Blogolj!

Ligeti veszedelem

Tetszik tudni, vannak ezek a galamblelkű, angyali kedvességű, jóság mintaképei, a ligetvédők, akik még a légynek sem tudnak ártani. Ők a kedvesség, a báj, a jóindulat, igazából minden földi jó megtestesítői. A természet gyermekei.

És vannak a megátalkodott és gonosz biztonsági őrök, akik maguk az ördög ivadékai. Be is bizonyítom!

Adva van nekünk a szépséges királylány Antal Nikoletta Henrietta, röviden Niko. Persze a szépség relatív, így mindenki döntsön maga.

Viszont az biztos, hogy mindenfajta politikai motivációtól mentes lovagina. Na jó, talán ez sem fedi teljesen a valóságot. Vagy ha mégis, akkor Rocco Siffredi szűz, Ferenc pápa iszlamista, a Föld banán alakú és a technika csúcsa még mindig a négyszögletű kerék.

Na ha nem is szép, politikailag nem annyira független, de legalább a viselkedése hajaz egy illemtanárra.

Kezdek kifogyni a jó tulajdonságok felsorolásából. De abba nehéz belekötni, hogy ha megszólal, akkor az a "legédesebb nektár" a fülnek. Mert így meghallgatva, talán még Farkasházy Tivadar tanítanivaló R betűi vagy Baló György szépen artikulált szavai is hamarabb okoznak orgazmust a fülnek, mint az ő vinnyogása.

Na szóval ez a nő… Ez se jó. Mert több helyen olvastam, hogy a nők kikérik maguknak, ha közéjük soroljuk a ligetvédő „amazont”. Tehát pontosítsunk. Az elsődleges nemi jegyei alapján nőnek tűnő teremtmény förmedvény társaival, láncokkal, csövekkel felszerelkezve támadtak a Városligetben a munkagépekre és provokálták a biztonsági őröket. Természetesen békésen. Igazi földre szállt angyal mind.

Csak egyet tudok remélni, Nikonak van a szekrényében egy „Fideszessel nem szexelek” táblája. Ha nem, akkor gyorsan csinálok egy „Csak nővel szexelek” táblát, biztos ami biztos. Így a tévedés kizárva.

Törtek, zúztak a ligetvédők - Ilyen lesz az új ellenzék?

Véget értek a választások, miután a kampány mocsarában nyakig elmerültünk úgy tűnik egy faágat megragadva sikerült kimásznunk a napfényre, és visszazökkenhetünk a dolgos, szürke hétköznapokba. Érdemes áttekintenünk, hogy a Liget vonatkozásában milyen tanulságai vannak a mögöttünk álló heteknek.

Az elmúlt időszakban sok-sok téma repkedett az éterben, a nagypolitika pajzsán a stadionoktól kezdve a korrupción át a migránsokig minden megfordult, egy szimbolikus kormányberuházást kivéve, ami pedig nem más, mint a Liget Projekt. Úgy látszik az ellenzéki szereplők tudatáig is eljutott, hogy ez egyáltalán nem egy fekete-fehér dolog, nem lehet a jó és rossz harcára leegyszerűsíteni. Múzeumok építése, a park felújítása ellen mégsem annyira szexi dolog tiltakozni, ráadásul nem rezonál a választópolgárok napi gondjaira, alátámasztja ezt, hogy az elmúlt négy évben nem sikerült széles körű társadalmi ellenállást összegründolni a projekt ellen, sőt, lassan, de biztosan növekszik a támogatottsága.

Noha a ligetvédők minden bevetettek, hogy valamiféle ellenzéki főhadiszállást alakítsanak ki a Ligetben, de még a korábban Városliget felújítást oly harcosan ellenző Karácsony is elfordult, hiába bíztak abba, hogy miniszterelnök-jelölti színrelépésével újabb szintre emeli majd a Liget „védelmét”. Ez nem jött be, maradtak, illetve fogyatkoztak az unalomig ismert arcok, akik a felpörgő munkálatokat már szinte meg sem próbálták akadályozni. Épül a Néprajzi Múzeum, félúton jár az Olof Palme Ház felújítása, kész a Román Csarnok és a Szépművészeti felújítása, a park megújításának első üteme is a végéhez közelít.

Összefoglalva a Liget Projektből nem lett kampánytéma, ellenben haladnak előre a munkálatok.

