Blogolj!

Megnyugtató hírek a Ligetből

2016.01.22.

Tegnapelőtt beszámoltunk róla, hogy a Karácsony féle önsorsrontó népszavazási kezdeményezést a Kúria – a fejlődés pártján álló budapestiek legnagyobb örömére – a szeméttelepre hajította. Meg is kérdezték Lázár Jánost a tegnapi Kormányinfón a döntéssel kapcsolatban, aki ha lehet, még a Kúria döntésénél is megnyugtatóbb választ adott, és kitért a szépen, lassan testet öltő Liget II-re is:

„Egészen biztos vagyok, hogy Budapest polgárai a Kúria döntése nélkül is a Liget újjáépítése mellett szavaztak volna egy népszavazáson, semmi kételyem nincsen. A Liget projekt ki fog egészülni egy Nyugati Ligettel, fogalmazzunk így. A kormány azzal bízott meg, illetve a miniszterelnök úr arra kért, hogy legkésőbb február 10-ig vigyek egy terv koncepciót arra, hogy a Nyugati pályaudvar és az állatkert közötti rész, hogyan kapcsolható a Nyugati része a Ligetre. Tehát az eredeti Liget projekt, hogyan egészítheti ki ezzel a Nyugati Ligettel, vagy Liget II-vel. A mi javaslatunkban az lesz, hogy a vasút kerüljön a föld alá, a Nyugati pályaudvar teljes egészében kerüljön újjáépítésre, és egyébként pedig a föld felszíne fölött egy hatalmas zöld terület jöjjön létre, mondjuk egymillió fa ültetésével. Meggyőződésem szerint megfelelő válasz lesz a zöld területekért aggódók, vagy a zöld területek csökkentők számára is.”Izgalmasnak ígérkezik tehát a Nyugati pályaudvar és a hányattatott, de jobb sorsra érdemes környékének rehabilitálása, azonban látszik, hogy itt még koncepciók versenyeznek. Természetesen rajta tartjuk a szemünket az elképzelésen és beszámolunk az újdonságokról. 
Ami viszont a közeljövőt érinti, talán a legfontosabb mondat Lázártól a folytatásban hangzott el:

„Ráadásul a miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy a Liget projekt tekintetében az első munka a zöld terület újratervezése, annak a tervpályázatnak a megvalósítása, amely arra a kérdésre ad választ, hogy milyen közparki funkcióknak kell megfelelni a Ligetnek. Tehát népszavazás ide vagy oda, népszavazás elmaradásától függetlenül mi azon dolgozunk, hogy a zöld terület nagysága a városnak ezen a részén jelentős mértékben növekedjen.”

Ezt olvasva még a Projekt legelszántabb kritikusainak is meg kellene nyugodniuk (miért tennék?), hiszen az ő táboruk jellemzően egybe esik azokkal a rendszerkritikusokkal, akik meggyőződése, hogy ma Magyarországon csak akkor történhet bármi, ha a „despota kézivezérlő” úgy rendelkezett.

Hát, a „despota kézivezérlő” most úgy rendelkezett. Elsődleges prioritás a zöld és a közpark funkció megújítása (amit egyébként Baánék már ezer és egyszer elmondtak). 

Ezeket a cikkeket olvastad már?