Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Leesik az állad az Olof Palme Ház felújításától

2018.06.05.

Értékmegőrzés és a hagyományok tisztelete, fűszerezve csipetnyi modernizálással – ez a Liget Projekt egyik esszenciája, mely egyből nyilvánvalóvá válik, ha bekukkantunk a Városliget, és egyben Budapest egyik legszebb szecessziós épületének, az Olof Palme háznak tavaly október óta zajló a felújítására.

Szuperül halad az Olof Palme Ház rekonstrukciója, amely a jövő év elején, eredeti pompájában nyílik meg. Nem csak az épületet varázsolják újjá, változik a név is, barátkozzunk meg a Millennium Háza kifejezéssel, ezt kell majd keresnünk, ha jövő tavasszal a Városligetbe látogatunk.

A rekonstrukciónak köszönhetően az épület utólagos hozzáépítéseit eltávolították, már az eredeti épületszerkezet helyreállítása van folyamatban, és zajlik - az eredeti mintakönyvek alapján - a különleges Zsolnay-kerámiák restaurálása.  Tartalmában is megújítják az épületet, végre nem a Kertem a nyilvános WC-je lesz, hanem több mint 130 éves műemlék státuszú ház a patinájához méltó funkciót kap. Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén egy kisebb előadó- és konferenciateremmel, valamint egy múzeumpedagógiai térrel.   

Hogy nem csak a levegőbe beszélnek, nézzétek meg ezt a videót, nekünk leesett az állunk:

Jó-jó, de mitől lesz különleges ez a Budapest tematikájú kiállítás? A tervezők elmondása szerint egy 100 négyzetméternél is nagyobb, több ezer házat ábrázoló városmakettet építenek majd fel, és az ahhoz kapcsolódóan vetített képek segítségével idézik meg a századfordulós hangulatot. A tárlaton a látogatók szeme előtt elevenedik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest: házaival, templomaival és hídjaival, az utcán sétáló emberekkel, a Dunán úszó hajókkal – valóságos, háromdimenziós makettként, valamint a hozzá kapcsolódó, kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével életre keltett történetek virtuális világa révén. A legmodernebb eszközök segítségével, élményszerűen válnak megismerhetővé a korszak legfontosabb történelmi és kulturális eseményei, jeles személyiségei, de a látogatók képet kaphatnak majd arról is, milyen volt a hétköznapi élet a századforduló idején a városban.

 

Címkék: Hír

Kutyamosó és ivókút is van a kutyák paradicsomában!

Bizony, a hosszú évek tervezőmunkája kezd beérni és ezzel lassan mindenki számára végérvényesen világos lehet, hogy a Liget Projekt nem az ördög végső eljövetele, ahogy azzal 5 fős foghíjas fanyalgó brigád állandóan riogat, hanem a rendszerváltozás megérkezése cirka, 29 év késéssel. 

Fotó: welovebudapest

De miről is van most szó? Elkészült és a hétvégén megnyílt egy úgynevezett kutyás élménypark a Liget Hermina útra eső részénél, nem messze a Pántlika étteremtől. Mi ebben a pláne? Az, hogy nagyjából tetten érhető benne kicsiben a projekt esszenciája: romok helyén értéket hoznak létre. A területen korábban egy iszonyatosan lepukkant, rozsdás épületnek már nehezen mondható romhalmaz állt évtizedekig használaton kívül, ráadásul egy elzárt részen. Nos, ezt lebontották, helyét pedig teljes egészében parkosították, itt hozták létre a mintegy félhektáros „kutya-paradicsomot” is.  Ez nem holmi szűk futtató lett, hanem maga az ebek óázisa, ha a kutyákat tervezőasztalhoz lehetne ültetni, biztos, hogy ilyet vetnének a papírra. 

Felsorolni is nehéz, mennyi mindennel kedveskedtek a négylábúaknak: a cserjés, füves parkrészben terepalakulatok, ügyességi elemek várják a kutyákat, ivókút és kutyamosó (!) is lesz.