Miután a reménykeltően induló hétvége a ligetvédőknek is óriási csalódásba torkollott, további frusztráció gyülemlett fel, amit valahol le kell vezetni. Ez történt meg tegnap délután, amikor a Ligetvédők végső elkeseredésükben megpróbáltak berontani a Néprajzi Múzeum építkezésére, mert faátültetésre gyanakodtak. Faátültetés nem volt, rendőrségi intézkedés viszont igen.

Balszerencséjükre a kerítés szétrugdosását a 444 is közvetítette, így az fanyarul ironikus helyzet állt elő, hogy a Ligetvédőket legjobban támogató média felvételei szolgáltak bizonyítékul a rendőrségi eljáráshoz.

Érdemes megnézni a videót (ez már a 168 óra bővített kiadása). Sok dolog érhetővé válik a hétvége kapcsán. Ilyenek a csillogó szemű, széplelkű forradalmárok.

Ligetvédés takaréklángon

Elszállították a Közlekedési Múzeum mellett hosszú-hosszú idők óta posztoló lapátkereket. Szakszerűen, szépen, csendben, ahogyan azt kell. Hogy miért is érdekes ez? Szimbolikus esemény, hiszen a liget megújulását akadályozni próbáló emberkék elsőként ehhez láncolták oda magukat, aludtak ott napokig, időlegesen megtorpedózva a Közlekedési Múzeum műtárgyainak elszállítását és az öreg, romos épület bontását. Most viszont se egy országvédő, se egy ligetvédő nem termett ott. Kifulladt volna a mozgalom? 

Úgy tűnik igen, vagy legalábbis takaréklángra váltott az időközben már a kormány buktatását is pajzsra tűző ligetvédők aktivitása. A másik árulkodó jel a fáradásról, hogy az Állatkerti körúton megkezdődött az új pavilonok építése munkagépekkel, kordonokkal, de sehol egy géphez láncolás, sehol egy Bob Marley hamisítvány. Ugye itt - mint arról korábban is beszámoltunk - ledózerolták a rozsdás, csúf, válogatott gagyikat kínáló bódékat, helyettük pedig korabeli tervek alapján készülnek a park nívóját is emelő apró üzletek (kávézó, cukrászda stb.). Szóval összefoglalva a projekt elemei haladnak előre, ráadásul zökkenőmentesen. 

Mindjárt odaláncolom magam, csak még hunyok egyet

De hova lett a Ligetvédők Dombi Tibor energikus elfutásait idéző lendülete? Ugyan (szerencsére) nem látunk bele a lelki világukba, de egy biztos: a lélegeztető gépen tengődő ellenzéki párt-fragmentumok noha megvizsgálták a Ligetvédők ügyét, de hosszas mérlegelés után jól láthatóan rájöttek, nem parkfelújítás és múzeumépítés megakadályozásával fogják elhelyezni a repedéseket a Nemzeti Együttműködés Rendszerén, de az még saját maguk újraépítéséhez sem megfelelő kiindulópont. Így hát szépen, lassan kihátráltak, mint Galambos Lajos az energiaiparból. Maradtak még ugyan helyi LMP-s, PM-s, P-s politikusocskák a ligetvédők körül sertepertélni, de jól láthatóan az országos ellenzék nem tudott és nem is akart mit kezdeni a Liget ügyével, pláne nem kitermelni egy, a Millához és a Szolidaritáshoz hasonló konkurens entitást. 

Mindezek mellett a korrekt, tényszerű, minden álláspontot bemutató újságírásról elhíresült 444 pedig annyira túltolta a nyáron a Liget Projekthez kapcsolódó híreket, hogy teljesen elinflálta azok hírértékét, a többségnek egyszerűen sok volt már, így a ligetvédők médiajelenléte is apadni kezdett, ami mára szinte teljesen el is tűnt. Ehhez párosulva nyilván demoralizálólan hatott a csoportra, hogy bármennyire is igyekeznek, nem tudnak tartósan eredményeket elérni, a bontási munkálatok haladnak, a csendes többségnek pedig egyáltalán nem érthető, hogy miért védenek romos, ocsmány épületeket egy parkban. 

Nekik már nyomuk sincs

Hogy mi következik ez után, azt nehéz megmondani. Mindenesetre csak reménykedni lehet abban, hogy a Ligetvédő barátaink a kifulladás megoldásaként nem a radikalizálódás új szintre emelését választják, hanem belátják, hogy sokkal célszerűbb valamilyen intézményesített formát felvéve az asztalra tenni a javaslataikat, mint sem a lövészárokban hősi halált halni. 

