Blogolj!

Karácsony le akarja rombolni a Ligetet

Szegény Karácsony Gergely. Az egykori üdítően friss, szimpatikus reformer imidzs már rég a múlté, helyette viszont megkaptuk a tehetséges, de rendre rosszul igazoló focista képét, aki a hetedik unikum után fátyolos szemmel bizonygatja a krimó rezidenseinek, hogy ő bizony a Real Madridba is mehetett volna.

Hogy mi vezetett ide? Nem elemeznénk részletesen, hiszen nem ez blogunk fő profilja, de legyen elég annyi, hogy a választópolgárok nem – ahogy a krimó rezidensei sem – hülyék, és nem díjazzák az elvtelenséget (Karácsony-MSZP házasság), a vezetői képesség teljes hiányát (Zugló talán legrosszabb ciklusa az aktuális), és jelen írásunk tárgyát sem szeretik, jelesül az üres, egyre ostobább ígéreteket.

A szokásos semmitmondó lózungok után (emberközpontú várost akar, élhető várost akar.. jézusom) most éppen azt találta mondani ez a drága ember, hogy ha megválasztják (!), ő bizony leállítja a liget projektet (!!).  

Most ne akadjunk fenn olyan technikai jellegű apróságokon, hogy Karácsony pártjának méréséhez Amerikából kell mikroszkópot hozatni, támogatottsága a veretes egy százalék körül mozog, ünnepnapokon talán eléri a kettőt is. Másrészt, még ha be is következik a csoda, megválasztják, a főpolgármesterként nem lesz olyan jogosítványa, amivel parlament által megerősített törvényeket, kormányhatározatokat bírálhatna felül. Már pedig a Liget Projekt törvényeken és kormányhatározatokon alapszik. Ha ezzel nincs tisztában, nyilvánvalóan alkalmatlan a pozícióra, ha pedig tisztában van, akkor azért.

De még talán nem is ez a legnagyobb baj a demagóg hangulatkeltésével, hanem a következő mondat:

„…de azt, hogy a Városligetben monumentális, bármilyen funkciójú épületek legyenek, én ezt urbanisztikai, városrendezési szempontból egy katasztrofálisan rossz ötletnek gondolom…”

Akkor soroljunk fel néhány urbanisztikai és városrendezési szempontból katasztrofálisan rossz ötletet a Ligetből: Széchenyi fürdő, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Állatkert, Vajdahunyad vára, Hősök tere, Millenniumi földalatti, Közlekedési Múzeum.

Ugye milyen jó, hogy 100-150 éve nem voltak Karácsonyok?

Családi Karácsony a ligetben

2016.05.02.

Forr a levegő szegény Karácsony polgármester körül. Nem elég, hogy kiderült eddig regnálása alatt félezer fát mészároltak le Zuglóban, most a helyi szocialista frakció hátrált ki mögüle, felismerve a Liget Budapest Projekt hasznát a kerületnek. A széphangú Tóbiás azonban a segítségére sietett és meginvitálta az MSZP zászlóshajó majálisára a ligetbe. 

De Karácsony durcásságát nem tudta csillapítani a lovagias gesztus és faképnél hagyta a szocikat. A HírTV meg is kérdezte a friss diplomás oktatási szakértő, budapesti főszoci Kunhalmi Ágnest a rendezvényen, hogy mi történik most Zuglóban, és hol van a polgármester? 

 A testület arról döntött, hogy a polgármester elmegy tárgyalni a Liget Zrt-vel. Maga Karácsony Gergő polgármester úr bevallotta és elmondta, hogy ő hónapok óta Baán Lászlóval egyeztet, a testület most ezt hivatalossá tette.

– Akkor Karácsony Gergely miért mondta le a mai szereplését itt?

– Azt nem tudom, biztos családi elfoglaltsága van.