A futtató-labdázó tér – alagút és szlalom is helyet kap benne - és a kerékpártároló mellett a legnagyobb újdonság a vizes élmény medence, mely kis- és nagyobb méretű kutyáknak is remek pancsoló helyként szolgál majd. 

fotó: welovebudapest

A kutya élményparkon belül a meglévő Pántlika étterem felé eső részen dimbes-dombos játéktér jön létre olyan ügyességi elemek beépítésével, mint például szlalom, híd, ugratók és a dombokba rejtett alagutak. A tervezők még arra is gondoltak, hogy – kapaszkodjatok - kisebb homokos felületek is legyenek, hogy tudjanak hol ásni a kutyik! A játéktérhez kapcsolódóan a terület nyugati oldalán egyedi betonozott medencét magába foglaló vizes pancsolót alakítanak ki, egyik oldalán magasított peremmel. Természetesen a gazdikra is figyeltek, padok, kényelmes utcabútorok várják őket a félhektáros területen. 

Fotó: MTI

A tervezésbe a legnagyobb kutyás szervezeteket is bevonták, így biztosan minden igényt kielégít majd, legyen szó akár a nagytestű németjuhászoktól, vagy az olasz luxusdivatboltból helikopterrel érkező pincsikig. 

Szóval tessék kimenni a Ligetbe, jól megnézni és kipróbálni, mert ami kicsiben a kutyás élménypark, olyan lesz nagyban Városliget, ha úgy tetszik az ember élménypark.

Kivágják a Felvonulási téri őserdőt a Városligetben - hazudja a média

Ezen a felületen már szót ejtettünk a Városliget fejlesztését előszeretettel basztató újságírók felkészültségéről, tájékozottságáról (tízes skálán mindkettő mínusz egy – pl. simán képesek voltak azbesztkatasztrófát kiáltani egy felszínre került közművezeték láttán), de a tegnapi napon néhányuknak sikerült magukat ismét alulmúlni.

Történt, hogy végre zöld jelzést kapott a park szélére építendő mélygarázsok egyike, amely, akárhogy is nézzük, még a legsötétebb zöldpasszivista szempontjából nézve is örömhír – kellene, hogy legyen. Mert mit is jelent ez? Eltűnnek az hosszú-hosszú esztendők óta az egykori Felvonulási téren parkoló autók, szebb és tisztább lesz a park, ez a beruházás fontos lépés, hogy autómentes parkká váljon a Liget. Ahogy azt a fejlesztő már többször megígérte. Hol építik a mélygarázst? Az eddigi felszíni parkoló alatt, az Ötvenhatosok terén. Hány fa van ott? Pont annyi, mint az okostojás újságíró kollégák agysejtjeinek száma, azaz pont nulla.

Itt látható a kivágandó őserdő

És miről sírtak a drága tollforgatók? Hogy vajon hány fa fog áldozatul esni ennek a „megalomán és fölösleges” beruházásnak. Nyilván teljesen véletlenül hibáztak szegények, éppen most nem találták a térképet, pedig igen nagy erőkkel keresték a fiókban, de csak néhány megsárgult Népszabadság akadt a kezükbe. Arról nyilván nem lehet szó, hogy bizony nagyon is tudták ők, hogy arrafelé nincs semmilyen fás szárú növény, csakhogy az meg nem illik az évek óta sulykolt betonkeverős, fapusztítós képbe. Csak halkan kérdem a környezetéért oly hevesen aggódó, jól körülhatárolható újságírói körtől, hogy azt a kérdést miért nem jutott eszükbe eddig feltenni, hogy hogy a fenébe parkolhatott hőn szeretett közparkukban tavalyig napi 1500 autó (ráadásul ingyenesen)?

Inkább maradt volna ez?!

Természetesen a kérdés költői, hiszen mégiscsak újságírók őt, a szakmai szabályait szem előtt tartó, felelősen tájékoztató szakemberek…

Lényeg a lényeg, mindenki nyugodjon le a p*ba, az autók kimennek a parkból a föld alá, és ezt egyetlen fa sem fogja bánni, sőt.

A 24.hu szerint süngenocídium van a Városligetben

2018.05.07.

