Blogolj!

Népszavazás a Ligetről!

2016.02.29.

Minden tiszteletünk az Ipsos Zrt. véleménykutató szervezeté, de szeretnénk egy picit könnyíteni a dolgukat, hogyan lehetne még átfogóbban kikérni a nagyérdemű véleményét a Liget Budapest Projekttel kapcsolatban. Íme:

Egyetért-e Ön azzal, hogy hajléktalanok körében is igen népszerű Petőfi Csarnok és Hungexpo rozsdás, szétgraffitizett épületeinek helyére világszínvonalú, kulturális épületek kerüljenek, és ezek mellett a park teljes zöldfelülete megújuljon, bővüljön?

fotó: MTI

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Városligetet átszelő, 2x2 sávos aszfaltcsíkot parkosítsák, és a sétálóknak, biciklizőnek ne másodpercenként kelljen maguk mögé nézniük, hogy elüti-e őket a trolibusz?

Egyetért-e Ön azzal, hogy ha a Városligetben sétálás közben egészségügyi szünetet kell beiktatnia, azt a ne a bokrok között kelljen megtennie, hanem az európai normáknak megfelelő nyilvános mosdókban legyen rá lehetősége?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Városligetben (zöld terület helyén!) jelenleg működő, Budapest egyik legnagyobb, közel 2000 autót befogadni képes parkolója a föld alá kerüljön és többé ne a liget képét rondítsa?

Fotó: index.hu

Egyetért-e Ön azzal, hogy az előző kérdésben említett világszínvonalú parkoló helyét visszaparkosítsák, és mellette Budapest és Magyarország egyik legjobb gyermekszínháza, gyermek kulturális központja jöjjön létre?

Egyetért-e Ön azzal, hogy azok, akik hagyták, hogy az elmúlt 25 évben a Városliget állapota drasztikusan leromoljon, most pusztán sértettségből megtorpedózzák a park helyreállítását?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Városliget az M3-as autópálya bevezető szakasza maradjon?

Egyetért-e Ön azzal, hogy kivilágított futókör, sportpályák, játszóterek kerüljenek a Városligetbe?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kerekes székesek, mozgássérültek számára látványos trükkök bemutatására alkalmas magas padkák, járdaszigetek helyére akadálymentes burkolatot helyezzenek el a Liget Budapest Projekt keretében?

Nem lesz népszavazás

Mint arról már korábban is beszámoltunk, Karácsony Gergely zuglói polgármester úgy döntött, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a Városliget évtizedek óta esedékes fejlesztését megakadályozza. Ehhez a legalkalmasabb módszernek egy népszavazás kiírását látta, melyben azt a kérdést tette volna fel a budapestieknek, hogy: “Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”. Ehhez hozzácsapták még az olimpiáról szóló kérdést, a nagyobb siker érdekében. 

Ma azonban döntött a Kúria és határozatuk szerint nem lehet megtartani a kérdéses népszavazást, mivel az fővárosi szintű, így pedig nem lenne alkalmas a Városligettel kapcsolatos törvény hatályon kívül helyezésére. Persze mindenki azonnal támadta a döntést és közölte, hogy az országban diktatúra van, és senki sem nyilváníthat szabadon véleményt. 

Itt még nem tudták az ítéletet.

De valójában baj nekünk, hogy elmarad a népszavazás? Valószínűleg egyáltalán nem. Mi magyarok ugyanis általában szeretünk leszavazni dolgokat, sokszor megmutatkozott már, hogy félünk az újdonságoktól. És később sokszor kiderült, hogy mindezt alaptalanul tettük. A Liget-projektnek kettős célja van. Egyrészt szeretné megújítani és régi pompájában visszaadni a használóknak az ország legrégebbi közparkját, ami az elmúlt évtizedek folyamán egyre rosszabb állapotba került. Másrészt pedig lökést akar adni a hazai kultúrának azzal, hogy több kiemelkedő intézmény végre méltó otthont kap (Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum), míg másokat a semmiből hoz létre (Magyar Zene Háza, Városligeti Színház). 

