Blogolj!

Hírek

Tovább

Tervek

Tovább

Interjúk

Tovább

Hazugságot terjesztenek, de csúnyán pofára estek a ligetvédők

„A tervek szerint szórakoztató negyed épül a Városliget helyén…” – írja Csák Gergely (Mr. Flynn Rider álnéve), a Ligetvédők egykori, kirúgott szóvivője a szoci B1 blogon. Természetesen nyilvánvaló hazugságról van szó, ami jó esetben említésre méltó sem lenne, azonban most akkora öngólt lőtt a szerző, hogy muszáj erre felhívnunk a figyelmet.

Kedves Gergely! Minden bizonnyal nagyon régen járhattál a Ligetben, hiszen a helyzet az, hogy a Városliget egy részét a maroknyi Ligetvédő barátaid már régen a saját, gusztustalan bulinegyedükké alakították át.

Kíváncsi lennék, mi a véleményed a következő képekről? Tényleg ilyennek kéne maradnia a Városligetnek? Te szívesen vinnéd ki a gyerekeid ebbe a mocsokba? Nem hiszem. És vagyunk ezzel így még páran.

655.nap Ligetvédők #LigetbenLigetvédők Csoportja1-jén is buli van :D

Posted by Antal Nikoletta Henrietta on Monday, January 1, 2018

Halad a Liget megújítása - ez történt idén a Városligetben

A tavalyihoz képest kevésbé puskaporos, de annál tartalmasabb évet zárt a Városliget. Századfordulót idéző pavilonokat kapott a park, elindultak a kertészeti munkák, az egyre apadó Ligetvédők pedig hol biztonsági őrt gázoltak, hol a autókat rongáltak. Ez történt a Lizsében idén. 

Igen csendesen indult az év a parkban, a Liget Projekt és az ellentábor pávatánca a tiltakozók létszámának és kedvének együttes fogyásával látványosan alacsonyabb fordulatszámra váltott. Nehéz is lenne belekötni abba, hogy a Városliget megszabadult a testén furunkulusként viszkető legocsmányabb épületeitől, jelesül a Petőfi Csarnok, Hungexpo irodák, Közlekedési Múzeum rozsdamarta triójától.

Az új pavilonok egyike

Egészen áprilisig kellett várni az év első igazán említésre méltó eseményére, ami rögtön mindjárt a Liget Projekt egyik iránymutató, emblematikus materializálódása lett. Ugye többször is beszámoltunk róla, hogy az Állatkerti körúton a rendszerváltás egyik utolsó mementójaként tucatnyi lepattant bódé zsírgőzös miliőben disztribútálta a kínai műanyagipar zászlóshajó termékeit. Na ezeket hála istennek elbontották, és a helyükre a Városliget egyik legszebb időszakát megidéző pavilonokat húztak fel, méghozzá az eredeti Feszl Frigyes tervek alapján A terv ugye az, hogy a Liget egészére nézve is valami hasonló minőségugrást érjenek el. Érdemes kisétálni és megtekinteni őket, így kell gusztusosan, a historizáló giccset elkerülve helyreállítani egy történelmi területet. Ha a kínálatot és az árszínvonalat sikerül finomhangolni, csillagos ötös végeredményről beszélhetünk.

Ugye, hogy jobb mint volt?

Szintén tavasszal történt még, hogy a Liget Projekt programjának véglegesedésével úgy érezték a gazdái, hogy érdemes külföldre is elvinni és bemutatni a terveket, hiszen azok már önsúlyuknál fogva is jelentős építészeti és kertépítészeti értékkel bírnak, melyeket érdemes terjeszteni, megmérettetni. Hogy milyen jól gondolkodtak, visszaigazolta a zsűri is: Franciaországban a MIPIM elnevezésű legjelentősebb nemzetközi kiállításon - ami gyakorlatilag a műfaj Oscar-díja - a legjobb Európai Uniós nagyprojektnek választották, világszerte egyedül csak a japánok városfejlesztése tudott rákontrázni Ligetre.

Májusban a Kormány döntött, hogy a Közlekedési Múzeum kap egy Ligeten kívüli területet, ahol a nagytestű villamosokat, vonatokat, buszokat, repülőket egyszerre be tudja mutatni gyűjteményéből, így nem kell beszuszakolni őket a parkba. A Ligetbe pedig az eredeti tervek alapján visszaépítik a történeti múzeumot, ahol a magyar feltalálóknak állítanak emléket. Régi igénye volt már ez a Közlekedésinek és ezzel kompromisszumok nélkül tudja a teljesen anyagát, több helyszínen kiállítani.