A 24.hu „olvasói levelekre” hivatkozva számol be arról, hogy  a Városliget környékén megszaporodtak a süngázolások. Következtetése szerint mi más lehetne az oka ennek, mint maga a Liget Projekt, és a parkban zajló felújítási munkálatok. Lássuk, mi ezzel a baj.

A kedves újságíró érezhetően nem ért a dologhoz, de tudja, hogy a Liget most egy forró téma, jó lenne valami emocionálisan megrázó cikket írni, hiszen amúgy is repkednek ott a pofonok, a sünök féktelen kilapításának leleplezése minimum Táncsics Mihály-díjjal kecsegtetne neki.

Megkérdezi Hanga Zoltánt, - aki az Állatkert szóvivőjeként eléggé autentikus személynek tekinthető -, hogy mondja már el mi a helyzet, aki akkurátusan, tényalapon cáfolja az „olvasói levelek” súlyos állításait, de az újságíró nem hagyja abba a gyanakvást, vért izzadva próbálja a süngenocídiumot a Városliget Zrt. nyakába varrni.

Nyilvánvalóan szerény blogunk sem fogja megzavarni a mélyen tisztelt cikkírót a tisztánlátásban, de néhány nem elhanyagolható dologra azért megpróbáljuk felhívni a figyelmét:

  • Mire alapozza a kijelentést, hogy egyre több a baleset? Mihez képest? Van összesítő statisztika az autók kerekei alatt végző sünökről az elmúlt évekre vonatkozóan? Az is lehet, hogy csökkenő tendenciát mutatnak a halálozások, csak az „olvasói levélíró”-nak ez elkerülte a figyelmét, vagy épp nem akarta lejáratni a Liget Projektet.

  • Miért csak most tapasztalható ez a jelenség, amikor már több mint másfél-két éve zajlanak a munkák a ligetben?

  • Honnan tudjuk, hogy a ligetből „menekülő” kisállatokról van szó? Zugló felől kertvárosi részek is határolják a parkot, onnan is jöhettek.

  • A sün éjszaki állat, éjszaka mozog, éjszaka pedig nem építkeznek.

  • A Liget Projektes építkezései olyan területeken mennek, ahol azelőtt is épületek voltak. Ott sünök biztosan nem éltek.

Összefoglalva tehát az, hogy valaki a Városliget környékén elgázolt sünöket látott - valamiért most saját érzékelése szerint nagyobb sűrűségben -, nagyon szomorú, de ennek ezer és egy oka lehet. Az időjárás, a táplálékhiány, a véletlen, a balszerencse, a figyelmetlenség, bármi.

„Olvasói levélíróként” még érhető, ha első felindulásra logikusnak is tűnő módon az építkezéseket okolja, mert amúgy is utálni dívik a projektet, meg ott amúgy is mindig valami sötét dolgokat művelnek. De újságírói részről elfogadhatatlan, ha a szakmai cáfolat birtokában is önfejűen kitart a saját prekoncepciója mellett és lejáratva a Liget Projektet próbál hangulatot kelteni az ellen. Nem kell a hangulatot kelteni, van ott már elég.

Egyébként felhívjuk a 24.hu derék újságírójának figyelmét, hogy a magyar válogatott EB utáni mélyrepülése is gyanúsan a ligeti építkezések elstartolására datálható, de én a megkapirgálnám Trump megválasztását és Brexitet is a Városliget vonatkozásában, hogy a Népszabadság bezárást már ne is említsem.

Címkék: Hír

Gondos kezekben a kultúra, így a Liget is

A Városliget felújítása ugyan csak néhány hangos agresszor alkalomszerű balhézásakor kerül politikai kontextusba, azért meg kell jegyezni, hogy mégis csak egy kormányzati projektről van szó, amit bizonyosan megmozgatnak azok a szelek, amiket a vezetői személycserék gerjesztenek. A kérdés csak az, hogy milyen irányba fújnak majd? 