 

Kábítószert találtak a Ligetvédők kirakása közben

2016.07.06.

Ma reggel a rendőrség elkezdte kiüríteni a Ligetvédők táborát. Ugye ez már régóta benne volt a levegőben, hiszen az ótvaros épületek elbontását már nagyon időszerű volt elkezdeni, hogy haladjon előre projekt. De mint kiderült más is volt a levegőben. Masszív fűszag. 

Történt ugyanis, hogy miután a rendőrök a legutolsó láncot is levágták a végsőkig kitartó ligetvédőkről, helyszíni szemlét tartottak. Ezalatt számos kábítószerfogyasztásra utaló jelet találtak, így riasztották a négylábú drogkeresőket. Nem is kellett sokat várni az eredményre. 

A police.hu közleménye szerint: 

„A szemle során a rendőrök kábítószergyanús anyagmaradványokat – marihuánát – és eszközöket találtak, amelyek lefoglalása megtörtént. A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt.” 

A történtek tökéletesen egybevágnak a nemrég megjelent Komáromy „G-RASS” Gergely portréval is, amelyből kiderül, hogy a Ligetvédők mozgalom arcává vált aktivista az egyik legnagyobb élharcosa a marihuána legalizálásának. 

Ezek szerint a drága jó aktivisták most eljátsszák, hogy foggal körömmel védik a ligetet, közben már szó sincs a fák megóvásáról, hanem valójában a saját kis drogtanyájukért aggódnak? 

Azt hiszem most sürgősen tisztázniuk kell magukat, ellenkező esetben szégyelljék magukat, hogy a Budapestiek többségének véleményére hivatkozva a Városligetet bűntanyává akarják változtatni.

Gyurcsány embere a hazudós ligetvédő

2016.07.01.

Napokban volt hír, hogy a rongálás közben előállított ligetvédőnek intézkedés közben eltörték a vállát. Később orvosi vizsgálatok igazolták, hogy kutya baja, nyilván a hisztéria keltés és a dramatizálás miatt hazudott, de hamarabb utolértek, mint a sánta rókát. Pedig a mai valasz.hu cikkből kiderült, hogy a legjobbaktól tanulta a műfajt. 

A szóban forgó hölgy Sebestyén Eszter, aki nem más mint az MSZP-frakció sajtóosztályának egykori vezetője, és a megboldogult Gyurcsány-kabinet volt stratégiai tervezője. Azt hiszem innen már nem is kéne folytatni az írást, de azért megteszem, mert különösen amatőr volt a hölgy. 

A sajtó természetesen felkapta a drámát, rendőrség pedig közleményben reagált a hisztijére: a vizsgálatok során csontsérülést, illetve törést  nem diagnosztizáltak. A 444 megkereste Eszterünket, aki letette a nagyesküt, hogy papírokkal tudja alátámasztani a sérüléseit. De hozzátette még, hogy nem is biztos, hogy a rendőrök hibája, mert van egy gyerekkori vállsérülése és lehet, hogy az rakoncátlankodik. 

Kisvártatva el is küldte az ambuláns papírjait, amiben feketén-fehéren az áll: „Az elvégzett rtg-felvételen a glenoid felrő-elülső [sic!] pereme mellett apró, kb 6-8 mm-es lekerekített csontfragmentum látható, feltehetően korábbi sérülés maradványaként. Egyéb friss törés, csontsérülésre utaló jel nem látható” 

Tehát nem bontotta ki az igazság minden részletét, vagyis kőkeményen hazudott. Ennyit a politikán felül álló ligetvédőkről, akik mint a mellékelt ábra is mutatja ha kell hazudnak, szétrongálják az építési területet, megakadályozzák Magyarország egyik legnépszerűbb múzeumának a megújítását, börtönnel fenyegetik meg a munkásokat és lámpavasra húznák a miniszterelnököt. 

De most már legalább tudjuk honnan fúj a szél. 

A pandákat is kiirtják a Városligetből

2016.05.12.

Ma reggel a ligetvédők egy maroknyi csoportja kiegészülve a híres zuglói öklözővel, Várnai Lászlóval úgy gondolták, hogy nincsenek eléggé jó erőben, és edzés gyanánt áthozták a „beteszda” kórháznál visszavágott faágakat a Városliget Zrt. irodájához, hogy sokkolják a köz véleményét. 