Hát, nehéz megítélni, hogy családi elfoglaltságon volt-e a Hungexpo épületeknél, a kedves olvasóra bízzuk a döntést. Mindenesetre mutatjuk a potenciális familiát:

A családfő ismerteti a várható ebédmenüt

Megjöttek a rokonok

A finom illat mindenki étvágyát meghozta

Mikor lesz már ebéd?

Kényelmesen utazott a gyerek

Jól sikerült az ebéd, még a tányért is megették

A végén a nagyi azért elmosogatott

A nehéz ebéd után pedig jól esik a frissítő

Fa holokauszt Zuglóban

Szegény Karácsony polgármester napi 12 órában prédikálja híveinek a vízfogyasztást, de egyébként hektoliter számra issza a bort. Birtokunkba jutott ugyanis egy adatszolgáltatás, személyesen a jegyző aláírásával arról, hogy a Karácsony éra alatt eddig hány fa kivágását engedélyezték vagy rendelték el Zuglóban. Kapaszkodjanak meg: 509! Nem elírás, ötszázkilenc! 

A félezer fa megsemmisítését mindössze másfél év alatt sikerült összehoznia a környezetvédelmet szimpátiaszerzésből pajzsára emelő polgármesternek, aki ha ilyen ütemben folytatja, a ciklus végére elérheti az ezerötszáz kivágott fát is Zuglóban.  Erre a teljesítményre valószínűleg megkapná Tarlóstól az Arany mobilgát-díjat is. És mi lehet még ennél is cinikusabb, bicskanyitogatóbb? Az, hogy a fák egy részét nem pótolják vissza, hanem pénzben megváltják. 702.000 forintjába kerül ez a zuglóiaknak. Hol vannak ilyenkor a favédő kommandósok? Miért nem volt élőlánc a Zuglói Polgármesteri Hivatal körül? Ki érti ezt.

Csak, hogy érzékeltessük a különbséget, a Hungexpo épületeknél most kb. 30 fa kivágása miatt szerveztek sereget a zöldek.

30 az 509-el szemben.

30, amelyet egyébként több mint 800 fa ültetésével pótolnak. Pedig biztos lenne a Városliget Zrt.-nek 700.000 forintja, hogy megváltsa. 

Leszól a pártközpont és a szocik lesz.rják Zuglót?

2016.04.22.

Minden csoda 3 napig tart – tartja a mondás és Kunhalmi Márdiplomás Ágnes érvényt is igyekszik szerezni ennek.

Történt ugyanis (ahogy arról elsőként beszámoltunk), hogy a zuglói képviselőtestület tegnapi ülésén, az MSZP támogatta a Fidesz javaslatát, miszerint kinyilvánították, hogy bizonyos feltételekért cserébe támogatják a Liget Budapest Projektet. És Karácsony polgármesternek ebben a szellemben kell tárgyalni a Városliget Zrt.-vel.

A szocik sem hülyék, voksaiknak ára volt. A három szoci képviselő körzetében parkfelújítást róttak Baánékra (mi még javasoltunk is egy negyediket, az Újvidék teret). Többek között rendbe kellene hozni és felújítani a Pillangó parkot (Karácsony polgármesterkedésének egyik szégyenfoltját), az Egressy teret és a Csertő parkot.

Kötelezték a Zrt.-t, hogy az önkormányzattal közösen indítsa el a „Liget a Ligeten túl” programot (2 km-es modern futópályával, több és jobb sportolási lehetőségekkel, vállalják át a Ligetbe telepített 34 térfigyelő kamera költségeit a kerülettől, et cetera).

A SZOCIK 11 PARANCSOLATA

Korrekt, okos, saját érdekeiket maximálisan érvényesítő politikai alku.

De Kunhalmi "Mélytorkú Márdiplomás" Ágnes, az újraválasztásért küzdő, Csehák Juditba oltott Lendvai Ildikó-klón ultimátumot írt: márpedig 3 napon belül (ez a csoda határideje) fújjanak visszavonulót a zuglói szocik, hagyják a picsába, amit elértek, szarják le a zuglóiakat, a választópolgáraikat, mert a szép szemű közvélemény kutató, fedőállásban polgármester, rákacsintott.