A Liget Budapest Projekt ugye az EMMI vigyázó tekintete alatt formálódott, három miniszteri biztos (Baán, Persányi, Fekete) keze nyomán, szorosan együttműködve a minisztérium kulturális pillérével. Ez a struktúra most némileg felbomlani látszik, hiszen Balog miniszter behajintotta a törölközőt, a helyére érkező Kásler Miklós energiáit pedig minden bizonnyal az egészségügy makromenedzselése fogja lekötni. Így nagy feladat vár az új kulturális államtitkárra – aki, ha hinni lehet a madárcsiripeléseknek - Fekete Péter személyében testesedik meg. Számára a Városliget biztosan nem lesz idegen terep, hiszen a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatói posztja mellett a Liget Budapest egyik miniszteri biztosaként is tevékenykedett, az új Cirkuszművészeti Központ kialakítása ügyében. 

De mit lehet tudni az új államtitkárról? 

Az 55 éves Fekete Péter Jászai Mari-díjas rendező, előadóművész és cirkuszművész, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a Békéscsabai Jókai Színház korábbi és a Szarvasi Vízi Színház művészeti igazgatója, a Magyar Teátrum színházi lap főszerkesztője. A kilencvenes években sikerrel hozta Magyarországra az angol színházat, néhány éve pedig a világon talán elsőként fedezte fel a cirkuszművészetben rejlő oktatási potenciált. Úttörő pedagógiai kísérleteire nemcsak a magyar utazócirkuszok, hanem a világ legnagyobb cirkuszi központjai is felfigyeltek és kíváncsiak. 

„Magyarország a világ élvonalába tartozik a cirkuszművészet terén, de világhatalom vagyunk az innovációban is. Ha majd pár év múlva Európa vezető cirkuszművészeti központját akarjuk megnyitni, akkor az nem csupán egy csodapalotát jelent majd, mert azt leginkább az abban folyó munka és szakmai folyamatok minősítik – ebben pedig élen járunk.” – nyilatkozta nemrég egy interjúban. 

2002 és 2004 között a Nemzeti Színház oktatási és külkapcsolati igazgatója volt, 2007-2015-ig a békéscsabai színház igazgatója. Miniszteri biztosként 2011-ben a megyei előadóművészeti intézmények átadását felügyelte, 2012-ben a Nemzeti Színház, majd 2015-ben a Pesti Magyar Színház vezetőváltásával kapcsolatos ügyeket vezette.

2015 óta a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelt miniszteri biztosként és a Magyar Cirkusz- és Varieté ügyvezetőjeként. 2015-ben váltotta Richter Józsefet a Nagycirkusz éléről, ekkora kapta feladatként az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ előkészítését is, ami hamarosan helyszínt is kaphat. 

Rendezéseit, publikációt és elismeréseit felsorolni is nehéz, így az elmúlt évtizedek teljesítménye alapján nem tűnik könnyelmű kijelentésnek az, hogy több mint alkalmas személy kerül a kulturális kurzus élére. Ha megkapja a kellő szabadságot és hozzá a pénzt, paripát, fegyvert, akkor az elején feltett kérdésre az a válasz, hogy az eddig is lendületes szél orkán erejűvé nőhet. És ez a Ligetnek is jó.

Címkék: Hír

Ligeti veszedelem

Tetszik tudni, vannak ezek a galamblelkű, angyali kedvességű, jóság mintaképei, a ligetvédők, akik még a légynek sem tudnak ártani. Ők a kedvesség, a báj, a jóindulat, igazából minden földi jó megtestesítői. A természet gyermekei.

És vannak a megátalkodott és gonosz biztonsági őrök, akik maguk az ördög ivadékai. Be is bizonyítom!

Adva van nekünk a szépséges királylány Antal Nikoletta Henrietta, röviden Niko. Persze a szépség relatív, így mindenki döntsön maga.

Viszont az biztos, hogy mindenfajta politikai motivációtól mentes lovagina. Na jó, talán ez sem fedi teljesen a valóságot. Vagy ha mégis, akkor Rocco Siffredi szűz, Ferenc pápa iszlamista, a Föld banán alakú és a technika csúcsa még mindig a négyszögletű kerék.

Na ha nem is szép, politikailag nem annyira független, de legalább a viselkedése hajaz egy illemtanárra.

