Blogolj!

OLOF PALME SZELLEME A BICIKLISEKBE KÖLTÖZÖTT

Büszkén hirdetik a kerékpárosklub emberei, hogy tárgyalni voltak a Városliget Zrt.-ben, jól az asztalra vertek: megmarad az Olof Palme sétány, nem vágják át Budapest biciklis szívén keresztül vezető vaszkuláris eret. Tehát elmarad a szívroham, de a test attól még beteg marad. Mindegy, a lényeg, hogy boldogok a kerekesek. 

Kérdés, hogy a liget megújításának hosszútávú folyamatában ez jó kompromisszum-e. Szerintem nem. Nyilván egyeztetni kell mindenkivel, ez nem is kérdés, hanem kötelezettség. De nem szerencsés, hogyha valaki elsírja magát, akkor a Zrt. abban a pillanatban rohan a zsebkendővel megvigasztalni. Számtalanszor láttuk már, hogy jószándékkal ment a kisujj, ment...ment, aztán a karjánál fogva rántották a mélybe. Ma a biciklisek, holnap a rovargyűjtők egyesülete, utána a korcsolyaélezők szakszervezete és a vége az lesz, hogy a sok bába között elvész a gyerek. 

Egyébként meg a francnak kell, hogy a biciklisek ezerrel szlalomozzanak az emberek között át a ligeten, nyilván terveztek nekik a tájépítészek új utakat, van a cangán kormány, oda tudnak vele menni. Ráadásul azt az ócska szockó mementót akarják megmenteni, amin párosával járnak fel-alá Sztálin születésnapi trolijai, indokolatlan szélességben. Ne a nyuszika lőjje már seggbe a vadászt! 

Botrány! A Városligetben építkeznek a Ligetvédők?

2016.04.15.

Sajtótájékoztatót tartott a Ligetvédők elnevezésű embercsoport. Illetve hát ők sajtótájékoztatónak mondták, de a valóságban az történt, hogy kiállítottak egy, a többihez képest ápoltnak tűnő tagot, akire valahogy ráapplikáltak egy középiskolás ballagási zakót, ő pedig beszélt kettő darab kamerának. A performanszra még Katz Dávid, a 24.hu szellemi igénytelenséget kifejezetten szerető újságírója is csak annyit tudott mondani:ennyire kínos sajtótájékoztatón rég jártunk”.

Nade. Tekintsünk el a körítéstől és próbáljunk meg az elmondottakra fókuszálni. Megállapítható, hogy a Ligetvédők maroknyi ellenálló csapata ahogy fogyatkozik, úgy fogalmaz meg egyre ambiciózusabb célokat. Először is, mindenki mondjon le! Baán, Orbán, Tarlós, Szalay-Bobrovniczky, Terry Black, Putyin és Kiszel Tünde is! Másodszor, azonnal szűnjön meg a Városliget Zrt.! Mi sem természetesebb. Ennyiben össze is foglalható a mondanivalójuk... Lássuk be, így tényleg nem lesz egyszerű, de azt legalább elérték, hogy a következő sajtótájékoztatójukon már kettő darab kamera sem lesz.

Talán a magas páratartalom miatt voltak ilyen kevesen

Két, számukra ezek szerint kevésbé fontos dologról viszont egyáltalán nem esett szó: a fákról, és arról, hogy a Zrt. képviselői folyamatosan keresik velük a párbeszédet a park megújításáról. Persze olyanokkal nehéz párbeszédet folytatni akiknek, ha azt mondod: 800 egészséges fát pótlunk vissza a kivágott, beteg 40 helyett, mit tehetünk még érted? - csak annyit tud válaszolni, hogy HABONYESKÜVŐÜÜÜÜJEEEEE!!!

Nyilván a nagy piknikezésben és a közparkban tűzrakás közben fontosabbá vált az eszköz, mint a cél. De ezzel ők terelik politikai síkra – ahogy a rendezetlen fogsorú képviseljük mondta – a „sztorit”, holott sokkal szerencsésebb lenne, ha ismertetnék az elképzeléseiket, amelyeket – ha megvalósíthatóak és ésszerűek – még be is építené a Zrt. a projekt kivitelezésébe, mert az látszik, hogy befogadóképesség lenne a részükről.

Persze megértem, azzal az ő felbujtóik nem nyernek választásokat.