Ha Kunhalmi komolyan hisz ennek a kacsintásnak (szegény Tóth Csaba elvtárs, ezt jól megszívta), akkor egyfelől láthatjuk, hogy valójában kik irányítják a szocikat, másfelől pontos képet kapunk arról, hogy miért tartanak ott most, ahol.

A ligeti békák segge alatt.

Zugló a Liget Projekt mellett

2016.04.21.

Megszakítjuk adásunkat. Értesüléseink szerint a zuglói képviselő-testület határozatban bizosította támogatásáról és egyetértéséről a Liget Budapest Projektet.

A Karácsony-Szabó Rebeka duónak ezek szerint nem sikerült tiszafa módjára megmérgeznie a képviselők elméjét és győzött a józan ész. 

A jó polgármester módosító indítványa az volt, hogy a határozati javaslatból kerüljön ki a támogatja szó. Ezt a testület leszavazta, lesöpörte.

Szabó Rebeka javaslatát meg sem tárgyalták. 

A szocialista frakció kérését viszont elfogadták, ami az volt, hogy három zuglói teret hozzon rendbe a Városliget Zrt: az Egressy teret, a Pillangó parkot és a Csertő parkot. Reméljük a lendület nem áll meg és negyediknek az Újvidék tér felújítása sem fog gondot okozni.

Érdemes megjegyezni, hogy a zuglói testület nem fideszes többségű, tehát szó sincs arról, hogy a kormánypártiak erőből átnyomták volna a határozatot, hanem más pártokkal egyetértésben fogadták azt el.
Ha ők be tudták látni, akkor érdemes lenne elgondolkodni a Hungexponál a tűz körül fesztiválozóknak is: nem lehet, hogy tényleg mindenki jól jár az újjávarázsolt Ligettel?

Csányi is támogatja a Liget Budapest Projektet

A hvg.hu adott hírt róla, hogy Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, és még hosszasan sorolhatnánk a titulusait, csak kifutunk a terjedelemből... szóval Csányi Úr is támogatja a Liget Budapest Projektet. Ezzel is csatlakozva a nemrég megjelent impozáns névsorhoz, akik kiállásukkal bátran jelezték a fővárosnak, hogy ez a projekt nem csak a szerencsétlen felhergelt, félrevezetett faölelgetők piknikjéről szól.

A coming out a ma este adásba kerülő Alinda című termékben lesz látható, amelyből egyfajta indoklásként kaptunk még egy fontos mondatot a professzor úrtól:

„...mert a Ligetet nem szünteti meg (a projekt), nem a Liget helyén épít egy múzeumi negyedet, hanem a szélén, és egész, főleg, ha az állatkerti fejlesztést is beleértjük, egy csodálatos, Európához méltó építmény lesz. Az elmúlt 30 évben alig épült valami igazán szép dolog, ezért örülni kell annak, hogy egy ilyen nagyszabású beruházás megvalósul.”

Csányi Vilmos

Igen, köszönjük. Ez az amit Karácsony-Illés (milyen jól hangzó zenekar név lenne, nem?) duó fémjelezte társaság nehezen akar megérteni. Illetve dehogynem értik, csak számukra sokkal fontosabb egy mindenki közérzetét jobbítani akaró kezdeményezés besározása, amelyet majd aprópénzre válthatnak a politikai hullák és prostituáltak oltáránál. Ezért is lenne fontos, hogy még több Csányi Vilmos ragadjon mikrofont, tollat, billentyűzetet, és világítótoronyként segítsen a helyes irányba orientálni a megtévesztett budapestieket. Mert mögötte életmű, szakértelem, tapasztalat és bölcsesség áll. Egyszóval hiteles. Amilyen Gergő már nem nagyon lesz.

