váltott az időközben már a kormány buktatását is pajzsra tűző ligetvédők aktivitása. A másik árulkodó jel a fáradásról, hogy az Állatkerti körúton megkezdődött az új pavilonok építése munkagépekkel, kordonokkal, de sehol egy géphez láncolás, sehol egy Bob Marley hamisítvány. Ugye itt - mint arról korábban is beszámoltunk - ledózerolták a rozsdás, csúf, válogatott gagyikat kínáló bódékat, helyettük pedig korabeli tervek alapján készülnek a park nívóját is emelő apró üzletek (kávézó, cukrászda stb.). Szóval összefoglalva a projekt elemei haladnak előre, ráadásul zökkenőmentesen. 

Mindjárt odaláncolom magam, csak még hunyok egyet

De hova lett a Ligetvédők Dombi Tibor energikus elfutásait idéző lendülete? Ugyan (szerencsére) nem látunk bele a lelki világukba, de egy biztos: a lélegeztető gépen tengődő ellenzéki párt-fragmentumok noha megvizsgálták a Ligetvédők ügyét, de hosszas mérlegelés után jól láthatóan rájöttek, nem parkfelújítás és múzeumépítés megakadályozásával fogják elhelyezni a repedéseket a Nemzeti Együttműködés Rendszerén, de az még saját maguk újraépítéséhez sem megfelelő kiindulópont. Így hát szépen, lassan kihátráltak, mint Galambos Lajos az energiaiparból. Maradtak még ugyan helyi LMP-s, PM-s, P-s politikusocskák a ligetvédők körül sertepertélni, de jól láthatóan az országos ellenzék nem tudott és nem is akart mit kezdeni a Liget ügyével, pláne nem kitermelni egy, a Millához és a Szolidaritáshoz hasonló konkurens entitást. 

Mindezek mellett a korrekt, tényszerű, minden álláspontot bemutató újságírásról elhíresült 444 pedig annyira túltolta a nyáron a Liget Projekthez kapcsolódó híreket, hogy teljesen elinflálta azok hírértékét, a többségnek egyszerűen sok volt már, így a ligetvédők médiajelenléte is apadni kezdett, ami mára szinte teljesen el is tűnt. Ehhez párosulva nyilván demoralizálólan hatott a csoportra, hogy bármennyire is igyekeznek, nem tudnak tartósan eredményeket elérni, a bontási munkálatok haladnak, a csendes többségnek pedig egyáltalán nem érthető, hogy miért védenek romos, ocsmány épületeket egy parkban. 

Nekik már nyomuk sincs

Hogy mi következik ez után, azt nehéz megmondani. Mindenesetre csak reménykedni lehet abban, hogy a Ligetvédő barátaink a kifulladás megoldásaként nem a radikalizálódás új szintre emelését választják, hanem belátják, hogy sokkal célszerűbb valamilyen intézményesített formát felvéve az asztalra tenni a javaslataikat, mint sem a lövészárokban hősi halált halni. 

 

A raszták kussolnak, azaz MSZP-s kerületben nyugodtan irthatják a fákat

2016.07.21.

Tombol a politikai uborkaszezon, elfogytak az érdekes témák, az olimpiáig csak ki kell húzni valahogy. Ebbe a posványba próbálnak a csak mikroszkóppal észrevehető nanopártok, mint a PM és az LMP hullámokat verni úgy, hogy Városliget megújításába belemélyesztik sárga, életlen fogaikat. 

Ennek volt remek tanúbizonysága a tegnapi LMP szervezésű fáklyásmenet, aminek rövid távú célja a Liget Projekt leállítása volt, ambiciózusabb hosszú távú terve pedig a kormány megbuktatása. Nem lennék most sem a Városliget Zrt., sem Orbán Viktor helyében. 

Államférfiak

Minden tiszteletem a szervezőké, de céljaik eléréséhez 3-400 lelkes embernél és fizetett aktivistánál picivel azért többet kellene megmozgatniuk (vagy ennyi az össz bázisuk?) főleg, ha - állításuk szerint - a budapestiek 80 százaléka ellenzi a Városliget megújítását (amiről, persze, kiderült, hogy 70 százalék támogatja azt a fránya Projektet, ha nem félrevezető kérdéseket tesznek fel nekik...). 