Egyébként, érdemes végignézni az alábbi listát arról, hogy milyen adományokat várnak a Ligetvédők. Dombon ülő vadászkutya legyek, ha értem minek kell nekik a világ első közparkjába napelem+inverter+akkumulátor, sziloplaszt, fluoreszkáló festék, gázpalack, 80-120 literes TVK hordó ?! Csak nem építkezni akarnak?

- termosz
- asztalok, székek
- napelem, +inverter, +akkumulátorok
- nagy ponyva, közepes ponyva
- napelemes telefontöltő
- power bank
- sátrak (alvó/túra)
- piknikpokróc, pokróc, polifoam, matrac
- tűzifa
- 40m slaggcső
- sziloplast
- tollas, frizbi, társasjátékok, petang, backgammon, sakk, pingpongütő +labda, stb...
- lombseprű
- raklap fekvőhelynek,
- függőágy
- barkácskészlet (csavar, szög, aksis csavarbehajtó, stb...)
- drót (vékonyabb)
- damil (gyöngyfűzéshez)
- fluoreszkáló festék
- munkáskesztyű, gumikesztyű
- hűtőláda
- gázpalack
- akkumulátoros hangfal
- 80-120 literes TVK hordó
- kommunális hulladék elszállítására használható 100l-es kukás zsák (hulladékudvarban kapható és benne van az elszállítás díja)
- nedves törlőkendő
- kutyakakizacsi
- 3mm-es pruszik
- lepedők
- tálca

Lizsé újratöltve – elindult a megvalósítás

Szeptember 15-én átadták a budapestieknek a Liget Budapest Projekt által kiírt Mi Padunk – Mi Placcunk pályázat pályamunkáit – azaz a Városligetet övező kerületek iskolásainak padfestményeit.  Erre több mint száz pályázat érkezett, amelyekből 53 valósult meg.  Baán László, a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Kovács Dániel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, az ötletpályázat zsűri tagja tartott sajtótájékoztatót az eseményről, s amely során az utolsó, „mi Ligetünk” padot is kihelyezték a Ligetbe. Így elkészült az egy pad – egyesített műalkotás mint szimbólum.

Baán László beszélt arról, hogy ez a gesztus jelképezi azt is, milyen típusú Ligetet szeretnének – a Városliget Zrt. online ötletpályázatára bárki jelentkezhet újító ötleteivel.  A kreatív diákok és tanáraik számára pikniket szerveztek az esemény megünneplésére.

1.png

 Jelen volt Mozsár István, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta, hogy a városligeti projekteket megvalósító, operatív szakasz a Zrt. feladata, ahol az év végi Park pályázat lesz majd igazán érdekes. Ésszerű és hasznos átalakításokat terveznek: még nagyjából 100 szemetest telepítenek, a Városligeti tó megtisztítása már megtörtént, a felújított napozópadok is készen vannak, a továbbiakban pedig még 2-3 hidrobiológiai vízforgató berendezést – nem hagyományos szökőkutat – készülnek üzembe helyezni az ősz folyamán. Megoldják a járdák szakadásait, roncsolódásait a babakocsisok és a biciklisek, görkorisok és tűsarkúban közlekedők örömére, megoldást keresnek a kutyások és a kutyátlanok közti súrlódások csillapítására, továbbá várják a lakosság további ötleteit is. A teljes vertikum több száz javaslat alapján alakul majd ki.

2.jpg

A Ludwig Múzeum és a Nemzeti Galéria új pályázati kiírást igényel, tehát kétfordulós lesz a pályáztatás. Eddig 140 mű érkezett a kiírásra, ezt fogják szűkíteni a legjobb építészeti ötletek összegzésére. 10-15 pályamunkából fognak végül választani október közepén, és a tervek szerint márciusra lesznek meg a konkrét elképzelések.

A Szépművészeti Múzeum február 15-ével – a Rembrandt-kiállítás végével – zár be, ekkor kezdődnek meg itt a konkrét munkálatok. A múzeumi anyag átmenetileg a Nemzeti Galériába költözik.

3.jpg

S ha mindezt megígérték, és egy részét már meg is valósították, miért is ne hihetnénk a további ígéretekben, nevezetesen, hogy a zöldfelület növekedni fog, hogy valóban rendbe teszik a lestrapált múzeumokat, újakat is átadnak a nagyközönségnek, sőt új múzeumtípust, társadalmi múzeumot avatnak,hogy folytatják a Városligeti tó felújítását, egyszóval takaros közparkká varázsolják a jelenleg meglehetősen elhanyagolt Lizsét – és abban, hogy minden beruházás akár 10 éven belül megtérül?

 4.jpg

Ezeket a cikkeket olvastad már?