Jó pár kilométerrel arrébb lerakták a Komáromi Csillagerőd alapkövét Júniusban, ami meglepő, de része a Liget Projektnek. Hogy miért? Ha már felújítják az erődöt evidens, hogy nem tüzelő állásokat állítanak vissza, hanem kulturális tartalommal töltik fel a pompás alakzatú építményt. A szépművészeti múzeum gipszszobor gyűjteménye pedig adja magát, hogy ide kerüljön, és ne raktárakban porosodjon. Tehát ágyúk helyett szobrok, ami igazán szép kultúrpacifista üzenet.

Júliusig kellett várni az első balhéra, egy kisebb villongás alakult ki a Rondó mellett, amikor két fa előkészítését kezdték meg az átültetésre, megjelent 20 darab ligetvédő emberkedni. Itt jegyzik fel a krónikás trubadúrok a hős Várnai László tömegeket inspiráló tettét, amit a következő évszázadok során is még énekelni fognak bárdok: a Civil Zugló sziklaöklü elnöke kihasználva a balhé okozta zavargásokat, suttyomban jól végigkarcolta a faátültető cég autóját. Az igazi komikum csak ezután jött. Bátor tettét kiszúrta egy rendőr és megkopogtatta karcolgatásba belefeledkező, a Liget hímnemű Jeanne d'Arc-jának vállát, aki erre Dombi Tibor fénykorát idéző futásba kezdett a hatóság elől. Végül elkapták, bár aranyérmet ért a sprintelése, jutalma egy eljárás lett.

A Ligetvédők így érzik jól magukat

Ugyanebben a balhéban a másik negatív hős, Szabó Gábor, hírhedt MSZP-s és DK-s aktivista is színpadra lépett. A számtalan kormányellenes tüntetésen síppal, dobbal provokáló tette minden eddig határon túlment. Szabó igazi virtigli szoci „környezetvédőként” gépkocsival közlekedik a parkon belül, természetesen behajtási engedély nélkül. Ezért már többször is megbüntették korábban. A balhé reggelén is megszokott közlekedési útvonalán haladt volna be, hogy akadályozza a faelőkészítő munkálatokat, de legnagyobb megdöbbenésére a FINA építkezések miatt lezárták a forgalom elől kedvenc útját. Amikor meg akarta állítani egy ott dolgozó biztonsági őr, hogy ezt jelezze neki, Szabó a fék helyett a gázra taposott és elsodorta az őrt, majd segítség nyújtás nélkül továbbhajtott. A rendőrök még a Városligeten belül elkapták, büntetőeljárás indult ellene, ami azóta is tart. Szomorú példái ezek annak, hogyan próbálnak politikai aktorok és pillanatemberek a Városliget megújításának hátán három percre bekerülni a médiába, kevés sikerrel. Jól jelzi, hogy mennyire kifulladt már ez a téma, hogy a ballibek D'artagnan-ja, Karácsony Gergely sem hallatja a hangját Liget ügyben. Pedig az elmúlt napok eseményei kapcsán látszik, ő aztán minden minimális politikai haszonnal kecsegtető ügybe beleáll. Legyen az Hiller Pista sejpítően szép, invitáló szirénhangja, vagy Szigetvári takonytól zöld, kézfogásra nyúló tenyere.

Vissza az érdemi dologra, nyáron bemutatták a tájépítészeti terveket, ami alapján meg fog újulni a Városliget parkja. Lesz itt minden: teljesen megújított növényállomány, akadálymentesítés, egész évben látható, kibővített Városliget-tó, új játszóterek, autómentesítés, normális sétányok, padok stb. – felsorolni is nehéz, de összességében elmondható, hogy minden olyan dolgot megvalósítanak, ami egy ilyen volumenű felújításnál elvárható a XXI. században.

És hogy ez mit jelent a gyakorlatban, hamarosan megtudjuk, hiszen szeptemberben bejelentették a parkrekonstrukció első ütemét, melyet októberben el is kezdtek. Ennek köszönhetően a vakoktól kezdve a kutyásokig mindenki jól jár, a tervekről részletesen itt számoltunk be, érdemes mazsolázni. Jövő márciusban pedig, ha miden jól megy, már le is tesztelhetjük a végeredményt.