A testépítés és az izmok ellazítása után gyors sajtótájékoztatót is tartottak, ahol elmondták: feljelentést tesznek állatkínzásért, és egyébként is fővárosszerte vadászik mindenki a fákra, meg „Kína városa után(sic!!!) Budapest a második legszennyezettebb város”. Az különösen kedves rész volt, hogy a ligetvédők részéről Csák Gergely, a szegény ember Szigetvári Viktora a Városliget Zrt.–t teszi felelőssé a fa balesetveszélyessé válásáért. 

Mi van? Azért ahhoz elég sokszor és rendszeresen kell tudatot módosítani, hogy azt gondolják Baánék már az időjárást is tudják befolyásolni. 

Hogy nyomatékot is adjanak a mondanivalójuknak egy pandajelmezbe öltözött félkegyelműt ültettek a rönkökre, amivel nem igazán értem, hogy mit akartak üzenni, de tökéletesen illeszkedik a ligetvédők táborában megidézett sáskatestű katicalódarázshoz. Ez a fajta exhibicionizmus egyébként orvosi kérdéseket is felvet. 

Erre a látványra nincsen magyarázat - vajon a fáktól lakott ilyen jól?

Az egész történettel csak annyi a bibi, hogy a szóban forgó fakivágáshoz se a Liget Budapest Projektnek, se a Városliget Zrt.–nek semmi köze nem volt (ahogy arról a sajtó is beszámolt). 

Azok ugyanis a hétfői erős szélben rongálódtak meg úgy, hogy súlyos ágak fityegtek a levegőben. Ilyenkor nem nagyon lehet mérlegelni: az emberek testi épsége az első, le kell vágni mielőtt valakit agyonüt. Ezt Várnai nagyon jól tudja, és azzal is tisztában kell lennie, hogy ezt a Főkert csinálja saját hatáskörben, mert ez a dolga. Ha meg mégsem tudja, akkor felmerül a kérdés, hogy ilyen tudáshiánnyal hogyan tudja Zugló polgárait képviselni a testületben? 

A fent látható Panda egy közeli rokona a ligetvédők táborában

Az, hogy szegény madárfiókák is áldozatul estek valóban nagyon sajnálatos és elfogadhatatlan, de ez szakmai kérdés, amit a Főkert Zrt.–nek kell a saját háza táján belül rendbe tennie. 

A jó zöld barátaink egyébként csak azt felejtik el, hogy tevékenységük során folyamatosan más fa%ával verik a csalánt. Tök jó, hogy ők ott eltáborozgatnak, király a buli, meg most már jóformán csak az ő engedélyükkel lehet belépni a ligetbe, de valakinek akkor is vállalnia kell a felelősséget a parkban történő dolgokért. Akkor is, ha velük van valami a táborban, és akkor is ha agyonüt valakit egy faág. 

Így hazudik a 444 a Liget Projektről

A 444 egy közel fél órás riporttal teljes mellszélességgel beállt a Ligetvédők mögé. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha egy korrekt, tényszerű, mindkét felet megszólaltató anyag konklúziójaként foglalnának állást, de esetükben már rögtön az elején ítéletet hirdetnek, amit 26 percen keresztül különböző csúsztatásokkal próbálnak izzadtságszagúan alátámasztani. Korrigálunk. 

A videó megtekintéséhez kipihent állapotban kell nekikezdeni, mert a nyilatkozó sztárkertész, Megyeri Szabolcs mondatait kétszer kell meghallgatni, hogy egyszer megértsük.

De nem baj, vágjunk bele. Erős az indítás, azt mondja, hogy projektnek köszönhetően a ligetet szétszabdalják majd az utak, és valósággá válik a schnelleri jóslat: csak házak közötti parkrészletekké silányul a nagy egység. Valószínűleg a jóember még nem járhatott a ligetben, hiszen most pontosan ez a helyzet. Keresztbe 2x2 sávos troliút szeli ketté, hosszában a Kós Károly, alul az 56-osok tere, és ezek között is számos betonút darabolja a parkot. A Liget Budapest Projekt pontosan ezt fogja felszámolni, és visszaállítani az egységet, ezek kárára nő majd a zöldterület, de érdekes módon ezt elfelejtik megemlíteni. 

Megyeri Szabolcs sztárkertész és Papcsák Ferenc - mindenhova dörgölőzünk?

