Blogolj!

A pandákat is kiirtják a Városligetből

2016.05.12.

Ma reggel a ligetvédők egy maroknyi csoportja kiegészülve a híres zuglói öklözővel, Várnai Lászlóval úgy gondolták, hogy nincsenek eléggé jó erőben, és edzés gyanánt áthozták a „beteszda” kórháznál visszavágott faágakat a Városliget Zrt. irodájához, hogy sokkolják a köz véleményét. 

A testépítés és az izmok ellazítása után gyors sajtótájékoztatót is tartottak, ahol elmondták: feljelentést tesznek állatkínzásért, és egyébként is fővárosszerte vadászik mindenki a fákra, meg „Kína városa után(sic!!!) Budapest a második legszennyezettebb város”. Az különösen kedves rész volt, hogy a ligetvédők részéről Csák Gergely, a szegény ember Szigetvári Viktora a Városliget Zrt.–t teszi felelőssé a fa balesetveszélyessé válásáért. 

Mi van? Azért ahhoz elég sokszor és rendszeresen kell tudatot módosítani, hogy azt gondolják Baánék már az időjárást is tudják befolyásolni. 

Hogy nyomatékot is adjanak a mondanivalójuknak egy pandajelmezbe öltözött félkegyelműt ültettek a rönkökre, amivel nem igazán értem, hogy mit akartak üzenni, de tökéletesen illeszkedik a ligetvédők táborában megidézett sáskatestű katicalódarázshoz. Ez a fajta exhibicionizmus egyébként orvosi kérdéseket is felvet. 

Erre a látványra nincsen magyarázat - vajon a fáktól lakott ilyen jól?

Az egész történettel csak annyi a bibi, hogy a szóban forgó fakivágáshoz se a Liget Budapest Projektnek, se a Városliget Zrt.–nek semmi köze nem volt (ahogy arról a sajtó is beszámolt). 

Azok ugyanis a hétfői erős szélben rongálódtak meg úgy, hogy súlyos ágak fityegtek a levegőben. Ilyenkor nem nagyon lehet mérlegelni: az emberek testi épsége az első, le kell vágni mielőtt valakit agyonüt. Ezt Várnai nagyon jól tudja, és azzal is tisztában kell lennie, hogy ezt a Főkert csinálja saját hatáskörben, mert ez a dolga. Ha meg mégsem tudja, akkor felmerül a kérdés, hogy ilyen tudáshiánnyal hogyan tudja Zugló polgárait képviselni a testületben? 

A fent látható Panda egy közeli rokona a ligetvédők táborában

Az, hogy szegény madárfiókák is áldozatul estek valóban nagyon sajnálatos és elfogadhatatlan, de ez szakmai kérdés, amit a Főkert Zrt.–nek kell a saját háza táján belül rendbe tennie. 

A jó zöld barátaink egyébként csak azt felejtik el, hogy tevékenységük során folyamatosan más fa%ával verik a csalánt. Tök jó, hogy ők ott eltáborozgatnak, király a buli, meg most már jóformán csak az ő engedélyükkel lehet belépni a ligetbe, de valakinek akkor is vállalnia kell a felelősséget a parkban történő dolgokért. Akkor is, ha velük van valami a táborban, és akkor is ha agyonüt valakit egy faág. 

Lizsé lapszemle – óvakodj a zuglaptól!

2015.09.09.

Várnai László, a WBC cirkálósúlyú világbajnoka visszatért nyaralásáról, kipihente magát és nekilátott alkotni. Verejtékes munka után született meg a szimpatikus önkritikával csak „zuglap” –nak keresztelt… hát…zuglap, amelyet a (nevében) CivilZugló földalatti mozgalom hívott életre nem kisebb céllal, minthogy megvédje a Városligetet a gonosz erőktől (fejlesztésektől).

Átolvasása mélyütéssel a padlóra vitt, egy teljes napra volt szükségem a teljes mentális regenerációhoz. Szeretnénk ettől az élménytől megkímélni kedves olvasóinkat, így csak röviden összefoglalnánk Önöknek a „zuglap” esszenciáját.