Érdemes még megemlékezni a múlt héten történt számtalan sajnálatos haláleset egyikéről is, jelesül elhunyt Zaha Hadid, világszerte megannyi ikonikus épületet tervező iraki születésű építész, akinek stúdiója versenyben van még az új Néprajzi Múzeum megvalósításáért. Természetesen teljesen pártatlanul állunk a versenyhez, de igazán helyénvaló lenne, ha a Városligetben utolsó mementóként Budapest is őrizhetne egy darabot a zseniális architektor lelkéből. Isten nyugasztalja!

Karácsony a fa hentes

2016.03.24.

Karácsony polgármester más szemében ugye a szálkát is azonnal kiszúrja, de a sajátjából kilógó gerenda nem zavarja. Pedig az a gerenda bizony jó nagy. Ráadásul jegenyefából készült. Méghozzá 71 jegenyefából, amelyeket a babaarcú polgármester jóváhagyásával mészároltak le a zuglói BVSC pályánál tavaly.

Hogy miért? A hivatalos indokok szerint szuvasak voltak és életveszélyessé váltak. Egyszerre. Mind a 71. A HVG által megkérdezett Megyeri Szabolcs kertészmérnök szerint: „nem feltétlenül az irtás lett volna megoldás a BVSC fáinál, hanem inkább az, ha visszavágják, és így fiatalítják meg azokat.”

A Zuglóiak Fóruma civil szervezet szemtanúi elmondása alapján a kivágott fák törzsei épek voltak, nem volt nyoma betegségnek. Szemben ugye a tegnapi bejegyzésünkben látható Hungexpós fákkal, amelyen több az üreg, mint az élő szövet.

A kivágott egészséges jegenyefák

A valóság persze az, hogy a jegenyefák útban voltak a BVSC új uszodaszárnyának megépítéséhez. Hol volt Karácsony, hogy megakadályozza? Ja, ő hagyta jóvá. Hol volt Szabó Rebeka? Valószínűleg famérgezést kapott és kórházban volt. Hol volt Illés Zoltán, hogy beleordítson a rendőr orrüregébe? Minden bizonnyal egy DK-s rendezvényen szónokolt Százhalombattán. Hol volt Szabó Tím…mindegy.

Mi a konklúzió? Karácsonynak a saját beruházásért 71 fa kivágása sem sok, a liget rendbetételéért viszont 1 beteg fa kivágása is drága. És még boldogan be is számol róla a Zuglói Lapokban.

Karácsony elhárította az életveszélyt

Ha eddig sem lett volna egyértelmű, mindezekből jól látszik, hogy mekkora képmutatás a Hungexpo területeken rendezett hisztizés. Egy mikroszkóppal is csak harmadik próbálkozásra látható párt próbál 15 perc hírnevet szerezni, hogy ne csak akkor kerüljenek be a hírekbe, amikor megint tovább szalámizódnak.

Ezek nem zöldek. Maximum sötét zöldek.

Legyen csak Orbán valóban Augustus!

2016.03.14.

A tekintélyes New York Times újságírója Rick Lyman hazánkban roadshow-zott egy nagyot, és igyekezett minden érintettet megszólaltatva beszámolni a Liget Budapest Projektről, Európa legnagyobb kulturális beruházásáról. Belenéztünk a végeredménybe.

Lyman úr nem köntörfalazik és mindjárt egy mélyütéssel indít, Orbán vélt épületkomplexusáról ír és Augustus császárhoz hasonlítja, aki uralkodása vége felé azzal dicsekedett, hogy márványba borította Rómát.