A hamarosan elkészülő kutyás park

A ligetvédők elkeseredettsége ősszel tetőzött, a Petőfi Csarnok bontási területén találtak egy azbeszcementtel bevont csődarabot, amire megpróbálták egy komplett kampányt felhúzni, mondván, hogy egész Budapest azbesztózis veszélyben forog. Akciójuk hamar dugába dőlt, a csődarabról szakértők által hamar kiderült, hogy teljesen veszélytelen, a tényleg óvatossággal kezelendő szálló azbesztes építőelemeket pedig már rég elszállították, szigorú ellenőrzések mellett. Az nyilván nem zavarja őket, hogy valószínűleg a saját lakásaik (már amennyiben vannak) közműhálózatában is ilyen csöveken keresztül megy a víz.

Az év utolsó momentuma pedig minden bizonnyal a Néprajzi Múzeum építésének megkezdése lesz, a munkaterületet már le is határolták. Egészen elképesztően szép épületet terveztek Ferenc Marcel-ék, érdemes áttekinteni a terveket, igazán ékes dísze lesz ez a kortárs épületeket bántóan nélkülöző fővárosunknak.

A Néprajzi Múzeum új épülete

Dióhéjban ennyi lenne hát a Városliget ezévi krónikája, most egy picit megpihenünk, hogy újult energiával térjünk majd vissza, mert jövőre is lesz miről tudósítanunk bőven, főleg, hogy ráfordulunk a választásokra. Igyekszünk továbbra is borotvaéles macsétával átvágni magunkat a méregzöld ködön, hogy ne csak a szélsőségek politikával túlfűtött szemüvegén keresztül tájékozódjatok a Városligetben folyó történésekről.

Gulyás Márton a Néprajzi Múzeum ellen uszít!

Gulyás Márton a gátlástalanság, a feltűnési viszketegség és a szorgalom szerencsétlen ötvözeteként a jelenlegi politikai paletta egyik legszánnivalóbb figurája. Egészen szürreális paradoxon, hogy magát liberális értelmiséginek tartó véleményvezérként épp Magyarország leggazdagabb, és egyben leghányattatottabb sorsú gyűjteményével bíró Néprajzi Múzeum ellen hívja csatába félművelt híveit legutóbbi videójában. Vegyük sorra mi ezzel a baj.

Gulyás Márton több dolgot elfelejt.

Gulyás Márton azt mondja, felesleges Néprajzi Múzeumot építeni. Gulyás Márton elfelejti, hogy a magyar néprajzi gyűjtemény Európa egyik legjelentősebb eszmei értékű gyűjteménye, felbecsülhetetlen képek, tárgyak, hanganyagok sokasága ez, mely a hagyományos és magyar kultúrának kollektív emlékezete. Nem hogy nem felesleges, hanem kötelesség ennek a gazdag forrásanyagnak végre egy méltó, 145 éve hiányzó épületet létrehozni.

Gulyás Márton azt mondja, a Városliget, mint közpark rovására épül a Néprajzi Múzeum. Gulyás Márton elfelejti, hogy a múzeum egy parkoló helyére épül. Lebetonozott és macskakövekkel borított parkoló helyére. Egy olyan parkoló helyére, ahol eddig 1.500 autó parkolt naponta.  Kérdem én Gulyás Mártont, mi a jobb a parknak: napi 1.500 parkoló autó? Vagy egy visszaparkosított betonsivatag, benne egy zöld sétánnyal körülvett múzeum, aminél mellesleg nem sok szebb kortárs épület van ma Budapesten. Azt hiszem egyetérthetünk, hogy nem a Városliget rovására, hanem a javára épül a Néprajzi Múzeum.

Gulyás Márton azt állítja, hogy illegális fakivágásokat végeztek el a Városligetben. Na, akkor ezt tegyük tisztába. Gulyás Márton hazudik. Gulyás Márton hangulatot kelt.

Hazudik, mert engedéllyel vágták ki fákat. Hangulatot kelt, mert olyan fákat vágtak ki, amelyek menthetetlenül betegek, balesetveszélyesek voltak. Erről ő is meggyőződhetett volna, ha megnézi a kivágott fák vizsgálati lapjait, amikből feketén-fehéren kiderül, hogy miért volt szükséges kivágni őket. Ha Gulyás Márton fejére esne egy ilyen fa, akkor a korházi ágyon fekve jelentkezne be élőben, véres rongyok között, és elcsukló hangon kérné számon a Városliget Zrt. –t, hogy miért nem vágatta ki a fát, ha tudta, hogy balesetveszélyes. És igaza volna. Egy park olyan dolog, hogy folyamatosan gondozni kell, felelősséget kell érte vállalni, ami nyilván Gulyás Mártonnak furcsa. A parknak folyamatosan cserélni kell a növényzetét, és ha arról van szó bizony, fát is kell vágni. Szomorú, hogy Gulyás Mártonnak csak favágás láttán élesedik a kamerája, amikor fát ültetnek, már elfelejti tájékoztatni félművelt híveit.