Jól jelzi az érdektelenséget, hogy Szabó Tímea, aki rendkívüli parlamenti ülést hivatott össze a Városligeti törvény visszavonásáért, maga sem jelent meg vitán, de a szóban diplomás Kunhalmi Ágnestől is csak egy papírról felolvasott, enervált – cserébe annál artikulátlanabb – tiltakozásra futotta. Párttársaik nagy része pedig a hűs nyaralókból követték az eseményeket, nem csoda, ha a Fidesz nem legitimálta jelenlétével a bolhacirkuszt. 

Fa holokauszt Újlipótvárosban

Egyébként is, ha annyira aggódnának a környezetért, nem kellett volna messzire vonulniuk, hogy megakadályozzák Tóth József, MSZP-s kirakat polgármester ámokfutását, aki 60 darab felnőtt fát mészárolt le pillanatok alatt Újlipótvárosban. Hogy is van ez? Ja értem. A baloldali fűrész szebben szól, mint a jobboldali a tájépítész. A Városliget köszöni szépen, nem kér ebből a védelemből.

Címkék: Hír

A csendes többség szereti a Liget Projektet

Nem lennék szegény ligetvédők helyében most, hogy a világ összes csapadéka egyszerre hullik ránk, de ugye aki legény este, az legyen napközben is. Amíg ők kopoltyút növesztenek a tákolmány sátrainkban, mi itt a száraz otthon melegében, kényelmesen tekintsük át, hogy mi is történt a lizsében a héten.

Szemmel láthatóan nem találják ligetvédő barátaink a helyüket, amióta kirakták a szűrőjüket a meglehetősen szomorú, de annál gusztustalanabb képet festő Hungexpo területről, így egyre agresszívabb és elkeseredettebb akciókkal próbálják magukra felhívni a figyelmet. A hét elején például nem akarták kiengedni sem a bontást végző munkásokat, sem a biztonsági embereket az építési területről, mondván az az ő helyük, ahová tüntetést jelentettek be, ami nyilván automatikusan jogalapot szolgáltat nekik arra, hogy más személyi szabadságát korlátozzák. A bontó cég képviselőjét például a karjánál fogva rángatták vissza bejárattól, hogy ne tudjon bemenni dolgozni. Dolgozni ugye, ami minden bizonnyal ismeretlen fogalom drága aktivistáinknak, a jóisten tudja, hogyan van idejük egész nap ugyanazoknak az arcoknak egész nap ott cseszni a rezet, arra már rá sem merek kérdezni, hogy miből tudnak így megélni, neadjisten szabálysértési bírságot fizetni mert még a végén megsértődnek.

Az ügy zárómomentumaként a biztonsági cég kvalifikált képviselője rögtönzött fogadó óra keretében jogi leckéket adott az arra meglehetős fogékonyságot mutató, szerény képességű tiltakozó csapatnak, hogy miért is teljesen szabályos és jogszerű mindaz, ami éppen a szemük előtt történik a ligetben. Feltételezem, hogy megértették, de tudomásul biztos nem vették. Szerencsére eközben a bontási munkálatok rendben folytatódtak, így hamarosan végre az örök vadászmezőkre kerül a park egyik szégyenfoltja, a Hungexpo irodaterület.
Csütörtökön pedig érkezett az újabb feketeleves raszta barátainknak: az Ipsos nyilvánosságra hozta a Liget Budapestről készített felmérését. A reprezentatív kutatás impresszív méretű mintát használt, 600 budapesti és 800, a Városligetet intenzíven használó alanyt kérdeztek több mint fél órán keresztül projektről úgy, hogy közben megmutatták nekik a terveket. És láss csodát, hetven százalékuk azt mondta, hogy a projekt ebben a formában nagyon király, jöhetnek az új épületek a régi, lepusztultak helyén, ha közben nő is a zöldfelület.
Na most erre a tiltakozók nyilván azonnal előveszik a korábban - egyébként szintén az Ipsos által - készített kutatást, amiben a budapestiek 75 százaléka nem szeretne új építményeket a ligetbe. Hogy lehet mind a kettő állítás igaz?