Kezdek kifogyni a jó tulajdonságok felsorolásából. De abba nehéz belekötni, hogy ha megszólal, akkor az a "legédesebb nektár" a fülnek. Mert így meghallgatva, talán még Farkasházy Tivadar tanítanivaló R betűi vagy Baló György szépen artikulált szavai is hamarabb okoznak orgazmust a fülnek, mint az ő vinnyogása.

Na szóval ez a nő… Ez se jó. Mert több helyen olvastam, hogy a nők kikérik maguknak, ha közéjük soroljuk a ligetvédő „amazont”. Tehát pontosítsunk. Az elsődleges nemi jegyei alapján nőnek tűnő teremtmény förmedvény társaival, láncokkal, csövekkel felszerelkezve támadtak a Városligetben a munkagépekre és provokálták a biztonsági őröket. Természetesen békésen. Igazi földre szállt angyal mind.

Csak egyet tudok remélni, Nikonak van a szekrényében egy „Fideszessel nem szexelek” táblája. Ha nem, akkor gyorsan csinálok egy „Csak nővel szexelek” táblát, biztos ami biztos. Így a tévedés kizárva.

Törtek, zúztak a ligetvédők - Ilyen lesz az új ellenzék?

Véget értek a választások, miután a kampány mocsarában nyakig elmerültünk úgy tűnik egy faágat megragadva sikerült kimásznunk a napfényre, és visszazökkenhetünk a dolgos, szürke hétköznapokba. Érdemes áttekintenünk, hogy a Liget vonatkozásában milyen tanulságai vannak a mögöttünk álló heteknek.

Az elmúlt időszakban sok-sok téma repkedett az éterben, a nagypolitika pajzsán a stadionoktól kezdve a korrupción át a migránsokig minden megfordult, egy szimbolikus kormányberuházást kivéve, ami pedig nem más, mint a Liget Projekt. Úgy látszik az ellenzéki szereplők tudatáig is eljutott, hogy ez egyáltalán nem egy fekete-fehér dolog, nem lehet a jó és rossz harcára leegyszerűsíteni. Múzeumok építése, a park felújítása ellen mégsem annyira szexi dolog tiltakozni, ráadásul nem rezonál a választópolgárok napi gondjaira, alátámasztja ezt, hogy az elmúlt négy évben nem sikerült széles körű társadalmi ellenállást összegründolni a projekt ellen, sőt, lassan, de biztosan növekszik a támogatottsága.

Noha a ligetvédők minden bevetettek, hogy valamiféle ellenzéki főhadiszállást alakítsanak ki a Ligetben, de még a korábban Városliget felújítást oly harcosan ellenző Karácsony is elfordult, hiába bíztak abba, hogy miniszterelnök-jelölti színrelépésével újabb szintre emeli majd a Liget „védelmét”. Ez nem jött be, maradtak, illetve fogyatkoztak az unalomig ismert arcok, akik a felpörgő munkálatokat már szinte meg sem próbálták akadályozni. Épül a Néprajzi Múzeum, félúton jár az Olof Palme Ház felújítása, kész a Román Csarnok és a Szépművészeti felújítása, a park megújításának első üteme is a végéhez közelít.

Összefoglalva a Liget Projektből nem lett kampánytéma, ellenben haladnak előre a munkálatok.

Miután a reménykeltően induló hétvége a ligetvédőknek is óriási csalódásba torkollott, további frusztráció gyülemlett fel, amit valahol le kell vezetni. Ez történt meg tegnap délután, amikor a Ligetvédők végső elkeseredésükben megpróbáltak berontani a Néprajzi Múzeum építkezésére, mert faátültetésre gyanakodtak. Faátültetés nem volt, rendőrségi intézkedés viszont igen.

Balszerencséjükre a kerítés szétrugdosását a 444 is közvetítette, így az fanyarul ironikus helyzet állt elő, hogy a Ligetvédőket legjobban támogató média felvételei szolgáltak bizonyítékul a rendőrségi eljáráshoz.

Érdemes megnézni a videót (ez már a 168 óra bővített kiadása). Sok dolog érhetővé válik a hétvége kapcsán. Ilyenek a csillogó szemű, széplelkű forradalmárok.