Az új Néprajzi Múzeum

Gulyás Márton ugyanakkor nem hülye ember, ő is tisztában van ezekkel a tényekkel. Pontosan ezért Gulyás Márton provokátor, mert tisztában van ezekkel a tényekkel, mégis az ellenkezőjüket sugallja. És pontosan ezért Gulyás Márton uszító, mert hazugságokkal buzdítja a Néprajzi Múzeum építésének megakadályozására félművelt híveit. És pontosan ezért Gulyás Mártonnak nincs helye a közéletben.

Gulyás Márton, menj a picsába!

 

Igazi Karácsony a Városligetben

Hosszú ideje vártunk már erre a hírre, de most végre elkezdik az első múzeum építését a Városligetben. Több éves előkészítés után végre bezárják a volt Felvonulási téren a ronda parkolót, elhajtják a büdös autókat a parkból és cserébe kapunk egy trendi épületet egy olyan világszínvonalú gyűjteménynek, amelynek egy magára valamit adó ország már évtizedek előtt palotát emelt volna. Mi most csak kalapot tudunk, előtte.

A hír, hogy még idén, Karácsony előtt elkezdik az építkezést. Persze, nem mindenki örül ennek, sokan féltik a parkoló betonplaccot (hajrá környezetvédők!), még többen pedig már keresik a láncokat, hogy a kivágandó fákhoz kötözzék magukat. Nekik sajnos belerondít a közelgő ünnepükbe az a hír , hogy ott pont nincsenek fák, de ne aggódjunk, kitalálnak majd valamit (macskaköveket gyilkolnak a Városligetben, akadályozzunk meg a Kormányt ebben a gaz cselekedetében, lásd még: diktatúra, bulika, frusztráció, stb).

„Mi a faszért ” Karácsony G.-nek csak annyi jutott eszébe, hogy ne ide hozzák azt a múzeumot, hanem vigyék inkább a Bálnába, hiszen az is egy épület. Az, hogy egy múzeumi gyűjteménynek csak szükséges, ámde nem elégséges feltétele a négy fal meg egy tető, arról sajnos szegényke nem tud, a pártja három főt számláló szellemi holdudvara pedig még nem volt múzeumban, így aztán felbüfögtek valamit, ami elsőre az eszükbe jutott. Az pedig csak másodlagos, hogy ezzel mélyen lenézik a néprajzos szakmát meg az építészeket, de ne is várjunk mást azoktól, akinek már nincs semmi veszítenivalójuk.  Ferencz Marcel, a zseniális új épület tervezője egyébként annyit mondott, hogy csaknem 250 mérnök összesen több mint 700 ezer munkaórát dolgozott a terveken.  Igen, dolgoztak. Sokat. Ezt kéne tenni, azt’ nem beszélne egetverő marhaságokat néhányunk.

Na, de a lényeg, hogy az igazi Karácsony közeledtével nézegessük még az épület terveit, és ezzel kívánjunk egymásnak Boldog Ünnepeket.

Megújul az Olof Palme Ház - Gatyába rázzák a Liget aggastyánját

2017.11.16.

Csak kapkodjuk a fejünket, nemrég beszámoltunk arról, hogy elindult a parkfejlesztés első üteme a Városligetben, erre mindjárt hírt adhatunk a következő, hasonlóan régóta aktuális fejlesztésről is: kezdődik a 130 éves Olof Palme Ház felújítása. 

A Városliget egyik, ha nem a legszebb épülete az Olof Palme Ház, egy igazi szecessziós remekmű, Zsolnay kerámiákkal, szobrokkal teletűzdelt homlokzata – leharcolt állapota ellenére is - mind a mai napig elvarázsol, órákig tudnám nézegetni a finom részleteit. 

Ilyen lesz

Ezért is vérzett a szívem, hogy évtizedekig nem találtak neki rendes funkciót, az állagmegőrzés sort pedig elsőként radírozták ki az elvtársak a költségvetési sorokból, így ez a hanyagság odáig vezetett, hogy az elmúlt két nyáron már a Kertem nevű szórakozóhely nyilvános toalettjévé vált szegénykém. 

Óriási pazarlás ez, kb. mintha Andrea Bocelli egy szál szintetizátorral járná az ózdi lagzikat, hátha valahova behívják egy fél órát sramlizni. 

