Blogolj!

Karácsony a fa hentes

2016.03.24.

Karácsony polgármester más szemében ugye a szálkát is azonnal kiszúrja, de a sajátjából kilógó gerenda nem zavarja. Pedig az a gerenda bizony jó nagy. Ráadásul jegenyefából készült. Méghozzá 71 jegenyefából, amelyeket a babaarcú polgármester jóváhagyásával mészároltak le a zuglói BVSC pályánál tavaly.

Hogy miért? A hivatalos indokok szerint szuvasak voltak és életveszélyessé váltak. Egyszerre. Mind a 71. A HVG által megkérdezett Megyeri Szabolcs kertészmérnök szerint: „nem feltétlenül az irtás lett volna megoldás a BVSC fáinál, hanem inkább az, ha visszavágják, és így fiatalítják meg azokat.”

A Zuglóiak Fóruma civil szervezet szemtanúi elmondása alapján a kivágott fák törzsei épek voltak, nem volt nyoma betegségnek. Szemben ugye a tegnapi bejegyzésünkben látható Hungexpós fákkal, amelyen több az üreg, mint az élő szövet.

A kivágott egészséges jegenyefák

A valóság persze az, hogy a jegenyefák útban voltak a BVSC új uszodaszárnyának megépítéséhez. Hol volt Karácsony, hogy megakadályozza? Ja, ő hagyta jóvá. Hol volt Szabó Rebeka? Valószínűleg famérgezést kapott és kórházban volt. Hol volt Illés Zoltán, hogy beleordítson a rendőr orrüregébe? Minden bizonnyal egy DK-s rendezvényen szónokolt Százhalombattán. Hol volt Szabó Tím…mindegy.

Mi a konklúzió? Karácsonynak a saját beruházásért 71 fa kivágása sem sok, a liget rendbetételéért viszont 1 beteg fa kivágása is drága. És még boldogan be is számol róla a Zuglói Lapokban.

Karácsony elhárította az életveszélyt

Ha eddig sem lett volna egyértelmű, mindezekből jól látszik, hogy mekkora képmutatás a Hungexpo területeken rendezett hisztizés. Egy mikroszkóppal is csak harmadik próbálkozásra látható párt próbál 15 perc hírnevet szerezni, hogy ne csak akkor kerüljenek be a hírekbe, amikor megint tovább szalámizódnak.

Ezek nem zöldek. Maximum sötét zöldek.

Kísértetjárás a ligetben

2016.03.20.

Nem is olyan régen megénekeltük, hogy feladták az utolsó kenetet a csövesek és graffitisek mekkájaként funkcionáló Hungexpo épületegyüttesre, és a Városliget Zrt. derék munkatársai nem is szórakoztak sokáig, megittak egy Red-Bullt és nekiláttak szorgalmasan a tereprendezésnek. 

Ugye mielőtt valami szépet és újat akarunk létrehozni, előtte meg kell szabadulni a régitől. Esetünkben ez úgy néz ki, hogy Hungexpo környékére odakeveredett néhány szegény fa, amelyek most sajnos útban vannak. Áttelepíteni nem lehet őket, többségében beteg, biológiailag értéktelen növényekről van szó, melyeket vagy a lassú enyészet, vagy a gyors és kegyes halál visz el. Ez utóbbi történt. A halott fák lelke óvatosan felemelkedett, néhány percet lebegett a liget felett, majd hatalmas villanás kíséretében fénysebességgel elrepült. Rövid útjuk egészen a politikai hullák és pártok temetőjéhez vezetett, ahol a kripták végeláthatatlan mezejébe óriási robajjal becsapódott. Ahogy a kavargó por fokozatosan elült, három furcsa alakot lehetett kivenni a kráterben, egyre tisztábban. Illés Zoltán, Szabó Rebeka és Szabó Tímea politikai hullái újjáéledtek a fák hívására, és az építési területre teleportáltak. Ott aztán addig huhogtak, ijesztgettek, amíg szegény munkások sápadtan, fejvesztve kereket oldottak. A közbelépő jószándékú rendőr hiába próbált segíteni, Illés fekete mágiát használva mentális demenciáját átirányította a szerény képességű egyenruhásra, akinek heves ordibálás mellett leolvadt az agya. 

Eszmecsere

Illés reinkarnációja jól sikerült, de ő is tudja, véglegesen nem maradhat, hamarosan vissza kell térnie a politikai temetőbe. De amíg itt van, igyekszik annyi kárt tenni, amennyit csak a fákból nyert erejéből tud. Ezért adott interjút az Origónak, amelyben víziója (vagy kívánalma?), hogy a Városliget lesz a következő Taksim tér. A párhuzam ezer sebből vérzik, de a leglényegesebb különbség, hogy ott Isztambul utolsó talpalatnyi zöldjét építették volna be, itt a viszont úgy modernizálják a park épületeit, hogy a zöldfelületek aránya nő. De nyilván a török összecsapások mögött nem ezek az indokok húzódtak, hanem egy sokkal mélyebb közéleti válság felszínre törő társadalmi indulatai. Ettől mi annyira messze vagyunk, mint Illés Zoltán a teljes politikai újjászületéstől. 

A csatát megnyerték, de az a hír járja, hogy birtokvédelemi intézkedés keretében démonűzők érkeznek a ligetbe, hogy megtisztítsák a sötét erőktől. Eközben Szabó Rebeka és Tímea keselyűkké változva köröznek az ocsmány épületek fölött várva, hátha újabb fákat vágnak ki, amelyek lelkét elszívva még több politikai erőt gyűjthessenek.

Visszatérve a rémálomból a realitás talajára, hétvégi hír: megállapodott a Városliget Zrt. és a Kertem, a méltán népszerű szórakozóhely az Olof Palme ház mellett nyithat ki, már a nyáron. E galád tett is jól példázza döntéshozók kompromisszumképtelenségét. 

Végezetül két kérdés. Alább látható a Városliget barátai zöldügyi szervezet facebook borítóképe. Tehát:

  • A kép hány százaléka beton?
  • Vajon, amikor felbontják és visszaparkosítják ezt az autópályának is beillő utat, számíthatunk-e ismét Illés úr összeomlására és a Szabó család tiltakozására?

Ezeket a cikkeket olvastad már?