Irgalmatlan nagyot hazudott a Magyar Nemzet

Diadalittasan gúnyos, „Máris késik a Liget Projekt” címmel közölt cikket a minap a Magyar Nemzet. Az egykor sokkal szebb napokat is látott újság annak apropóján gyújtott örömtüzeket, hogy bravúros oknyomozói tevékenységük során kiderítették, a Liget Projektben megvalósuló Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (ahol a Szépmű, Nemzeti Galéria és Néprajzi műtárgyait fogják tárolni és restaurálni) egyesek szerint késni fog, és az ígért 2018 helyett, csak 2019 nyarán „vehetik birtokba a múzeumi szakemberek”.

Elég durva, ugye?! Már látjuk is, ahogy az infó hallatán megbénul a villamosközlekedés az Oktokogonnál, a spontán létrejött tüntetőcsoport pedig minden kukát felgyújtva rohamot indít a Kossuth tér felé.

A viccet félretéve, tényleg vérlázító, ahogy a Magyar Nemzet próbál izzadtságszagúan a bolhából elefántot csinálni. Minden porcikáján érezni a cikknek, hogy parancsba adták, mindegy, hogy mit, de valami rosszat kell írni a Liget Projektről, mert az a kormány találmánya. Azt meg utáljuk, meg úgyis választások jönnek, üssük!

Nem beszélve arról, a nem elhanyagolható tényről, hogy egyetlen szó sem igaz abból, amit állítanak.

A hírt átvevő hvg.hu ugyanis megjelentette a Városliget Zrt. válaszát, melyből világosan kiderül: idén már megtörténik az épület műszaki átadása, munkába állhatnak a majd ott dolgozó múzeumi szakemberek, és elkezdődhet a műtárgyak beszállítása is. Aki látta a képeken az építkezést, az nem is lepődik meg ezen, mert jól láthatóan tényleg előrehaladott állapotban tartanak. Az ugyan valóban igaz, hogy a teljes beköltözés és berendezkedés csak valamikor 2019-ben fejeződik be, de attól még idén már bőven működni fog az intézmény, munka fog ott zajlani - ezt súlyos késésnek beállítani egész egyszerűen rosszindulatú hangulatkeltés.

A lényegről sajnálatos módon persze kevés szó esik, pedig az mindenfajta vitán és politikán felül áll. A hazai muzeológusok, restaurátorok eddig egészen méltatlan körülmények voltak kénytelenek dolgozni, elavult műszerekkel, rosszul felszerelt helyszíneken. Ehhez képest most megkapják Európa egyik legmodernebb műtárgy raktárát és restaurálási műhelyét, ami nem mellesleg a képzésükben is óriási segítséget nyújt. Több százezer műtárgy kerül ezzel extrabiztonságos helyre, a párás padlás, vagy a dohos pince helyett.

Erre egyébként bőven megérné várni azt a pár hónap késést is. De szerencsére nem kell.

Leesik az állad a Szépművészeti Múzeum felújításától – videó!

Szépen, csendben elékszült a Liget Projekt egy újabb eleme, aminek látványától bizony az állainkat keresgélni kellett: eredeti szépségében állították helyre a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, melyet több mint hetven éve nem láthatott a közönség, miután súlyosan megsérült a második világháborúban. A bombatalálat után csak részlegesen tatarozták az épületet, majd évtizedekig raktárként használták, igen csak méltatlan körülmények között. Ennek a sötét korszaknak vetett véget a Liget Projekt, és érdemes megnézni az alábbi videót, csodálatos munkát végzett a majd hetven főt számláló restaurátor gárda az épületrész helyreállításával. Le a kalappal előttük.

Jó hír, hogy március 15-től áprilisig mindenki ingyenesen körbenézhet, hogy személyesen is meggyőződjön a falfestmények szépségéről, majd ismét bezárnak egy rövid időre, hogy majd októberben, a teljesen felújított Szépművészeti Múzeum részeként nyisson meg újra.

Gyönyörű munkát végeztek a restaurátorok

Magáról a múzeum felújításáról is érdemes néhány szót ejteni, ugyanis fennállása alatt még nem esett át ekkora megújuláson. Korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint több ezer négyzetméternyi új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. Nyitás októberben.