Hála istennek a Liget Budapest Projekt tisztában volt ezzel, ezért fogták az öreg dívát, elvitték fodrászhoz, kisminkelték és új ruhát is szabattak neki. 

Magyarul kívül-belül felújítják a házat, tartalommal töltik fel és új nevet is kap. Lássuk a részleteket. 

A műemléki rekonstrukció – mert, hogy ez nem egy egyszerű felújítás lesz, hanem komoly kutatómunka előzte meg a tervezést – az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett építészeti dokumentáció alapján valósul meg. Rendelkezésre állnak a Zsolnay díszítések mintakönyvei, így az épületben található míves ornamentikák teljes valójukban helyreállíthatóak. A bejárat a mostanihoz képest átkerül a túloldalra, ahol eredetileg is volt, ami elé egy nagy közösségi teret is kialakítanak, rózsakerttel, padokkal, csobogókkal.

Ilyen most

 

Az épületet, vagy legalábbis a benne működő intézményt átnevezik. Gondolom most a svéd szociáldemokraták egy emberként kapnak a szívükhöz és kétszeresére növekedik majd az IKEA-ban a barnagolyó ára, de lássuk be, semmi relevanciája nem volt Olof Palme-nak hívni a házat. Soha nem járt Magyarországon az ember, ez egy hamis, álszent gesztus volt az állampárttól, amitől azt gondolták varázsütésre mi is reformkommunistákká válunk. Nem így lett. Szóval az új név Millenium Háza lesz, utalva és emlékezve arra a prosperáló aranykorra, amikor Budapest legnagyobb fejlődését élte, ekkor építették az épületet is. 

Belül pedig egy nagy kiállítótér várja a nagyérdeműt, ahol az állandó tárlat Magyarország századfordulós virágzását eleveníti majd meg egy különleges, interaktív programmal, de helyet kap benne még egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.  

Iszonyú attraktívan hangzik, hogy készítenek egy óriási, 100 négyzetméternél nagyobb, több ezer házat ábrázoló városmakettet, melyre rávetített képekkel idézik meg a századfordulós Budapestet. A tervek szerint megelevenednek majd a 120 évvel ezelőtti Budapest életképei: utcán sétáló embereket, Dunán úszó hajókat fogunk látni a kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével életre keltett világban. 

És hogy meddig kell erre várnunk? A munkák már novemberben elindulnak, így ha minden jól megy, már 2019 elején kávézhatunk a makett mellett a srácokkal. Na vajon ezen milyen fogást találnak majd a tiltakozók?

Címkék: Hír

Elindultak a Liget Projekt kivitelezései

2017.11.13.

Új fokozatba kapcsolt a Liget Projekt, hiszen megannyi előkészítés, társadalmi egyeztetés  és tervezési munkával töltött álmatlan éjszaka után elindultak parkban a kivitelezések. Nem is akármilyenek, hiszen mindjárt négy helyen is dolgoznak:

  • Felújítják a vakok kertjét
  • Új sportpályákat csinálnak az iskolásoknak
  • Elbontják a volt állatorvosi rendelőt, helyette pedig zöld és kutyapark lesz
  • Rendbehozzák a Szépművészeti Múzeum kertjét

Mielőtt a részletekbe belemennénk fontos megjegyezni, hogy a kivitelezési munkálatokat megelőzően 7 Liget Park Fórumot is tartottak, ahol mindenki, de tényleg mindenki elmondhatta a véleményét (118 szervezet), javaslatát és ezeket szépen meg is hallgatták, és jószerivel bele is tudták foglalni a most megvalósítandó tervekbe. Ezek alapján indul most el a Városliget felújításának első négy lépcsője.

Sportpályák

Lássuk akkor egyenként:

Európában egyedülálló módon, kifejezetten a látássérülteknek készült egy elkerített és zárt parkrész még a hetvenes években. Itt szabadon pihenhettek, számos, a vakoknak készült speciális „élmény” elemet hoztak itt létre, de sajnos az idő vasfoga erősen megrágta ezeket. Most azonban teljesen felújítják a majd 10000nm-es kertet. A burkolatokat felújítják, a támfalak új, Braille feliratokat is tartalmazó korláttal egészülnek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban, ezért jól felismerhető színnel lesznek lefestve. Akadálymentesített kiszolgáló-épületet helyeznek el, mosdókkal, tárolókkal felszerelve. Hangjátékokat és speciális eszközökkel ellátott játszóteret is kialakítanak, illetve persze a teljes növényzetet is rehabilitálják. A kert elkerítettsége a vakokat képviselő szervezetek kérésére továbbra is megmarad.