Nem tudom, hogy a tanult újságíró kolléga tisztában van-e vele, hogy Augustus volt az, aki kivezette a Római Birodalmat a válságból, és új rendszerével századokig biztosította annak fennmaradását. Uralma alatt a Római Birodalom minden szempontból virágázását élte, bőkezűen támogatta az írókat, poétákat– ekkor alkotott Horatius, Vergilius és Ovidius is. A tudomány és a művészet más ágaiban is jelentős alkotók tevékenykedtek: a szakíró Vitruvius, a történész Titus Livius, vagy a földrajzi író Sztrabón. Amennyiben ezekre az attribútumokra gondolt a jó cikkíró megnyugodtam, és mondhatom nem csak Magyarországnak, hanem egész Európának ilyen vezetőre van szükséges a mostani vészterhes időkben. Természetesen nem akarom magam illúziókba ringatni, nyilván negatív kontextusban értette magyar miniszterelnök és a Római Birodalom legmeghatározóbb vezetőjének a párhuzamba állítását, de talán Pély Barna örökbecsűje illik ide a leginkább: ez most nem jött át.

De ássuk inkább magunkat mélyebbre a cikkben. A publicista gyomrát nyilván megfeküdhette a sok kürtős kalács, amikor a Nemzeti Galéria kirúgásáról, és a Néprajzi Múzeum áttelepítéséről beszél. Semmilyen erőszakról nincs szó, pusztán arról, hogy mind a két intézmény kényszerszülte épületekben vesztegel, amelyek legkevésbé sem alkalmasak muzeális feladatok ellátására. Jól példázza ezt, hogy a Néprajzi gyűjteményének több mint 90 százaléka raktárakban amortizálódik. A Liget Projektnek köszönhetően pedig kifejezetten a két múzeum tematikájára kalibrált, nem utolsó sorban impozáns kinézetű épületek fogják a budapesti emberek, és másodsorban a remélhetőleg gyarapodó számú tuúristák igényeit kiszolgálni. A Kúria így – nagyon is helyesen – visszaköltözhet a történeti épületébe, a Kossuth téren. A Vár sorsa egy fokkal komplexebb, itt nyilván hosszas, történészi szempontból megalapozott vitáknak kell eldönteni, hogy milyen formában szeretnénk visszaállítani a történelmi épületegyüttest, és ehhez milyen funkciót rendeljenek. De, hogy emiatt szégyenkeznünk és lehajtott fővel kellene járnunk azért, mert helyre kívánjuk állítani meghatározó nemzeti jelképeink egyikét, nehezen tartom elfogadhatónak. Jóindulatú megközelítéssel tudjuk be annak, hogy a fiatal, 240 éves Egyesült Államok még nem járt hasonló cipőben. Majd a millecentenáriumuknál tapasztalatot cserélünk.

Természetesen megszólal a jó Karácsony polgármester is, aki szemmel láthatólag hónapok óta keresi a fogódzót, amivel vissza ránthatná a Projekt lendületét, de eddig kevés sikerrel járt. Most is csak homályos politikai machinációkat sejtet a miniszterelnök kézi vezérlésével, de arról jótékonyan megfeledkezik, hogy végső soron a zuglói választópolgárok kapnak felújított, játszóteres, sportpályás, futókörös, autómentes Városligetet, a megszokott rozsdatemetők helyett új múzeumokkal. Mr. Christmas figyelmébe inkább egy közkeletű mondást ajánlanék: amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére. Mindenki jobban járna.

A cikk sajnálatos módon meglehetősen felületesen járja körül a beruházást, kizárólag annak politikai vetületeivel foglalkozik és nem tárja fel annak valós helyi értékeit. Így az olvasónak az sem lehet világos, hogy egyáltalán miről is szólnak ezek a vélelmezett, óriási méretű összeesküvés-elméletek. Pedig biztos vagyok benne, hogy a Nagy Alma közönsége is szívesen olvasott volna arról, hogy a – New Yorkban is alkotásaikkal jelen lévő – Sanaa és Fujimoto irodák milyen múzeumokat képzeltek el, vagy hogyan fog bővülni Európa egyik leghangulatosabb állatkertje, de az sem mellékes, hogy a világszínvonalú magyar tájépítészek keze nyomán újul meg a világ egyik első közparkja.

Mindegy is, mi mindenesetre biztosak vagyunk abban, hogy a Central Park zöldülni fog az irigységtől. Ha legközelebb erre jár Lyman úr, mi szívesen körbevezetjük!