Ennek apropóján egyébként érdemes a távolba tekinteni, hogy hogyan is a Liget Projekt, mert idén gőzerővel elindulnak további elemek is. Erről épp a napokban adott tájékoztatás Baán László, lássuk a faktumokat:

Ha valaki a Dózsa György úton jár, az meggyőződhetett róla, hogy a Néprajzi Múzeum mélyépítése már javában zajlik, ha minden jól megy, jövőre el is készül gördeszkapálya alakú épület, a szabadon bejárható tetőkertjével együtt. Az év második felében pedig következő fokozatba kapcsolnak és elkezdődik az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza építése is.

Az új Néprajzi Múzeum

Szinte már készen van a mintegy 35 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amely a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 350 ezer műtárgyának megőrzéséhez biztosít ultramodern feltételeket, valamint a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetnek is otthont ad majd. A magyar restaurátorszakma számára ez egy óriási előrelépés, Európában sem találni hasonló minőségű intézményt.

A Liget egyik legrégebbi épületének, Olof Palme-háznak műemléki felújítása igazi kuriózum, a több mint száz éves Zsolnay díszítések mellett az eredeti homlokzatot is helyreállítják az év végére. A kis ékszerdoboz minden bizonnyal az egyik kedvence lesz a parkba látogatóknak. A Liget parkrehabilitációjának első üteme is jól halad: áprilisig elkészül a vakok kertje, a kutyás élménypark és az iskolásoknak szánt sportpályák is.

Nem fogunk unatkozni.

Leégett a ligetvédők tábora

Számtalanszor megírtuk már, hogy a ligetvédők folyamatosan illegálisan tüzet raknak, és főzöcskéznek a Városligetben, illetve a táboraik fűtéséről is fokozottan tűzveszélyes módon gondoskodnak. A gáztartályok sokasága sem ritka látvány, de ami a legnagyobb paradoxon: a fákat féltő környezetvédők FATÜZELÉSŰ kályhákkal melegítik magukat. 

Az már csak hab a tortán, hogy életvitelszerűen laknak a ligetben, ami szintén minden létező jogszabállyal ellentétes.  

Szóval eddig is csak a szerencsén múlott, hogy nem történt meg a baj, de úgy tűnik tegnap este elfordult tőlük a hajléktalan tüntetők védőszentje: úgy ahogy van, tokkal-vonóval leégett az egyik táboruk. Érdemes megnézni a képeket, hogy milyen undorító környezetet hoztak létre a Ligetbe maguk körül. Ráadásul szinte teljesen sikerült leégetniük egy évtizedes tiszafát is. Na ez a beszéd! Ilyen egy igazi feketeöves környezetvédő, vajon forog-e most irodájában a Szigetvári Karácsony duó, hogy a legutóbbi ligetvédő gyűlésen jelenlétükkel legitimálták ezeket az élősködő, megélhetési tüntetőket? Nyilván nem, mert a zsák rátaláltatott a foltjára. 

Nézze el nekünk a kedves olvasó a társadalmi szolidaritás látszólagos hiányát, de legyünk kíméletlenül őszinték: itt nincsen szó semmilyen ligetvédelemről, ezek vastagon leszarják a parkot és azt, hogy mi fog majd történni vele. Nekik ez csak egy átmeneti lakhely. Ezek a szerencsétlen hajléktalanok csak kihasználják a ligetvédelemmel szemben támasztott balliberális szimpátiát, és a választások közeledtével a balhét kerülő hatóságok óvatosságát, hogy a környezetvédelem leple alatt legyen hol lakniuk.  

Az, hogy közben gusztustalanul lepusztítják a parkot és leégetik a növényzetét, kit érdekel! Ugye?!

Balul sült el a kumpisütés?

Szépen rotyog a pörkölt, nem baj, ha leég a fél Liget

Jól kifüstöljük azt a finom falat húst!

Ez maradt a tűz után, háttérben a kiégetett fa

Ilyen körülmények között éltek

 

Ezeket a cikkeket olvastad már?