Kutyapark

Új sportpályákat hoznak létre az Ajtósi Dürer sor Hermina út felé eső részénél, melyet kifejezetten az iskolások kérése terveztek be, és az ő igényeik szerint szerelik fel. Lesz itt minden, két multifunkciós pálya, 200m-es futókör, kültéri fitnessz, ivókutak, szóval minden rendelkezésre áll, hogy a sok csokit ledolgozzák a nebulók. Jó hír, hogy egyébként párki használhatja a sporttelepet, de tanítási időben elsőbbséget élveznek a diákok.

A Hermina út mellett található régóta elhagyatott, igen csak ocsmányul kinéző állatorvosi rendelőt elbontják, helyét pedig teljes egészében parkosítják! Ezen a területen létrehoznak egy félhektáros kutyás játszóteret, ami ugyan elzárt, de pusztán a biztonság miatt. Nem a klasszikus értelemben vett kutyafuttatókra kell gondolni, hiszen iszonyatosan nagy területről van szó, inkább egy olyan térről, ahol minden kutya álma megvalósul. Pancsoló, fürdető, agility pálya, ásóhelyek, itatók, ürülékgyűjtők – ezek jellemzik majd az élményparkot, ahol nem mellesleg a gazdik is tudnak majd pihenni. Fontos megjegyezni, hogy a ligetvédő propaganda ellenére nem tiltják ki a kutyákat a Ligetből, sőt, ugyanúgy lehet majd használni, mint eddig is, pusztán ez a full extrás kutyapark egy plusz szolgáltatás lesz a parkba látogatóknak.

Végezetül a Szépművészeti kertjét is rendbe teszik, hiszen a múzeum felújítása és a Román Csarnok rekonstrukciója lassan elkészül, így időszerű, hogy a körülötte lévő parkfelületet is méltóképpen rehabilitálják.

Vakok kertje

Fontos megjegyezni, hogy a munkálatok járnak fakivágásokkal (összesen 39 a négy helyszínen), de kizárólag azokat veszik ki, amik már olyannyira betegek vagy balesetveszélyesek, hogy nem lehet visszafordítani az állapotukat. Tehát ezeket a Liget Projekttől függetlenül egyébként is sajnos muszáj lett volna kivágni, ezt több, független szakértő is felmérte és megerősítette. Ugyanakkor jó hír, hogy az eltávolított fákat többszörösen pótolják a területen, méghozzá 67 darab új, egészséges egyeddel, tehát összességében több fa lesz a területeken, mint azt megelőzően.

A munkálatok, ha minden jól mennek már jövő márciusban elkészülnek és nehéz elképzelni, hogy 10 darab ligetvédőn kívül ne tetszene majd mindenkinek.

Fotók: ligetbudapest

Címkék: Hír

Belezavarodtak az azbesztes hazugságaikba a Ligetvédők

Szar ügyekkel nem foglalkozunk – mondta mindig igen bölcsen drága nagyapám, és valószínűleg ennek is köszönhette irigylésreméltó életkorát. Sajnos már nem élt, mire én is abba a hajlott korba kerültem, hogy megértsem mennyire is igaza volt. Kár az embernek a világ minden moslékságát a lelkére vennie és kardiovaszkuláris problémákkal idő előtt távozni az élők sorából. Ebből az intelméből kiindulva próbáltam meg ignorálni a ligetvédők agymenéseinek bemutatását is, hiszen az egyre csak fogyatkozó táboruknak teljesen felesleges bármekkora felületet is biztosítani, de kénytelen vagyok ideiglenesen felfüggeszteni a fogadalmam. 

Ugyanis legutóbbi akciójuk akkora kapufás öngól lett, hogy ennek láttán még Nyakó István is visszaadta sorszámát a Választási Irodában. 

De mit csináltak ezek a haramiák? Ugye hetek óta rohangálnak három darab eternit cső fényképével a ballib média szentélyeibe, ami szerintük bizonyítja, hogy a Városligetben elbaltázták a Petőfi Csarnok bontását, ami miatt most a terület halálos mennyiségű, a levegőben repkedő azbeszttel van beszennyezve. Az egy pillanatig sem zavarja őket, hogy számtalanszor elmondták a valódi szakértők, levegőtisztasági mérésékkel alátámasztva, hogy ezek a csövek teljesen veszélytelenek jelen formájukban, ők csak azért is megpróbálnak pánikot és félelmet kelteni. A bontási terület bejáratához belépni tilos táblákat szereltek fel, és a területet határoló kerítésre pedig azbesztveszélyt hirdető ábrákat helyeztek ki. 

