Blogolj!

AZ INDEX KIENGEDTE A GŐZT

2016.04.06.

Földes András, az Index kiváló újságírója tegnap oknyomozott egy nagyot, amivel konklúziója szerint tetten érte gyakorlatilag az egész magyar tudományos világot, és felfedte a háttérben működő MESTERTERVET, amelynek szálait a Dózsa György útról mozgatják. Na ez az álom. A realitás viszont azt mutatja, hogy az áldozatos nyomozói munka eredménye egy irgalmatlan kapufa lett, a labda ráadásul védhetetlen erővel a cikkíró kapujában landolt.

A jó kolléga megkapirgálta Liget Projektet támogatók névsorát és arra a következtetésre jutott, hogy azok minden bizonnyal fizetett protestálók, vagy „KAMU” aláírások. A matematika ezt a jelenséget nevezi a Földes-sejtés-nek.

Nyilvánvalóan az a logika fel sem merült benne, hogy az aláírók szakmai előéletük és tapasztalatuk alapján gondolhatták úgy, hogy beállnak a projekt mögé és nem fordítva, a hitelüket kockára téve, pisztollyal a halántékukon, remegő kézzel írták alá a nyilatkozatot. Természetesen bizonyító erejű tényekkel nem tudja alátámasztani állításait, csak homályos, több áttétes kapcsolatokon próbálja levezetni az aláírók személyének korrumpálást. Persze ez megengedhető, mert egyébként, hogy lesz ebből jó kis klikkvadász cikk?

A Földes-sejtés legnagyobb kisiklása azonban nem is ez volt, hanem Gőz László nyilatkozatának – ha jó indulatúak akarunk lenni véletlen – félreértelmezése, miszerint a BMC alapítója és tulajdonosa akarata ellenére került fel a támogatók közé.

Látlak, Te kis simlis! :)

Gőz László nyilván kigúvadt szemekkel olvasta a cikket és gyorsan levelet írt az Indexnek, amelyben jelzi a csúsztatásokat, és kijelenti: támogatja a Zene Háza megépítését és bár valóban véletlenül került fel a listára, de ezután már tényleg aláírja.

Az igazgató kérte, hogy levelét változatlanul közöljék, amit Földes fogcsikorgatva meg is tett, de ahogy ilyenkor lenni szokott, a szenzációs oknyomozói teljesítménynek gondolt cikket gyorsan eldugták az Index aljára, majd teljesen levették. Mi azért gondolunk az utókorra is, úgyhogy Gőz levelét változatlanul közöljük:

Tisztelt Index Szerkesztőség!

Arra szeretném kérni a Szerkesztőséget, hogy változtatás nélkül közöljék le az alábbi nyilatkozatomat, Földes András „Fizetett szereplőkkel népszerűsítik a Liget-projektet” című írása kiegészítéseként, ahhoz kapcsolódóan.

Végül is nem ért meglepetés az Index cikk kapcsán, megszoktam, hogy csak akkor kerül az én személyem és az általam vezetett Budapest Music Center az Index címoldalára, ha azt az index újságírói és szerkesztői „érdekesnek” tartják. Az „index” trükk nem a cikkekben hanem a főcímben és kihagyott sorokban rejlik, és főleg abban, hogy politikai hozzáállásokat sugalmaz, felhasználva a politikától távolálló személyeket és ügyeket. A ma reggeli címlapon hozott hírből, „Kamu aláírásokkal és fizetett szereplőkkel népszerűsítik a Liget-projektet” az én „nem” aláírásom lett a kamu, ami akár lehetne megtisztelő is, de ebben a kontextusban pont az ellenkezőjévé vált.

A velem készült beszélgetésből készült cikket kérésemre az Index elküldte, és én ki is javítottam, csak hogy pont azt „kamuzták” el ami a lényeg volt. Az általam elfogadott írás úgy kezdődött, hogy „Végül is véletlenül került fel a neve a Liget projekt támogatói listájára Gőz Lászlónak, mondta el a BMC alapítója és tulajdonosa az Indexnek” Az akarata ellenére hangsúlya és a véletlen között komoly különbség van. Természetesen a cikk következetesen a rossz hír jobb mint a jó filozófiáját követte, és kihagyta az utolsó mondatomat is, mert minek is ilyenekkel traktálni az olvasót, a mondat így hangzott: „Megkérdeztük a szakembert, hogy ha nem merülünk bele a részletekbe, akkor inkább szimpatizál a projekttel, vagy kritikus. Gőz megismételte, hogy egy ennyire szakmai kérdésben nem tud nyilatkozni, de alapvetően fontosnak tartja, hogy felépüljön a Zeneház, ami teljesen egyedülálló lesz Európában.”

Ezek után a fák kérdését még mindig a szakemberekre bízva, jelen soraimmal kinyilvánítom, hogy ezennel aláírom a támogatói nyilatkozatot, mert akkor béke lesz, és újra érdektelenek maradunk az Index számára!

Üdvözlettel

Gőz László

Budapest Music Center

Ezeket a cikkeket olvastad már?