Karácsony várost csinál

Vajon hogyan lehet vitának nevezni valamit, amiben az egyik fél még véletlenül sem a vita témájáról beszél a vitapartnere többszöri unszolása ellenére sem? Karácsony Gergely zuglói polgármester fentebb vázolt ténykedése folytán kijelenthető: sehogy.

A nagy dérrel-dúrral beharangozott, és – pártaktívának is beillő szellemiségben – szép létszámú közönséget vonzó dr. Baán László – Karácsony Gergely vita mindenről szólt, csak a politikus jóvoltából egyről nem: a Városligetről.

Baán ugyan szokásához híven – erről csak leszokik egyszer – késett (morgolódtak is rendesen, antrénak semmiképpen sem volt jó, mert még a semlegesek is udvariatlanságnak vették), de utána szemléletes és konkrét prezentációval kísért érvrendszerrel ecsetelte a Liget Projekt előnyeit, szépségeit, világszínvonalú elképzeléseit.

Karácsony erre egy „itt vagyok, de minek” felütéssel kezdődő aktuálpolitikai (oda nem illő) ámokfutásba kezdett, amely a Fidesz Budapest-politikájától a Patyomkin váron át tartalmazta a ligeti lényeget is: ne legyen ott semmi, sétáljon a nép.

Hű, baszd meg! Ez igen!

Ennyi volt az érdemi hozzászólás...

A főpolgármester-jelölti kortes beszédben még összefüggéstelenül orbánozott egy jó ízűt (arisztokratikus viselkedés a Várba költözni, letűnt múltat visszahozni, a Ligetre meg odadobnak mellékesen 200 milliárdot, hogy kuss legyen a Várról), ami megfelelt a balliberális pártotthonként is funkcionáló Mozsár kávéházba (tréfás, hogy a Városliget Zrt. vezérigazgatóját Mozsár Istvánnak hívják…) összehívott PM kongresszus résztvevőinek (mind az 58 párttag ott is volt). Nyilvánvaló volt, hogy Karácsony a sajtónak játszik, érdemben hozzá sem tud szagolni a témához. Azt is bírta mondani, hogy minek ide múzeum, amikor a turisták nem a magyar képzőművészet, hanem a Sziget-fesztivál miatt jönnek fővárosunkba…

A felhergelt, Ráday Mihállyal megerősített LMP-PM-es zöldkoalíciós nagygyűlésnek még odavetette a legszebb mondatot: A várost a városlakóknak csináljuk!

Csinálni mást szoktak…

Nyilvánvalóvá vált, hogy KG még véletlenül sem akar érdemben a témában megnyilatkozni – nem is tűnt úgy, mintha tudna –, de azok a mondatok simán elsiklottak füle mellett, amit Baán a fő téma, a NAGY ZÖLDÜLÉS kapcsán mondott: nincs olyan számítási módszer, ami szerint csökkenne a zöldfelület.

Az algarajongók ingerküszöbét nem ütötte meg a mondat, s amikor Baán azt kérte a jelenlévőktől, hogy mondjanak egy olyan fejlesztést Budapest elmúlt 120-130 évéből, aminek örültek az itt lakók és csodájára jártak a külföldiek (mert a Liget ilyen lesz), akkor a mögöttem álló, 50 körüli nő (pártaktivista) bemondta a tutit: Romkocsma.

Na, itt hagytam ott a „vitát”. Teljesen értelmetlennek tűnt minden további perc ebben a Mozsárban.

A történéseket maximálisan jól látta előre a tegnapi mémalkotó. Látnoksága itt!

Karácsony a bunkerben :)

2016.02.14.

Hétfőn Baán-Karácsony vita lesz, csak azt nem tudjuk miről. Mindenesetre a neten találtuk ezt a videót, ami nagyjából tükrözi a jelenlegi pozíciókat. 

12

Ezeket a cikkeket olvastad már?