Egy hónapja még maszkkal és védőruhával ijesztegettek, hogy minél riasztóbbak legyenek

Persze a látszatra már elfelejtettek figyelni, hiszen az általuk súlyosan veszélyesnek kikiáltott azbesztcement csövektől öt méterre, a kerítés túloldalán táborozgatnak azóta is. A gyerekeikkel együtt. Na most vagy maga Szabó Rebeka adományozta nekik isteni ajándékként az azbeszttel szembeni immunitást, vagy ez is csak egy újabb blöff volt, hogy lejárassanak egy kormányzati beruházást. Nyilván ez utóbbiról van szó. Már ugye ez is kimeríti a méretes öntökönrugás fogalmát, de végül akkorát akartak fingani, hogy be is szartak, saját maguk szivatását csak ezután járatták a csúcsra. 

A hétvégén ugyanis össznépileg kivonultak az általuk azbeszttel súlyosan szennyezettnek hirdetett területre és elkezdtek ott fákat ültetni. Legalább a saját hazugságaikban lenne némi következetesség, ugye? 

Itt viszont már a látszatra sem adnak, Ligetvédő gyerek a „városligeti halálzónában”

Az egyik félcédulás azért még próbál szerepben maradni :)

Ebből is látszik, hogy itt már egyáltalán nem Ligetről van szó, vagy az azzal kapcsolatos párbeszédről, hanem egy maroknyi csoport egyre szánalmasabb vergődéséről, akik fejükbe vették, hogy bármi áron kormányt buktatnak. 

Neked volt igazad papó, megint hülye voltam, szar ügyekkel tényleg nem szabad foglalkozni. Ti se foglalkozzatok velük.

Nemzetközi siker a Liget Projekt

2017.10.10.

Létezik Münchenben egy EXPO REAL nevű esemény, ahol minden évben a legjobb városfejlesztéseket mutatják be a mértékadó városvezetők, vagy ha nem állami beruházásról van szó, a magánbefektetők. Sok idő után Budapest is részt vett az eseményen, és ha már ott volt, elvitte magával a legnagyobb hazai projektet is, a Liget Budapestet. Hogyhogy nem a csodájára jártak.

A Városliget átfogó megújításából ezúttal a látogatói élményt fokozó és az intézményi üzemeltetést támogató okos-rendszereket mutatták be. Az Európában is egyedülálló SMART koncepció után - helyszíni beszámolók alapján - óriási volt az érdeklődés, több, teltházas előadáson is bemutatták, hogy miért is lesz jó majd a Ligetben lenni.

A SMART Liget alapelve az, hogy hatékonyan csoportosít szolgáltatásokat és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes, Liget szintű rendszerbe, ami mindenki számára könnyen hozzáférhető. Ez olyan, egységes digitális ökoszisztéma kialakítását jelenti, amely mindenki számára kényelemsebbé teszi az időtöltést a parkban.

A gyakorlatban ez azt jelenti például, hogy a Városligetbe látogatók liget szintű kedvezmény- és hűségrendszert vehetnek majd igénybe, amelyeket egyszerűsített fizetési megoldásokkal kényelmesen tudnak majd megvásárolni, de okostelefonos alkalmazás segítségével személyre szabott túraútvonalakat, programjavaslatokat is kaphatnak.

A Városligetben kialakításra kerülő SMART rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a látássérültek közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez ugye meglehetősen fontos fejlemény, hiszen számos, a látássérülteket segítő intézmény van a Liget körül, így, nem beszélve a Vakok kertjéről, így ez nagy segítség lesz majd nekik.

Az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomások létesülnek.

Mindezekben további segítséget nyújt az, hogy a SMART Liget számára kifejlesztett alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan népszerű szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, mégpedig úgy, hogy folyamatosan megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak.

Összességében elmondható tehát, hogy a SMART megoldások egyszerűen kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá teszik a parkhasználatot.

Valamit mégis tudnak a Ligetvédők

Sosem néztem volna ki a magukat Ligetvédőknek nevező csöves társaságból, hogy képesek bármilyen, emberi szemmel mérhető teljesítményt nyújtani az élet bármilyen területén, de most kalapot kell emelnem a legutóbb bemutatott teljesítményük láttán. A csapat ugyanis úgy baszta át a magyar sajtót, hogy még most sem értek földet a drága sajtómunkás kollégák.