A válasz végtelenül egyszerű. A Liget Budapestről szóló kutatásban a projekt részleteinek ismeretében válaszoltak az alanyok tudva, hogy az új kulturális intézmények kizárólag csak a meglévő, irgalmatlan rossz állapotban lévő Hungexpo, Pecsa épületek helyére, vagy a leburkolt parkolók helyére kerülnek, nem bántva a parkot. Így, az igazságot ismerve persze, hogy sokkal többen egyetértenek a projekttel, szemben a Levegő Munkacsoport által készítettett felmérésben, ahol csak általánosságban kérdeztek rá arra, hogy "beépítsék-e a ligetet?". Persze, hogy ne. De nem is volt erről sose szó. És nem is fogják.

Az új felmérésből kiderült még, hogy a projekt kisebb részelemeit - akadálymentesítés, sportpályák, futókör, közvilágítás, mosdók - nagyon szeretik az emberek, de a nagy többségük egyetért a 2000 parkolóhely száműzésével és a Kós Károly lezárásával is. A parkban lévő valamennyi intézmény felújítását is örömmel fogadták, különösen az Állatkert bővítését (amit kevesen tudnak, de szintén a projekt része) és a Közlekedési eredeti épületének a helyreállítását is imádják (ugye mennyire jófej dolog a budapestiek akaratával szembemenve a kéményhez láncolva magunkat ripacskodni?).

A felmérést egyébként még a Néprajzi Múzeum és a parkot rendező tájépítészeti koncepció terveinek nyilvánosságra hozatala előtt készítették, valószínűleg azok ismeretében a kutatás eredménye még a mostani eredményeknél is pozitívabb lett volna, hiszen azok kritikai fogadtatása mind a hazai, mind a nemzetközi berkekben nagyon jó volt.

Kérdés, hogy ezek alapján érdemes-e komolyan foglalkozni egy kicsi, de annál hangosabb csoporttal, ha a megfelelő információk birtokában a csendes többség szeretné a Városliget rendbetételét?

Címkék: Hír

Kábítószert találtak a Ligetvédők kirakása közben

2016.07.06.

Ma reggel a rendőrség elkezdte kiüríteni a Ligetvédők táborát. Ugye ez már régóta benne volt a levegőben, hiszen az ótvaros épületek elbontását már nagyon időszerű volt elkezdeni, hogy haladjon előre projekt. De mint kiderült más is volt a levegőben. Masszív fűszag. 

Történt ugyanis, hogy miután a rendőrök a legutolsó láncot is levágták a végsőkig kitartó ligetvédőkről, helyszíni szemlét tartottak. Ezalatt számos kábítószerfogyasztásra utaló jelet találtak, így riasztották a négylábú drogkeresőket. Nem is kellett sokat várni az eredményre. 

A police.hu közleménye szerint: 

„A szemle során a rendőrök kábítószergyanús anyagmaradványokat – marihuánát – és eszközöket találtak, amelyek lefoglalása megtörtént. A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt.” 

A történtek tökéletesen egybevágnak a nemrég megjelent Komáromy „G-RASS” Gergely portréval is, amelyből kiderül, hogy a Ligetvédők mozgalom arcává vált aktivista az egyik legnagyobb élharcosa a marihuána legalizálásának. 

Ezek szerint a drága jó aktivisták most eljátsszák, hogy foggal körömmel védik a ligetet, közben már szó sincs a fák megóvásáról, hanem valójában a saját kis drogtanyájukért aggódnak? 

Azt hiszem most sürgősen tisztázniuk kell magukat, ellenkező esetben szégyelljék magukat, hogy a Budapestiek többségének véleményére hivatkozva a Városligetet bűntanyává akarják változtatni.

Ezeket a cikkeket olvastad már?