Ezután a sztárkertész úr előadja, hogy ma Magyarországon nincs olyan „zöldügyi” szakember, aki jó szívvel beállna a projekt mögé. Segítsünk rajta. Nem tudom, hogy Mőcsényi Mihály neve mond-e neki valamit, de ilyen elhanyagolható Kossuth-, meg Széchenyi-díjak mellett a magyar tájépítészeti oktatást is ő alapozta meg. De, hogy mást ne mondjuk a ligetet megújító és történelmi rehabilitációját célul kitűző tájépítészeti pályázatot támogatja a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata és a Magyar Tájépítészek Szövetsége, akik természetesen a döntést hozó zsűriben is helyet foglalnak. Na, ők is senkik. 

Ezután betérnek a Hungexpo épületeknél táborozó ligetvédőkhöz. Jól látható, a szerencsétlen, társadalom perifériájára szorult emberek végre valamilyen közösségi élményhez jutnak, így érthető, ha nem akarnak innen mozdulni. Szomorú látvány őket nézni, inkább vet fel ez szociális-ellátórendszerbeli kérdéseket, sem mint zöldügyi aggályokat. De, ha már ott volt a 444, megkérdezték őket, hogy szakmailag milyen kivetni valót látnak a projektben. „Hát, a Baán László.” „Kölcsönadta a képeket a Habonynak, meg az az esküvő, jaaaj.” „Ő politikus, nem szakember”. Meggyőző érvek? Aki ilyet mond, az nyilván az elmúlt tíz évben nem járt múzeumban, kár is lenne itt holmi Munkácsykkal, Hundertwasserekkel és Picassokkal dobálózni. 

Mielőtt elbóbiskolnánk, a jó kertész barátunk fülbemászó hangja ránt vissza minket az álomvilágból. Tényfeltárás következik. Kimentek a Hungária körútra, ahol egy szerencsétlen fát mutatnak be, ami a hatalmas környezeti terhelés miatt nem tudott rendesen megnőni, és szerinte a ligetbe ültetendő fákra is ez vár. A jó hírünk az, hogy egyrészt a Hungária körút mellett lévő viszonyok szerencsére nem állnak fenn a Városliget közepén, másrészt az átmenő és parkoló kocsiforgalom megszűnésével drasztikusan csökken a fákra nehezedő szennyezési nyomás. 

Ezt még a 444 is lebontaná

Újabb állásfoglalás következik: megy a hazugsággyár, élen a projekt honlapján látható „füllentő” felirattal: megújul a park, nő a zöldfelület. Hogy mi ebben a hazugság? Természetesen nem támasztják alá, csak sejtetik: ha a Zrt. mondja, az már igaz nem lehet. Ismét segítünk. A ligetben elhelyezendő épületek, a Zene háza és a Galéria valóban valamivel nagyobbak lesznek, mint a Hungexpo és a PeCsa. De. Köszönhetően annak, hogy az előbbi épületnél közel 7000 négyzetméter eddig elzárt; az 56-osok terén több tízezer négyzetméter, és a parkot átszelő felesleges betonutak felszámolásával szintén ezres nagyságrendben tudnak visszaadni területeket a parkhasználóknak és a természetnek. Persze, ez még csak ígéret, és nyilván azért füllentés, mert nem rímel a riportkészítő előzetes szándékaival. 

Ezután belebonyolódnak a zöldterület és a zöldfelület bonyolult kérdéskörébe. Vélelmük szerint ők tetten érték a Városliget Zrt. kommunikációját, mert az szerintük következetesen csak a zöldfelület növekedését propagálja (mert az szerintük egyet jelent a mélygarázst borító gyepszőnyeggel), de a kívánatos irány a zöldterület növekedés lenne. Egyrészt ajánlom figyelmükbe az alább olvasható definíciókat a Magyar Tájépítészek Szövetségének honlapjáról, hátha okosabbak lesznek, másrészt – tudom, hazudnak – a projekt gazdái többször elmondták, hogy nem mennek bele a zöldterület kontra zöldfelület vitába, hanem a biológiai aktivitás szigorú előírása alapján fogják a parkosítást véghezvinni. Ezek egzakt, mérhető és számon kérhető számok, amelyekbe természetesen nem fér bele az alibi zöldtető (egyébként melyik terveken látnak zöldtetőt, kezit csókolom?). De, hogy még konkrétabbak legyünk több mint 800 fát ültetnek a projekt során, mondanom sem kell, hogy ez nem hangzik el a videóban. (igaz, ez csak 20-al több, mint amennyit a kertész úr szeretne látni a felvételen) 