A halálköpő cső a Ligetvédők képén

A retkes lábú ellenállók ugyanis világgá kürtölték, hogy azbesztet találtak a Városligetben, ami ezerrel kelti a rákot és minimum kínhalál lesz a része az arra járóknak, de még a nemzethalál is befigyelhet. Ezt a tőről metszett hülyeséget pedig úgy szopta be a magyar sajtó, mint ahogy az átigazolási szezonban felröppenő Dzsudzsák-pletykákat szokta. Csont nélkül. Egy drága kollégának sem jutott eszébe, hogy megkérdezzen egy témában jártas szakértőt, esetleg elkérje a hivatkozott „szakvéleményt.”. Persze, miért is tette volna, ha az újságírás nem kíván szakértelmet, miért lenne más a helyzet az élet egyéb területén? Miért lenne néhány szakavatott személy, aki érthet valamihez? Pedig kb. 2 perces utánjárással megtudhatták volna, hogy nagy valószínűséggel azbeszttel szigetelt épületben verik a izé.. billentyűt egész nap és azbesztből készült csövön folyó vizet isznak nap mint nap. Ugyanis azbeszt és azbeszt között óriási különbség van. A kötött azbesztcement része mindennapi életünknek, és csak az ún. szálló azbesztport veszélyes az életünkre – de az nagyon. Az utóbbi nincs a Városligetben, már régen elvitték az erre szakosodott speciális cégek (vigyázat, szakértelem!) az előző meg van még (ahogy az előző jó pár évtizedekben is ott volt), bár reméljük, hogy a régi szétrohadt épületek helyén épülő hiperszuper épületekben már az sem lesz.

Egy jó kis tűzrakás a Ligetben azért sosem árt

Egyébként legalább azt eszébe juthatott volna a drága bamba kollégáknak, hogy ha tényleg ekkora veszély leledzik a Ligetben, akkor vajon miért sátoroznak a rémhírkeltők teljes erőből mind a húszan a halált lehelő törmelékeken? Vagy ez már olyan bonyolult összefüggés, amelynek észrevételét nem lehet megkövetelni az egyébként gyémánt tisztaságú logikával rendelkező és minden témában igen járatos újságíróktól?

Egyébként arra kíváncsi vagyok, hogy bárkinek eszébe jut-e ezek után megkérdezni a rémhírterjesztőktől, hogy egy halk bocsánatot elrebegnek-e a fake news-zal beszaratott, aggódó környékbelieknek, vagy mindegy, mert pont ők számítanak legkevésbé a történetben?

 

Címkék: Hír

Bíróságon a ligetvédők

2017.07.19.

Gyakorlatilag alig maradt olyan tényállása a szabálysértési törvénynek és büntető törvénykönyvnek, amit a már mintegy 20 főre fogyatkozó ligetvédő csoport még nem valósított volna meg, de valahogy mégis azt látjuk, hogy ugyanaz a néhány ember szabadlábon csinálja a balhét a Városligetben.

Elképesztő, hogy eddig miket úsztak meg, csoportos garázdaság, rongálás, hatósági intézkedéssel szembeni ellenszegülés, rémhírterjesztés, cserbenhagyásos gázolás – csak néhány elem a szégyenteljes portfoliójukból, persze a - szerintük megszűnt jogállamban - egyiket sem követte az elvárható jogos számonkérés.

Most azonban mintha fordulna a kocka, a héten a Fővárosi főügyész közölte, hogy kilenc jómadár ellen vádat emeltek. A haramiák tavaly július 6-án a Hungexpo-irodáknál elkülönített építési területen felállított OSB-lapokat ütötték, rúgták, ledöntötték, és bedöntötték az Olof Palme sétányra nyíló, a biztonsági őrök által lezárt kapuk egyikét. A XIV. és XVI. kerületi ügyészség csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal vádolja a kilenc elkövetőt, és velük szemben közérdekű munka kiszabását indítványozta a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

A vádlottak között van Gulyás Márton, a komolyan már nehezen vehető hírhedt ellenzéki provokátor, és persze a bátor asszonyverő politikus Várnai László, akiről legutóbbi posztunkban is írtunk, ő volt az, aki a sunyiban munkagépet rongált, majd tettenéréskor elszaladt a rendőrök elől.

Kíváncsian várjuk a bíróság remélhetőleg precedenst teremtő, és a jövőbeni törvénysértéseknek, provokációknak gátat szabó állásfoglalását az ügyben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?