Kell ettől annyira félnünk? Azt gondolom, hogy a többség számára egyértelműen a nem a válasz. A többség ugyanis örül annak, ha egy közparkot rendbe raknak, ha Budapest világszínvonalú épületekkel gazdagodik és ha a múzeumok végre tényleg a számukra épült, nekik megfelelő épületekben állíthatnak ki. Márpedig a Liget-projekt erről szól. És akkor még nem is említettük az Állatkert új biodómját, vagy az új cirkuszt, melyek szintén részét képezik ennek az évtizedek óta nem látott nagyságú fejlesztésnek.

Népszavazás a Ligetről – Tényleg kell ez?

2015.12.27.

Karácsony Gergely zuglói PM-es polgármester biztos nagyon boldogan tölti az ünnepeket, hiszen sikerült elérnie, hogy a fővárosi választási bizottság jóváhagyja népszavazási kérdését a Liget-projekttel kapcsolatban. A kérdés így hangzik: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”.

Számára ez nagy siker, csak az a kérdés, hogy miért? A magyar ugyanis egy olyan nép, ami fél a változásoktól és inkább ragaszkodik a jól megszokott dolgokhoz. Így volt ez akkor is, amikor sok-sok évvel ezelőtt megépült a Vajdahunyad vára, a Széchenyi fürdő vagy az Állatkert. És így van ez most is, amikor egy olyan terv megvalósítása indulna, amihez foghatót rég nem látott a főváros.

Ismétlés a tudás anyja alapon leírnám újra, miről is szól a projekt. Megújul a Városliget mára igen csak elhasznált zöldje, felújítják a játszótereket, épülnek új sportpályák és kivilágított futókör, megnyitják a Szépművészeti régóta bezárt tereit, illetve az Állatkert kap egy Európában egyedülálló csarnokot. Ezen kívül épül még pár parkolóház is, hogy eltűnjenek a Ligetben parkoló autók ezrei, melyek szintén nem növelik a parkba látogatók esztétikai élményét. Ezek így nem hangoznak rosszul, igaz?

Na de a beépítés! – kérdezhetik sokan. Na beépítés, az nem lesz. Jelen állás szerint három új múzeum és egy színház kerül majd a Ligetbe. A Néprajzi Múzeum és a Városligeti Színház épülete az Ötvenhatosok terén fog állni, ami jelenleg egy betontenger, sok parkoló autóval. A Magyar Zene Háza az egyhagyatott Hungexpo irodák helyére kerül. Az Új Nemzeti Galéria, pedig a Petőfi Csarnok helyét veszi át, ráadásul (a mérettől való félelmeket eloszlatva) az eredeti tervhez képest 20%-kal kisebb alapterülettel, hiszen a Ludwig Múzeum nem költözik bele.

Arról talán nemis érdemes beszélnem, hogy ezek az intézmények megérdemlik, hogy végre olyan épületeket kapjanak, amik eredetileg is múzeumnak épültek, nem bíróságnak, vagy királyi palotának. Így tudnak majd a múzeumok 21. századivá válni, amivel olyan élményt kínálnak a látogatóiknak, mely versenyképessé teszi őket a szabadidőtöltés modern formáival szemben is.

Mindezeken felül felbontják és lekeskenyítik azokat a parkot átszelő, nagyméretű betonutakat, melyek teljesen feleslegesen veszik el a területet a növényektől. Így nő majd mindennel együtt a zöldfelület a mostani 60-ról 65%-ra. Látható tehát, hogy nem a Városliget lerombolása, hanem megújítása a cél. Az, hogy a most igencsak elhasználódott állapotban lévő park visszanyerje régi fényét, és közben folytassák a hagyományt, amely az ezredforduló óta kultúrális intézményeket telepít a Ligetbe és környékére.

Ez lenne olyan rossz? Én nem hiszem. És szerintem Zugló polgármestere sem. Ha Ő lenne hatalmon, biztosan támogatná a tervet. Dehát ellenzékben van, ezért mindenáron elleneznie kell. Nekünk meg nem kell hozzá csatlakozni, hanem merni kell elindítani ezt a fejlesztést.

Ezeket a cikkeket olvastad már?