Zöldfelület: minden olyan terület, amelyet növényzet borít. Gyep és cserjeszinten a borítottság akkor teljes, ha az egyedek kitöltik a közöttük lévő, rendelkezésre álló életteret. Fák törzsének közvetlen közelében –ahol a gyep és cserjeszint életfeltételei nem adottak- a zöldfelület méretét az el nem burkolt gyökérzóna adja. Lombos fák esetében a zöldfelület méretét a szabadon hagyott, burkolattal nem fedett gyökérzóna területe adja. 

Zöldterület: A település beépítésre nem szánt területeinek részben vagy egészben állandóan növényzettel fedett, más területfelhasználási egységhez nem tartozó közterületei, kivételesen közhasználat céljára átadott területei. (közparkok, közkertek). 

Itt még a városligeti kacsák elfogyasztásától felpuffadt ligetvédő fiú, a mögötte meghúzódó évszázados tájépítészeti tapasztalatra támaszkodva kifejti, hogy az mennyire gáz már, hogy a városligeti tavat is beleszámolják a zöldfelületbe. Hát barátom, ha ezt tényleg el kell magyarázni, akkor nagy a baj. Elég legyen annyi, hogy növények is vannak benne. Meg halak. Ehetőek. 

A következő tíz percben a ligetvédők mindennapjait láthatjuk, ami akár a Trainspotting következő része is lehetne. Szinte mi is érezzük, ahogy a THC szétáramlik az ereinkben, és így már azon sem lepődünk meg, hogy az egykori Kertem művészbejárójából kiröppen egy medvenagyságú katicabogár, aminek egy  lódarázs volt az apukája. Igazi audiovizuális élmény, ami töményen összefoglalja, hogy miért volt óriási hiba bezárni az OPNI-t. 

Csak egy szokásos délután a ligetvédők táborában

Végezetül a zuglói testületi ülésről kapunk hangulatképeket, ahol megemlékeznek Karácsony polgármester látványos politikai vereségéről. Erre nem is fecsérelnénk a szót, inkább érdemes elolvasni a korábbi tudósításainkban (Zugló a Liget Projekt mellettZugló még mindig támogatCsaládi Karácsony a ligetben, Leszól a pártközpont a zuglói szociknak). 

Összességében tehát elmondható, hogy a videó inkább felfogható egy kortes beszédnek a ligetvédők mellett, sem mint egy, a tényeken alapuló, mindkét fél véleményét magába foglaló, hiteles tájékoztatásnak. És, hogy frappánsan válaszoljunk arra kérdésre, miért szükséges ennyi pénzt költeni a projekt kommunikációjára? Hogy még véletlenül se a 444-ből tájékozódjanak az emberek.

Egyre szemtelenebbek a ligetvédők

2016.05.05.

Lelkes olvasónk küldte az alábbi képeket, amelyeken az látszik, hogy a Ligetvédők már nem csak a Hungexpo területeken belül táboroznak, hanem az azon kívüli részeket is elkezdték okkupálni. Biológusi nyelven szólva osztódással szaporodnak. Lázár közben ismét kiállt a Liget Budapest Projekt mellett. 

A képek mellé érkezett kommentárból az is kiderült, hogy a Főkert illetékesei jelezték Maugliéknak, hogy nagyon szépek a sátraik, de akadályozzák a fűnyírást, mire a hős védekezők verbálisan elhajtották az egyébként közfeladatot ellátó munkásokat. Saját megítélésük alapján a ligetvédők jogai természetesen korlátlanok és sérthetetlenek, de ha bárki intézkedni mer velük szemben, az elmehet a fenébe. 

Kérdés: Hol van a határ? Meddig ejthetnek túszul egy fejlesztést az önkényes területfoglalók?  Ha nem tetszik a felső szomszédom lakásfelújítása bontsak sátrat a lakásában? Agyrém. 

Más. A mai kormányinfon Lázár János ismét kiállít a Liget Projekt mellett. Mint mondta, fontos és építő jellegű vita zajlik annak érdekében, hogy megújuljon a park, és a miniszterelnök kérésének megfelelően a zöldterületek rendbehozatala megvalósuljon.