Szemezgessünk mindjárt a borítóról. Várnai barátunk kitörve a XIV. kerületi Pilvax kávéházból, mielőtt elindult volna kiszabadítani Zoboki Gábort Táncsics Mihály börtönéből, közzétette forradalmi követeléseit, a 9 pontot, amelyek a következőek:

ápolt zöldterületeket, locsolt gyepet

sima, babakocsival járható járdákat, lépcsőket

karbantartott, balesetmentes játszótereket

felújított, tiszta padokat, működő ivókutakat

gyakoribb takarítást, időben ürített szemeteseket

korszerű gumiborítással, világítással ellátott sportpályákat

gumiborítású, közvilágítással ellátott futókört

kultúrált mellékhelyiségeket, öltözőket

a fővárosiak és nem a turisták kegyét kereső vendéglátóhelyeket

Tiszteletre méltó a képviselő úr igyekezete, de örömmel tájékoztatom, hogy a fent felsorolt elemek mind-mind szerves részét képezik a Liget Budapest Projektnek. Ugyanakkor egyben aggasztó is, hogy Várnai, mint közpénzből finanszírozott önkormányzati képviselő ennyire tájékozatlan a választókerülete tájékán, sőt még aláírásokat is gyűjt, hogy meghiúsítsa ezeket a – saját maga által követelt- fejlesztéseket. Ahogy jó barátja mondaná: lári fári.

Na de menjünk tovább. A következő cikkben -valószínűleg némi tudatmódosító hatására- 200 fa kivágását vizionálják. Igazi hangulatkeltés a javából, többször és több helyen is elmondták már a projekt gazdái, hogy nem nyúlnak a fákhoz, azon kevés helyen pedig, ahol muszáj, ott átültetnek. Gyanítható, hogy a zuglap elkészítéséhez felhasznált papír legyártásához több fának kellett szenvednie, mint amennyi a Liget Projekt építése alatt fog. Az írásban hitetlenkednek még, hogy úgysem fog nőni a zöldterület, az 56-osok terén elhelyezendő gyepszőnyeg értéktelen. Ez az ő véleményük, sokak szerint pedig értékes, ahogy az is, hogy eltűnnek végre onnan az ezrével parkoló autók, és igen is lehetséges a zöldterület növekedése, elég csak ligetet átszelő, teljesen felesleges 2x2 sávos aszfalt utakra gondolni.

Fordítva a következő oldalra jön a második ökölcsapás, Várnai szerényen interjút készít magával, amelyből olyan szavakat is megismerhetünk, mint a ligetszaurusz (!). Az egész beszélgetés egy olcsó ön promóció, amelyet olvasva a feléhez érve biztosan megbánjuk, hogy egyáltalán elkezdtük. Szó esik még a KERTEM „romkocsma” sorsáról, ami valóban egy kedves kis hely, de úgy gondolom, hogy egy évben négy-öt hónapon keresztül működő, szűk közönség által használt szórakozóhely nem írhatja felül a közérdeket, jelesül a Hungexpo irodaházak felszámolását. Biztos vagyok benne, hogy át tudnak majd költözni hasonlóan hangulatos új helyre, akár a Ligeten belül is.

Fotó: atlatszo.hu

Végezetül a Zoboki-van Egeraat-Ráday trio pályára küldésével beveti az újság a nehéztüzérséget, ami után bekövetkezik a kulturális holokauszt. Zoboki tematikában javasoljuk a kedves olvasónknak, hogy inkább fussa át korábbi írásainkat a neves építészről, jobban jár. Minden tiszteletem Erick van Egeraat úré, de éppen elég kárt tett Ő már a Liget környékén az ING házzal, maradjon most egy picit a partvonalon. Ráday Mihály pedig a városvédő. Minden olyan értelmes kezdeményezéstől próbálja megvédeni a várost, ami nem az ő agyából pattant ki, szerencsére egyre kevesebb sikerrel.

Összegezve arra bíztatom Önöket, ha nem gyújtósra vagy légycsapóra van szükségük, ne adj isten vallatni szeretnének valakit, kerüljék el messziről a zuglapot. A kiadvány nem más, mint a CivilZugló kiforgatott, fél információkra alapozott támadása a Városliget rendbetétele ellen, amely végül gátlástalan önreklámozásba fullad. Nem hiszem, hogy erre kapott felhatalmazást Várnai László a szavazóitól.

Ezeket a cikkeket olvastad már?