Lázár szerint a Városliget Budapest egyik legelhanyagoltabb területe, de a kormány határozott szándéka, hogy ezen végérvényesen változtasson. Jól példázza ezt az a tény is, hogy emberemlékezetek óta nem fordítottak ennyi költségvetési forrást a liget rendbehozatalára. 

Botrány! A Városligetben építkeznek a Ligetvédők?

2016.04.15.

Sajtótájékoztatót tartott a Ligetvédők elnevezésű embercsoport. Illetve hát ők sajtótájékoztatónak mondták, de a valóságban az történt, hogy kiállítottak egy, a többihez képest ápoltnak tűnő tagot, akire valahogy ráapplikáltak egy középiskolás ballagási zakót, ő pedig beszélt kettő darab kamerának. A performanszra még Katz Dávid, a 24.hu szellemi igénytelenséget kifejezetten szerető újságírója is csak annyit tudott mondani:ennyire kínos sajtótájékoztatón rég jártunk”.

Nade. Tekintsünk el a körítéstől és próbáljunk meg az elmondottakra fókuszálni. Megállapítható, hogy a Ligetvédők maroknyi ellenálló csapata ahogy fogyatkozik, úgy fogalmaz meg egyre ambiciózusabb célokat. Először is, mindenki mondjon le! Baán, Orbán, Tarlós, Szalay-Bobrovniczky, Terry Black, Putyin és Kiszel Tünde is! Másodszor, azonnal szűnjön meg a Városliget Zrt.! Mi sem természetesebb. Ennyiben össze is foglalható a mondanivalójuk... Lássuk be, így tényleg nem lesz egyszerű, de azt legalább elérték, hogy a következő sajtótájékoztatójukon már kettő darab kamera sem lesz.

Talán a magas páratartalom miatt voltak ilyen kevesen

Két, számukra ezek szerint kevésbé fontos dologról viszont egyáltalán nem esett szó: a fákról, és arról, hogy a Zrt. képviselői folyamatosan keresik velük a párbeszédet a park megújításáról. Persze olyanokkal nehéz párbeszédet folytatni akiknek, ha azt mondod: 800 egészséges fát pótlunk vissza a kivágott, beteg 40 helyett, mit tehetünk még érted? - csak annyit tud válaszolni, hogy HABONYESKÜVŐÜÜÜÜJEEEEE!!!

Nyilván a nagy piknikezésben és a közparkban tűzrakás közben fontosabbá vált az eszköz, mint a cél. De ezzel ők terelik politikai síkra – ahogy a rendezetlen fogsorú képviseljük mondta – a „sztorit”, holott sokkal szerencsésebb lenne, ha ismertetnék az elképzeléseiket, amelyeket – ha megvalósíthatóak és ésszerűek – még be is építené a Zrt. a projekt kivitelezésébe, mert az látszik, hogy befogadóképesség lenne a részükről.

Persze megértem, azzal az ő felbujtóik nem nyernek választásokat.

Egyébként, érdemes végignézni az alábbi listát arról, hogy milyen adományokat várnak a Ligetvédők. Dombon ülő vadászkutya legyek, ha értem minek kell nekik a világ első közparkjába napelem+inverter+akkumulátor, sziloplaszt, fluoreszkáló festék, gázpalack, 80-120 literes TVK hordó ?! Csak nem építkezni akarnak?

- termosz
- asztalok, székek
- napelem, +inverter, +akkumulátorok
- nagy ponyva, közepes ponyva
- napelemes telefontöltő
- power bank
- sátrak (alvó/túra)
- piknikpokróc, pokróc, polifoam, matrac
- tűzifa
- 40m slaggcső
- sziloplast
- tollas, frizbi, társasjátékok, petang, backgammon, sakk, pingpongütő +labda, stb...
- lombseprű
- raklap fekvőhelynek,
- függőágy
- barkácskészlet (csavar, szög, aksis csavarbehajtó, stb...)
- drót (vékonyabb)
- damil (gyöngyfűzéshez)
- fluoreszkáló festék
- munkáskesztyű, gumikesztyű
- hűtőláda
- gázpalack
- akkumulátoros hangfal
- 80-120 literes TVK hordó
- kommunális hulladék elszállítására használható 100l-es kukás zsák (hulladékudvarban kapható és benne van az elszállítás díja)
- nedves törlőkendő
- kutyakakizacsi
- 3mm-es pruszik
- lepedők
- tálca

Ezeket a cikkeket olvastad már?